27/7/15

Δείτε πώς στήνεται η τερατολογία εναντίον της νέας δραχμής.

Δημήτρης Καζάκης
Γέμισαν με ζωφερές προβλέψεις τα μέσα μαζικής εξαπάτησης. Όχι για το θανατικό που θα φέρει η νέα συμφωνία και η υπαγωγή της Ελλάδας στη μηχανή του κιμά, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Όχι βέβαια. Το πρόβλημα δεν είναι η απόλυτη καταστροφή και το αδιέξοδο που βιώνει η χώρα υπό καθεστώς ευρώ, αλλά η υποτιθέμενη καταστροφή που θα συμβεί αν τυχόν και η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και την ΕΕ.

Κι επειδή η τερατολογία των ηλιθίων επί χρήμασι στα ΜΜΕ, πιάνει πια μόνο σε αντίστοιχου διανοητικού επιπέδου ιθαγενείς, χρειάζονται επειγόντως ενισχύσεις. Κι έτσι εμφάνισαν μια υποτιθέμενη μελέτη της Ernst & Young. Πού είναι αυτή η μελέτη; Πουθενά. Δεν υφίσταται καμιά τέτοια μελέτη. Δεν δημοσιεύτηκε πουθενά για να αξιολογηθεί. Και δεν απασχόλησε κανέναν στη διεθνή κοινότητα οικονομικής ανάλυσης.

Τυχαίο; Όχι βέβαια. Πρόκειται για τις γνωστές εκστρατείες ψεύδους, που σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα είχαν προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα τουλάχιστον για διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπληροφόρησης και πρόκλησης πανικού.

Δείτε πώς στήθηκε το παραμύθι. Η ελληνική θυγατρική της Ernst & Young, σε συνεργασία με την Oxford Economics, διεξήγαγε μελέτη για λογαριασμό ξένων επενδυτών, με βάση τα σενάρια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit. Τα συμπεράσματα της μελέτης διέρρευσαν στον Τύπο χθες, αλλά όχι η μεθοδολογία, ούτε οι βασικές μετρήσεις της. Φυσικά δεν διέρρευσε ούτε αυτός που πλήρωσε για την εν λόγω μελέτη.

Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμιά σημασία για τους επώνυμους δημοσιοκάφρους που έτρεξαν να την υιοθετήσουν και να μετατρέψουν σε πηχαίους τίτλους τα δήθεν συμπεράσματά της. Δεν πρόκειται για ενημέρωση, αλλά για κλασσική προπαγάνδα, που μπροστά της ο Γκέμπελς ωχριά. Το ζητούμενο δεν είναι να συζητηθεί η εν λόγω ανύπαρκτη μελέτη, αλλά να εντυπωθούν στον ιθαγενή τα τερατώδη δήθεν συμπέρασμά της.

Το βασικό σενάριο της εν λόγω ανύπαρκτης μελέτης προβλέπει μια συντονισμένη έξοδο. Δηλαδή «συντονισμό» με τους πιστωτές που θα συνεπαγόταν μια συμφωνία για ένα κούρεμα όχι μικρότερο από 50%, το οποίο θα σήμαινε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει στην περιοχή του 130%.

Με άλλα λόγια η δήθεν μελέτη ξεκινά με την παραδοχή όχι μιας ολοκληρωτικής διαγραφής του χρέους της Ελλάδας με βάση τα προβλεπόμενα από τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, αλλά με μια "συναινετική" διαγραφή του 50%. Όπως δηλαδή το 2012. Το υπόλοιπο χρέος υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να το πληρώνει.

Κι όχι μόνο αυτό. Μια ακόμη παραδοχή της ανύπαρκτης μελέτης είναι ότι η Ελλάδα θα φύγει μεν από το ευρώ, αλλά θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι υπό καθεστώς ελευθερίας κίνησης κεφαλαίου, εμπορευμάτων και εργασίας, δηλωδή των γνωστών κοινοτικών κεκτημένων.

Μια ακόμη παραδοχή είναι ότι οι τράπεζες παραμένουν όπως σήμερα και λειτουργούν κατά τα προβλεπόμενα της τραπεζικής ένωσης της ΕΚΤ. Κατά συνέπεια τα μόνα capital controls που μπορούν να υπάρξουν είναι αυτά που έχουν επιβληθεί σήμερα.

