4/7/15

Σάββας Καλεντερίδης: Μερικές σκέψεις για το δημοψήφισμα

Η πατρίδα μας, μετά από πέντε μήνες άστοχων και καταστροφικών ενεργειών, που δεν ξέρει κανείς αν οφείλονται στην ανικανότητα, την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των τάσεων και των συνιστωσών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ή σε κάποια κρυφή ατζέντα, κατέληξε να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Ο πρωθυπουργός, στην αδυναμία του να πείσει την κυβέρνησή του να εγκρίνει ένα σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές, μπροστά στο δίλημμα να καταφύγει σε εκλογές, που δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθούν σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων, αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα.
Το σκεπτικό;
Άλλο να κάνεις προεκλογική εκστρατεία τρεις βδομάδες με κλειστές τράπεζες και άλλο με πέντε μέρες κλειστές τράπεζες.
Επίσης, στις εκλογές είσαι μόνος, ενώ στο δημοψήφισμα έχεις μαζί σου εκ των πραγμάτων σε κοινό μέτωπο εκτός από τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή.
Έτσι αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, κατά παράβασιν κάθε έννοιας σεβασμού της δημοκρατίας, αφού οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αποφασίσουν σε διάστημα λίγων ημερών σε ένα ερώτημα χωρίς σαφές περιεχόμενο, το οποίο μάλιστα δεν ισχύει, αφού η πρόταση των δανειστών δεν είναι σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος.
Ομως με την άφρονα στάση της η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τους πολίτες να αλληλοβρίζονται, εκτοξεύοντας απίστευτες βρισιές ο ένας εναντίον του άλλου, ακριβώς γιατί είναι απών το σαφές πολιτικό ζητούμενο του δημοψηφίσματος.
Δεν θέλω να πω στους φίλους και τους αναγνώστες τι να ψηφίσουν στο μεθαυριανό δημοψήφισμα.
Είναι δικαίωμα αλλά και ευθύνη του καθενός να αποφασίσει αβίαστα.
Απλά, θέλω μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί τους και να επισημάνω ότι η καταστροφή αυτών των πέντε μηνών και αυτών των πέντε ημερών, ίσως να μοιάζει με γρατσούνισμα στα όσα θα επακολουθήσουν.
Αν η Ευρώπη δεν είναι αυτή που θέλουμε, δεν μπορεί να αλλάξει με την αυτοκαταστροφή της χώρας μας.
Η Ευρώπη θα αλλάξει ή καλύτερα θα μπορέσουμε να παίξουμε ρόλο στην αλλαγή της Ευρώπης που θέλουμε, μόνο αν η πατρίδα μας γίνει μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, με ένα κράτος που θα λειτουργεί και με μια οικονομία που θα στέκεται στα πόδια της. Μόνο τότε μπορούμε να δώσουμε ένα ισχυρό παρών και να παίξουμε ρόλο στην Αλλαγή της Ευρώπης. Γονατιστοί και εκβιάζοντας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταστρέφουμε τη χώρα μας, γιατί δεν λειτουργεί έτσι το διεθνές σύστημα ούτε το σύστημα που λέγεται Ε.Ε.
Προς το παρόν, με μια κυβέρνηση που έχει αποδεχτεί περίτρανα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τα συμφέροντα των πολιτών και τα εθνικά συμφέροντα και καταστρέφει τη χώρα, με μια κυβέρνηση που για να αποφύγει τη διάλυσή της, επιλέγει το διχασμό και τη διάλυση της πατρίδας μας, με συγχωρείτε, όχι μόνο δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά το μόνο θετικό που μπορούμε να της προσφέρουμε, είναι να αποτελέσουμε παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες χώρες. Είναι μια συμβολή κι αυτό.
Πριν κλείσω αυτό το σημείωμα, έχω να πω κάτι για όλους εκείνους που βρίζουν νυχθημερόν στο διαδίκτυο, όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους.
Συγκρατηθείτε, γιατί τις ύβρεις σε πολύ λίγες μέρες είναι πιθανόν να τις εκτοξεύετε εναντίον άλλων ή εναντίον του ίδιου σας του εαυτού και ο νοών νοείτω.
Τέλος, πριν μπούμε στο παραβάν και σταθούμε πάνω από την κάλπη, για να συμμετέχουμε σε μια άθλια από πλευράς πολιτικής ηθικής και δημοκρατικών κριτηρίων διαδικασία, σας προτείνω να ακολουθήσουμε το σκεπτικό που ακολουθούσαμε όταν σχεδιάζαμε επιχειρήσεις, όταν υπηρετούσα το ελληνικό κράτος.
Όταν σχεδιάζαμε λοιπόν μια επιχείρηση,πάντα ξεκινούσαμε να εξετάζουμε το σχέδιο με βάση το χειρότερο σενάριο και αν δεν βρίσκαμε τις κατάλληλες απαντήσεις, καθορίζαμε αναλόγως τη στάση μας στο συγκεκριμένο σχέδιο επιχειρήσεων και προβαίναμε στις ανάλογες τροποποιήσεις.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου, θέταμε το εξής ερώτημα, με βάση το χειρότερο σενάριο που λέγαμε, στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έλεγε σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και θα πετύχει καλύτερη συμφωνία από τους προηγούμενους:
Αν οι δανειστές δεν δεχτούν το σχέδιο που προτείνετε, ποιο είναι το εναλλακτικό σας σχέδιο;
Η απάντηση ήταν: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην το δεχτούν. Ούτε μια στο εκατομμύριο, έλεγε ο κ. Τσίπρας στον Χατζηνικολάου.
Τελικώς, οι δανειστές δεν το δέχτηκαν, η κυβέρνηση δεν πέτυχε αυτά που με απόλυτη σιγουριά υποσχόταν στον ελληνικό λαό και τώρα η χώρα είναι στο κενό και με κλειστές τις τράπεζες, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ανοίξουν.
Ας έλθουμε τώρα στο δημοψήφισμα.
Αν οι ψηφοφόροι που ένα βροντερό ΟΧΙ (δεν είναι αυτό το χειρότερο σενάριο, ό,τι ψηφίσει ο λαός θα είναι καλό) στην πρόταση των δανειστών, η κυβέρνηση θα πάει από δευτέρα στις Βρυξέλλες με την ετυμηγορία του λαού στις αποσκευές της.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει μια συμφωνία καλύτερη από αυτήν που απέρριψαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.
Στην προκειμένη περίπτωση το χειρότερο σενάριο είναι το εξής:
Αν οι δανειστές δεν αποδεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης, που πρέπει να είναι καλύτερη από αυτήν που έθεσε ως ερώτημα στο δημοψήφισμα και την απέρριψε ο λαός, τότε τι θα κάνει η κυβέρνηση;
Μήπως έτσι είναι δεμένα τα χέρια της από την απόφαση του δημοψηφίσματος και η κυβέρνηση βρεθεί αυτοπαγιδευμένη;
Και αν ναι, αν δεν μπορεί να κάνει άλλη πρόταση λόγω της δεσμευτικής απόφασης του λαού, και έτσι κλείσει μια για πάντα η πόρτα της Ε.Ε., ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα;
Πέραν του πώς και με ποιο τρόπο θα ανοίξουν οι τράπεζες, μήπως δρομολογηθούν εκ των πραγμάτων διαδικασίες, που θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ε.Ε. και εκτός ευρώ;
Είναι δυνατόν να λάβουν οι πολίτες μια τέτοια απόφαση, μια απόφαση που αλλάζει το γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας, όπως αυτός χτίστηκε επί μισό αιώνα, με ένα δημοψήφισμα που διενεργείται με τέτοια τσαπατσουλιά και με ένα τέτοιο απαράδεκτο ερώτημα;
Επίσης, αν κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία να μας πετάξουν από το ευρώ, για να θωρακίσουν την ευρωζώνη και να δείξουν στους επόμενους τι έχουν να πάθουν, σε περίπτωση που βρεθούν σε κατάσταση ανάλογη με τη δική μας, μήπως με την απόφασή μας εγκλωβίζουμε την κυβέρνηση και τους δίνουμε ένα θαυμάσιο όπλο να το κάνουν;
Μήπως η Ελλάδα αυτοπαγιδεύεται και πέφτει σε μια θανάσιμη παγίδα;
Μήπως κάποιοι που βρίζουν τους άλλους ως Γερμανοτσολίαδες, παίζουν στην ουσία, φυσικά χωρίς να το ξέρουν και να το θέλουν, το παιχνίδι του Σόιμπλε και όλων εκείνων που μας θέλουν εκτός ευρώ;
Έχει αναρωτηθεί κανείς τι σημαίνει αυτό, με τους όρους και τις συνθήκες που θα γίνει, χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς στρατηγική, χωρίς να ρωτηθεί ξεκάθαρα ο λαός, χωρίς ευρώ στις τράπεζες και χωρίς καμία προετοιμασία;
Τέλος, θα ήθελα ειλικρινά να τονίσω ότι δεν θέλω να επηρεάσω τη βούληση κανενός.
Όμως, επειδή θεωρώ ότι το διακύβευμα είναι τεράστιας και εθνικής σημασίας για το μέλλον της πατρίδας μας, μια και που η μοίρα το έφερε να συμμετέχω στο δημόσιο διάλογο μέσα από τις σελίδες του ιστολογίου μας, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σκέψεις.
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις, αφού δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα πάντα σε ένα σημείωμα, άσε που και κανείς δεν τα ξέρει όλα.
Η απόφαση δική σας.
πάντα φιλικά

