27/7/15

Κερέ (ΕΚΤ): Το θέμα τώρα είναι ΠΩΣ και όχι ΑΝ θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος

Θετικό μήνυμα προς την Αθήνα αποτελεί η είδηση που βγαίνει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπενουά Κοερέ (εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ) στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, καθώς, όπως λέει το ερώτημα που υπάρχει πλέον είναι το πώς θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και όχι το αν θα γίνει.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά επίσης ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει παρακαμφθεί, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημειώνει ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης είναι προετοιμασμένα να παράσχουν μια πρωτοφανή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, όχι όμως και με κάθε κόστος. Όπως δε λέει, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη σε αυτά που έχει δεσμευτεί για την Ελλάδα, η π οποία πάντως θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, ο κ. Κερέ αναφέρει: "Δεν υπάρχει πλέον αντιπαράθεση ως προς αυτό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος", εξηγεί ωστόσο πως "το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος, αλλά πώς να το κάνουμε αυτό, ώστε να είναι επωφελές για την ελληνική οικονομία. Όποια μορφή και αν πάρει η αναδιάρθρωση του χρέους, το σημαντικό παραμένει να είναι η εφαρμογή των μέτρων που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και θα εγγυηθούν τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών".

Κατά τον κ. Κερέ, δεν πρέπει να ενισχυθεί η εντύπωση στους Έλληνες ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο στήριξης είναι μια μορφή τιμωρίας: "Το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στους πολίτες ότι τα μέτρα δεν ζητούνται ως μια τιμωρία. Το μεταρρυθμιστικό πλάνο δεν σκοπεύει να επιβάλει έναν αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό, αλλά είναι αναγκαία για να διαμορφωθεί το κατάλληλο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μοντέλο ενός σύγχρονου κράτους και να τονώσει την ελληνική οικονομία προς το συμφέρον όλων. Αυτό είναι κάτι που μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει να το καταφέρει".

Κατά τα λοιπά, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ αναφέρει πως θα ήταν πρόωρο να ξεκινήσει μια συζήτηση για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.