Από κει και πέρα, είναι εύκολο να βγάλει κανείς όποιο καταστροφικό συμπέρασμα θέλει. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιός έχει τέτοια πρόταση εξόδου από το ευρώ; Η κ. Κωνσταντοπούλου και η Αριστερή Πλατφόρμα μιλάνε μεν για έξοδο από το ευρώ, αλλά δεν λένε τίποτε συγκεκριμένο, ούτε έχουν καταθέσει πρόταση. Μιλάνε μόνο με συνθήματα στο κομματικό τους ακροατήριο.

Ποιός άλλος έχει προτείνει έξοδο από το ευρώ με τις παραδοχές της συγκεκριμένης ανύπαρκτης μελέτης; Κανένας άλλος εκτός από τον κ. Σόιμπλε. Επομένως στην καλύτερη περίπτωση η εν λόγω ανύπαρκτη μελέτη συνάγει συμπεράσματα για την έξοδο από το ευρώ, όπως την προτείνει ο ίδιος ο Σόιμπλε. Τότε ναι. Ένα τέτοιο Grexit, σαν εκείνο που προτείνει ο Σόιμπλε, θα εξαϋλώσει ότι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία.

Όμως η έξοδος από το ευρώ δεν νοείται χωρίς ταυτόχρονη έξοδο από την ΕΕ. Το ζητούμενο είναι ένα νέο εθνικό κρατικό νόμισμα, μια νέα δραχμή υπό καθεστώς προστατευμένης οικονομίας προκειμένου να αναπτυχθεί ραγδαία η παραγωγική βάση της. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαπλεκόμενες τοκογλυφικές τράπεζες με τα κυκλώματα διεθνών κερδοσκόπων, όπως συμβαίνει σήμερα. Σημαίνει καθεστώς επιλεκτικής ανταγωνιστικής προστασίας για την εγχώρια παραγωγή.

Σημαίνει επίσης καθεστώς ελέγχου στην εισροή και εκροή κεφαλαίου. Κι αυτό καθόλου δεν σημαίνει το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας που ισχύει σήμερα λόγω του ευρώ και της ΕΕ. Και φυσικά σημαίνει ολοκληρωτική μονομερής διαγραφή του δημοσίου χρέους ως παράνομου, αθέμιτου και απεχθούς.

Υπό αυτές τις παραδοχές και συνθήκες, όπου η ελληνική οικονομία θα έχει ξεφύγει από τα δεσμά της ΟΝΕ και της ΕΕ, η άνθηση θα έρθει τάχιστα. Η Ελλάδα θα μπορεί επιτέλους να ανοιχθεί ελεύθερα στις διεθνείς συναλλαγές, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους εμπορίου από εκείνους που της έχουν επιβάλλει εντός ΕΕ. Μόνο η κίνηση αυτή θα επιτρέψει να πέσουν οι τιμές εισαγωγών και εσωτερικής αγοράς γύρω στο 20-30%.

Η ελληνική οικονομία λόγω ΕΕ πληρώνει τα προιόντα και τις υπηρεσίες που εισάγει 30-45% υψηλότερα απ' ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ακόμη κι αν είναι της δικής της εγχώριας παραγωγής. Αυτές οι μονοπωλιακά υψηλές τιμές θα πάψουν να υφίστανται με την έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ. Ειδικά στον τομέα των καυσίμων και των πρώτων υλών.

Αρκεί να υπάρχει από την πρώτη στιγμή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος στην πλειοψηφία του πληθυσμού και ευρύτατο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε παραγωγικό δυναμικό και υποδομές. Με την ανεργία να μειώνεται στο μισό μόλις τον πρώτο χρόνο της εξόδου από το ευρώ και την εξαθλίωση να εξαλείφεται με την κατοχύρωση για κάθε Έλληνα του δικαιώματος σε βασικό εισόδημα τουλάχιστον στο ύψος των βασικών καταναλωτικών αναγκών του.

Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να δημιουργείς το δικό σου χρήμα και να διαθέτεις μια αληθινά δημοκρατική κυβέρνηση που ξέρει να υπερασπίζεται πατρίδα και λαό.

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_24.html

Να πώς βλέπουν οι οικονομολόγοι διεθνώς μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ.