Σάββας Καλεντερίδης

Υ.Γ. Όσον αφορά τη γραμμή που τήρησε το ιστολόγιο, ο κάθε ένας από τους διαχειριστές, Ανδρέας, Κριστιάν κι εγώ, αναρτούσαμε τα θέματα που πιστεύαμε ότι είναι σωστά.
Αν κάναμε και κάποιες υπερβολές ή αστοχίες, ζητούμε συγνώμη.
Αυτές οφείλονται στο κλίμα των ημερών.

52 σχόλια:

  1. ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΣΑΒΒΑ . ΟΧΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ , ΟΧΙ ΛΕΝΕ ΟΣΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΝΔ Ή ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ . ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΒΥΘΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ,ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ . ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΟΤΙ ΑΝ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ................ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ . ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ . ΣΕ ΕΚΤΙΜΩ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΛΙΟΔΕΝΤΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΣΟΣ ΣΘΕΝΟΣ ΤΟ ΝΑΙ . Sorry ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ . ΟΛΑ ΤΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο
      μάλλον δεν διάβασες το άρθρο.
      Διάβασέ το και τα λέμε.
      Όσο για τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ, μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί σε ποιον απευθύνεσαι και κάτω υπό ποιες προύποθέσεις έχει πει τα ΟΧΙ του.
      Όσο για την προκειμένη περίπτωση, μάλλον το πιο εύκολο πράγμα είναι να πεις το ΟΧΙ.
      Ανέξοδο, μπαίνεις στον όχλο που βρίζει από το πρωί ως το βράδυ και όλα καλά.
      Το δύσκολο να είναι να σταθείς όρθιος, να αντικρύσεις τον ορίζοντα και να δεις που βαδίζει το έθνος.
      Τέλος πάντων, αν μπορείς διάβασε με προσοχή το άρθρο και κάνε παρατηρήσεις και κριτική συγκεκριμένη, επί του άρθρου.
      Τα εύκολα λόγια και η συνθηματολογία δεν μου αρέσουν.

      Διαγραφή
  2. Εάν υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι ΟΧΙ με διαφορά 1%, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πάρει την συμφωνία που εκτιμά ώς σωστή, παραιτείται και το μέτωπο των υποστηρικτών του ΝΑΙ σχηματίζει κυβέρνηση.

    Κανονικά δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν την διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υποκλινόμενοι και σεβόμενοι στην κατ΄ αυτούς ερμηνεία του αποτελέσματος ;

    Μήπως κάνω λάθος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη
      καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δεχτεί συμφωνία που αντίκειται στην απόφαση του δημοψηφίσματος.
      Δεν κατάλαβα το ερώτημά σου.
      Γίνε πιο σαφής.

      Διαγραφή
    2. Με το λογοπαίγνιο, κοροιδεύω αυτούς που πλαστογραφούν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, και το οποίο αφορά και μόνον τα της διαπραγμάτευσης.

      Βέβαια η χορωδία των πλαστογράφων που δήλωσε πρώτη συμμετοχή στο the voice, είναι όλη η καλοζωισμένη και γεμάτη λίπος ελίτ του Βερολίνου και τα σκυλάκια της, αλλά και οι ενταύθα υποτακτικοί δεν πήγαν πίσω.

      Παρ΄ όλα ταύτα εξακολουθεί να αναζητείται ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη
      από τη στιγμή που δεν υπάρχει σαφές και υπαρκτό ερώτημα, είναι λογικό να ερμηνεύει ο κόσμος με το δικό του τρόπο και κυρίως να εστιάζεται στις πιθανές συνέπειες.
      Επί του άρθρου έχεις να πεις τίποτα;
      Αυτό είναι το σωστό.
      Όπως εσύ ζητάς να μην παρερμηνεύεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος έτσι κι εγώ ζητώ να μην παρερμηνεύεται το σκεπτικό του άρθρου.

      Διαγραφή
    4. Αν διάβασα καλά, που διάβασα καλά, ο τίτλος του άθρου είναι σκέψεις επι του δημοψηφίσματος.

      Και για αυτό ακριβώς έγραψα. Σκέψεις επι του δημοψηφίσματος

      Επαναλαμβανω λοιπόν, ότι αντί να καταθέσουν την άποψη τους οι "εταίροι" και οι ενταύθα υποτακτικοί τους επί του ακριβούς ερωτήματος, πλαστογράφησαν το ερώτημα και σήκωσαν τον τόπο, με σκοπό να περάσει το ΝΑΙ ώς δήθεν ΝΑΙ στην Ευρώπη, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ισχυριστούν δυσαρμονία και να στήσουν κυβέρνηση εγκαθέτων (τύπου Παπαδήμου), όπως έκαναν το 2011.

      Για το δε κατά πόσο είναι σαφές και υπαρκτό το ερώτημα, η απάντηση είναι προφανής, γιατί ότι έχουν γράψει οι τοκογλύφοι δεν ξεγράφει, εκτός έαν έβαλαν μυαλό (που δεν το πιστεύω) και στο μέλλον αλλάξουν ρότα.

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη
      με τον Καλεντερίδη μιλάς, δεν μιλάς με κανένα μόμολο που μπορείς να τον παραμυθιάσεις.
      Με βάση το σκεπτικό σου, πρέπει να μην παρερμηνεύουμε αυτά που θέλουν να πουν οι άλλοι.
      Στο άρθρο μου άλλα λέω και άλλα σχολιάζεις.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Καλενετερίδη

      με εμένα μιλάς, δεν μιλάς με κανένα μόμολο που μπορείς να το παραμυθιάσεις.

      Είναι θετικό ότι μετά την τέταρτη φορά καταλάβατε τι ακριβώς ήθελα να πώ.

      Αν δε ο τίτλος του άρθρου, δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο, αυτό αφορά τον συντάκτη και όχι εμένα.

