8/5/16

Δεν ηττηθήκατε, σύντροφοι

Αρίστος Δοξιάδης
«Ηττηθήκαμε», γράφουν οι διανοούμενοι και τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ψάχνουν να βρουν πού έκαναν το λάθος στις διαπραγματεύσεις. Αναζητούν απαντήσεις στο συσχετισμό δυνάμεων, σε τεχνικές ανεπάρκειες, σε γεωπολιτικούς παράγοντες.
Δεν ηττηθήκατε όμως, σύντροφοι. Δεν είχατε ποτέ κάποιο δικό σας στόχο που αποτύχατε να υλοποιήσετε. Με δανεικές ιδέες πορευτήκατε, και αυτούς τους δανεικούς στόχους ούτε τους πιστέψατε ποτέ πραγματικά, ούτε καταλάβατε ότι συνοδεύονται από παράπλευρο κόστος, που δεν θα θέλατε ποτέ να αναλάβετε.
Δεν είναι μόνο δικό σας το πρόβλημα, στο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας. Είναι το πρόβλημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.  Δεν έχει δικό της στόχο για την οργάνωση της παραγωγής και της διανομής στη βάση της οικονομίας, αλλά ούτε για την οικονομική πολιτική του κράτους. Για αυτά τα θεμελιακά ζητήματα η Αριστερά έχει μόνο κριτική απέναντι στα υπάρχοντα συστήματα και μερικές πολύ γενικόλογες ιδέες για εναλλακτική οργάνωση. Δεν υπάρχει όμως πρακτική αριστερή πολιτική. 

Για τη συνέχεια Protagon





7 σχόλια:

  1. Ο Τσωρτσιλειχε πει
    Ο Σοσιαλισμός τεκςιώνει όταν τελειώσουν ταχρήματα των άλλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με την οργάνωση της παραγωγής, η ριζοσπαστική Αριστερά θεωρητικά υποστηρίζει μορφές εργασίας διαφορετικές από την εξαρτημένη μισθωτή εργασία του καπιταλισμού: αγροτικούς συνεταιρισμούς, αυτοδιαχείριση στα εργοστάσια, ή δίκτυα ανεξάρτητων επαγγελματιών που παράγουν συνεργατικά. Θεωρητικά, μόνο, δυστυχώς.

    Στο βιβλίο του J.F.C. Fuller "The Decisive Battles of the Western World 1792-1944" o Άγγλος ιστορικός John Terraine εκδότης του βιβλίου (Έχω δυστυχώς μόνο την Αγγλική έκδοση της Paladin, 1970. Το βιβλίο αυτό συνιστά και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Ήφαιστος ως ένα πολύ καλό βιβλίο ιστορίας. Έχει μεταφραστεί από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Κολλιόπουλο στα Ελληνικά!). Πριν από κάθε κεφάλαιο όπου ο Fuller περιγράφει μια μάχη η οποία επηρέασε την ιστορία του κόσμου, ο Terraine σε ένα δικό του Χρονικό, περιγράφει τις συνθήκες της εποχής εκείνης που έγινε η μάχη.

    Γράφει λοιπόν (σε ελεύθερη μετάφραση δική μου) στο Χρονικό 10, «Η Ρωσική Επανάσταση» στην σελίδα 399 ότι:
    Στις 27 Νοεμβρίου 1917, με μία άλλη απόφαση μεταβιβάστηκε κάθε επιχείρηση στους εργάτες, οι οποίοι έγιναν η κυβερνώσα τάξη. Τα Σοβιέτ των Κομισάριων του Λαού, έγιναν η μορφή διακυβέρνησης της οποίας έργο ήταν η οργάνωση της παραγωγής και των άμεσων Κομουνιστικών υποθέσεων.

    Επειδή οι εργάτες ήσαν ανίκανοι να οργανώσουν και να διευθύνουν οτιδήποτε, το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η βιομηχανική δραστηριότητα. Τα εργοστάσια έγιναν σύλλογοι διαλογικής διαμάχης και καθώς οι εργάτες δεν είχαν τίποτε να ανταλλάξουν για τροφή οι αγρότες σταμάτησαν να καλλιεργούν την γη, εκτός από είχαν οι ίδιοι ανάγκη.

    Τοιουτοτρόπως, το Μαρξιστικό πείραμα αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλάνη. Δεν δημιούργησε τίποτε άλλο παρά αναστάτωση και αυτό επειδή δεν έλαβε υπ’ όψιν της την ανθρώπινη φύση.

    Όμως απέδειξε κάτι που είχε μελλοντικά ανυπολόγιστη αξία – ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταστραφεί η οικονομία ενός πιθανού εχθρού, είναι να του φυτέψεις τον Μαρξιστικό κομουνισμό στο κράτος του.


    Έτσι ο Λένιν αναγκάστηκε να πάρει το πρώτο αποφασιστικό (οριστικό) του βήμα μακρία από τον Μαρξ. Στις 20 Δεκεμβρίου 1917, οργάνωσε μια ειδική αστυνομική δύναμη επάνω στα αχνάρια της παλιάς Τσαρικής Οχράνα, την Τσεκά!

    Φαινομενικά το έργο της ήταν να καταπολεμήσει την αντεπανάσταση, αλλά ο πραγματικός της σκοπός ήταν να αναγκάσει την νέα κυβερνώσα τάξη (δηλ. τους εργάτες) να σταματήσουν την κακοδιοίκηση και να εργασθούν.