Δημήτρης Καζάκης
 Το παρακάτω κείμενο το παραθέτουμε ολόκληρο για να δείτε πώς αντιλαμβάνονται οι πιο σοβαροί οικονομολόγοι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όταν δεν χρηματίζονται για να βγαίνουν και να λένε άλλα. Το κείμενο είναι της 7/7 και αναρωτιέμαι, δεν μπόρεσε να κουβεντιάσει με κανέναν από δαύτους η κυβέρνηση Τσίπρα; Ούτε άκουσε, ούτε είδε κανείς από το επιτελείο του;
Το κείμενο έχει ως εξής:
Σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, υπάρχει μια πιθανότητα ότι ένα Grexit δεν θα βυθίσει στην πραγματικότητα την οικονομία στην Ελλάδα, αλλά αντ 'αυτού θα διευκολυνθεί η ανάπτυξή της. Πράγμα που δημιουργεί φόβους ότι το παράδειγμα της Αθήνας θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βγούν από την ευρωζώνη.

Επικαλούμενος κορυφαίους οικονομολόγους από την Oxford Economics Ltd. και την Citigroup Inc., ο δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο και ειδικός στα οικονομικά Simon Kennedy θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόταση ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα σύρει τελικά την χώρα στην άβυσσο της οικονομικής καταστροφής.
"Οικονομολόγοι σε Oxford Economics Ltd. και η Citigroup Inc. αυτή την εβδομάδα έδωσαν φωνή στο ερώτημα του τι θα συνέβαινε αν η ίδια η Ελλάδα πετάξει όλα από πάνω της μέσα σε δύο χρόνια και καβαλικεύοντας ένα νόμισμα σε πτώση γυρίσει πίσω στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι αφήνοντας το ευρώ είναι οικονομική αυτοκτονία,» τόνισε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τον κ Kennedy, αν η Ελλάδα ξεπεράσει τη συνεχιζόμενη αστάθεια της θα παρακινήσει και άλλα μέλη της ΕΕ που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες για να εξετάσουν την υποτίμηση και χρεοκοπία, μια εναλλακτική "πιο ελκυστική από τη ζωή μέσα στο ευρώ." Μέχρι στιγμής, το "μεταδοτικό" παράδειγμα της Αθήνας θα επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα στη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, πολύ μεγαλύτερο από ό, τι αν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη, σημειώσε ο δημοσιογράφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Joseph E. Gagnon, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να δηλώνει ότι ένα Grexit, "με τον σωστό χειρισμό" μπορεί να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε έξι μήνες και να επιταχυνθεί σημαντικά κατά τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», υπογράμμισε ο μελετητής.
"Η πραγματική υποτίμηση της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση ώθηση, ώστε οι δαπάνες στο εσωτερικό Ελλάδα θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική για τους ξένους τουρίστες. Θα ενισχύσει την εγχώρια αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των ιδιοκτητών της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας που κερδίζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών και των διυληστηρίων πετρελαίου και άλλων που παράγουν προϊόντα τα οποία προορίζονται για εξαγωγή. Κάνοντας τις εισαγωγές πιο ακριβές, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες," όπως αναλύει ο κ Gagnon.
Υπάρχει μια σοβαρή «απειλή» ότι η πιθανή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα ενθαρρύνει "μη συστημικές δυνάμεις" σε άλλες χώρες, δηλαδή το κόμμα της αντι-λιτότητας Podemos της Ισπανίας, τόνισε ο κ. Κένεντι τόνισε επικαλούμενος τους οικονομολόγους από την Citigroup.
«Από οικονομική άποψη, μία από τις μεγαλύτερες απειλές μόλυνσης από μια ελληνική έξοδο θα ήταν εάν η Ελλάδα αφεθεί και η οικονομία της αρχίσει γρήγορα να μεγενθύνεται σημαντικά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο περαιτέρω κατακερματισμός της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι πιο πιθανό," σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Oxford Economics, Ben May, όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι υπάρχουν πολλές άλλες νότιες οικονομίες της Ευρωζώνης που πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο φαινόμενο ντόμινο θα μπορούσε να έχει δραματικές επιτπώσεις για την ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Oxford Economics "η απόφαση του Σολομώντα" θα είναι να παρασχεθί στην Αθήνα "αρκετή" βοήθεια για να αποφύγει την καταστροφή, αλλά "όχι αρκετή" για να κάνει μια έξοδο από την Ευρωζώνη να φαίνεται ελκυστική για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

What if Grexit Breathes New Life into Greece's Economy?