      Διαγραφή
  3. Προσωπικά δηλώνω ότι θα απέχω εν γνώση μου και συνειδητά.Βλέπω όμως ότι το άρθρο αναφέρεται μόνο στο ΟΧΙ.Αν βγει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα η οικονομία μπορεί να αντέξει το πακέτο που επροτάθη από τους Θεσμούς-Τρόικα ? Η αυτοκαταστρέφεται εντός ευρώ ? Ή θα υπάρξει άλλη συμφωνία καλύτερη όταν όλοι λένε ότι θα ξεκινήσουμε από μηδενική βάση και σκληρότερη από αυτή που θα ... εγκρίνουμε με το ΝΑΙ.
    Μήπως της ιδίας βαρύτητος καταστροφικό ίσως και περισσότερο σε απόλυτους αριθμούς είναι το ΝΑΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτα την δική μου γνώμη είναι όντως πιο καταστροφικό το ΝΑΙ.Ουσιαστικά έχεις αυτήν τη στιγμή 2.000.000 άνεργους και 3.500.000 κάτω απο το όριο της φτώχιας.Αν περάσει το ΝΑΙ τα νούμερα αυτά θα ανέβουν σίγουρα.Αν περάσει το ΟΧΙ βρίσκομαστε στον αέρα σαν χώρα και δεν θα ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει την επομένη.Θεωρώ οτι είτε πας με ΝΑΙ είτε πας με ΟΧΙ η ζημιά έχει γίνει και είναι μη αναστρέψιμη.Μένει να δούμε το μέγεθος της απο Δευτέρα...

      Διαγραφή
  4. Νομίζω ότι στο άρθρο δεν αποδόθηκε καθόλου η αρνητική έως αισχρή πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εως τον Ιανουάριο του 2015. Αν και στο μεγαλύτερο τμήμα του άρθρου γίνεται καταλογισμός ευθύνης μονό στο ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω τα εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε απροετοίμαστος να παίξει μπάλα στη διεθνή σκακιέρα. Αν κάποιος σκάφτεται να πει ΟΧΙ και θέλει να σηκώσει ανάστημα, οφείλει να οργανωθεί, να θεσει προτεραιότητες, να καταστρώσει τακτική και στρατηγική!! Αυτά δεν τα έκανε. Αρα ενας που λεει ΟΧΙ αλλα δεν μπορει να το υποστηρίξει ειναι τζαμπα μαγκας. Απο την αλλη ενα ΝΑΙ ειναι μια ξεκαθαρη επιβραβευση της πολιτικης του Σαμαρα και Βενιζελου που οδηγησε 6000 να αυτοκτονήσουν και δημιούργησε 2.000.000 ανεργους και 3.500.000 φτωχους. Ξαφνικα οτι πολιτικος "νεκροθαφτης" υπηρχε Σημιτης, Παπανδρεου ακομη και ο Καραμανλης υποχρεωθήκαν απο το συστημα που υπηρετουν να βγουν και να υποστηρίξουν το συστημα λέγοντας ΝΑΙ χωρις φυσικα καθολου να ντρεπονται. Αρα το ΝΑΙ επιβραβεύει την πολιτικη Σαμαρα και το ΟΧΙ την πολιτικη του Τσιπρα. Δεν πρεπει ο λαος να μπαινει στην λογικη να επιλεγει το λιγοτερο βλακα, το λιγοτερο ασχετο, το λιγοτερο προδοτη....Επισης εχω να πω επειδη πολλες φορες γινεται αναφορα για μια ενωτικη κυβερνηση ας πουμε οικουμενικη, μηπως προωθειται το σχεδιο να ρθει δοτός πρωθυπουργος ο Στουρναρας, ανθρωπος του συστηματος ωστε να κανουν οι ξενοι οτι γουσταρουν?? Προσωπικα επειδη δεν θελω να με υποχρεωνουν να επιλεγω αναμεσα σε 2 επιλογες επειδη το συστημα ετσι θελει,προς το παρον σκεφτομαι να μην ψηφισω, αν και επειδη μου αρεσει να διαβαζω Ιστορια παντα θαυμαζα τους τυπους που πηγαιναν κοντρα στο κατεστημενο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Βαρουφάκης στον ΑΛΦΑ, πριν από λίγο, έβγαλε ΕΙΔΗΣΑΡΑ. Είπε πως ο Τσίπρας γνώριζε τη θέση της ΕΚΤ, τον είχαν προειδοποιήσει ότι θα σταματήσουν τη ρευστότητα αν γινόταν το δημοψήφισμα και παρ' όλα αυτά πήρε την απόφαση να το κάνει. Αυτό πρέπει να το μάθουν όσοι συνταξιούχοι τον είχανε ψηφίσει και ταλαιπωρούνται για να πάρουν τη σύνταξή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που την είδες την ΕΙΔΗΣΑΡΑ;

      Σιγά τη ταλαιπωρία...
      Προειδοποίηση η όχι, η ΕΚΤ έκοψε τη στρόφιγγα, παρότι η κυβέρνηση ζήτησε ομαλή ρευστότητα μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα, μάλλον παράνομα και καταχράστηκα.

      Αυτά πρέπει να γνωρίσουν οι συνταξιούχοι, ότι η χώρα τους είναι υπό κατοχή (γερμανική) και συνεπώς το ύψος των συντάξεων (καθορίστηκε από τους ντόπιους γερμανοτσολίαδες την προηγούμενη πενταετία σύμφωνα με τις διαταγές της τρόικας και του Ράιχενμπαχ) και η ρευστότητα των τραπεζών δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι μάλλον παράνομα και καταχρηστικά.

      Είναι πλήρως παράνομα και καταχρηστικά, και δεν προβλέπεται από πουθενά ότι το κεντρικό ταμείο της Ευρωζώνης, δεν πρέπει να γεμίζει με μετρητά το ταμείο της Ελλάδας, γιατί αυτά που δεν μας δίνει σήμερα, τα πήρε μαζί με πολλά περισσότερα το 2002 όταν τους δώσαμε όλα τα ταμειακά και συναλλαγματικά μας διαθέσιμα.

