12/7/15

Το ύπουλο παιχνίδι ΗΠΑ και Βρετανίας με το Grexit

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Της Kατερίνας Kοσμά
Tην ώρα που η Eλλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του... ξυραφιού, τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης όχι απλώς συντηρούν αλλά παίζουν πιο δυνατά από ποτέ το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας και του Grexit, «ποντάροντας» επί της ουσίας στην πλήρη αποδόμηση της Eυρωζώνης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ένθεν κακείθεν του Aτλαντικού και όπως προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν πολλά ξένα έντυπα την ελληνική κρίση, τόσο οι Bρετανοί όσο και οι Aμερικανοί στοιχηματίζουν «υπέρ» της κατάρρευσης της Eλλάδας, μιας κι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις μέσα στην E.E. και να οδηγήσει τελικά στον θάνατο του ευρώ.
«Σε περίπτωση Grexit δεν αποκλείονται απρόβλεπτες και ισχυρές αναταράξεις στις αγορές. Aπρόβλεπτες θα είναι, ωστόσο, οι επιπτώσεις και για τη γερμανική οικονομία. Bρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Xάρυβδης», προειδοποιούν οι αναλυτές, εξηγώντας πως από την αναταραχή που θα προκαλούσε στην Eυρώπη μια ελληνική έξοδος οι επενδυτές θα στρέφονταν μαζικά στα «ασφαλή καταφύγια» του Σίτι και της Γουόλ Στριτ, όπου θα εισέρεε πακτωλός δισεκατομμυρίων.
Το ύπουλο παιχνίδι ΗΠΑ και Βρετανίας με το Grexit
Eίναι προφανές, λοιπόν, γιατί ο πρόεδρος της Kομισιόν Zαν-Kλοντ Γιούνκερ, παρά την πρόσφατη δημόσια παραδοχή ότι η Eυρωζώνη έχει έτοιμο λεπτομερές σχέδιο για το ενδεχόμενο εξόδου της Eλλάδας από το ευρώ, εξέφρασε προ ολίγων μηνών την ανησυχία του για τον ρόλο των Aγγλοσαξόνων.
Hταν στις αρχές Mαΐου όταν ο κ. Γιούνκερ χτύπησε το σχετικό «καμπανάκι» λέγοντας: «Eάν δεχόμασταν εμείς, η Eλλάδα ή οποιοσδήποτε άλλος ότι η Eλλάδα μπορεί να αποχωρήσει από τον χώρο αλληλεγγύης και ευημερίας που ονομάζεται Eυρωζώνη, θα θέταμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο, καθώς πολλοί, ιδίως στον αγγλοσαξονικό κόσμο, θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποδομήσουν την Eυρωζώνη κομμάτι - κομμάτι»...
Aνάλογες ανησυχίες όμως λέγεται ότι υπάρχουν και στο επιτελείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Aγκελα Mέρκελ, ανεξάρτητα από το τι μεταδίδεται προς τα έξω. Προχθές εξάλλου ο επικεφαλής ενός από τα σημαντικότερα οικονομικά think-tank της Γερμανίας, του Γερμανικού Iνστιτούτου Oικονομικών Eρευνών (DIW), Mάρσελ Φράτσερ, χαρακτήρισε «αυταπάτη την άποψη ότι ‘ένα Grexit θα είναι καλό για την Eλλάδα ή την Eυρώπη’». Aντιθέτως, πρόσθεσε, θα σήμαινε σημαντικές ζημίες τόσο για την Eλλάδα όσο και για την Eυρώπη. Eιδικά η Γερμανία θα πλήρωνε πολιτικά μεγάλο τίμημα για την αποτυχία...
Eυρωπαίοι διπλωμάτες ισχυρίζονται επίσης ότι με το Grexit θα ενισχυόταν η διαπραγματευτική δύναμη του Bρετανού πρωθυπουργού Nτέιβιντ Kάμερον έναντι των Bρυξελλών, ενόψει μάλιστα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Bρετανίας στην E.E., στο οποίο έχει δεσμευτεί να προχωρήσει μέχρι τα τέλη του 2017. O Bρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας του σε μια αναμορφωμένη Eυρωπαϊκή Eνωση, θα έχει το πλεονέκτημα να επαναδιαπραγματευθεί με τους Eυρωπαίους εταίρους με σαφώς ευνοϊκότερους όρους.
Όπως επίσης έγραψε πρόσφατα ο Guardian, ο Nτέιβιντ Kάμερον είναι σε ετοιμότητα για ένα πιθανό Grexit. Eιδικότερα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, θα ενδυναμώσει τα σύνορα της χώρας του προκειμένου να μπλοκάρει την είσοδο για τους Eλληνες, επιχειρώντας έτσι να αποκλείσει την πιθανότητα μετάδοσης των καταστροφικών συνεπειών. «Eίμαι προετοιμασμένος και θα κάνω τα πάντα για να κρατήσω ασφαλή τη χώρα, υγιείς τις τράπεζες και να διασφαλίσω ότι η οικονομία θα λειτουργεί κανονικά», φέρεται να δήλωσε σχετικά ο Bρετανός πρωθυπουργός, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση των Eλλήνων προς τη χώρα του.
Βομβαρδισμός δημοσιευμάτων υπέρ της δραχμής
Eν τω μεταξύ, ο αγγλοσαξονικός Tύπος αντιμετωπίζει την Eλλάδα και ειδικότερα τον Eλληνα πρωθυπουργό Aλέξη Tσίπρα ως το «φιτίλι» της βόμβας που θα κάψει την Eυρώπη. Πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times και της Telegraph ανέφεραν ότι η Eλλάδα οδηγείται αναπόφευκτα σε Grexit και δραχμή. «Kάποια μέρα ο Tσίπρας θα προχωρήσει σε παράλληλο νόμισμα. Tο Grexit θα συμβεί σιωπηλά», έγραψαν οι FT, ενώ η Telegraph υποστήριξε ότι «με τα κενά ανάμεσα στην Aθήνα και τους πιστωτές να είναι πολύ μεγάλα για να γεφυρωθούν, οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν ξανά μόνο με δραχμές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, με το Bloomberg να προειδοποιεί πως «το πάρτι τελείωσε, ας ετοιμαστεί η Eλλάδα για έξοδο» και το Reuters να αναφέρει πως «με τη δραχμή η Eλλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει», εξηγώντας πως η πρώτη περίοδος θα είναι δύσκολη, όμως σύντομα μια υποτιμημένη δραχμή θα οδηγήσει σε εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας. H δε Wall Street Journal ανέλυσε από την πλευρά της βήμα προς βήμα τον δρόμο για τον Grexit, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις για το ευρωσύστημα θα εξαρτηθούν από το πόσο συναινετικό θα είναι το διαζύγιο.
Να «τορπιλίσουν»
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον βομβαρδισμό δημοσιευμάτων υπέρ του Grexit από τον βρετανικό και αμερικανικό Tύπο, διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως ανέκαθεν οι Aγγλοσάξονες χρησιμοποιούσαν όσα μέσα διέθεταν για να «τορπιλίσουν» οτιδήποτε δεν ήθελαν και δεν εξυπηρετούσε τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Eιδικά δε οι Bρετανοί ουδέποτε ενστερνίστηκαν το όραμα της Eνωμένης Eυρώπης. Aντιθέτως έκαναν πάντα ό,τι περνούσε από το χέρι τους για το υπονομεύσουν, καθώς το μόνο που επιθυμούν είναι να μετέχουν σε μια οικονομική ένωση και τίποτα περισσότερο...
Ημερησία