© REUTERS/ Wolfgang Rattay

http://cdn1.img.sputniknews.com/images/102433/34/1024333427.jpg

According to some economists, there is a possibility that a Grexit would not actually sink Greece's economy but instead facilitate its growth prompting fears that Athens' example would encourage other EU member states to leave the Eurozone.

Citing leading economists from Oxford Economics Ltd. and Citigroup Inc., London-based journalist and expert in economics Simon Kennedy is calling into question the suggestion that quitting the euro would ultimately drag the country into the abyss of an economic catastrophe.
"Economists at Oxford Economics Ltd. and Citigroup Inc. this week gave voice to the question of what would happen if Greece dusted itself down within a couple of years and rode a falling currency back to economic growth. That would challenge the theory that leaving the euro was economic suicide," the journalist underscored.
According to Mr. Kennedy, if Greece overcomes its ongoing instability it will prompt other EU-members which are suffering from the Brussels-imposed austerity measures to consider devaluation and default "more appealing than life within the euro." So far, Athens' "contagious" example would deal a heavy blow to the currency bloc's sustainability, ever bigger than if Greece stayed in the Eurozone, the journalist noted. Remarkably, Joseph E. Gagnon, senior fellow of the Washington-based Peterson Institute for International Economics, has even gone so far as to suggest that a Grexit, "if handled properly" may facilitate the country's economic growth. "[T]he Greek economy could begin to grow within six months and accelerate strongly over the next two or three years," the scholar underscored.
"The real depreciation of the drachma would cause an immediate boost to spending inside Greece that would grow over time. It would make Greece more attractive to international tourists. It would boost the domestic buying power of employees and owners of the large Greek merchant marine who earn their money overseas. It would increase the competitiveness of Greek farmers and oil refiners and others that produce goods for export. By making imports more expensive, it would boost the competitiveness of Greek firms that make competing products and services," Mr. Gagnon elaborated.
There is a serious "threat" that Greece's potential economic rebound would encourage "non-mainstream forces" in other countries, namely Spain's anti-austerity Podemos party, Mr. Kennedy pointed out citing the economists from Citigroup. "From an economic perspective, one of the major contagion threats from a Greek exit would be if Greece left and its economy quickly started to grow strongly. In such a scenario, further fragmentation of the euro zone may be more likely than not," noted Oxford Economics' Senior Eurozone economist Ben May, as quoted by the journalist.
Experts suggest that there are many other southern Eurozone economies which would most likely follow Greece's example, warning that such a domino effect could be dramatic for the EU.
According to Oxford Economics' experts the "Solomon's decision" would be to provide Athens with "enough" assistance to evade the disaster, but "not enough" to make an exit from the Eurozone seem appealing to other EU's member-states.  
 

16 σχόλια:

  1. Με τι συναλλαγματικό αποθεματικό θα κάνει η Ελλάδα τις αναγκαίες για την οικονομία της εισαγωγές καθώς η "νέα δραχμή" δεν θα έχει αξία ούτε καν στο εσωτερικό? Ποιος θα εμπιστευτεί ένα νόμισμα μίας χώρας που μόλις χρεοκόπησε και ως γνωστόν δεν διαθέτει παραγωγική βάση αλλά ούτε και πολιτική βούληση για να επαναδημιουργηθεί? Μέχρι να επαναδημιουργηθεί η αυτή η πολυπόθητη παραγωγική βάση τι θα τρώμε? Τι πληθωρισμός θα δημιουργηθεί από την συνεχή τύπωση νέων δραχμών για να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού που θα αυξάνεται διαρκώς καθώς θα μειωθούν δραματικά τα έσοδα από τις εξαγωγές και τον τουρισμό? Μιας και είπα τουρισμό, ποιος θα πήγαινε στην Αργεντινή για παράδειγμα 1 μήνα μετά την χρεωκοπία της? Υπάρχουν χιλιάδες ερωτήσεις που μπορώ να κάνω αλλά δυστυχώς κανείς υπέρμαχος της "νέας δραχμής" δεν απάντησε και ούτε πρόκειται να απαντήσει....