      Διαγραφή
  6. Προς όλους τους σχολιαστές
    παρακαλώ οι παρατηρήσεις και η κριτική να γίνεται πάνω στο σκεπτικό του άρθρου.
    Δυσκολεύομαι λόγω χρόνου να επεκτείνομαι σε άλλα θέματα.
    Το αναφέρω στο άρθρο:
    Ό,τι ψηφίσει ο λαός μας, είναι καλό και καλοδεχούμενο.
    Αναπτύσσω ένα σκεπτικό για τη διαχείρηση του ΟΧΙ και τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουμε.
    Επίσης, λέω ότι ασφαλώς υπάρχουν και άλλες απόψεις.
    Κανείς δεν κατέχει την πάσα αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσυπογράφω το άρθρο και λέω πως κατα την άποψη μου το σημαντικότερο ειναι να βγούμε ενωμένοι μετά το δημοψήφισμα! Ειναι κρίμα να διχαζόμαστε και διπλό κρίμα όταν μάλιστα δεν υπαρχει ερώτημα για να απαντήσουμε! Όχι στον φανατισμό και στη μισαλλοδοξια ας είμαστε ενωμένοι. Εγω θα ψήφιζα ναι αν μπορούσα να ψηφίσω αν βγει όχι, η δικη μου επιλογή ειναι την επόμενη μέρα να παω με τους Έλληνες θα ταχθώ με την πατρίδα και με τον λαό σεβόμενος το αποτέλεσμα! Εύχομαι και ανεπιφύλακτα παροτρύνω πριν πάτε να ψηφίσετε σκεφτείτε όλες τις επιλογές και τα επιχείρηματα πολύ σοβαρά και αναλυτικά μην το παίρνετε αψήφιστα μην ρίξτε ψήφο οργής στην κάλπη ρίξτε ψήφο λογικής! Ένα δημοψήφισμα γίνεται κάθε 40 χρονια δεν εχει ξανά όπως με τις εκλογές! Ξερω πως ο χρόνος δεν ειναι πολύς αλλα ας προσπαθήσουμε να διαβάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε γιατί αυτοί που δεν διάβαζαν μας ταλαιπωρούν ακόμα περισσότερο τώρα! Σκεφτείτε τι θα πείτε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας τι θα τους πείτε δεν διάβασα, δεν πρόλαβα να μάθω; Μείνετε μακριά από γηπεδικές συζητήσεις και από συνθηματολογία γιατί ειναι χάσιμο χρόνου και μη παραγωγικές διαδικασίες! Το ιστολόγιο όπως πάντα κρατάει ένα πολύ υψηλό επίπεδο δημοσιεύσεων και ένα αξιοπρεπές επίπεδο σχολιασμού και αξίζει συγχαρητήρια! Ας κρατήσουμε το επίπεδο μας όλοι, ας μην μετατραπούμε σε χούλιγκαν, δεν αρμόζει στην ιστορία μας, δεν αρμόζει στις παραδόσεις μας, δεν αρμόζει στο μέλλον μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΙ ΔΙΧΑΖΟΝΤΕΣ
    Εἴτε ναί ψηφίσουμε εἴτε ὄχι, ἡ τακτική τῶν δανειστῶν δέν ἄλλαξε καί δέν θά άλλάξει. Στό βάθος ὑπάρχει μόνο το Take it or leave it. Μέ καταστροφικά μέτρα.
    Σέ αὐτό, εἶναι ἀναντίρρητο ὅτι πρέπει νά ὑπάρξῃ ἀντίσταση. Μόνο ἕνα τό πολύ 5% τῶν Ἑλλήνων πιστεύει πραγματικά ὅτι πρέπει νά ἐπιβληθοῦν τά νέα πρόσθετα μέτρα χωρίς προοπτική ἀναπτύξεως καί βιωσιμόττητας. Δηλαδή πιστεύει στό ναί, στό τεθέν δίλημμα καθ' ἑαυτό (κακῶς εἶπα «πιστεύει», ἁπλῶς θέλει....) . Αὐτό ὅμως, ὀνομάζεται ἐθνική προδοσία. Διότι, ποιός θά ἐπενδύςῃ σέ μία χώρα μέ μή βιώσιμο χρέος; Μόνο γιά μπίρ παρά δουλειές καί ξεπούλημα....
    Συνεπώς, βρίσκω ὅτι εἶναι μεγάλη ἡ εὐθύνη τῆς ἡγεσίας τῆς ἀντιπολιτεύσεως (αὐτοῦ τοῦ 5%....) πού δίχασε τόν λαό. Μέ ἐλαφρυντικό της ἴσως, ὅμως, ὅτι εἶδε νά ὑπάρχῃ πρόθεση ἀπ΄τήν ἄλλη πλευρά νέου ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ διχασμού τοῦ λαοῦ. Ἐξηγοῦμαι:
    Δέν θά εἶχε διχασθῆ ὁ λαός, ἄν ἡ ἀντιπολίτευση ἔλεγε ἁπλά:
    _Βρίσκω τό τεθέν δίλημμα, ἀνόητο. ὍΛΟΙ εἴμαστε οὔτως ἤ ἄλλως, πίσω ἀπό τήν Κυβέρνηση τῆς χώρας μας. καί ἀνεξάρτητα τοῦ τί ἀκριβῶς ἔγινε στό γιούρογκρουπ, καλοῦμε τούς ὀπαδούς μας εἴτε νά ψηφίσουν ὄχι , εἴτε νά ἀπέχουν. Καί καλοῦμε τήν Κυβέρνηση σέ συνεργασία, γιά Κυβέρνηση ἐθνικῆς ἑνότητας, γιά νά συνδιαχειριστοῦμε τήν ἑπόμενη ἡμέρά, αφοῦ καλῶς ἤ κακῶς θεωροῦν στήν σημερινή Εὐρώπη τόν Πρθυπουργό ἤδη «ἀναξιόπιστο». Δέν τό συμμεριζόμαστε, ἀλλά πρέπει νά κινηθοῦμε με βάση τό ἐθνκό συμφέρον καί μόνον. Μήν τούς δώσουμε τέτοια προσχήματα γιά νά μᾶς ταπεινώνουν καί νά μᾶς στριμώχνουν οἰκονομικῶς ἔτι περαιτέρω. Ἕνας Πρωθυπουργός κοινῆς ἀποδοχῆς και ἄφθαρτα πρόσωπα, ὄχι πολιτικά, εἶναι μία λύση. Ἀλλά καί μέ τόν ἴδιο Πρωθυπουργό πάλι, πίσω του εἴμαστε. Τέτοιος λοιπόν εἶναι ὁ μή διχαστικός καί ὁ ἑνωτικός μας λόγος.
    Λειτούργησαν ὅμως τά ἀντανακλαστικά τοῦ ἐθνικοῦ δχαμσοῦ μας τοῦ 1946-1949: Ἡ σημειολογία τῆς ἀριστερᾶς (βλ. θριαμοβολογίες γιά «ἀριστερή Κυβέρνηση», παρά τό ὅτι συμμετέχουν και οἱ ΑΝΕΛ, καί ἄρα ἡ Κυβέρνηση ἔχει πατριωτικό χαρακτῆρα, βλ. καί καί τραγούδια στό Σύνταγμα) ξύπνησε φόβους στήν ψυχή τῶν μισῶν Ἐλλήνων γιά ...νέο ΕΑΜ ἤ γιά ἀριστερίστικο ἤ καί δειθνιστικό μπάχαλο – βλ. (λαθρο)μετανάστες....). Καί ἄρχισε ἀπό τήν ἀντιπολίτευση ἡ ὑπονόμευση τῆς ἐθνικῆς μας ἑνότητας.
    Σημείωση περί τῆς ἑκατέρωθεν ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑΣ: Τόσο ἡ σημειολογία τῆς μιᾶς πλευρᾶς ὅσο καί τῆς ἄλλης, δέν γίνεται ἀντιληπτό ἑκατέρωθεν τί φρίκη ξυπνοῦν στούς «ἄλλους». Αὐτή ἡ φρίκη πού χαρακτήριζε τό συλλογικό ὑποσυνείδητο τῶν Ἑλλἠνων παλαιότερα, ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΙΡΟΥΣΕ ΣΧΙΖΟΕΙΔΩΣ καί πού εἶχε ἀρχίσει νά λησμονεῖται περί τό 2000, ἀνανεώθηκε μέ τήν ἀδιέξοδη λιτότητα τῶν τελευταίων 5 ετῶν.
    Γιά νά μήν θεωρητικολογοῦμε: Πρέπει νά καταλάβουν οἱ «ἐπιφανεῖς» δεξιοί καί οἱ λοιποί ἐν γένει μνημονιακοί, ὅτι προξενεῖ φρίκη στούς ἀριστερούς καί σέ πολλούς πλέον ἄλλους, ἡ παρουσία τους στό πολιτικό προσκήνιο. Ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού ὑπέφεραν ἀδίκως, ἀκόμη καί μέχρι θανάτου, καί στό παρελθόν καί πρόσφατα, ἀπό τίς πράξεις τῶν παρατάξεών τους ἤ καί τῶν ἰδίων. Καί πρέπει νά καταλάβουν καί οἱ λεγόμενοι άριστεροί πάσης ἀποχρώσεως, ὅτι διέπραξαν οἱ παρατάξεις τους φοβερά ἐγκλήματα στό παρελθόν, καί ὅτι γι'αὐτό ΔΙΚΑΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ φοβοῦνται καί τούς βλέπουν μέ καχυποψία οἱ «ἄλλοι». (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (ΟΙ ΔΙΧΑΖΙΝΤΕΣ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ:) Διότι, μοῦ φαίνεται ὅτι κάθε φορά πού οἱ μέν κατηγοροῦν τούς δέ, τόσο γιά θέματα παλαιότερα (ἐμφύλιος σπαραγμός) , ὄσο καί γιά πρόσφατα (μνημονίου), τό κάνουν μέ τόσο περισσότερο πάθος ὅσο μεγαλύτερα εἶναι τά ἐγκλήματα τῆς παρατάξεώς τους που συνειδητά παραβλέπουν.
    Ἀλλά, δέν χρειαζόμαστε σάν λαός ἄλλο, ἀπό τόν πατριωτισμό πού ἑνώνεται μέ τήν κοινωνική δικαιοσύνη, σέ πρόσωπα κοινῆς ἀποδοχῆς καί χωρίς δεσμεύσεις.
    Καί κάτι ἀκόμη: Κάθε παράταξη πρέπει νά ἀπομονώνῃ πάλι καί πάλι, τους δικούς της πού ἐκμεταλλεύονται καί ἐπενδύουν ἰδιοτελῶς καί ἐμπαθῶς στόν ἐθνικό διχασμό μας. Ἄν τό κάνουν δέ αὐτό κάποια κόμματα, ἤ κάποια ΜΜΕ, πρέπει νά ἀντισταθοῦμε ὡς λαός ἀλλά καί ὡς πολιτικό σύστημα.
    Ἀπομονῶστε λοιπόν τούς διχαστικούς διαβολεῖς τῆς ἑνότητάς μας ὡς λαοῦ καί ὡς ἔθνους, πού κινοῦνται μεταξύ μας. Εἶνια πολύ χειρότεροι καί ἀπό τούς «κομμουνιστοσυμμορίτας» καί ἀπό τούς «χαφιέδες τῆς ἀσφάλειας». ΟΙ ΔΙΧΑΖΟΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λυπηρό το ότι ο πρωθυπουργός δε μίλησε και στις δυο συγκεντρώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κε Καλεντερίδη μήπως θα έπρεπε να πείτε στον συνδιαχειριστη σας Christian haccuria να συγκρατηθεί αφού παίζει το διχαστικό παιχνίδι που εσείς καταγγέλετε χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως γερμανοτσολιάδες? Η ασχετοσύνη αυτού του κυρίου ειναι απίστευτη κ αδικεί ενα σοβαρό ιστολόγιο σαν το παρόν. Να μάθει ο κύριος αυτός οτι η ΕΚΤ λειτουργεί υπό συγκεκριμένους κανόνες κ καταστατικό κ δεν κανει ο,τι γουστάρει μια κυβέρνηση που θέλει να παίξει τα πολιτικά της παιχνίδια. Για να του το κανω λιανα η ΕΚΤ δεν δίνει ρευστότητα με βάση το τι γουστάρει να κανει ο Τσιπρας. Επίσης καλό να μάθει ο άσχετος αυτός οτι οι Κεντρικές Τράπεζες που ειναι ανεξάρτητοι θεςμοι, με εξαιρεςη τα απολυταρχικά καθεΣτωτα, έχουν την ευθύνη της ρευστότητας των τραπεζών και όχι οι κυβερνήσεις, τέλος η άποψη μου ειναι οτι η χωρα μας εινα υπό την κατοχή ενός διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος κ όχι υπό γερμανική κατοχή όπως νομίζει ο κος haccuria κ κατι σταλινιστες κ ψεκασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που ούτε ανάμεσα στο οχι αλλα και ούτε ανάμεσα στο ναι υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ που συμφωνούν μαζί σου. Συγνώμη φίλε και συμπατριώτη αλλα αυτά που λες και γράφεις είναι στο ελάχιστο ηληθια. Ξυπνά απο το λήθαργο και προσπάθησε να μάθεις πως δουλεύουν οι αγορές και οι δανειστές με τα υποχείρια τους τοις τραπεζες. Ενα μικρό αλλα σημαντικό σημείο. Πρώτα οι πιστωτές θρονιαζουν διεφθαρμένους πολιτικούς οι όλοι δημιουργούν το πελατειακό σύστημα και μετα ξεζουμίζουν τους λαούς. Άσχημη κατάσταση ο λήθαργος.