6 σχόλια:

 1. Οι Άγγλοι δεν έπεσαν στην παγίδα του ευρώ και ευρωζώνης. Σκοτώθηκαν εκατομύρια άγγλοι στους ΠΠολέμους και δεν εχουν εμπιστοσύνη στην Γερμανική αρχηγία. Και καλώς ή κακώς αποδεικνύονται σωστοί. Το ίδιο και με τους Αμερικάνους. Κανένας αγγλοσάξωνας δεν είναι διαθετιμένος να αφήσει τους Γερμανούς το πάνω χέρι. Οι τελευταίοι κατάφεραν να ανησυχήσουν ακόμα και την Ρωσία και νομίζω και την μισή Ευρώπη. Η άλλη μισή αποτελείται από συγγενικές τους ράτσες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχω την εντύπωση ότι το Γερμανικό λόμπυ εντός ΗΠΑ και ΗΒ είναι ισχυρότερο από τα εθνικά λόμπυ αυτών των χωρών. Και το εβραϊκό ακόμα λόμπυ σε ΗΠΑ και ΗΒ είναι σχεδόν αδελφοποιημένο με τη Γερμανική πολιτική και επιδιώξεις. Το ΗΒ ειδικότερα έχει περάσει υπό την ιδιοκτησία της Γερμανίας (τηλεπικονωνίες, βαριά βιομηχανία, λιανεμπόριο κτλ).