    Επίσης, το άρθρο αναφέρει ένα όρο "προστατευμένη οικονομία" που δεν θα τον συναντήσουμε πουθενά αλλού παρά στην σφαίρα της φαντασίας των αριστερίζουσων μυαλών. Ο πραγματικός όρος που χρησιμοποιείται σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη είναι ΚΛΕΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Βλέπε Κούβα και και Βόρεια Κορέα. Αν εκεί θέλουν να φτάσουν ώρα τους καλή, να τους κλείσουμε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Με τι συναλλαγματικό αποθεματικό θα κάνει η Ελλάδα τις αναγκαίες για την οικονομία της εισαγωγές <
      Υπάρχει μια σαφή απάντηση εδώ: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/07/blog-post_341.html αλλά και αλλού. (πρέπει να έχω αναρτήσει 2-3 άλλα σχετικά άρθρα).
      Αν πράγματι σ' ενδιέφερε το θέμα, θα το είχες ψάξει.

      Σχετικά με το "κλειστή οικονομία", εγώ ξέρω ότι στην οικονομία μιλάμε για προστατευτισμό (protectionisme) αλλά βέβαια είμαι της παλαιάς σχολής όπως φαίνεται να είναι και ο οικονομολόγος Καζάκης.

      Σχετικά με τον τουρισμό, ατυχές νομίζω το παράδειγμα της Αργεντινής που δεν είναι ιδιαίτερη τουριστική χώρα.
      Έζησα με τα τωρινά capitals controls και τις κλειστές τράπεζες μια συγκινητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία (νοικιάζω κότερα). Εκεί που τα ¾ των κότερων ήταν άδεια το Ιούλιο, δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από παλιούς πελάτες για να μάθουν τι γίνεται, πως είμαστε, πως ζούμε. Και μετά ήρθε μια σειρά από αυτά που λέμε last minute bookings, και γέμισαν σχεδόν όλα τα κότερα, σώζοντας μια χρονιά που εμφανιζόταν χλωμή. (από δω και στο εξής, είμαστε full booked μέχρι τον Οκτώβριο και υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για μετά).
      Αλλά το συγκινητικό ήταν αυτοί οι Γερμανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, πολλοί Ολλανδοί, Ιταλοί, Αυστριακοί, Τσέχοι, Σλοβάκοι (ούτε ένας Ρώσος αυτή την εποχή) που ορισμένοι που δεν μας ήξεραν ήρθαν με δώρα (!) και μας δήλωσαν τη πλήρη υποστήριξη τους για τον αγώνα επιβίωσης που δίνει η Ελλάδα. Τολμώ να πω, κάτι άλλαξε στην Ευρώπη…


      Διαγραφή
    2. Ξεχνά όμως να αναφέρει και ότι από τα 140 δις ευρώ καταθέσεων, που είναι και το ενεργητικό κομμάτι μίας τράπεζας τα 120 είναι υποθηκευμένα στον EFSF και εν μία νυκτί αν το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα θα πτωχεύσουν.

      Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζογραμματίων δεν είναι στις τράπεζες (28,9 δις που αναφέρει ο Καζάκης) αλλά στα χέρια ιδιωτών. Τα 28,9 δις που αναφέρει είναι τον Μάρτιο!!!!! Ας μας πει πόσα είναι σήμερα. Δεν θα μας πει όμως. Θα σου πω εγώ. Είναι μόλις 500 ετ. ευρώ. Αν σε ενδιέφερε θα μπορούσες να το ψάξεις καλύτερα στο σήμερα όχι τον Μάρτιο του 2015 ή τον Ιούλιο του 2014. Σήμερα που μιλάμε.

      Ένα άλλο κρυφό σημείο του άρθρου του είναι η δέσμευση όλων των τραπεζογραμματίων του ευρώ από τους ιδιώτες. Αυτό αφορά και στις τραπεζικές θυρίδες που βρίσκονται πολλά δις ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων. Το κράτος θα αρπάξει τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ και θα σου δώσει "νέες δραχμές". Το επόμενο ΣΚ που θα γίνει η υποτίμηση θα έχεις χάσει 20-30% της περιουσίας σου. Μπράβο στον κ. Καζάκη!!!!