      Διαγραφή
    2. Να σας ρωτήσω κάτι, εμείς όπως είμαστε τώρα μπορούμε να αλλάξουμε το παγκόσμιο σύστημα οικονομίας; Και δεύτερον αν αυτοκτονήσουμε πως θα το αλλάξουμε;

      Διαγραφή
    3. Αλέξανδρε αυτή τη στιγμή η Ελλαδα μπορεί να γίνει η αρχή του τέλους για την παρούσα Ευρώπη. Δεν αυτοκτονούμε,, μην πιστεύεται την τρομολαγνία που διεξάγεται. Γίνεται όλη αυτή η. Τρομολαγνία απο τους εξωτερικούς και εσωτερικούς φορείς γιατι ακριβώς ξέρουν οτι τα οπλα Τους είναι περιοριςμενα και μικρής ιςχυος. Ήδη αρχιςαν να φαίνονται οι πρώτες ρωγμές, διαβαςε Προντι, Ντουςκ. Η Ευρώπη θα αλλάξει η θα αυτοδιαλυθεί, πολύ απλό.

      Διαγραφή
    4. Εγώ συμφωνώ η Ευρώπη να αλλάξει, αλλά εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε; Θέλω να πω δηλαδή ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία, μια σταυροφορία που δεν ξέρω σε τι ωφελεί εμάς. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνετε αλλά σκεφτείτε ας πούμε αν είστε ξυλουργός να έρχεται να σας δείξει τη δουλειά σας κάποιος που δεν μπορεί να καρφώσει δυο μαδέρια μαζί, πόσο σοβαρά θα τον πάρετε, αν έρθει όμως κάποιος που ξέρει να φτιάχνει ωραία έπιπλα οπωσδήποτε θα λάβετε σοβαρά τις απόψεις του! Με αυτό θέλω να πω δηλαδή ας φτιάξουμε πρώτα τα του οίκου μας και μετά ας αλλάξουμε τον κόσμο! Αυτή τη στιγμή ο Βαρουφάκης και ο κάθε Βαρουφάκης δεν έπρεπε να προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους να αλλάξουν αλλά πρώτα έπρεπε να προσπαθήσει να πείσει εμάς να αλλάξουμε και να έχει ένα πλάνο για τη χώρα; Παρουσίασε η κυβέρνηση κάτι τέτοιο; Ελπίζω να μπορώ να μεταδώσω επαρκώς αυτό που θέλω να πω!

      Διαγραφή
    5. Επίσης επειδή ζω στο εξωτερικό και επειδή όλοι μας ξέρουμε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία και πίστη σε μεγάλο βαθμό, έξω δεν υπάρχει η πεποίθηση ότι αν βγει η Ελλάδα καταστρέφεται η Ευρώπη, σίγουρα θα υπάρξει αποδυνάμωση της Ευρώπης, αλλά η καταστροφή πάει σε μας και αυτά τα συζητάνε μεταξύ τους! Εγώ προσωπικά φοβάμαι για ένα πράγμα μόνον, τον διχασμό, όλα τα άλλα με ανησυχούν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα ανησυχώ, αλλά δεν φοβάμαι τίποτα άλλο εκτός από τον διχασμό!