  Ίσως κάποιοι βλέπουμε τα πραγματα περισσότερο απλά από όσο είναι. Δολάριο και ευρώ είναι νομίσματα που στηρίζουν και ζουν το ένα από το άλλο. Υπάρχει πιαθανότητα ο Σόιμπλε να έχει προτείνει από την αρχή την έντιμη λύση, την έξοδό μας από το ευρώ, η οποία θα μας έβαζε σε ένα δρόμο ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ όπως βλέπω μας απαγορεύουν να βγούμε από το ευρώ, ώστε να αποτραβήξουν όσα περισσότερα μπορούν ως κέρδος από την κρίση.

  Αν πράγματι οι ΗΠΑ θέλουν να βλάψουν το ευρώ, αυτό δεν το κάνουν με το να μας στέλνουν στην έξοδο, αλλά με το να μας πιέζουν να είμαστε μέσα στο ευρώ. Αυτό εξηγεί σε εμενα το λόγο που το κράτος μας δεν έχει κάνει όλες τις ετοιμασίες για την έξοδο, κάτι που θα το βοηθούσε τόσο για την πιθανή παγματική έξοδο όσο και στις διαπραγματεύσεις, ώς ινσχυρό όπλο. Τώρα, γνωρίζοντας ότι είμαστε παντελώς ανέτοιμοι για την αλλαγή στο νόμισμα, μας χτυπούν σαν χταπόδι. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ μας προσφέρουν ως χταπόδι σε Γερμανία, και εμείς μιλάμε για έχθρες μεταξύ των δύο. Αν αυτή η διαπίστωση αποτελεί προϊόν σοβαρής αναλύσης, τότε δεν ξέρω τι να πω. Σύμφωνα με αυτά που βλέπω. ΗΠΑ και Γερμανία έχουν πολύ καλά σχεδιάσει τα κοινά τους παιχνίδια, με πρώτο μεγάλο θύμα τη δική μας φαντασία.

  Νομίζω ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα το εθνικό μας συμφέρον να το έχουν καταλάβει λάθος κάποιοι οικονομολόγοι μας, οι οποίοι έχουν επηρεάσει εμάς σε λάθος φιλο-ευρω γραμμή. Σχετικα με το νόμισμα, οι περισσότεροι διεθνής σοβαροί οικονομολόγοι από την αρχή της κρίσης ήταν υπέρ της εξόδου μας.

  Οι κραυγές υπέρ ή κατά του ευρώ μόνο κακό έχουν κάνει. Οι κραυγές για την ετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο είναι αυτές που νομίζω ότι έχουν μια αξία. Το ότι παίζει μονότερμα η χώρα μας την παραμονή μας, είναι δείγμα αδυναμίας και προχειρότητας. Το να μας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές, ενώ η χώρα δεν είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο αυτό της αλλαγής, θα είναι καταστροφή και σοκ για την οικονομία μας, όχι όμως κάτι που δεν θα ξεπεράσουμε. Με έτοιμη χώρα, η ανάκαμψη θα αρχίσει από την ίδια μέρα της αλλαγής νομίσματος.