      Όσο για τον τουρισμό δεν ήταν καθόλου ατυχές το παράδειγμα. Απεναντίας μάλιστα. Το παράδειγμα δεν έχει να κάνει με το αν η Αργεντινή είναι τουριστικός προορισμός η όχι, αλλά με την εμπιστοσύνη ή το ρίσκο που θα αναλάμβανε ένας τουρίστας ταξιδεύοντας σε αυτόν τον προορισμό. Δεν θα πατούσε ψυχή στην Ελλάδα πλην των λαθρο....

      Οι κρατήσεις που αναφέρεις στο παράδειγμα σου έρχονται τραγικά σαν επιβεβαίωση των λεγομένων μου. Στο ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδος από το Ευρώ και της υιοθέτησης της νέας δραχμής οι πάντες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. Μόλις επήλθε συμφωνία και σχετική σταθεροποίηση της κατάστασης οι κρατήσεις επανήλθαν. Αν συμβεί κάτι και επανέλθει το ενδεχόμενο μίας εξόδου τις Ελλάδος από το ευρώ θα δεις τι θα γίνει πάλι με τις ακυρώσεις.

      Τέλος, για τον όρο "κλειστή οικονομία". Είναι της μόδας από τον Ιανουάριο του 2015 να πασχίζουμε να αλλάξουμε ορολογίες για να αμβλύνουμε τις εντυπώσεις. Είτε με τον όρο "κλειστή οικονομία" είτε "προστατευόμενη οικονομία" το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό,
      Κούβα και Βόρεια Κορέα. Τουλάχιστον να έχετε το θάρρος να το πείτε έξω από τα δόντια.

      Διαγραφή
    3. Ό τι πεις μεγάλε, ξέρεις καλλίτερα.
      Ακόμα και αν είχαμε ακυρώσεις…
      Κακώς σε πήρα στα σοβαρά και ασχολήθηκα.

      Διαγραφή
    4. Λόγος χωρίς επιχειρήματα είναι απλά άσκοπες και ανούσιες λέξεις. Πρόβλημά σου...
      Η αλήθεια είναι αλήθεια και αν σε πονάει πάλι πρόβλημα σου...

      Διαγραφή
    5. Αφού επιμένεις τη τσαπατσουλιά σου να τη περάσεις για επιχειρήματα, να σου πω μια-δυο αλήθειες για τα κείμενα σου:

      1.
      > Επίσης, το άρθρο αναφέρει ένα όρο "προστατευμένη οικονομία" που δεν θα τον συναντήσουμε πουθενά αλλού παρά στην σφαίρα της φαντασίας των αριστερίζουσων μυαλών. Ο πραγματικός όρος που χρησιμοποιείται σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη είναι ΚΛΕΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Βλέπε Κούβα και και Βόρεια Κορέα. Αν εκεί θέλουν να φτάσουν ώρα τους καλή, να τους κλείσουμε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή βέβαια... <
      γίνεται τρεις γραμμές παρακάτω
      > Τέλος, για τον όρο "κλειστή οικονομία". Είναι της μόδας από τον Ιανουάριο του 2015 να πασχίζουμε να αλλάξουμε ορολογίες για να αμβλύνουμε τις εντυπώσεις.<

      Από φαντασία των αριστερίζουσων μυαλών έγινε μόδα -σε 3 δευτερόλεπτα- και μάλιστα με ύφος δασκάλου.

      2.
      > Τουλάχιστον να έχετε το θάρρος να το πείτε έξω από τα δόντια.<
      Ποίοι είμαστε εμείς και μας ζητάς το λόγο; κ’ εγώ μέσα δηλαδή; Αντί επιχείρημα, μάλλον πολύ αέρα έχει πάρει το δικό σου το μυαλό που φτάνει σε υπεροψία και την αγένεια.

      3.
      > Το κράτος θα αρπάξει τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ και θα σου δώσει "νέες δραχμές".<
      Εμένα κάποτε μου πήραν τις δραχμές μου για να μου δώσουν ευρώ. Μεγάλε, έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Τώρα γιατί είναι αρπαγή, ο θεός ξέρει.

      Σταματάω γιατί βαριέμαι να πω συνέχεια αλήθειες.

