5/7/15

Προεδρικό τελεσίγραφο προς Τσίπρα


Εχω να σας πω τα κρυφά των ημερών. Και ξεκινώ από το Προεδρικό Μέγαρο που τελευταίως έχει μετατραπεί σε κέντρο διαβουλεύσεων, επαφών και μεταφοράς μηνυμάτων προς κάθε κατεύθυνση. Αναφορικά με τις πολλές επαφές που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ένα πουλάκι που κατοικοεδρεύει μονίμως στην οδό Ηρώδου του Αττικού μού αποκάλυψε ότι το τελευταίο 24ωρο δόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο ένα είδος τελεσιγράφου στον Πρωθυπουργό:«Μέσα δύο ημέρες από το δημοψήφισμα και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του κλείνεις τη συμφωνία με τους εταίρους μας. Διαφορετικά, εμένα μη με υπολογίζεις». Δηλαδή ως την προσεχή Τετάρτη, ό,τι κι αν γίνει, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, με όποια μέτρα και αν αυτή συνοδεύεται.
***
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόεδρο των Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη η οποία έγινε, μαθαίνω, σε δραματικούς τόνους. Κυρίως όταν η κυρία Κατσέλη είπε ευθέως στον κ. Παυλόπουλο ότι τα λεφτά στις τράπεζες φτάνουν ως την Τρίτη και αν δεν γίνει κάτι ως τότε, θα επικρατήσει το χάος. Η Τετάρτη (που λήγει το τελεσίγραφο του Προέδρου) πέφτει μακριά για την κυρία Κατσέλη η οποία έκανε έκκληση για «πάση θυσία, από τη Δευτέρα κιόλας, να υπάρξει προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες». Αλλά δεν σταμάτησε εδώ. Είπε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να υπάρξει το γρηγορότερο δυνατόν συμφωνία, έστω βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν οι δύο πλευρές και ακόμη από την Κυριακή κιόλας το βράδυ να υπάρξει προετοιμασία για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Γι' αυτό έκανα παραπάνω λόγο για δραματικούς τόνους που είχαν ως αποτέλεσμα να σταλεί το τελεσίγραφο στο διπλανό κτίριο. Και τον κ. Παυλόπουλο να δηλώνει ότι το δημοψήφισμα είναι διχαστικό για τον τόπο.

Το κούρεμα των καταθέσεων
Υπάρχει όμως ένας επιπρόσθετος λόγος που πιέζει να υπάρξει συμφωνία το γρηγορότερο δυνατόν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Η περίπτωση να επιβληθεί κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις! Το γεγονός ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, ότι έχουν επιβληθεί capital controls και ότι τα ταμειακά αποθέματα λιγοστεύουν, κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι η περίπτωση της Κύπρου, δηλαδή το haircut των καταθέσεων, είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθεί. Η κυρία Κατσέλη το μόνο που είπε για το φλέγον αυτό ζήτημα είναι ότι αν ξαναβρεθούμε στο πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Υπενθύμισε ωστόσο ότι αν ήθελε ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να προκαλέσει πλήρη ασφυξία από την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά δεν το έκανε...
***
Εκείνο που μου λένε ακόμη είναι η μεγάλη πιθανότητα να εισέλθει στη ζωή των Ελλήνων και ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν, μαθαίνω, «γραμμές» στα Διαρθρωτικά Ταμεία, οι οποίες, αν δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα σε νοσοκομεία και σε απόρους, τότε οι γραμμές αυτές θα ανοίξουν. Θα πληρώνουν δηλαδή τα φάρμακα και θα παρέχουν βοήθεια και τροφή σε απόρους, όποτε απαιτηθεί (και ζητηθεί).
***
Επειδή συμβαίνουν όλα αυτά, πρέπει να σας πληροφορήσω ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (περιλαμβανομένων και υπουργών και βουλευτών) που θα έβλεπαν... λυτρωτικό ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ανησυχούν οι άνθρωποι για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν σε αντίθετη περίπτωση, ότι δηλαδή η κατάσταση θα βγει εκτός ορίων. Και για να το κάνω πιο λιανά, τα στελέχη αυτά φοβούνται μήπως τους κυνηγήσει ο κόσμος και καταλήξουν τελικά στη φυλακή.
***
Αλλά επειδή τούτες τις κρίσιμες ώρες λέμε τα κρυφά των ημερών, σας πληροφορώ ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» και ο Πρωθυπουργός βρεθεί σε δύσκολη θέση, και πιεστεί εκ των πραγμάτων, τότε αυτομάτως θα τεθεί θέμα κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή, στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας, την οποία και ο ίδιος συχνά επικαλείται. Η κυβέρνηση αυτή θα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση με αποστολή να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές και να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο. Αυτοί που πιθανόν να κληθούν να παίξουν ρόλο είναι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος ή, αν θελήσουν πολιτικούς, οι πρώην πρωθυπουργοί Π. Πικραμμένος και (βεβαίως) Κ. Καραμανλής, οι οποίοι θα συνεπικουρούνται από ομάδα τεχνοκρατών.

