26/7/15

Αυγή: Το Grexit θα έφερνε υποτίμηση 50% και πτώση του ΑΕΠ 15%-20%

Δυσμενείς θα ήταν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ακόμα και στο ενδεχόμενο συντεταγμένης εξόδου της χώρας μας απ' το ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Ernst και Young και συνέταξε μαζί με την Oxford Economics για λογαριασμό πελατών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε μια συντεταγμένη έξοδο της χώρας απ' το ευρώ θα είχαμε:
α) Κλειστές τράπεζες για αρκετούς μήνες μέχρι να βγει το νέο νόμισμα.
β) Υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 50%, και αυτό χωρίς να υπολογίζεται το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών πιέσεων.
Επίσης, με την έκδοση του νέου νομίσματος η υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης θα ήταν 25%.
Το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα μειωνόταν 15% με 20%, ενώ, εάν λάβουμε υπόψη και τη ζημιά που έχει ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια, θα χανόταν το 50% του ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα του 2008. Ακόμη, θα υπήρχε πληθωρισμός, ενώ η ανεργία θα ήταν 30% τουλάχιστον.
Το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να ανακτήσει ποτέ τις αρχικές απώλειες. Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, κυρίως όσων έχουν σταθερό χαμηλό εισόδημα, θα ήταν δραματική. 
Το εθνικό νόμισμα δεν θα έφερνε το τέλος της λιτότητας
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έπεφτε στα 11.000 ευρώ σε σύγκριση με τα 17.000 ευρώ που ήταν το 2014. Με κούρεμα 50% του δημόσιου χρέους, αυτό θα παρέμενε ως ποσοστό του ΑΕΠ άνω του 130% του ΑΕΠ.
Το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ θα απέκλειε κάθε δυνατότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης, κάτι το οποίο σημαίνει πως το εθνικό νόμισμα δεν θα έφερνε το τέλος της λιτότητας.
Θα υπήρχε μεγάλη αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, ενώ το πρώτο διάστημα και μέχρι τη γενικότερη εξομάλυνση των συνθηκών θα υπήρχε δελτίο λόγω μη επαρκών εισαγωγών σε μια σειρά σημαντικών αγαθών, όπως καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.
Κατά την Ernst και Young που εκπόνησε αυτή τη μελέτη για λογαριασμό πελατών της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το ζήτησαν, είναι εκτός πραγματικότητας οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται με την πτώχευση της Αργεντινής, καθώς πρόκειται για μια χώρα ιδιαίτερα πλούσια σε πρώτες ύλες.
Γ.Α.

6 σχόλια:

  1. Υπάρχει κάπου δημοσιευμένη αυτή η μελέτη για να την διαβάσουμε στο πρωτότυπο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω ότι την Αυγή δεν τη βρίζεις Δημήτρη. Αν είχε κάνει αναφορά η Καθημερινή θα έβριζες. Όπως το συνηθίζεις. Τώρα ψάχνεις τη μελετη;

      Διαγραφή
    2. Υπαρχει και μια αλλη αποψη ριζικα διαφορετικη . Διαβαστε τηνhttp://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_24.html#more

      Διαγραφή
  2. Εντός ευρώ πόση θα είναι πτώση του ΑΕΠ για να συγκρίνουμε ? Αν είναι 25% σε βάθος χρόνου ενώ της δραχμής είναι 12% το έτος και σε βάθος χρόνου 0% συμφέρει η δραχμή.Καθαρά οικονομικά.Τώρα γεωπολιτικά δεν γνωρίζω τι συμφέρει.Το είχα γράψει και παλαιότερα θέλει ο Έλληνας ευρώ αλλά ρωτάει αν μπορεί να το έχει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος σου είπε ότι δηλαδή στο Ευρώ θα είναι επ αόριστον η πτώση του ΑΕΠ ώστε να κάνεις σύγκριση με την δραχμή που δήθεν σε βάθος χρόνου θα έχει το ΑΕΠ 0% πτώση;Οπότε Εδώ το '15 παρολίγον θα είχαμε ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ, αν δεν κάναμε τις κλασικές Ελληνικές ταρζανιές...
      Αν θέλεις να συγκρίνεις κάτι, το κάνεις για όμοια πράγματα και στο ίδιο χρονικό διάστημα.Οπότε καλύτερα να επαναδιατυπώσεις το ερώτημα σου με τάδε μείωση του ΑΕΠ σε ευρώ και δραχμή για τον ίδιο χρόνο και την απάντηση θα την πάρεις μόνος σου.

      Διαγραφή
  3. Παιδιά τα σχόλια είναι ενδιαφέροντα ΑΛΛΑ μόνο αυτά . Το άρθρο της Αυγής είναι ανάξιο και να συζητάς γι αυτό, και μόνο από το γεγονός ότι προέρχεται από την Αυγή. Σαν τις δημοσκοπήσεις της Καπα research και πάει λέγοντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.