4/8/15

Φοβάται για τη ζωή του ο υπό έκδοση Ρώσος δημοσιογράφος που κρατείται στην Κύπρο

Λευκωσία: Δίκαιη αντιμετώπιση του Ρώσου δημοσιογράφου Αντρέι Νεκράσοφ, ο οποίος συνελήφθη μετά από αίτημα των ρωσικών αρχών για έκδοσή του στη Ρωσία, ζητά η Ένωση Συντακτών Κύπρου.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15 Ιουλίου κι έκτοτε κρατείται από τις κυπριακές αρχές. Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος υπέβαλε αίτηση για να του παραχωρηθεί άσυλο  από την Κυπριακή Δημοκρατία και εκφράζει φόβους για τη ζωή του, αλλά και για πολυετή φυλάκιση στη χώρα του σε περίπτωση που εκδοθεί.

Την ίδια θέση εκφράζει και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η οποία ενημέρωσε σχετικά την Ένωση Συντακτών Κύπρου και ζήτησε τη βοήθειά της. H οργάνωση εκτιμά ότι η περίπτωση Νεκράσοφ είναι κλασική περίπτωση παρεμπόδισης της κριτικής ενάντια στις ρωσικές αρχές.

Ο νεαρός αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος από το Ιζέβσκ είναι γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς τοπικών αξιωματούχων. Έχει επανειλημμένα συρθεί σε δίκες κατηγορούμενος για «εκβιασμό» και «δυσφήμηση». Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 15ετούς κάθειρξης. Ο Νεκράσοφ εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, στα ρωσικά Ουράλια, τον περασμένο Μάρτιο για να αποφύγει την επικείμενη φυλάκισή του.

Η Ένωση Συντακτών έχει ήδη επικοινωνήσει με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης όπου ζητήθηκε ο Νεκράσοφ να τύχει δίκαιης αντιμετώπισης πέραν από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Παράλληλα, ζητήθηκε να εξεταστεί χωρίς χρονοτριβή η αίτησή του για εξασφάλιση πολιτικού ασύλου.

Ο δημοσιογράφος, πραγματοποιεί απεργία πείνας στις Κεντρικές Φυλακές από τις 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το politis-news, στην υπόθεση παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ζητά να επιληφθεί άμεσα του αιτήματος για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Η εξέταση του αιτήματος πρέπει να γίνει άμεσα, εντός του χρονικού περιθωρίου των 40 ημερών από τη σύλληψη μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης, ενώ έχουν ήδη παρέλθει 19 μέρες.

Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν μέχρι τώρα οποιαδήποτε στοιχεία για τους ακριβείς λόγους που ο δημοσιογράφος καταζητείται από τις ρωσικές αρχές.

Πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 13 Αυγούστου, όπου και θα εξεταστεί το αίτημα έκδοσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η Κύπρος να μη γίνει συνεργός του ρωσικού δεσποτισμού»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο δημοσιογράφος θα στερηθεί του δικαιώματος για δίκαιη δίκη, εφόσον εκδοθεί» εκτιμά ο Γιόχαν Μπιρ, επικεφαλής του κλιμακίου Ανατολικής Ευρώπης- Κεντρικής Ασίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. «Καλούμε τις κυπριακές αρχές να μην γίνουν συνεργοί του ρωσικού δεσποτισμού και αντ’ αυτού να απελευθερώσουν τον Νεκράσοφ χωρίς καθυστέρηση και να εξετάσουν το αίτημά του για άσυλο» δήλωσε ο ίδιος.

Το Ιζέβσκ είναι πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Ουντμούρτ. Ο Νεκράσοφ άσκησε διερευνητική δημοσιογραφία στην εβδομαδιαία Den από το 2008 και ανέλαβε αρχισυντάκτης της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Izhevski Nabliudatel τρία χρόνια αργότερα. Η εφημερίδα ανέστειλε τη λειτουργία της το 2012 επειδή αρνήθηκε να βάλει διαφημίσεις, με τον Νεκράσοφ να συνεχίζει τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα σε blog, ενώ εντάθηκαν και οι διώξεις από τις αρχές για τη δράση του.

Καταγγέλθηκε από τη διεύθυνση του εργοστασίου Izhmash επειδή αρθρογραφούσε υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων του. Τέθηκε υπό επιτήρηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο του επιβλήθηκε πρόστιμο για δυσφήμηση, επειδή σύνδεσε τοπικό αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» με περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. Φοβούμενος ότι αυτό θα προσμετρούσε ως επιβαρυντική περίσταση, εγκατέλειψε τη χώρα και τον Απρίλιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουντμούρτ επικύρωσε δικαστική εντολή για να τεθεί προφυλακιστέος επειδή δεν παρουσιάστηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.