16/8/15

Θέλουν πράγματι λύση στο Κυπριακό;

Άριστος Μιχαηλίδης
Ενοχλήθηκαν κάποιοι που σχολίαζα χθες την είδηση ότι οι τουριστικοί πράκτορες στα κατεχόμενα δήλωναν ότι ανάμεσα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι και η ιδέα να οργανωθούν μονοήμερες τουριστικές επισκέψεις Τούρκων στις ελεύθερες περιοχές, μέσω κατεχομένων. Ενοχλούνται βέβαια οτιδήποτε και να γράψουμε, αν δεν εμπλουτίζει την ευφορία των ημερών. Κι αυτό είναι το χειρότερο στη διαδικασία αναζήτησης λύσης.

Ότι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να διακρίνουν όλοι καθαρά τι συμβαίνει γιατί μπέρδεψαν στο μυαλό τους τα συνθήματα με τα ξεπουλήματα. Περιμένουν να δεχόμαστε ό,τι μας σερβίρουν γιατί αν το αμφισβητούμε, σημαίνει ότι εμποδίζουμε τη λύση. «Μείνατε μια μικρή ομαδούλα με Νικόλα και Μαρίνο που σας έχει κυριεύσει το μίσος εναντίον του Προέδρου και όχι το συμφέρον της πατρίδας», μου έγραφε χτες στο email ένας αναγνώστης, απ' αυτούς που ενοχλήθηκαν.
Προφανώς, συμφωνεί αυτός με το ότι είναι ΜΟΕ να οργανωθούν ταξίδια από την Τουρκία «στη νότια Κύπρο», όπως λένε οι τουριστικοί πράκτορες των κατεχομένων, που -ας σημειωθεί- οι «μεγάλοι» είναι Τούρκοι και όχι Τουρκοκύπριοι. Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν Ελληνοκύπριοι, όσοι κι αν είναι, που δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά της πραγματικής λύσης από την αποδοχή των τετελεσμένων της κατοχής. Το παράδειγμα με τους τουρίστες από την Τουρκία είναι χαρακτηριστικό.
Μπροστά στον ενθουσιασμό των ΜΟΕ δεν σκέφτεται κανένας τις συνέπειες, που δεν είναι μόνο η αποδοχή των πραγματικοτήτων, όπως ονόμαζε ο Ραούφ Ντενκτάς τα τετελεσμένα της εισβολής, αλλά και η νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της τουρκικής πλευράς.
Ούτε που ενδιαφέρει το γεγονός ότι νομιμοποίηση αεροδρομίου στους κανόνες διεθνούς δικαίου σημαίνει νομιμοποίηση κράτους. Τελικά στη συνείδηση πολλών, όχι όμως της πλειοψηφίας του λαού, δεν είναι μια βιώσιμη και δημοκρατική λύση, είναι η νομιμοποίηση της κατοχής και της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο.
Για να τελειώνουμε.
Επειδή κουραστήκαμε.
Επειδή είμαστε αδύνατοι.
Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα.
 Επειδή στα κατεχόμενα αυτό τον καιρό είναι ο καλός Ακιντζί. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως και να πάψουμε να λέμε ανοησίες, όπως τον τύπο που μας ενέταξε με τόση ευκολία στην ομαδούλα Νικόλα και Μαρίνου ή στο ότι μας κυρίευσε μίσος για τον Πρόεδρο, επειδή αμφισβητούμε την αξία του τουρισμού από την Τουρκία.
Παρεμπιπτόντως, να θυμίσουμε μόνο ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης οι ακριβώς αντίθετοι «οπαδοί» μάς κατηγορούσαν ότι μας κυρίευε μίσος για τον Χριστόφια. Τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, όμως, δεν τους κυριεύει μίσος για κανέναν, ούτε και ανήκουν σε κομματικές ομάδες. Αλλά, ούτως ή άλλως, πώς μπορεί μια ομαδούλα να εμποδίζει τους πολλούς; Γιατί δεν το λύνουν όπως θέλουν οι πολλοί το Κυπριακό και να αφήσουν την ομαδούλα στο περιθώριο; Ή, μήπως, δεν είναι η ομαδούλα που εμποδίζει τα σχέδια των ενθουσιασμένων αλλά η Τουρκία, έστω κι αν κάνουν πως δεν τη βλέπουν, καθώς και το ότι πρέπει πρώτα να πείσουν την πλειοψηφία του λαού να αποδεχθεί αυτό που αποδέχθηκαν και οι ίδιοι: να γίνει η πατρίδα τους προτεκτοράτο της Τουρκίας ή Χονγκ Κονγκ της Τουρκίας ή Σιγκαπούρη της Τουρκίας, πάντως όχι ένα κράτος ευρωπαϊκό, ελεύθερο και ανεξάρτητο.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.