Ταρατατζούμ στο Πεντάγωνο
Και ενώ ο κόσμος ξεροσταλιάζει στις ουρές των ΑΤΜ, με την αγωνία να βρει χρήματα για να περάσει την ημέρα του, ο Πρωθυπουργός πέρασε την Πέμπτη ένα ευχάριστο και επιμορφωτικό πρωινό στο Πεντάγωνο, παρέα με τον Π. Καμμένο και τους στρατηγούς. Ηταν η πρώτη φορά που μετέβαινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως Πρωθυπουργός και χάρηκε, μου λένε, την κάθε στιγμή. Από τις τιμές που του έγιναν με το άγημα (και το ταρατατζούμ της στρατιωτικής μπάντας) το κόκκινο χαλί, ως και το «ψάξιμο» του... G3 (σ.σ.: πολεμικό τυφέκιο) που έχει στο γραφείο του ο Π. Καμμένος. Το πήρε στα χέρια του, το περιεργάστηκε, ρώτησε πόσες σφαίρες παίρνει ο γεμιστήρας και ποια είναι η εμβέλειά του. Πήρε ως δώρο τρία στρατιωτικά καπελάκια (το ένα του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ) για τα παιδιά του και έναν ασημένιο κλάδο ελαίας (για τον ίδιο). Μίλησε με συνοριακές μονάδες καθώς και με τα πληρώματα πολεμικών πλοίων και άρχισε τις ερωτήσεις οικονομικού περιεχομένου. Του εξήγησαν ότι δεν γίνεται να υπάρξουν περικοπές, ούτε βεβαίως απολύσεις και έδειξε, όπως μετέφεραν, να το καταλαβαίνει, καθησυχάζοντας για άλλη μια φορά τον Καμμένο, που έχει απειλήσει με παραίτηση σε περίπτωση που υπάρξουν περικοπές.
***
Ο κ. Καμμένος τα έδωσε όλα εκείνο το πρωινό για τον Πρωθυπουργό. Και πώς να μην τα δώσει, αφού λίγη ώρα νωρίτερα, διέγραφε έναν από τους τέσσερις βουλευτές του που δήλωσαν αντίθετοι με το δημοψήφισμα. Να σκεφτείτε, έλεγε συνεχώς ότι η επίσκεψή του κ. Τσίπρα ήταν προγραμματισμένη για μία ώρα και ο κ. Τσίπρας έμεινε δυόμισι ώρες. Σε κάποια στιγμή, όταν γινόταν λόγος για την άμυνα του Αιγαίου και ο Πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα... υποβρύχια (ακόμη και για τα γερμανικά),  του είπαν ότι «το Αιγαίο είναι δύο πράγματα: στόχος και υποβρύχια». Οσο για τον υπουργό, διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι όσες φορές έγιναν δημοψηφίσματα επικράτησε το... «Οχι». Και όταν ρωτήθηκε ποια είναι αυτά είπε αυτό με τη μοναρχία και το άλλο με το... Σχέδιο Αναν!

Ο σύζυγος... της συζύγου
Πολύς λόγος γίνεται στον ΟΣΕ για τον Ανδρέα Τσεκένη, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός, καθώς τυγχάνει σύζυγος της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ (τέως ΑΝΕΛ), Ραχήλ Μακρή.
***
Ο κ. Τσεκένης, ο οποίος από το 2012 έχει αποσπαστεί στο βουλευτικό γραφείο της συζύγου του, έχει ζητήσει εγγράφως - πληροφορούμαι - τη μετάταξή του από τη βαρετή και γεμάτη κινδύνους (εργολάβοι, μελετητές, δημόσια έργα, εισαγγελείς κ.τ.λ.) ΕΡΓΟΣΕ στο άκρως ενδιαφέρον... Αστεροσκοπείο Αθηνών, φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας.
***
Η αίτηση δεν έχει ακόμη απαντηθεί, μου λένε. Για τη μετάταξη θα πρέπει να υπογράψουν οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης, Αριστείδης Μπαλτάς και Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο πρώτος με τον τρίτο έχουν καλές σχέσεις άλλωστε, αφού μόλις προχθές ανακοίνωσαν την προεκλογικού χαρακτήρα επιστροφή στο μετρό 250 συμβασιούχων που είχαν μπει στην εταιρεία από το «παράθυρο» το 2009 - πάλι προεκλογικά.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Στο Αστεροσκοπειο ε ;
    Μάλλον για να παρατηρεί τη γυναίκα του. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μην υπολογίζεις σε μενα,από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,σχετίζεται με την παρέμβσση Κ.Καραμανλή; Βέβαια η σύγκριση με το Δημοψήφισμα της Κύπρου για το σχέδιο Ανάν είναι τουλάχιστον ατυχής, γιατί τότε όλα τα μέρη είχαν αποφασίσει στη διενέργεια του Δημοψηφίσματος και οι συνθήκες αλλά και τα διακυβεύματα πολύ διαφορετικά σε σχέση με το αόριστο και νόθο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Ελλάδα.Ενδιαφέρον, βέβαια παρουσιάζει η στάση του Σύριζα τότε, η οποία ήταν θερμή υπέρ του Σχεδίου Αναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία ακόμη έκδοση Μίκυ Μάους από τον κορυφαίο ψεύτη Παπαχρήστο με το πουλάκι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.