14/7/15

Εντάσεις, κοτόπουλα και στο στόχαστρο ο Βαρουφάκης

Χασαπόπουλος Νίκος 
Τι έγινε στην ολονύκτια Σύνοδο Κορυφής
Ηταν η πιο πολύωρη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  που έγινε ποτέ και η ο πιο οδυνηρή, ταπεινωτική και σκληρή για τη χώρα μας. Επί 17 ώρες  οι ηγέτες συζητούσαν για την Ελλάδα, βάζοντας όρους, λέγοντας σκληρές εκφράσεις. Να σκεφτείτε ότι ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αποχώρησε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας εκνευρισμένος, καταβεβλημένος,  χωρίς να χαιρετήσει κανέναν, ούτε καν τον Φρανσουά Ολάντ (που τον στήριξε στις περισσότερες προτάσεις του) ούτε καν τον Ν. Αναστασιάδη (που τον στήριξε και μάλιστα με πείσμα σε όλες τις θέσεις του). Τόσο οργισμένος ήταν.

Αν διερωτάστε πως άντεξαν οι ηγέτες να συζητούν επί 17 ώρες, σας αποκαλύπτω ότι αυτό βοήθησαν τα ελληνικά ροδάκινα και άλλα φρούτα. Κάθε τρεις ώρες έμπαιναν στην αίθουσα πιατέλες με φρούτα, τα οποία καταβρόχθιζαν με λαιμαργία οι ευρωπαίοι ηγέτες. Θα πείτε με φρούτα μόνον έβγαλαν την νύχτα; Οχι βεβαίως ο Ντόλαντ Ντουσκ φρόντισε και ήρθε στην αίθουσα την ώρα που συζητούσαν και τη στιγμή που οι εντάσεις κτυπούσαν κόκκινο, από ένα πιάτο στον καθένα κοτόπουλο ψητό με πουρέ. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έμειναν μόνον τα κοκαλάκια στα πιάτα. Υπήρξαν βεβαίως και τα διαλείμματα για διαβουλεύσεις σε διπλανές αίθουσες. Να σημειώσω  τέλος προτού σας αποκαλύψω τα σοβαρότερα, ότι αυτή τη  φορά, με παράκληση της Λιθουανής, ουδείς κάπνισε στην αίθουσα. Οποιος ήθελε να καπνίσει περνούσε έξω. Και εκεί σχηματίζονταν ενδιαφέροντα πηγαδάκια, πάντοτε με την παρουσία των κκ. Γιούνκερ και Αναστασιάδη.

 Εκείνο που έχει σημασία είναι εάν ο κ. Τσίπρας προσήλθε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασισμένος για συμφωνία. Και μάλιστα την ώρα που έλαβε την εξουσιοδότηση από την Βουλή των Ελλήνων. Οι περισσότεροι ηγέτες το αμφισβήτησαν και θεώρησαν ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε απλώς να αποσπάσει μία υπόσχεση για συμφωνία, ώστε να μπορέσει να αντλήσει περισσότερα χρήματα από τον ELA. Αλλωστε, πολλές φορές ειπώθηκε στο Συμβούλιο, ότι εάν έως την Τετάρτη ο ELA δεν αυξήσει την χρηματοδότηση «τότε όλα είναι χαμένα». Θέση που ανέπτυξε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

 Ο πλέον σκληρός ήταν ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και όχι ο Φινλανδός, όπως πολλοί πίστευαν. Οι Φινλανδοί ήταν οι πιο σκληροί στο Eurogroup  όχι όμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Ρούτε μίλησε για Grexit, ή για light Grexit (ήθελε να συζητηθεί η πρόταση Σοιμπλε για το light Grexit), ήθελε να ληφθούν εδώ και τώρα τα μέτρα, να τα νομοθετήσει η Βουλή και εν συνεχεία να γίνει συζήτηση για συμφωνία. Μίλησε αγενώς προς τον κ. Τσίπρα και για την Ελλάδα. Ούτε η κυρία Μέρκελ ήταν τόσο σκληρή, αφού πολλές φορές προσπαθούσε να κατευνάσει την ένταση.

 Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο κ. Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ονοματεπώνυμο: « Γιάνης Βαρουφάκης»! Οι Ευρωπαίοι έκαναν λόγο για την πολιτική εξαπάτησης που ακολούθησε, του έλεγαν πώς είναι δυνατόν να θέλετε χρηματοδότηση τη στιγμή που ο Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πολλά άλλα για τον τ. υπουργό Οικονομικών. Και το περίεργο; Ο κ. Τσίπρας δεν είχε τι να απαντήσει...

 Στο τέλος, τα ξημερώματα,  έμειναν δύο ζητήματα ανοιχτά. Αυτό της συμμετοχής του IMF στο πρόγραμμα και αυτό του Ταμείου με τια αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας δεν δεχόταν και τα δύο. Οταν όμως του είπαν ότι ορισμένες χώρες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα χωρίς τη συμμετοχή του IMF, ο κ. Τσίπρας φώναξε ένα «ναι το δέχομαι»(σ.σ. όλοι μιλούσαν στη μητρική τους γλώσσα με αυτόματη μετάφραση). Οσον αφορά το Ταμείο, δέχτηκε την συμβιβαστική λύση του Προέδρου Ολάντ για τα 25 δισ. για επενδύσεις και 25 δισ. για χρέος και την έδρα του Ταμείου στην Αθήνα.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Οι παπαγάλοι του Βήματος επί το έργον, και σε υπερωρίες.

    Ενταγμένο και αυτό το πόνημα στην μάχη εναντίον του Βαρουφάκη, ο παπαγάλος γράφει το εξωφρενικό παραμύθι ότι όλοι οι ηγέτες τα έβαλαν με τον Τσίπρα, γιατί ο Βαρουφάκης έλεγε "ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο" !!!!

    Όλα αυτά στην ίδια αίθουσα όπου την προηγούμενη ή Λαγκάρντ έλεγε ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και όπου ο μέγας Σόιμπλε δεν θα είχε αντίρρηση να "κουρέψει" το χρέος αλλά δεν το προβλέπουν οι συνθήκες.

    Για τόσο πρόβατα περνάνε τον κόσμο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.