      Διαγραφή
    6. Το πρώτο είναι γελοιότητα. Δεν περίμενα τόσο χαμηλό επίπεδο. Δεν με ενοχλεί φυσικά. Ο όρος "προστατευμένη οικονομία" όντως υπάρχει μόνο στην φαντασία των αριστερίζουσων μυαλών. Η προσπάθεια όμως να την περάσουν στο ευρύ κοινό με αυτήν την ορολογία για να μην καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει , ναι είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία. Δεν μπορείς να κάνεις τον διαχωρισμό δύο απλών πραγμάτων? Αν θέλεις μπορώ να γράφω ποιο αναλυτικά την επόμενη φορά.

      Το δεύτερο απευθύνεται πρωτίστως στον συγγραφέα του άρθρου και έπειτα σε όποιον ασπάζεται και αναπαράγει δημόσια αυτήν την άποψη. Ο δημόσιος λόγος επιφέρει κριτική και δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

      Όσο για το τρίτο ξέχασες ένα πολύ απλό πράγμα. Όταν σου πήραν τις δραχμές σου έδωσαν ένα ισχυρό νόμισμα με αντίκρυσμα σε όλον τον πλανήτη και σου πήραν ένα συνεχώς υποτιμούμενο νόμισμα. Τώρα που θα σου ξαναδώσουν δραχμές πες μου ποιος εκτός αλλά και εντός Ελλάδος (τουλάχιστον μέχρι να αρχίζει να στερεύει η χώρα από το ευρώ) θα τις δεχτεί?

      Σε ποιες αλήθειες είπαμε ότι αναφέρεσαι?

      Διαγραφή
  2. Ο Καζάκης είναι από τους ελάχιστους οικονομολόγους που τα άρθρα του στηρίζονται σε οικονομικά στοιχεία και όχι σε αναμάσημα από διάφορα ψυχογραφήματα απελπισμένων συγγραφέων της πεντάρας που όλα τα ξέρουν και τίποτε δεν ξέρουν.

    Το κεφάλαιο της αποχώρησης της χώρας από το Ευρώ έχει ήδη ανοίξει, είναι παρόν και έπεται μία ενδιαφέρουσα συνέχεια.

    Εάν υπήρχαν Έλληνες πολιτικοί το 2010, και όχι υπηρέτες των ξένων συμφερόντων το ερώτημα έπρεπε να είχε τεθεί από τότε. Ποτέ δεν είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λες και η ύπαρξη έθνους-κράτους εξαρτάται μόνο από την οικονομία.... καμια γεωπολιτική θεώρηση καμία αναφορά σε επιπτώσεις από αποχώρηση απο την Ένωση... καμία αναφορά για το ΝΑΤΟ... και αν είναι έτσι οι Ιταλοί, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί γιατι δεν το τολμούν να φύγουν? Που στο κατω κάτω είναι και ποιό οργανωμένοι σαν κράτη...
    Θεωρητικές αμπελοφιλοσοφίες χωρίς σχέδιο... στηριγμένες σε νούμερα έστω και σωστά...
    Και το μάρμαρο θα το πληρώσουμε οσοι μείναμε στη χώρα με τις μικροκαταθέσεις μας... οι λοιποί που τα εστειλαν έξω είναι μάγκες και θα έρθουν με σκληρό νόμισμα .... να κάνουν επενδύσεις... ΟΧΙ ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΨΑΧΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ,Ν Α ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τα νούμερα είναι σωστά.... για τον Μάρτιο όμως (!). Τον Ιούνιο τα νούμερα είναι εντελώς διαφορετικά, για τον Ιούλιο ούτε καν λόγος... αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για μερικούς...

      Διαγραφή
  4. Και κάτι ακόμη γιατί έχουμε χάσει την μπάλα. Ο πλανήτης δεν εξουσιάζεται από οικονομολόγους τύπου Καζάκη, Μπαρουφάκη και άλλων... Εξουσιάζεται από τεχνοκράτες. Η οικονομία μίας χώρας δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι διπλωματία, πολιτική και εμπεριέχει και γεωπολιτικές παραμέτρους που κανένας οικονομολόγος δεν θα λάβει υπόψιν του όταν λέει τις θεωρίες του. Όποιος λέει, ο τάδε οικονομολόγος είπε το εξής, ο κείθε το άλλο είναι βαθιά νυχτωμένος και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μέγιστη απόδειξη είναι ότι σε κανένα κράτος στον κόσμο δεν θα βρεις νομπελίστα υπουργό οικονομικών, αλλά ούτε και λαμπρό ακαδημαϊκό. Μόνο εμείς κάναμε αυτό το λάθος και οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >σε κανένα κράτος στον κόσμο δεν θα βρεις νομπελίστα υπουργό οικονομικών<

      μια ακόμα ψεύτικη "αλήθεια" σου μεγάλε... Μόνο για τις ΗΠΑ μου έρχονται 3 ονόματα στο μυαλό...

