22/7/15

Από τον Αλέξανδρο Κερένσκι στον... Αλέξη Τσίπρα

Τελικά αποδείχθηκε ότι μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό –όπως και στη Ρωσία του 1917– υπάρχουν δυνάμεις που κάθε άλλο παρά καλές προθέσεις έχουν για τη δημοκρατία.

Η τελευταία νίκη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να υπήρξε ηχηρή, ωστόσο για πολλούς αντικειμενικούς λόγους παραμένει ευάλωτη. Συνεπώς, αν θέλουμε να κάνουμε έναν ιστορικό παραλληλισμό, όπως θα δούμε και πιο κάτω, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ναι μεν για την ώρα έχει αποφύγει την τύχη του Αλέξανδρου Κερένσκι (1881-1970), Ρώσου πρωθυπουργού από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 1917 στην τότε Ρωσία, πλην όμως στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία στη χώρα μας τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. Ούτε η κατάργηση της δημοκρατίας - δυστυχώς. Ιδού γιατί.
Όσοι νομίζουν ότι στη Ρωσία του 1917 ο κομμουνισμός επεβλήθη διά επαναστάσεως, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Το τσαρικό καθεστώς είχε ανατραπεί πολύ πριν από τον Οκτώβριο του 1917, λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εξουσία από τον Ιούλιο του 1917 ασκούσε ένας συνασπισμός δημοκρατικών και επαναστατικών κομμάτων με πρωθυπουργό τον αρχηγό του Σοσιαλεπαναστατικού Κόμματος, Αλέξανδρο Κερένσκι.
Και επειδή ο Κερένσκι συνέχιζε να διατηρεί τη Ρωσία στο πλευρό της Αντάντ στον πόλεμο κατά της Γερμανίας, ο Κάιζερ διέταξε να μεταφερθεί από τη Ζυρίχη στη Μόσχα ο εξόριστος στην Ελβετία αρχηγός των μπολσεβίκων, Βλ. Λένιν, με σκοπό την ανατροπή του Κερένσκι και την έξοδο της Ρωσίας από τον πόλεμο. Τελικά αυτό συνέβη τον Οκτώβριο του 1917, με το πραξικόπημα των μπολσεβίκων κατά της κυβέρνησης Κερένσκι – με τον τελευταίο να διαφεύγει την ύστατη στιγμή στην Αμερική, όπου και απεβίωσε το 1970.
Για τη συνέχεια Euro2Day

4 σχόλια:

  1. Πόσες χαζομάρες μπορούν άραγε να χωρέσουν μέσα σε ένα άρθρο ;

    Ουκ εστίν αριθμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όσοι νομίζουν ότι στη Ρωσία του 1917 ο κομμουνισμός επεβλήθη διά επαναστάσεως, πλανώνται πλάνην οικτράν"

    Το κομμουνιστικό καθεστώς όντως επεβλήθη με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Γιατί το συγχέει με την κατάργηση της μοναρχίας; Μα και ο ίδιος γράφει στην συνέχεια "Το τσαρικό καθεστώς είχε ανατραπεί πολύ πριν από τον Οκτώβριο του 1917"!

    Και παρακάτω το όλο άρθρο είναι ένας αχταρμάς ανοησιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αντικομμουνιστική παράκρουση χτυπάει κόκκινο. Καλά πάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.