4/8/15

Αγνοούμενοι Κύπρου: Τριάντα ομαδικοί τάφοι περιμένουν την Άγκυρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ    
Έκκληση στην Τουρκία να δει πιο ανθρωπιστικά το θέμα των αγνοουμένων κάνει ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου. Μιλώντας χθες στην «Αλήθεια» και κληθείς να σχολιάσει τις διαδικασίες για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων του 1974, μίλησε για προβλήματα που άπτονται της τουρκικής πρακτικής στο θέμα. Στάθηκε μάλιστα σε τρία σημεία.
Πρώτον, ότι η Τουρκία δεν συνεργάζεται για να δώσει τις πληροφορίες που κατέχει ο στρατός της από το 1974. Δεύτερον, ότι δεν ανοίγει στρατιωτικές ζώνες για να έχουν πρόσβαση τα κλιμάκια της ΔΕΑ και να γίνουν ανασκαφές και τρίτον, η Άγκυρα δεν δίνει ενημέρωση ούτε για τις μετακινήσεις οστών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Ασσιωτών.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕ ΖΩΝΕΣ
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο σημείο, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 τοποθεσίες οι οποίες βρίσκονται μέσα σε στρατιωτικές τουρκοκρατούμενες ζώνες, στις οποίες δεν μπορούν να γίνουν έρευνες από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν υπάρχουν απλά ενδείξεις ότι εκεί υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά υπάρχουν και στοιχεία και μαρτυρίες. Μια από αυτές τις περιοχές είναι και ο κατεχόμενος Κοντεμένος (επαρχία Κερύνεια), περιοχή όπου είναι γνωστό ότι βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Κυπρίων φαντάρων, αλλά ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει την είσοδο κανενός στην κοινότητα, αφού στην ουσία έχει μετατραπεί σε αρχηγείο του αττίλα. Ο κ. Φωτίου μας ανέφερε πως η περιοχή του Κοντεμένου είναι ψηλά στις προτεραιότητες για διεξαγωγή ερευνών για αγνοούμενους και στις πιέσεις που ασκούνται προς την Άγκυρα τόσο για την τοποθεσία αυτή όσο και για τις υπόλοιπες, έχουμε τη συμπαράσταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Κάτι που πρώτη φορά γίνεται, αφού οι προηγούμενοι ηγέτες των Τουρκοκυπρίων δεν επεδείκνυαν ανάλογο ενδιαφέρον, και εκτιμάται πως θα φέρει αποτέλεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, δεν φτάνει μόνο η καλή θέληση του Τ/κ ηγέτη αλλά και η σύμφωνος γνώμη του κατοχικού στρατού. Κάτι το οποίο, όπως συμπλήρωσε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ
Ο Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής φέτος η επιτυχία στις εκσκαφές είναι 10%. Είπε ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και το κόστος ψηλό. Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, στο τέλος η ΔΕΑ δεν θα έχει τρόπο να παράξει ουσιαστικό έργο. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» είπε «ασκεί μεγάλες πιέσεις στο θέμα των αγνοουμένων. Ο κ. Ακιντζί δείχνει να αντιλαμβάνεται αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», και πρόσθεσε ότι ώσπου περνούν τα χρόνια λιγοστεύουν και οι πληροφοριοδότες. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια λιγοστεύουν αυτοί που δίνουν πληροφορίες, αφού οι περισσότεροι που είδαν από κοντά τι έγινε, είναι πλέον σε μια προχωρημένη ηλικία. Υποστήριξε όμως ότι είναι και κάποιοι άλλοι οι οποίοι φοβούνται να μιλήσουν. Κυρίως, πρόσθεσε, αυτοί είναι τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν μέσα τους τον φόβο και δεν δίνουν πληροφορίες στη ΔΕΑ.
Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.