      Μάλλον καλύτερα να πας για ύπνο, αρκετά μας φλόμωσες, γιατί στο τέλος θα χάσουμε το δικό μας τον ύπνο.

      Διαγραφή
    2. @ GeorgeTS Ptol

      "Η οικονομία μίας χώρας δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι διπλωματία, πολιτική και εμπεριέχει και γεωπολιτικές παραμέτρους που κανένας οικονομολόγος δεν θα λάβει υπόψιν του όταν λέει τις θεωρίες του"

      Αυτό είναι σωστό, γι αυτό οι τεχνοκράτες είναι εντελώς ακατάλληλοι για να κυβερνήσουν. Ο τεχνοκράτης (οφείλει να) συμβουλεύει, αλλά ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (να) λαμβάνει την τελική απόφαση, διότι αυτός μπορεί να δει το θέμα σφαιρικά. Όταν εξουσιάζουν οι τεχνοκράτες, όπως γράφεις, τότε δεν παράγεται πολιτική. Ο Σημίτης αποτέλεσε ένα λαμπρό παράδειγμα τεχνοκράτη, που δεν μπορούσε να δει πέρα από την μύτη του.

      Διαγραφή
    3. Κριστιαν κατονόμασε αυτούς τους νομπελίστες ή ακαδημαϊκούς και αφού μελετήσουμε το βιογραφικό τους θα διαπιστώσουμε και κάτι άλλο....

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    4. Nativist,
      θα συμφωνήσω αλλά με μία υποσημείωση. Στην Ελλάδα, περισσότερο από τον υπόλοιπο ίσως κόσμο, μάθαμε ότι οι πολιτικοί όντας μέσα στην διαφθορά δεν μπορούν να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις όταν πρέπει. Γι' αυτό, ναι μεν τελικό λόγο πρέπει να έχει ένας πολιτικός, αλλά ένα think tank από τεχνοκράτες πρέπει να διαμορφώνει σε γενικές γραμμές την πολιτική που θα ασκηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τις ανακολουθίες που ζούμε στην Ελλάδα που όταν αλλάζει υπουργός αλλάζει και όλη η πολιτική στο συγκεκριμένο υπουργείο.

      Διαγραφή
    5. Κατ' αρχάς, δεν αναφέρθηκα στην Ελλάδα. Δεύτερον, ο τεχνοκράτης Σημίτης στηριζόταν στο πιο σάπιο κατεστημένο από ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Γι αυτό μην γενικεύεις.

      >Γι' αυτό, ναι μεν τελικό λόγο πρέπει να έχει ένας πολιτικός, αλλά ένα think tank από τεχνοκράτες πρέπει να διαμορφώνει σε γενικές γραμμές την πολιτική που θα ασκηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τις ανακολουθίες που ζούμε στην Ελλάδα που όταν αλλάζει υπουργός αλλάζει και όλη η πολιτική στο συγκεκριμένο υπουργείο<

      Εδώ πάμε σ' ένα άλλο σοβαρό θέμα, το οποίο έχω θίξει επανειλημμένως κι εγώ. Την χάραξη εθνικής πολιτικής σε βάθος χρόνου, η οποία είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα. Την ίδρυση ενός Εθνικού Συμβουλίου, όπως στην Τουρκία, Κύπρο, ΗΠΑ και αλλού, το οποίο θα χαράσσει στρατηγική στους τέσσερις βασικότερους τομείς της πολιτικής, ήτοι: Εξωτερική, Οικονομική, Αμυντική και Παιδεία.

      Την πολιτική αυτή θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και οσάκις θα χρειάζονται διορθωτικές αλλαγές, αυτές μόνο το συμβούλιο θα κάνει. Ποιοι θα το απαρτίζουν είναι θέμα συζητήσεως.

      ΥΓ: Ανέφερα τρεις χώρες που έχουν τέτοιο συμβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γνωρίζω με τι ακριβώς ασχολείται το καθένα απ' αυτά.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.