      Διαγραφή
    6. Μόνο αν βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους μορφή και σειρά θα βρούμε άκρη. Κανένας μα κανένας σωστά σκεπτόμενος Ελληνας συμπεριλαμβανομένου και του Βαρουφάκη, διάβασε άρθρα του των τελευταίων πέντε χρονων, δεν αμφιβάλλει οτι η πατρίδα μας πρέπει να αλλάξει. Και αυτο που πρέπει να αλλάξει πρώτα ειναι η οθωμανική μας κληρονομιά, ο χαρακτήρας του καραγκιόζη, αυτή η κληρονομιά για την οποια ειναι περήφανος ο Μπουτάρης και ο Βενιζέλος. Και οι δυο το πιστοποίησαν πολλές φορές. Το πρόβλημα όμως σήμερα δεν έχει να κανει με τον χαρακτήρα και την λειτουργία του ελληνικού κράτους αλλα με τον τροπο σκέψης και λειτουργίας της σημερινής Ευρώπης των πλουτοκρατών και των απατεώνων. Της Ευρώπης της μίζας και της δοσοληψίες των τραπεζιτών που για χάρη τους οι αργυρώνητοι αρχηγοί ωριςμενων ευρωπαϊκών κρατών ξεζουμίζουν τους λαούς. Αυτοί οι πλουτοκράτες και τα τσιράκια τους απο την γέννηση του ελληνικού κράτους έχουν βάλει τους πουλημένους εγκάθετους και μας κυβερνούν. Ήξεραν ολοι αυτοί οτι η Ελλάδα παραποίησε την συνταγή και μπήκε στην ΕΕυρωζωνη. Γιατι το δέχτηκαν; Αφού έγνοια τους ειναι η ευρωπαϊκή ένωση και το καλό της Ευρώπης γιατι δεν μας είπαν, ' φτιάξτε τα δημοσιονομικά σας και μετα ελάτε για εξετάσεις.' Απλά δεν το έκαναν για να μας ξεζουμίσουν. Αυτά περί ελληνικής τεμπελιάς και απατεωνιάς που ξεστομίζουν τα καθηκια τύπου Σόιμπλε τα ξέρουμε και τα προσπερνούμε, ειναι για τους αδαής ευρωπαίους ψηφοφόρους και οχι για τον διαβασμένο λαό. Πρόσεξε δεν χαρακτηρίζω ολους τους ευρωπαίους αδαής, τουναντίον σήμερα αυτή η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση έχει παγκόσμια υποστήριξη απο διακεκριμένους ευρωπαϊστές και διεθνούς φήμης οικονομολόγους και ουμανιστες

      Διαγραφή
    7. Απλώς θεωρώ πως προτεραιοτητα της κυβέρνησης της Ελλάδος είναι να αλλάξει πρώτα την Ελλάδα ώστε να αποκτήσει ισχυρή φωνή για να αλλάξει και την Ευρώπη για αυτό σας έφερα ως παράδειγμα το παράδειγμα του ξυλουργου. Πως θα πάει ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδος να διδάξει τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, της Αγγλίας, Της Αυστρίας αν η ελληνική οικονομία δεν είναι ισχυρή; Για αυτό λέω πως ίσως η κυβέρνηση έχει θέσει εντελώς λανθασμένες προτεραιοτητες, πρώτα πάει το εθνικό συμφέρον και μετά το Ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κατά τη γνώμη μου!

      Διαγραφή
    8. Αυτό ακριβώς προσπαθεί η κυβέρνηση να κανει αλλα δεν την αφήνουν, γιατι αν πετύχει θα ακολουθήσουν και άλλοι. Γιαυτο είπα πριν οτι η Ελλαδα ειναι μπροστάρης σε μια αλλαγή που πρέπει να γίνει για το καλό της Ευρωπης. Δεν θα αφήσουν την Ελλαδα να έχει ισχυρή οικονομία εφόσον διαφεντεύουν την τύχη μας

      Διαγραφή
  12. Λέτε κύριε Τάσο, ὅτι « ....οτι οι Κεντρικές Τράπεζες που ειναι ανεξάρτητοι θεσμοι, με εξαιρεση τα απολυταρχικά καθεστωτα, έχουν την ευθύνη της ρευστότητας των τραπεζών και όχι οι κυβερνήσεις, τέλος η άποψη μου ειναι οτι η χωρα μας εινα υπό την κατοχή ενός διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος κ όχι υπό γερμανική κατοχή»
    Μα ὑπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά, ἀπό τό νά μήν ὑπάρχει ἔλεγχος τοῦ χρήματος ἀπό τήν Δημοκρατία καί τούς θεσμούς της, ἀλλά ἀπό τούς Τραπεζίτες μόνο;
    Καί γιατί θεωρεῖτε ἀπολυταρχισμό, τό νά ὑπάγεται ἡ Κεντρική Τράπεζα καί ἡ ρευστότητα τοῦ χρήματος, στήν πολτική ἐξουσία μιᾶς χώρας, ἀκόμη καί δημοκρατικῆς;.
    Η άποψή σας ειναι οτι «η χωρα μας εινα υπό την κατοχή ενός διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος κ όχι υπό γερμανική κατοχή». Εἶσθε βέβαιος ὅτι εἶναι ἀδύνατον νά συμβαίνουν καί τά δύο;Διότι ἐμένα αὐτό μοῦ φαίνεται ὡς πιθανώτερο.
    Ἴσως ὁ κ. Κρίστιαν Χακουρία, προσθέσει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσθέσω ότι στα ελληνικά με λένε Κριστιάν Ακκυριά.

      >Εἶσθε βέβαιος ὅτι εἶναι ἀδύνατον νά συμβαίνουν καί τά δύο;Διότι ἐμένα αὐτό μοῦ φαίνεται ὡς πιθανώτερο<
      Προφανώς συμβαίνουν και τα δυο, για να μη πω και τα τρία αν προσθέτουμε τους νεοθωμανούς τουρκόφιλους.

      Δεν απαντώ στη διχαστική πρόταση (στο χώρο του ιστολογίου) του κ. Τάσου καθώς δεν απευθύνεται σε μένα, άλλωστε εγώ έναν Τάσο γνωρίζω, αυτόν που πουλά τροφές στους τουρίστες ενοικιαστές θαλαμηγών στο Καλαμάκι… Μου είπε χτες ότι θα ψηφίσει όχι με τα τσαρούχια.

      Διαγραφή
    2. Kε Ακκυριά κινήθηκα στο πνεύμα ομοψυχίας που προκρίνει ο Κος Καλεντεριδης και προτεινα αυτοσυγκρατηση κ αποφυγη διχαστικων χαρακτηρισμων. Ζητω συγνωμη γιατι το υφος μου ηταν ιδαιτερα σκληρο. Θα επρεπε και εγω να δειξω περισσοτερη αυτοσυγκρατηση. Επι της ουσιας θα συμφωνησω και με τον φίλο οτι μπορεί να ισχυουν και οι δυο Κατοχές. Δυστυχως για εμας η οικονομικη επιτροπεια, οπως προτιμαω να την λεω και οχι Γερμανικη Κατοχη, ειναι αποτελεσμα του διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος οπως προσωπικα πιστευω. Δεν χρησιμοποιω τον ορο Γερμανικη Κατοχη ως σεβασμο στους προγονους μου που ζησανε την πραγματικη Κατοχη. Τελειωνοντας να πω οτι η Δημοκρατια πρεπει να εχει δικλειδες ασφαλειες ετσι ωστε μια κυβερνηση να μην εξελιχθει σε Ολοκληρωτικο Καθεστως. ΜΙα τετοια δικλειδα ειναι οι Ανεξαρτητοι Θεσμοι.

