Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA,  oπρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή το μεσημέρι  ότι η χώρα του  παραχώρησε  την άδεια  στις  ΗΠΑ, να χρησιμοποιούν τη  αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ (στην νότια επαρχία των Αδάνων) για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους (ISIS).
Σημείωσε ωστόσο, ότι η συμφωνία είναι  εξαρτημένη « υπό ορισμένους όρους», οι οποίοι για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται. Η επιβεβαίωση του Ερντογάν ήρθε λίγες ώρες μετά την επιχείρηση κρούσης τουρκικών μαχητικών F-16  εναντίον του ISIS εντός συριακού εδάφους.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τέσσερις επίγειους στόχους, σε περιοχές που ελέγχει το «Ισλαμικό κράτος», στη βόρεια Συρία, σήμερα το πρωί σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

Οι αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν τις 04:00 τοπική ώρα, από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η ανακοίνωση αναφέρει καταστράφηκαν όλοι οι στόχοι που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ισλαμικού κράτους.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr με τίτλο («Φοβού τους (Τούρκους) και δώρα λαμβάνοντες (ΗΠΑ)», η αμερικανική κυβέρνηση και η Τουρκία είχαν υπογράψει από τον Μάρτιο συμφωνία , η οποία αναφέρει ότι η νατοϊκή αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, θα φιλοξενούσε αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα οποία θα υποστήριζαν τις συμμαχικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις εναντίον της ριζοσπαστικής ομάδας του «ισλαμικού κράτους», σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα so-l.ru. Τώρα όμως η αεροπορική βάση αυτή μετατρέπεται σε κύριο «ορμητήριο» των σύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών, μετά από “καυτό» εξάμηνο μυστικών διαπραγματεύσεων .

Σε ανάλυση τονίζεται ότι η Τουρκία , πιστή στην πάγια τακτική της , απέσπασε σίγουρα κάποια σοβαρά «ανταλλάγματα» για να εκτεθεί στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών. Τα «ανταλλάγματα» αυτά αφορούν είτε την ίδια την Συρία, είτε το Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο. Την Συρία όμως την διαφυλάττει προς το παρόν η «ρωσική Αρκούδα», και οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα απλά «απαγορεύεται».

Στο επιτελείο της ιστοσελίδας μας είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το επόμενο διάστημα , ειδικά στην Κύπρο αναμένουμε « εξελίξεις». Άλλωστε σχεδόν «συνομολογήθηκε» ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει διακόψει επ’ αόριστον οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το σίγουρο είναι αυτήν την στιγμή διαδραματίζεται ένα μεγάλο και επικίνδυνο γεωπολιτικό «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε την δήλωση χθες, του διοικητή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Αντιναυάρχου Αλεξάντερ Βίτκο , σύμφωνα με την οποία, «είναι η ευθύνη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας να εκτελεί συνεχώς ναυτικές αποστολές μάχης με 10 πλοία διαφόρων κατηγοριών και στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο νοών…νοείτω.