16/7/15

Εντός του έτους η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα;

Προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο πηγές επικαλείται το αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι η Αθήνα φέτος θα λάβει την απόφαση για την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.
«Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι μόνο θέμα χρόνου. Ευτυχώς, το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ανοικτά ζητήματα. Το μόνο εμπόδιο στο ζήτημα αυτό είναι τι θα μπορούσε να προκληθεί  με την απόφαση στην περίπτωση της Κύπρου. Διερευνούμε προς το παρόν τρόπους για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα», είπε Έλληνας διπλωμάτης σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου είναι ένα επίκαιρο θέμα στις Βρυξέλλες.
«Θεωρώ ενδεχόμενο ότι οι 5 χώρες της ΕΕ που υπολείπονται θα αναγνωρίσουν το πολιτειακό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, επειδή σε ορισμένες χώρες υπάρχει εμμονή», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην Ελλάδα για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε στην Πρίστινα ότι η Αθήνα αναζητά χώρο και χρόνο για την επισημοποίηση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

«Όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης πρέπει να έχουμε κατά νου δύο κριτήρια σχετικά με το θέμα αυτό, ένα από αυτά είναι οι ανάγκες της περιοχής και το δεύτερο είναι το εθνικό μας συμφέρον στην Ευρώπη. Στο μέλλον θα διερευνήσουμε τη  είδους λύση μπορούμε να δώσουμε με τα κριτήρια αυτά», δήλωσε ο Κοτζιάς στην Πρίστινα, έπειτα από συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ανέφερε ότι η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας στην Πρίστινα αποτελεί επιβεβαίωση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα. «Θα επισκεφθώ την Αθήνα, συγχρόνως στην Πρίστινα θα επιβεβαιωθεί η θεσμοθέτηση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας», είπε ο Θάτσι.
--
               

5 σχόλια:

  1. Είναι δυνατόν να προχωρούμε σε αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου; Με τι ανταλλάγματα γίνεται αυτό;
    Γιατί προωθούμε τις Τουρκικές επιδιώξεις στα Βαλκάνια; Γιατί βοηθάμε στην αναγνώριση του διαμελισμού κυρίαρχων κρατών;
    Εάν αυτό επαναληφθεί στην Θράκη, πως θα αντιδράσουμε τότε, όταν υπάρχει προηγούμενο;
    Γιατί το κάνει αυτό ο Κοτζιάς; Τι ρόλο παίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἕνα πολύ καλό εἶχε κάνει ἡ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μέ ὑπουργό ἐξωτερικῶν τότε (1991-1993) τόν Σαμαρᾶ: Εἶχε ξεκαθαρίσει στούς Ἀλβανούς, ὅτι, ὅ,τι ζητοῦσαν γιά τούς Ἀλβανούς ὡς μειονότητες τῆς Σερβίας, ἔπρεπε νά τό ἀανγωνρίσουν καί στήνἝλληνική μειονότητα τῆς Ἀλβανίας. Ἰδίως στήν Βόρειο Ἤπειρο.
    Συνεπῶς, χωρίς τέτοια κίνηση τῆς Ἀλβανίας, δέν νοεῖται ἀναγνώριση τοῦ Κοσσυφοπεδίου. Καί πάντως, ἀκόμη καί ἄν γίνῃ μιά τέτοια κίνηση πρός τήν Ἑλληνική πλευρά, προέχει ἡ Ἑλληνοσερβική φιλία, τήν ὁποία ἡ Ἀλβανία προσπαθεῖ νά διασπάσῃ, ὥστε νά χειρισθῆ καλλίτερα τίς ἀλυτρωτικές τάσεις της σέ βάρος ἀμοφτέρων, καί Σέρβων καί Ἑλλήνων.
    Ἀκόμη ὑπάρχει καί ἡ Ἑλληνορωσσική φιλία, πού σίγουρα εἶναι προτιμώτερη ἔναντι τῆς ὅποιας φιλίας μέ τήν σημερινή ἐθνικιστικῶν τάσεων Κυβέρνηση τῆς Ἀλβανίας:Δέν νοεῖται ἀναγνώριση τοῦ Κοσσυφοπεδίου χωρίς παράλληλη ἀναγνώριση τῆς Κριμαίας ὡς χωριστῆς ὀντότηας ἔνανιτ τῆς Οὐκρανίας. Ἄλλωστε, καί οἱ δύο ἀποσχίσεις, στήν περαιτέρω ἔνταξη ἀποσκοποῦν, καί τῆς μέν Κριμαίας στήν Ρωσία ὁλοκληρώθηκε ντε φάκτο, τοῦ δέ Κοσσυφοπεδίου στήν Μεγάλη Ἀλβανία θά ὁλοκληρωθῆ μέ μαθηματική ἀκρίβεια. Καί σέ καμία περίπτωση ἡ συγκρότηστη μιᾶς μεγάλης Ἀλβανίας δέν θά σταματήσει στήν προσάρτηση τοῦ Κοσσυφοπεδίου, ἄν τυχόν κάποιοι ἔτσι ὑπόσχονται καί κάποιοι ἄλλοι ἔτσι νομίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Δεν υπάρχει καμμία ελληνοσερβική "φιλία", διότι δεν υπάρχουν φιλίες στην πολιτική. Η Σερβία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το συνταγματικό των όνομα.

