7/8/15

Παντελής Σαββίδης: Κάτι νέο γεννιέται

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης

Εδώ και αρκετό καιρό διάφοροι αρθρογράφοι αναζητούν το τέλος της Μεταπολίτευσης με αφορμή σημαντικά γεγονότα. Τελευταίο ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ηλικία του ηγέτη του, δεν αποτελεί μεταπολιτευτικό γεγονός. Είναι η ουσία της μεταπολίτευσης.


Ο βασικός πυρήνας των στελεχών του που διαμορφώνουν την έως τώρα πολιτική του είναι πρόσωπα του αντιδικτατορικού αγώνα που πρωταγωνίστησαν μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ κυρίως, και σε χώρους της ανανεωτικής Αριστεράς δευτερευόντως. Μιλάμε για τα στελέχη και όχι για την ΠΑΣΟΚογενή μάζα που του έδωσε την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι στο ΚΚΕ υπήρχε μια κρίσιμη μάζα στελεχών που επιζητούσε την πολιτική εξουσία και δεν έβλεπε το κόμμα να συμπληρώνει, απλώς, το πολιτικό φάσμα.
Ο κίνδυνος για το (μηδέποτε συγκροτηθέν με Δυτικούς όρους) αστικό πολιτικό σύστημα ήταν υπαρκτός. Μεταξύ των πολλών αδυναμιών του ήταν και το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αναγνώσει τη μεταπολιτευτική δυναμική που αναπτύχθηκε στα πανεπιστήμια.
Παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη ελληνική διανόηση δεν παράγει ιδέες αλλά –και αυτές– τις εισάγει από το εξωτερικό, ό,τι εισήχθη και αναπαρήχθη στον ελληνικό δημόσιο διάλογο έγινε από την Αριστερά, κυρίως την ανανεωτική, που αναζητούσε ιδεολογική ταυτότητα. Η άλλη, η παραδοσιακή κομμουνιστική, αρκούνταν στα έργα των μεντόρων της, της Οκτωβριανής ή της κινεζικής επανάστασης.
Ο απλοϊκός και μανιχαϊστικός λόγος αυτής της Αριστεράς προσέλκυσε το ενδιαφέρον της μεταπολιτευτικής νεολαίας η οποία, παρά το γεγονός ότι διάβαζε, δεν ήθελε και πολλές-πολλές δυσκολίες με πειραματισμούς που αμφισβητούσαν την κομμουνιστική, κυρίως, ορθοδοξία.
Μια αίσθηση συνωμοτικότητας και ομαδοποίησης προσέδιδε ακόμα περισσότερη γοητεία στις αριστερές αναζητήσεις οι οποίες ήταν της μόδας.
Ακόμη και σε ένα σαθρό και ευάλωτο πολιτικό σύστημα, όπως το ελληνικό, τα αριστερά αυτά κόμματα και ομάδες δεν επρόκειτο να δουν την προοπτική κυβερνητικής εξουσίας παρά μόνο ύστερα από μια μεγάλη κρίση, όπως αυτή που διανύουμε.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.