      Διαγραφή
  13. Επιτρέψτε μου κύριε Τάσο, αλλά ένα σοβαρό ιστολόγιο μπορεί να αδικηθεί ακριβώς από τη φίμωση της διαφορετικής φωνής - που γιατί όχι θα χρησιμοποιήσει και χαρακτηρισμούς κάποτε δηλωτικούς κάποτε αυτού που πιστεύει και θέλει να κάνει σαφές.
    Επιπλέον, γιατί ο οποιοσδήποτε όπως εσείς κι εγώ να μπορούμε να γράψουμε ελεύθερα τα σχόλιά μας και να αποκλείουμε από αυτή τη δυνατότητα ένα συνδιαχειριστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ πιστεύω Σάββα , με 2 σ, και πιστεύω οι περισσότεροι απο εμάς που διαβάζουμε το ιστεολογιο οτι όλοι σας εκεί Έχεται γνώμονα το καλό του Ελληνισμού. Το ξέρουμε γιατι Έχεται δώσει, τουλάχιστον εσείς εξετάσεις επανελειμμενως. Όσον αφορά το παρών δημοψήφισμα ας συμφωνήσουμε οτι διαφωνούμε αλλα πάνω απο όλα ας σεβαστούμε την ψήφο του λαού και όλοι ας πράξουμε αναλόγως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Σάββα, θα σταθώ σε 2 προτάσεις του κειμένου:

    "...ό,τι ψηφίσει ο λαός θα είναι καλό..."

    "...Όσον αφορά τη γραμμή που τήρησε το ιστολόγιο, ο κάθε ένας από τους διαχειριστές, Ανδρέας, Κριστιάν κι εγώ, αναρτούσαμε τα θέματα που πιστεύαμε ότι είναι σωστά. Αν κάναμε και κάποιες υπερβολές ή αστοχίες, ζητούμε συγνώμη. Αυτές οφείλονται στο κλίμα των ημερών..."

    Για τα ανωτέρω, σου σφίγγω φιλικά το χέρι. ΕΥΓΕ φίλε! Ίσως, το καλύτερο από όσα διάβασα τις τελευταίες ημέρες.

    Έλληνες, καλή επιτυχία σε όλους, ό,τι κι αν δείξει η κάλπη. Καλή μας επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μας είπες για τις δεξαμενές του ΟΧΙ, δεν μας είπες για την μεγάλη δεξαμενή του ΝΑΙ.
    Το 30% των ελλήνων που θέλουν να μεταφερθούν τα χρέη στις επόμενες γενιές και να παίρνουν ατόφια τη σύνταξη και το εφάπαξ τους. ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΝΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Αν η Ευρώπη δεν είναι αυτή που θέλουμε, δεν μπορεί να αλλάξει με την αυτοκαταστροφή της χώρας μας."

    Πραγματικά,η Ευρώπη μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει ΜΟΝΟΝ αν είμαστε μέσα στον σκληρό πυρήνα της.
    Μόνον αν είμαστε εκει μπορεί να παίξει ρόλο η Ελλάδα.
    Για τον λόγο αυτόν,είναι απαραίτητη η συμμετοχή στο δημοψήφισμα(ο,τι και να ψηφίσουμε).
    Και βέβαια,είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό γιγνεσθαι,οχι ως κράτος παριας,αλλα ως κράτος ΜΕΛΟΣ,δηλαδή,ισότιμο.
    Αλλωστε,η συμμετοχή μας στο δημοψήφισμα και στην Ευρωπη(αναλογικα) επιβάλλεται και απο τους προγόνους μας:
    Θουκιδιδου-Περικλεους,Επιταφιος: μόνοι ημεις τον μηδέ τωνδε μετέχοντα ουκ απραγμονα,αλλ´ αχρειον νομίζομεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σάββα συγχαρητήρια για τις τεκμηριωμένες απόψεις και το καθαρό μυαλό σου ακόμη και τις τραγικές αυτές στιγμές . Προσανατολίζομαι να ψηφίσω ΝΑΙ για να αποφύγουμε την καταστροφή , θέλω να σε ρωτήσω όμως κατα πόσο πιστεύεις ότι με ένα πακέτο μέτρων 8 δις μπορούμε να συνεχίσουμε ως χώρα και μέχρι πότε . Θεωρείς οτι το ΝΑΙ μπορεί να "μαλακώσει " τους Ευρωπαίους και να πάμε σε κάπως καλύτερη συμφωνία :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανέστη4
      για το θέμα που ρωτάς ετοιμάζω ένα κείμενο.
      Περίμενε.

      Διαγραφή
  19. Πωλεῖται πατριωτισμὸς σὲ τιμὴ εὐκαιρίας. Προσφοραὶ δεκταί
    Πληροφορίες ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ΑΝΕΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωλείται "μέλλον" σὲ τιμὴ εὐκαιρίας.

      Πληροφορίες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΓΑΠ, γκόλουμ Μέσης Γης (aka Σιμήτης), MEGA, Ant1, SKAI, STAR και λοιπές δυνάμεις της θρασύτατης & άνευς συγνώμης κατασπατάλησης εθνικής περιουσίας επί 40 συνεχή χρόνια.

      Προσφοραὶ δεκταί υπ΄όψη κου "konion"

      Διαγραφή
    2. Το μέλλον των επόμενων γενιών πουλήθηκε ήδη απο τους ανωτέρω . Τώρα ζητούν την υπογραφή μας με το ναι

      Διαγραφή
  20. Εμένα προσωπικά με βασανίζει ενα μεγάλο ερώτημα και πολύ βασανιστικό. ' γιατι όλοι οι απατεώνες και τα λαμόγια του έθνους ψηφίζουν ΝΑΙ;' μπορεί κάποιος να μου απαντήσει; Πάντως αποκλείεται να θέλουν το καλό μας τώρα. Περιμένω απαντηση pleaaaaaaase

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άκωβε
      Την απάντηση θα την βρεις, όταν δώσεις απάντηση στο ερώτημα:
      Γιατί οι Τούρκοι επιστράτευσαν ολους τους παρακρατικούς τους μηχανισμούς και έναν υπουργό και προπαγανδίζουν το ΟΧΙ στη Θράκη, χέρι χέρι με το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή;
      Δώσε την απάντηση αυτή και πήρες την απάντηση στην ερώτηση που θέτεις.

      Διαγραφή

      Διαγραφή
    2. Σάββα μην παραποιας το ερώτημα του δημοψηφίσματος όπως τα λαμόγια. Το ερώτημα ειναι ναι η οχι στο σχέδιο των δανειστών. Ειπώθηκε ξεκαθαρα. Και αν το σχέδιο εξέπνευσε αυτο δεν σταματά την κυβέρνηση να πάει και να πει οτι τέτοιες λύσεις ο λαος δεν θέλει. Πρώτα κοιτάμε τι κάνουμε εμείς και μετα οι Τούρκοι. Πρώτα φροντίζουμε τα του οίκου μας και χτίζουμε τοις άμυνες μας και μετα στεναχωριόμαστε για τους δίπλα. Ξέρεις πολύ καλά οτι οι δίπλα μόνο με δικά μας λάθοινθα προχωρήσουν αλλα επίσης να ξέρεις οτι οι ευρωπαίοι δεν θέλουν την τουρκια στην Ευρώπη παρά μόνο στο περιθώριο, και μην μου πεις οτι μέχρι τώρα η τουρκια δεν ειναι στην Ευρώπη γιατι εμείς τους σταμΤησαμε. Απαντάτε το ξεκάθαρο ερώτημα του δημοψηφίσματος και οχι το οτι οτιθεμενο που έβαλε η Μερκελ, ευρώ η δραχμή. Η ερώτηση αύριο ειναι ξεκάθαρη και ντόμπρα. Ναι η οχι στους δανειστές

      Διαγραφή
    3. Ιάκωβε,
      πουθενά και ποτέ δεν παραποίησα το ερώτημα.
      Εγώ αναφέρθηκα στα αποτελέσματα που θα παράγει και πώς αυτά θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση.
      Πού το είδες αυτό;
      Και δεν απάντησες στο ερώτημα που σου έθεσα παραπάνω.