    Επειδή πρώτα έπρεπε όλες οι τροφές να προσφερθούν στου εργάτες, αφαθρέθηκαν από τους αγρότες. Γι’ αυτό οι Κοινωνικοί Επαναστάτες απεχώρησαν από τον Λένιν.

    Ήταν πλέον πολύ αργά, αμέσως μια τρομοκρατία εξαπολύθηκε από την Τσεκά και το Μαρξιστικό πείραμα πνίγηκε στο αίμα.

    Ο Λένιν σχημάτισε ένα Πολιτικό Γραφείο από πέντε διακεκριμένα μέλη του Μπολσεβικικού Κόμματος υπό την δική του ηγεσία, το οποίο κυβερνούσε μέσω της Τσεκά και του Κόκκινου Στρατού που είχε δημιουργήσει ο Τρότσκυ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον εμφύλιο πόλεμο!

    Αυτό ενίσχυσε την ξένη επέμβαση.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι διαφορετικές μορφές εργασίας και η ιδέα του κοινωνισμού δεν είναι για πέταμα. Απλά πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να παντρευτούν με τον καπιταλισμό. Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς ο πλανήτης δουλεύει καπιταλιστικά. Κι εμάς δεν μας παίρνει να απομονωθούμε μέχρι να αλλάξει ο καπιταλισμός...

      Διαγραφή
    2. Εσάς (ποιους εσάς ;) ΔΕΝ σας παίρνει... Όμως, ο δυνάμενος χωρείν, χωρείτω...ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ !

      Προτείνω το εκ του μηδενός βήμα:
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/07/blog-post_636.html
      "Δρόμος ελληνικός για την Κοινή των Ελλήνων Ανάσταση"
      Αντώνιος Σοφοκλέους
      ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

      Διαγραφή
  3. Ο αρθρογράφος από το site του ΠΟΤΑΜΟΥ, μας αρχίζει με το βαρύγδουπο "Ηττηθήκαμε, γράφουν οι διανοούμενοι και τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ..."

    Μήπως μπορεί επί τη ευκαιρία να μας υποδείξει πού και ποιοί έκαναν την συγκεκριμένη δήλωση για να μην έχουμε την υποψία ότι την έστησε μόνος του για να καταφέρει να γράψει ένα ακόμη μνημειώδες πόνημα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως διαβαζω πολλες 'αθωοτικες' αναφορες στην κριτικη τους προς την αριστερα,εν προκειμενω στον Συριζα,με λιγα λογια μας τον παρουσιαζουν σαν ένα αθωο και απραγο ανθρωπινο κινημα που όταν πηρε την εξουσια ανακαλυψε ότι δεν μπορει να πραγματωσει τα πιστευω του γιατι γυρω του βρυχώνται τα αγρια θηρια του νεοφιλελευθερισμου που ορμησαν να τον κατασπαραξουν.
    Δακρυζω από συγκινηση όταν διαβαζω για τους γενναιους πολεμιστες που με οπλο την ηθικη,την τιμιοτητα,τις ιδεες του πανανθρωπισμου,την φλογα της κοινωνικης δικαιοσυνης,την γενναιοτητα για να φερουν στο προσκηνιο τους αδικημένους,τους παριες και τους κοινωνικα αποκλεισμένους.
    Όλα τα υλικα του παραδεισου τα ειχαν ετοιμα αλλα ω! μοιρα δυστηνος και σκληρη,οι καιροφυλακτουνες δεξιοι,γερμανοτσολιαδες,φασιστες,χρυσαυγιτες και λοιπα κακοποια στοιχεια γκρεμιζαν κρυφα το βραδυ τους τοιχους του αριστερου παραδεισου.
    Ευτυχως που προλαβαν να υλοποιησουν μερικα θαυματα όπως το συμφωνο συμβιωσης,η καταργηση των φυλακων τυπου Γ,η καταργηση της φασιστικης αριστειας,το ανοιγμα των συνορων,η καταργηση του Αιγαιου το οποιον πολύ δικαιως απεδοθει στα ψαρια του,η συμφωνια συγγραφης από τους τουρκους των νεων σχολικων βιβλιων,η σταδιακη καταργηση των θρησκευτικών που μολυνουν τις αθωες παιδικες ψυχες,η αναγνωριση των Σκοπιανών,το οριστικο θαψιμο της Β.Ηπειρωτικης ομογένειας,της μετατροπης των Ε. Δυναμεων σε μαγειρεισες,καθαριστριες των λιαζομενων καλοδεχούμενων,(μεχρι την καταργηση της σιδηροδρομικης γραμμης Ειδομενης για να μην τρομαζουν το βραδυ από τα τραινα) και μερικα αλλα υψιστης προτεραιοτητος κατορθωματα .
    Μην ειμαστε λοιπον αχαριστοι,ας γκρεμοτσακιστουν οι σαμποτερ γερμανοτσολιάδες και ας τους αφησουν τους ανθρώπους να τελειωσουν το αθεαρεστο εργο τους για το καλο της Ελλαδας και ολόκληρης της ανθρωποτητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Π'ες τα, Χρυσόστομε !

      ΝΕΟΤΑΞΊΤΕΣ ΒΑΜΜΈΝΟΙ ΡΟΖΟΥΛΊ, ΟΙ ΚΎΡΙΟΙ του Τσίπρυζα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.