14/7/15

Η δημογραφική κρίση επαχθέστερη της οικονομικής

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας περνά σε μια νέα φάση, μετά την υπογραφή τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015, του νέου Μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβερνήσεως και των δανειστών της. Δικαίως η κρίση θεωρείται πρώτα ηθική και κοινωνική, κρίση συνειδησιακή, που έχει επίπτωση στην οικονομική μας κατάσταση. Αυτή η ψυχική κρίση, μαζί με τις επαχθείς οικονομικές συγκυρίες, έχει οδηγήσει σε βαθιά δημογραφική κρίση. Η οικονομική κρίση προκαλεί σοβαρότατα  κοινωνικά προβλήματα ιδιαίτερα στους νέους, που η ανεργία ξεπερνά σήμερα το 50%, έναντι του 25,5% που ήταν το 2007. Αποτέλεσμα της κρίσης είναι οι νέοι να μην αποφασίζουν να παντρευτούν, να μην συγκροτούνται οικογένειες, να μην γεννιούνται παιδιά. Από το 2010 ο πληθυσμός της χώρας  μας φυλλοροεί και αυξάνεται συνεχώς η έξοδος των νέων μας, του σημαντικότερου και δυναμικότερου τμήματος του πληθυσμού, σε άλλες χώρες,  για μια καλύτερη τύχη. Η εκροή του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας μας  είναι πολύ επαχθέστερη εθνικά από ό, τι η εξαγωγή των χρημάτων των Ελλήνων στο εξωτερικό. Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί στην ηθική και κοινωνική κρίση, που προϋπήρχαν και, φυσικά, επέτεινε το πληθυσμιακό πρόβλημα.
Τα δημογραφικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές πρακτορείο «Reinformation», στις 9 τρέχοντος μηνός Ιουλίου, προκαλούν έντονα συναισθήματα λύπης και ανησυχίας για το μέλλον του Ελληνικού Έθνους. Στα έτη 2013 και 2014 το δημογραφικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό. Σε απόλυτους αριθμούς ο πληθυσμός μειώθηκε κάθε χρονιά κατά 75.000 ψυχές. Για ένα πληθυσμό 11.000.000 κατοίκων η πληθυσμιακή μείωση είναι εντυπωσιακή, περίπου 0,7% το χρόνο. Το 2014 οι θάνατοι ήσαν 20.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις. Το υπόλοιπο της μείωσης οφείλεται στη μετανάστευση νέων ανθρώπων ή και ολόκληρων οικογενειών. Στην Αυστραλία υπολογίζεται ότι από το  2013 εγκαταστάθηκαν 10.000 έως 20.000 ελληνικές οικογένειες και οι αρχές της Αυστραλίας προβλέπουν ότι ο ρυθμός μετανάστευσης στην πέμπτη ήπειρο θα ενταθεί μετά το νέο μνημόνιο.
Ο πληθυσμός στη χώρα μας δεν μειώνεται μόνο, αλλά παράλληλα γηράσκει. Οι άνω των 65 ετών είναι σήμερα το 20% του πληθυσμού, έναντι του 11% που ήταν το 1971. Στο ίδιο διάστημα έχει μειωθεί εντυπωσιακά το δυναμικό εργασιακό μέρος του πληθυσμού των νέων ηλικιών, από το 25,4% που ήταν το 1971 στο 14,4% το 2011. Το 2015 θα είναι ακόμη χαμηλότερο. Η μείωση των γάμων οδήγησε και στη σοβαρή μείωση των γεννήσεων: Το 1980 οι γεννήσεις ήσαν 2,1 παιδιά ανά γυναίκα γόνιμης ηλικίας και σήμερα είναι μεταξύ 1,3 και 1,5 παιδιά, που σημαίνει μια μείωση των γεννήσεων κατά 25% έως 30% ετησίως.
Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα επιτείνεται και από την αύξηση του αριθμού των εκτρώσεων. Μελέτη πρόσφατη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σημειώνει ότι η χώρα μας έχει τα πρωτεία στις εκτρώσεις σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτές φτάνουν τις 80.000 ετησίως, δηλαδή είναι όσες περίπου και οι γεννήσεις. Το 50% αυτών προέρχονται από κορίτσια ανήλικα και σε νεανική ηλικία. Θεωρητικά το δημογραφικό πρόβλημα θα είχε λυθεί αν περιορίζονταν οι αμβλώσεις στη χώρα μας...
Το τραγικό είναι ότι την ώρα  που η Ελλάδα έχει μείζον δημογραφικό πρόβλημα εθνικής επιβίωσης είναι παράλληλα από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές γενετικού υλικού (ωαρίων, σπερματοζωαρίων και εμβρύων)! Στοιχεία που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στις 10 Ιουνίου 2015 εμφανίζουν την Ελλάδα να είναι η τρίτη χώρα (μετά την Ισπανία και το Βέλγιο) από την οποία οι ιταλοί εισάγουν γαμέτες και η δεύτερη (μετά την Τσεχία), που εισάγουν έμβρυα! Δηλαδή η Ελλάδα όχι μόνο έχει υπογεννητικότητα, όχι μόνο έχει διαρροή νέων στο εξωτερικό, όχι μόνο έχει πολυάριθμες εκτρώσεις, αλλά εξάγει και τα δικά της έμβρυα, ελληνόπουλα δηλαδή, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες!
Η ελληνική νομοθεσία για την εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) και η έλλειψη σοβαρού επιστημονικού ελέγχου εκ μέρους των κρατικών  υπηρεσιών στις 67 μονάδες ΙΥΑ, που λειτουργούν, οδηγούν στο να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και να γίνονται θύματα  «εμπορίου» χιλιάδες ελληνικές αδύναμες  ανθρώπινες υπάρξεις, όπως είναι τα έμβρυα,  που δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν, ούτε φυσικά ερωτήθηκαν αν συμφωνούν, που θα γεννηθούν και θα νομίζουν ότι έχουν λ.χ. ιταλούς γονείς, την ώρα που δημιουργήθηκαν από Έλληνες. Αυτά τα τραγικά συμβαίνουν ενώ η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και η Επιτροπή Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σιωπούν.-

