11/6/15

FT: ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Ο νέος ψυχρός πόλεμος

To πρόγραμμα του Πεκίνου για τη δημιουργία τεχνητών νησιών δοκιμάζει τα όρια των ΗΠΑ. Η κόντρα με Φιλιππίνες και Βιετνάμ. Μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ουάσιγκτον.
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τους τελευταίους 18 μήνες, το Πεκίνο έχει ανακτήσει 2.000 εκτάρια γης, μετατρέποντας διάφορους ύφαλους και βράχια σε κανονικά «νησιά».
Οι προσπάθειες του Πεκίνου να ανακτήσει κομμάτια γης από την θάλασσα έχουν επισκιάσει αυτές άλλων κρατών, ειδικότερα των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ, που έχουν αντιμαχόμενες διεκδικήσεις στα γειτονικά νησιά Σπάρτλι. Η Κίνα κατασκευάζει επίσης προβλήτες, λιμάνια και πολυόροφα κτίρια (αν και ακόμα δεν υπάρχει ποδοσφαιρικό στάδιο της Fifa). Στον ύφαλο «Friery Cross»,στα νησιά Σπάρτλι, έχει χτίσει αεροδιάδρομο, που μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Πεκίνου.

Η ενεργοποίηση αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό. Αυτό το μήνα, σε ομιλία στο Τόκιο, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο, συνέκρινε την δραστηριότητα των Κινέζων με την προσάρτηση της Τσεχίας από την ναζιστική Γερμανία.
Ο Άστον Κάρτερ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Κίνας ως ασύμβατες με τις διεθνείς νόρμες. Οι ΗΠΑ, ανέφερε, «πετούν, πλέουν και αναπτύσσονται» όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η πράξη της «μετατροπής ενός υποθαλάσσιου βράχου σε αεροδρόμιο» διασφαλίζει οποιοδήποτε δικαίωμα εδαφικής κυριαρχίας ή περιορίζει το δικαίωμα οποιοδήποτε έθνους στην θάλασσα ή στην εναέρια διέλευση. Η Κίνα και άλλοι διεκδικητές, είπε, πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλες τις εργασίες «ανάκτησης γης».
Για περισσοτερα Euro2Day 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.