      Διαγραφή
    4. Μα κύριε Ιακώβου η Ευρώπη είναι οι δανειστές!

      Διαγραφή
    5. Φίλε Σάββα με όλο τον σεβασμό δεν είδα πουθενά ούτε ενα στοιχείο να αποδεικνύει την ανάρτηση και τα γραφόμενα του άρθρου. Μόνο εικασίες, δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω σε. Εικασιες

      Διαγραφή
    6. Αλέξανδρε γράψε λάθος, οι δανειστές οι ολοι δημιουργούν το πρόβλημα ειναι οι θεσμοί, η τρόικα. Τα τσιράκια τους στην Ευρώπη και γενικά η Γερμανία ειναι απο πίσω και μαζί τους. Διαβαςε , αφού βρίσκεσαι στο εξωτερικό, εμπεριστατωμένες μελέτες απο παγκόσμιου φήμης οικονομολόγους και διανοούμενους για το ελληνικό πρόβλημα και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα. Υπάρχουν και σε αυτο το ιστεολογιο σωστές και καλά πληροφορημένες αναρτήσεις κυρίως απο τον cristian Haccuria. Οι αναρτήσεις απο άλλους λυπάμαι αλλα ειναι τελείως ξεκάρφωτες και χωρίς επιστημονικό έρεισμα. Μόνο υποθέσεις παραπληροφορησης και τρομολαγνιας. Συμφωνώ όμως οτι μετα το δημοψήφισμα ολοι πρέπει να μονιασουμε γιατι ξέρω και καταλαβαίνω πολύ καλά οτι οποίο δημότες αποτέλεσμα και να έχουμε οι καιροί ειναι τραγικά δύσκολοι και δεν χωράει καβγάς. Χρειαζόμαστε ομοψυχία και σοβαρότητα μακρυά απο καθε ακρότητα. Σεβασμός στην απόφαση του διπλανού μας και σοβαρά επιχειρήματα εκφρασμένα με απόλυτη νηφαλιότητα. Να μάθουμε επιτέλους να κουβεντιάζουμε, απο το ομώνυμο τραγούδι της δεκαετίας του 70

      Διαγραφή
  21. Πιστευω οτι οι διαφωνουντες επρεπε να ωθησουν τον λαο σε αποχη. Ας εβγαζε ενα ποσοστο 99% ΟΧΙ για να εχει και το αναλογο κυρος (και να θυμιζει απο τι ειδους κυβερνηση προερχεται). Τωρα πολυς καλοπιστος κοσμος ενδεχεται ψηφιζοντας ΟΧΙ να βρεθει με δραχμες κι εκτος ΕΕ κατι που δεν εννοουσε με την επιλογη αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα σχολια που συνεχιζουν απο το σημειο που σταματαει
    ο Κος καλεντεριδης το κειμενο του, υπερκαλυπτουν ολες
    τις αποψεις. Ειτε συμφωνες στο κειμενο αλλα και τον
    αντιλογο που ενδεχομενως υπαρχει. Εννοω, για το δημοψηφισμα
    εχουν τοποθετηθει ολοι, σχεδον ολοι, που υπερασπιζονται τις δυο
    πλευρες του ΟΧΙ και του ΝΑΙ. Δεν αναφερομαι μονο σε αυτο το
    ιστιολογιο, αν και ειναι το μονο που παρακουλουθω.
    Παρολα θεωρω οτι ολες, και η δικη μου, ειναι σε μορφη προφητειων
    και μονο, διοτι καμια απο τις δυο πλευρες δεν μπορει με σιγουρια
    να πεισει η' να μας αποδειξη, το αυτονοητο που ο
    καθενας μας πιστευει, οταν τοποθετειται, οτι θα συμβει μετα του
    αποτελεσματος του δημοψηφισματος.
    Ενα δημοψηφισμα που κανενας δεν ζητησε, κανενας δεν ψηφισε
    την οποια κυβερνηση για να το κυρηξει, που κανενας δεν περιμενε
    οτι θα συμβει. Το οτι καποιοι το ανεφεραν, σε τυπου πολιτικες
    αναλυσεις, με γενικοτητες, δεν το θεωρω ακριβης η'
    επιτυχης προβλεψη. Ειναι απλα σαν να πω σε καποιον
    ανθρωπο, ''ξερεις καποτε εσυ θα πεθανεις''.
    Ψηφισαμε μια κυβερνηση για να παρει μια ''πολιτικη γραμμη'' και
    να την ασκησει,για τον λαο της, με την λεγομενη ιστορικη ευθυνη
    στην πλατη της. Πραξεις πολιτικης ευθυνης, μαζι με τα στελεχη της,
    τους αξιωματουχους της ελληνικης πολιτειας, τους εργαζομενους σε
    καιριες και μη θεσεις της δημοσιας μηχανης του ελλ κρατους κτλ.
    Δεχομαι το δικαιωμα του ελληνα πολιτη να ψηφισει σε ενα δημοψηφισμα
    για μια αποφαση, ιστορικη ισως.
    Ερωτημα μου, γιατι πρεπει να αποφασισουμε μεσα σε ενα πλεγμα αβεβαιοτητας
    και αγνης παραπληροφορησης απο τις χιλιαδες πηγες ενημερωσεως που μας
    προσφερονται, βαζοντας μεσα και τα ιδιωτικα καναλια εθνικης εμβελειας.
    Καμια απο τις δυο πλευρες δεν μας ειπε τι θα κανουν οι ιδιοι, αλλα η μια πλευρα
    μας πληροφορει για τους εχθρικους σκοπους της αλλης.
    Δεν αμφιβαλλω, οτι καποιες γνωμες, προειδοποιησεις αμα θελετε, θα αποδειχθουν σωστες,
    ειτε απο σωστη κριση του ατομου που τις εθετε, ειτε απο καθαρη τυχη.
    Ετσι λενε.....στην αποψη του ''ΟΧΙ'' ειναι παλικαρισιο μεν
    αλλα θα αφησουμε την παλικαρια μας στη πορτα και σβηνοντας το φως,
    θα χρειασουμε ολη την ανδρεια μας ως εθνος για να ανταπεξελθουμε στα σκοταδια.
    Ετσι λενε.....στην αποψη του ''ΝΑΙ'', θα μεινουμε μεσα στο γκρουπ που θα μας
    πεταγανε εξω, αν λεγαμε ''ΟΧΙ'' με την ταχυτητα τις σκεψης, αλλα η συμπεριφορα
    τους, θα'ναι παρομοιωδης σωκρατικη απεναντι μας.
    Πρεπει να σκεφτουμε........ξεχασα δεν προλαβαινουμε, αυριο ψηφιζουμε!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Σάββα γίγαντα, κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να σχολιάσει δυσμενώς κανένα σου άρθρο. ¨όμως το κάνουν και αυτό είναι το πρόβλημα της ταλαίπωρης πατρίδας.
      Έτσι δε θα σου πω ξανά συγχαρητήρια διότι τα αυτονόητα δεν λέγονται, Θα σε συγχαρώ όμως (α) διότι κάθε σου άρθρο δημιουργεί τρικυμία και (β) διότι έχεις την υπομονή να ελέγχεις τις απαντήσεις και να απαντάς στους κακόπιστους ή ανόητους.
      Αγάντα και κάποια ώρα, σύντομα ελπίζω, θα μπορέσεις να φανείς χρήσιμος και ουσιαστικός.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.