30/6/15

Münchau: Κόλαση του Δάντη το σχέδιο των δανειστών

Münchau: Κόλαση του Δάντη το σχέδιο των δανειστών Το δημοψήφισμα ήταν η μόνη λογική απόφαση που μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση καθώς το πρόγραμμα των πιστωτών θα έφερνε ολική οικονομική καταστροφή. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξει η ΕΚΤ και αν η ευρωζώνη διαθέτει σχέδιο χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης.
Η σημαντικότερη είδηση αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε δημοψήφισμα. Είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση διάσωσης των πιστωτών της. Ως εκ τούτου, το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η Ελλάδα θα είναι χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στην αγορά από την Τετάρτη.

Όπως έχω υποστηρίξει και κατά το παρελθόν, αυτή ήταν η μόνη λογική απόφαση που μπορούσε να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα που προτάθηκε από τους πιστωτές θα παρέτεινε την ελληνική ύφεση για αρκετά χρόνια. Το Grexit, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα είχε πιο αρνητικές οικονομικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα.

Τουλάχιστον όμως θα υπήρχε κάποιο ανοδικό περιθώριο μελλοντικά για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των πιστωτών ήταν μια οικονομική εκδοχή της Κόλασης του Δάντη. Θα έφερνε την ολική οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.

Και τώρα τι πρέπει να γίνει; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το δημοψήφισμα δεν θα έχει νόημα. Ακόμα και ένα «ναι» δεν θα ξαναφέρει πίσω το πρόγραμμα. Και δεν μπορώ να δω μια πολιτική πλειοψηφία σε όλες τις πιστώτριες χώρες για ένα νέο πρόγραμμα. Οι Γερμανοί δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και θα υπάρξει χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ πριν τα μέσα της εβδομάδας.

Η υπόθεσή μου είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει τώρα να μειώνει την ρευστότητα προς την Ελλάδα, τον επονομαζόμενο ELA. Όπως το αντιλαμβάνομαι η ΕΚΤ ήδη πιέζει τα νομικά όρια αυτού που μπορεί να πράξει. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε μετά την αναγκαστική επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, την οποία θα ακολουθήσει η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος που θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αν η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν βρουν έναν γρήγορο τρόπο για να διευθετήσουν το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα μπορεί στο τέλος να αναγκαστεί να εισάγει εθνικό νόμισμα.

Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να το αντιστρέψει αυτό. Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει δημοψήφισμα πριν την λήξη του προγράμματος, θα ήταν διαφορετικά. Όμως ο τρόπος που το έκανε αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενός Grexit. Το δημοψήφισμα θα είναι για μια πρόταση που πλέον δεν υφίσταται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει λήξει. Από το δράμα αναδύεται μια φάρσα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η ΕΚΤ θα τραβήξει την σκανδάλη. Και αν το κάνει, θα το κάνει τη Δευτέρα, την Τετάρτη ή μετά το δημοψήφισμα; Θα έχει η ευρωζώνη ένα σχέδιο χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος; Μαντεύω πως η απάντηση στο δεύτερο είναι «όχι».

Έτσι φαίνεται πως οδεύουμε προς ρήξη. Δεν θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Ακόμα και τώρα υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Ούτε όμως είναι το χειρότερο αποτέλεσμα.

Αλλά για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο εφιάλτης τώρα αρχίζει.

euro2day

3 σχόλια:

  1. ΟΧΙ δαγκωτο. Οχι ανεξαρτητως κειμενου. Ο,τι και να μου προσφερουν, η απαντηση μου θα ειναι ΟΧΙ.
    Μετα απο 5 χρονια ληστειας, εξοντωσης, καταστροφης και εκδιωξης της ελληνικης νεολαιας στην μεταναστευση, η απαντηση δεν μπορει να ειναι αλλη απο ΟΧΙ. Τι μπορει να εχει αλλαξει, ωστε η επιχειρηση εξοντωσης του λαου μας και η αρπαγη της χωρας μας, να σταματαει ξαφνικα. Τιποτα! Αν εμφανιστουν με διαφορετικες προτασεις, θα ειναι εκ του πονηρου. Θα ειναι για να μας παγιδευσουν. Θα ειναι για να υφαρπασουν την συγκαταθεση μας για την τελικη μας εξοντωση.
    Με το δημοψηφισμα αυτο, μπορουμε να εξοντωσουμε το θηριο. Ειναι η μια και μοναδικη ευκαρια μας,να φυγουμε προς το φως ή να κατρακυλυσουμε στα ταρταρα.
    Η μαχη της κυριακης, ειναι μαχη νοκ-αουτ. Αν ψηφισομε ΝΑΙ, θα εχομε υπογραψει την γενοκτονια μας. Αν πουμε ΟΧΙ θα εχουμε υπογραψει την δικη τους.
    Η μαχη της κυριακης, ειναι η μητερα των μαχων, μεταξυ των δυναμεων υποδουλωσης και καταστραφης, και των δυναμεων ελευθεριας και δημοκρατιας.
    Σκεφθειτε, ολοκληρη η ανθρωποτητα παρακολουθει με κομμενη την ανασα το δημοψηφισμα στην χωρα μας. Γιατι γινεται αυτο?
    Αυτο γινεται, διοτι εδω στην δικη μας χωρα, οι δυναμεις υποταγης της ανθρωποτητας αποφασισαν να παραδειγματισουν οσες χωρες σηκωσουν αναστημα, στις δολοφονικες τους πολιτικες.
    Ενα ΟΧΙ θα εκτιναξει τον φιλελληνισμο σε πρωτογνωρες κορυφες παγκοσμιως.
    Ενα ΝΑΙ, θα δημιουργησει παγκοσμια καταθλιψη στους λαους της γης.
    Σε εμας ελαχε ο κληρος να πουμε το μεγαλο ΟΧΙ.
    Ενα ΝΑΙ, σημαινει ενα ξεροκομματο με τις διαβοητες δοσεις, μεχρι να αποφασισουν να μας τελειωσουν οριστικα. Ετσι μια λαμπρη χωρα και ενας λαμπρος πολιτισμος θα σβησουν ταπεινωμενα και εξεφτελισμενα.
    Το θελομε αυτο?
    Μπορουμε να ζυγιαζουμε μια συνταξη με το μελλον των επομενων γενεων? Θα δεχτουμε να πουμε ναι σε φονιαδες-τοκογλυφους, των οποιων τις προθεσεις νοιωσαμε στο πετσι μας, για να εξασφαλισομε τα ψιχουλα τους?
    Για καποιους λογους πηραμε στα χερια μας ενα δημοψηφισμα φωτια. Ειναι η πρωτη φορα που συμβαινει αυτο. Μεχρι τωρα, ολα αποφασιζονταν πισω απο την πλατη μας. Ακομη και το ενα δημοψηφισμα που εγινε το 74, εγινε για να εξυπηρετηθουν σκοπιμοτητες των συμφεροντων που τοποθετησαν τον καραμανλη στην πρωθυπουργια. Ηταν ενα δημοψηφισμα με γνωστο αποτελεσμα.
    Τωρα ομως οι συγκυριες μας δινουν την μια και μοναδικη ευκαρια να αποφασισομε πραγματικα για την πατριδα μας.
    το ΟΧΙ μας, πρεπει να κανει 7 φορες τον γυρω της γης, οπως η εκρηξη του κρακατοα.
    Η Ελλαδα πρεπει να φωναξει :ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ. Μια φωνη, που θα ακουστει σε καθε πολη και χωριο του κοσμου. Σε καθε καταπιεσμενη γωνια της γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,η μαχη της κυριακης, ειναι η μητερα των μαχων.... για τους Δημοσίους Υπαλλήλους , και τους πάσης άλλης μορφής καρατικοδίαιτους αργόμισθους!

      Διαγραφή
    2. Στέλιο στους καρατικοδίαιτους αργόμισθους προσθέτεις τους ηλικιωμένους με τις συντάξεις τους;Μην βάζεις τους υπαλλήλους του δημοσίου σε ένα σακί,υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν και παλεύουν για τον μισθό τους.Εντάξει δεν λέω αυτό που έγινε με το δημόσιο τόσα χρόνια είναι κραυγαλέα γκάφα.Αλλά δεν είναι μόνο το δημόσιο το πρόβλημα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.