28/8/15

Ο Ντεμιρτάς μίλησε για αυτονομία των Κούρδων και έβαλε «φωτιά» στην Τουρκία

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη συμπλοκές σε δώδεκα κωμοπόλεις του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, εκεί όπου οργανωμένες ομάδες πολιτών με οπλισμό έχουν κηρύξει τη δημοκρατική αυτονομία, μια ομιλία του συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην Αυστρία έρχεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία καθώς οι τουρκικές εφημερίδες μιλούν για «σκάνδαλο». 

Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση ψηφοφόρων του κόμματός του στη Βιέννη, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα κουρδικά εδάφη.
Στο βίντεο που ανάρτησαν ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων, ο συμπρόεδρος του HDP μιλάει για τις δολοφονίες ομοεθνών του αλλά και παραβίαση του Συντάγματος από εκπρόσωπο του ΑΚΡ.
«Στη Γιουκσέκοβα και την Τζίζρε έγινε σφαγή, σκότωσαν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά. Στο Χακκιάρι ο νομάρχης που τοποθέτησε το κράτος διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Γιουκσέκοβα και δεν μπορούν να μπουν στην πόλη ούτε οι βουλευτές μας. Ο νομάρχης του ΑΚΡ έκλεισε τις εισόδους της πόλης με άρματα και με πάντσερ και δεν μπορεί να μπει κανείς. Οι βουλευτές μας εκεί πήραν ποσοστά 100% και δεν μπορούν να μιλήσουν με τους πολίτες που τους εξέλεξαν» είπε στον συγκεντρωμένο κόσμο. 
Και συνέχισε «μετά από όλα αυτά, αν οι Κούρδοι δεν πρέπει να ζητήσουν αυτονομία, τι θα πρέπει να κάνουν; Ποιος είναι αυτός που παραβιάζει την τάξη, ποιος περισσεύει, οι πολίτες του Χακκιάρι ή ο υπάλληλος νομάρχης που τοποθέτησαν εκεί, χωρίς να ρωτήσουν το λαό; Ο νομάρχης περισσεύει και δεν έχει καμία δουλειά εκεί».
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Ντεμιρτάς ζήτησε από όλους τους πολίτες της Τουρκίας, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος, σουνίτες και αλεβίτες, να συμπαρασταθούν στους Κούρδους που καταπιέζονται από το κράτος και τις αρχές ασφαλείας.
Πάντως οι τουρκικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» τη δήλωση Ντεμιρτάς για αυτονομία.

4 σχόλια:

  1. Η φωτιά που έχουν ανάψει οι Κούρδοι και κατακαίει τα πάντα στα σωθικά της Τουρκίας εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να σβήσει.
    Άλλοτε θα θεριεύει και άλλοτε θα χαμηλώνει η φλόγα της, ανάλογα με τις καταστάσεις και τις επικρατούσες συνθήκες.
    Αν βοηθήσει και η συγκυρία, κάτι που κατά τα φαινόμενα συμβαίνει ήδη, τότε να μην εκπλήξει κανέναν το ενδεχόμενο της αποδοχής, και από τις παραδοσιακά συντηρητικές χώρες, μιας κάποιας μορφής αυτονομίας, αρχικά, στις κουρδικές περιοχές του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.
    Πάντως και σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να ακολουθηθεί έξυπνη και ισορροπημένη κατά το δυνατόν πολιτική και από το HDP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπεσε σε μεγάλη παγίδα ο Ερντογάν με τους Κούρδους ή μάλλον του την έστησαν άλλοι καλά και τον έριξαν μέσα μέσω της υποστήριξης στον ΙΣΙΣ που δημιουργήσαν.Απεδείχθηκε χαζός.Αντί να μην αναμειγνύεται καθόλου στα γειτονικά κράτη θέλησε να αναστήσει εν καιρώ ίντερνετ την οθωμανική αυτοκρατορία και να ακολουθήσει την πολιτική Αιγαίου στη Συρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν σε ένα κράτος υπάρχει ένα έθνος κοντά το ένα τέταρτο του πληθυσμού άλλο έθνος (άλλο η μειονότητα και άλλο ένα ολόκληρο έθνος) το κράτος αυτό είναι σε μόνιμη παγίδα. Αυτή σε αυτή σε μόνιμη παγίδα των κούρδων και οι Έλληνες σε μόνιμη παγίδα των εξαρτημένων αριστεροδεξιών εθνομηδενιστών που καταστέλλουν τους νεοέλληνες στο όνομα ξένων συμφερόντων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς πρέπει να επισημάνουμε κάτι πολυ θετικό:
    Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ασχολούμαστε,διαβάζουμε,σχολιάζουμε και συζητάμε για το Κουρδικό,διότι έτσι θα κατασκευαστούν οι γέφυρες μεταξύ των δύο λαών.
    Και μάλιστα,σε μια κρίσιμη καμπή αυτού του ζητήματος,κατά την οποίαν οι Κούρδοι έχουν για πρώτη φορά συντεταγμένη πολιτική εκπροσώπηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.