4 σχόλια:

  1. Οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή προέχει η χωρα να μπορέσει να μπει ξανά σε έναν δρόμο όσον αφορά την οικονομία της, ωστόσο πρέπει οποιος σχηματίσει κυβέρνηση να ασχοληθεί επομένως με αυτό το τεράστιο ζήτημα! Καταρχάς το σύνταγμα ορίζει ως υποχρέωση της πολιτείας να ασκεί κατάλληλη δημογραφική πολιτική, επιπλέον και σε απάντηση όσων λένε ότι οι μετανάστες αποτελούν μια κάποια λύση, για να παραμείνει η Ελλάδα πολιτεία Ελλήνων θα πρέπει να το Ελληνικό στοιχειο να είναι πάντοτε το ισχυρότερο και Έλληνες δεν δημιουργούνται με αυθαίρετες ελληνοποιήσεις, δημιουργούνται αφενός με σωστή δημογραφική πολιτική και αφετέρου με παροχή ελληνικής παιδείας και καταλληλων προτυπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστήρια για το εξαιρετικό άθρο.

    Τώρα δείτε κύριοι τί εκανε από το έτος 1350 έως το έτος 1945 για να εμποδίζει τις εκτρώσεις το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη του νομού Αργυροκάστρου της τότε ενιαίας Ηπείρου, σήμερα στην υπό Αλβανική κατοχή Βόρεια Ήπειρο πάνω στα σημερινά σύνορα.