      β) Ζούμε στο 2015 και όχι στο 1991-1993, ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός από το 2012-15 και η κυβέρνησή του, ασκούσα την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο τού 2014, λύσσαξε να προωθήσει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, χωρίς καμμία απολύτως διασφάλιση των καταπατουμένων συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου. Ακριβώς όπως είχε κάνει και η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008, που έδωσε το πράσινο φως για την ένταξή της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρά τις διαμαρτυρίες τού ΛαΟΣ.

      γ) Από πού τεκμαίρεται η "ελληνορωσική φιλία" και τι ενδιαφέρει εμάς η Κριμαία, εκτός τής παρουσίας τού εκεί ελληνικού στοιχείου;

      Ο Παντελής παραπάνω, αλλά και ο Τεο παρακάτω, έχουν απόλυτο δίκιο. ΕΜΕΙΣ έχομε συμφέρον να αναγνωρίσομε την απόσχιση του Κοσόβου, έχοντας την Θράκη και την Κύπρο προ οφθαλμών; Ποιο είναι το αντάλλαγμα που μπορεί να μάς κάνει να τις ξεχάσομε;

      Διαγραφή
  3. τι συμφέρον εχει η Ελλάδα να αναγνωρίσει το κοσοβο και να κανει όλα τα χατίρια των αλβανων. αλλάζουν τα σχολικα βιβλία υπερ των αλβανων,ετοιμάζεται και η άρση του εμπολέμου με οτι αυτο συνεπάγεται,δηλ,διεκδικήσεις περιουσιών απο τους τσάμηδες αποζημιώσεις .. η χωρα τι οφελος θα χει απο ολες αυτές τις υποχωρήσεις;, στα χθεσινά επεισοδια οι μισοί συλληφθέντες ηταν αλβανοι, τοσο ξεβράκωτο ειναι το υπουργείο εξωτερικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι συμφέρον εχει η Ελλάδα να αναγνωρίσει το κοσοβο και να κανει όλα τα χατίρια των αλβανων. αλλάζουν τα σχολικα βιβλία υπερ των αλβανων,ετοιμάζεται και η άρση του εμπολέμου με οτι αυτο συνεπάγεται,δηλ,διεκδικήσεις περιουσιών απο τους τσάμηδες αποζημιώσεις .. η χωρα τι οφελος θα χει απο ολες αυτές τις υποχωρήσεις;, στα χθεσινά επεισοδια οι μισοί συλληφθέντες ηταν αλβανοι, τοσο ξεβράκωτο ειναι το υπουργείο εξωτερικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.