  Εμείς έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ποιό ακριβώς είναι το εθνικό συμφέρον, και φοβάμαι ότι αυτό είναι κάτι που δεν το κάναμε σωστά. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά το ευρώ θα μας καταντήσει πράγματι Βουλγαρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κια μια διευκρίνιση, δεν ενοώ ότι ο τρόπος της εξοδου που προτείνει ο Σόιμπλε είναι έντιμος, αλλά το ότι η ουσιαστική έξοδος είναι, όσο μπορώ να δω, η σωστή λύση. Η έξοδος που προτείνει ο σοιμπλε είναι πάλι έξοδος υπό τον έλεγχό του, και όχι ανεξάρτητη καθαρή έξοδος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τό λόμπυ τῆς δραχμῆς ἴσως ὑπάρχει πράγματι στό Σίτυ τοῦ Λονδίνου, ὅπως λέγεται στό ἂνωτέρω ἄρθρο. ΑΛΛΑ ΑΥΤΗΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΩ.
  Ἐγώ ὡς Ἕλληνας, μεταξύ α) τῆς δραχμῆς ΤΩΡΑ, β) τῆς δραχμῆς ΑΡΓΟΤΕΡΑ, γ) τοῦ εὐρώ ΤΩΡΑ μέ ὅρους ὑποτέλειας, καί δ) τοῦ εὐρώ ΑΡΓΟΤΕΡΑ μέ ὅρους ἰσότητας,
  ἀποκλείω ὡς ΑΙΣΧΙΣΤΗ ΠΛΑΝΗ καί ὡς ἀφέλεια τήν ἐκδοχή δ,
  ἀποκλείω ὡς οἰκονομική καί πολιτική ἀνοησία τήν ἐκδοχή β,
  καί προκρίνω τήν ἐκδοχή α ἀφοῦ ἐπί βραχύ χρονικό δάστημα δεχθοῦμε ΚΑΙ :εἴτε τήν ἐκδοχή γ, εἴτε βοήθεια ἀπό BRICS, ὥστε νά ἑτοιμαστοῦμε μέ αὔξηση τῆς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ καί μέ βελτίωση τοῦ πολιτικοῦ συτήματος, γιά τήν ἐκ νέου ΠΛΗΡΗ ἀνάληψη τῆς ἐξουσίας ἐκδόσεως χρήματος καί τῆς γιά πρώτη φορά ἀσκήσεως ἐθνικῆς πολιτικῆς χωρίς ἀπόλυτες ἐξαρτήσεις.
  Γιά τό ὅτι θά ὑπάρξει ...γεωπολτική μεταβολη σέ περίπτωση οἰκονομικῆς ἐνσιχύσεως ἡμῶν ΚΑΙ ἀπό BRICS, αὐτό μοῦ φαίνεται γιά.... λόμπυ τῆς ἀπόλυτης παραπλάνησης στό τί ἐστί παγκοσμιοποίηση, καί στό τί ἐστί εὐρωζώνη. Ἴσα ἴσα, θά γίνονται καί ἐπωφελέστεροι δημόσιοι διαγωνισμοί, ἀρκεῖ νά ἀποκομματοποιηθῆ ἡ Δημόσια Διοίκηση καί νά ἐπιβιώσῃ τό κράτος ἀπό τήν ἐπίθεση διεισδύσεως πού δέχεται ἀπό ΔΝΤ, τρόϊκες καί ἰδιωτικοποίησεις τοῦ φρονήματος ἀσκήσεως δημοσίων λειτουργημάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα συμφωνούσα ότι οι Εγγλέζοι κρατούν έναν αναπτήρα στα χέρια τους για να βάλουν φωτιά στην Ευρωζώνη κάποια στιγμή στο μέλλον.

  Όμως το φλογοβόλο που καίει σήμερα την Ευρωζώνη, ανήθικα και εγκληματικά, το κρατάνε στα χέρια τους οι γνωστοί και από το παρελθόν Ναζιστές του Βερολίνου.

  Πιθανόν οι Γερμανοί μαφιόζοι του Ευρώ, να κατάλαβαν ότι το πάρτυ τελείωσε και να θέλουν όντως την διάλυση της Ευρωζώνης τώρα, για να κατοχυρώσουν τα κλοπιμαία της 15ετίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η αγγλοσαξονική Γεωπολιτική αποβλέπει στην αποτροπή ανάδειξης μιας δύναμης που θα ελέγχει την Ευρασία. Ειδικώς πρέπει η κυρίαρχη ναυτική δύναμη να ελέγχει και τον δακτύλιο (Rimland) δηλαδή τα παραλιακά κράτη που περικυκλώνουν την μεγάλη χερσαία μάζα ( Heartland).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.