    Το μοναστήρι αυτό εβοηθείτο/χρηματοδοτείτο από εκκλησίες όλης της Ηπείρου και προσκαλούσε κοπέλες απ' όλη την Ελλάδα οι οποίες ήταν ανύπαντρες αλλά σε κατάσταση εγγυμοσύνης τις οποίες φιλοξενούσε, τις βοηθούσε να γεννήσουν το παιδί τους και συνέχιζε να φιλοξενεί τις μανάδες και τα παιδιά τους εωσότου αυτά να μεγαλώσουν και εντομεταξύ φρόντιζε να τους βρει και έναν καλό άνθρωπο να παντρευτούν.

    Το μοναστήρι αυτό φρόντιζε όλα τα παιδιά να τελειώσουν τουλάχιστον το δημοτικό σχολείο και να μάθουν και μια τέχνη.

    Μετά το 1945 το Αλβανικό καθεστώς μετέτρεψε το μοναστήρι αυτό σε στρατόπεδο και αποθήκη πυρομαχικών.

    Δεν είναι απορίας άξιον γιατί η Ελληνική εκκλησία ή κάποιος άλλος φιλανθρωπικός ή πατριωτικός οργανισμός δεν έχει φροντίσει να κάνει κάτι ανάλογο;

    Χάρης Ν. Γκατζιώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο νέο ζευγάρι θα κάνει παιδιά μέσα σε αυτό το χάος? Εδώ και 5 χρόνια δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην πατρίδα μας, ζούμε με μια αγωνία μονίμως τι θα γίνει κάθε φορά που πάει ο εκάστοτε πρωθυπουργός να μιλήσεις με τους δανειστές και θα κάνουμε οι νέοι παιδιά?
    Οι άνεργοι αυξάνονται και θα σκεφτεί ο/η άλλος/η να κάνουν παιδιά?

    Να πούμε και μια ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ:

    Στην Ελληνική κοινωνία είναι δύσκολο να βρεις το κατάλληλο άτομο για να κάνεις οικογένεια. Είτε το ζεις ο ίδιος αυτό είτε το παρατηρείς σε λίγο μεγαλύτερους που θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

    Όταν "πετάνε" τα μυαλά και νομίζει η άλλη ή ο άλλος ότι είναι κόρη ή γιος του επιχειρηματία "Ευρωγέννη" μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια?Πέρα από την γενικότερη οικονομική κατάσταση μπορεί να κάνει οικονομία στο παραμικρό χρηματικό ποσό? Έχει συνηθίσει να μην ξοδεύει υπέρμετρα αλλά το φυσιολογικό? ΌΧΙ.

    Νεαρή συνάδελφο μου περίπου στη ίδια ηλικία με μένα την συνάντησα πριν λίγες μέρες τυχαία στο κέντρο εκεί που περπατούσα με παρέα. Με καινούργιο smartphone κόστους 200+ ευρώ.Μην φανταστεί κανείς ότι είναι από καμιά οικογένεια με οικονομική άνεση. Από τη σχολή είχε αυτό τον τρόπο σκέψης. Και δεν είναι το μόνο άτομο που σκέφτεται έτσι. Έχει μάθει αυτή να διαχειρίζεται σωστά το χρήμα? Ότι βάλει στη τσέπη της θα το δώσει για φρου φρου και αρώματα που λένε.

    Πόσες και πόσοι σαν κι αυτή?

    Γιατί να κάνεις λοιπόν παιδί μέσα σε μια τέτοια κρίση και όταν βλέπεις ότι γύρω σου υπάρχουν άτομα με τέτοια νοοτροπία? Να κάνεις έναν ακόμη νεογέννητο άνθρωπο δυστυχισμένο? Τι σου χρωστάει για να του/της κάνεις αυτό?

    Για να μεγαλώσεις παιδί χρειάζεται εκτός από το να εργάζονται και οι δύο (δύσκολο έτσι όπως έχει η κατάσταση στη χώρα) να είναι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ στο ζευγάρι οργανωτικοί και να κάνουν οικονομία, να μην έχουν και οι δύο παράλογες απαιτήσεις (να το πούμε απλά...να μην είναι καλομαθημένοι αλλά ακόμα κι αν ήταν να μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα).
    Ένα παιδί συνεπάγεται έξοδα και είναι ευθύνη. Είσαι υπεύθυνος/η για αυτό. Όπως η αρκούδα προστατεύει το αρκουδάκι μέχρι να μπορεί μόνο του.

    ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ στυλό και μπλοκάκι για υπολογισμό οικονομικού κόστους:

    Φαγητό, ντύσιμο, παιδίατρο, φάρμακα, θέρμανση σπιτιού 24 ώρες το 24ωρο σταθερή στους 22 - 23 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.
    Το παιδί δεν είναι ούτε 20 - 30 αρης να βολευτεί μόνο με μια κουβέρτα, ούτε Λοκατζής από τη Ρεντίνα. Και οι Λοκατζήδες, κάποιοι απ' αυτούς, όταν ήταν μικροί είχαν τις αμυγδαλές τους και τους έτρεχε η μητέρα τους κάθε λίγο στον παιδίατρο ειδικά το χειμώνα. Θελει ζέστη, συγκεκριμένες τροφές για την ανάπτυξη του και όχι "ότι έχει", ψηλώνει και χρειάζεται συνεχώς νέα ρούχα.
    Μόνο για τη θέρμανση, τους πιο κρύους μήνες με το φυσικό αέριο χρειάζεσαι 250 ευρώ/μήνα. Πετρέλαιο δεν συμφέρει ενώ τζάκια κτλ είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια του όταν έχεις μικρό παιδί.

    Επίσης, να έχουν συνολικό μηνιαίο εισόδημα 1.600 ευρώ στη χειρότερη με την προϋπόθεση ότι δεν πληρώνουν ενοίκιο αλλά μένουν σε δικό τους σπίτι και να μην έχουν και δόσεις δανείων. Ένα μικρό παιδί συνεπάγεται στην καλύτερη 800 ευρώ / μήνα.

    Κι αυτό δεν είναι επειδή το λέει ο Γιώργος.
    Σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, ένα παιδί του δυτικού κόσμου από την ώρα που θα γεννηθεί μέχρι την ηλικία των 17 ετών υπολογίζεται ότι κοστίζει 234.900 δολάρια ΗΠΑ (180.000 ευρώ).

    180.000 ευρώ / 17 χρόνια = 10.588 ευρώ το έτος

    10.588 ευρώ / 12 μήνες = 882 ευρώ το μήνα

    882 ευρώ για το παιδί.
    Κόβεις το σταθερό τηλέφωνο και μένεις μόνο με κινητό
    Κόβεις το αυτοκίνητο. Το κλειδώνεις και τέλος μέχρι και αν φτιάξει η κατάσταση. Ποδήλατο και κάρτα αστικών συγκοινωνιών. Οικονομία παντού.
    Μένει ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα, διατροφή ζευγαριού.
    Αγορά ρουχισμού για το ζευγάρι μόνο όταν είναι άκρως απαραίτητο. Οικονομία παντού.

    882 ευρώ για το παιδί αλλά όση οικονομία και να κάνεις σε όσα προαναφέρθηκαν, ένα 700αρι ακόμα δεν χρειάζεσαι?

    882 + 700 = 1582 ευρώ το μήνα.

    Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι μένεις σε δικό σου σπίτι και όχι στο ενοίκιο και ότι δεν έχεις να πληρώνεις και κάποιο δάνειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

    1) Πόσο είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα σήμερα και πόσο το κόστος ζωής?
    2) Σε πόσα νέα ζευγάρια εργάζονται και οι δύο με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί?
    3) Τι ποσοστό νέων ανθρώπων εργάζεται συνολικά?
    4) Πόσο σίγουρο είναι ότι οι τυχεροί που εργάζονται θα συνεχίσουν να εργάζονται στην επιχείρηση τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο?
    5) Πόσοι απ' αυτούς που εργάζονται πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.