4/8/15

Πόσο είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές η Ελλάδα


Του Μάνου Κοκκινέλη*
 Έχει ακουστεί πολλές φορές ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Έχει επίσης ειπωθεί ότι μέτρα που προκαλούν ύφεση οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο με αρνητική επίδραση για την οικονομία. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή ύφεση από το 2009, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το οικονομικό πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις θα βελτίωναν τους οικονομικούς δείκτες.
Αντιθέτως, μετά από 6 χρόνια είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τα αποτελέσματα να είναι τραγικά.

Το ¼ των Ελλήνων είναι άνεργοι. Οι νέοι, που παρεμπιπτόντως δεν συμμετείχαν στις καταστροφικές επιλογές των πολιτικών, βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό το πώς είναι να αισθάνεσαι μη παραγωγικός. Η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ των 20 έως 24 ετών αγγίζει το 51%. Το 40% των αποφοίτων των τεχνολογικών και πανεπιστημιακών σχολών έχοντας βασική εργασιακή εμπειρία βρίσκεται δίχως εργασία. Αποκαρδιωτικά είναι και τα ευρήματα της μακροχρόνιας ανεργίας, η οποία κατά την περίοδο 2007 έως 2014 αυξήθηκε κατά 375% (Rodgers & Stylianou, 2015). Αυτό πρακτικά σημαίνει μειωμένη παραγωγή, ανασφάλιστη εργασία, μειωμένο εισόδημα προς κατανάλωση, λιγότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, υψηλότερες κρατικές δαπάνες προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη και αύξηση του δανεισμού για να καλυφθούν τα παραπάνω. Το αντάλλαγμα προφανώς είναι η υποθήκη περιουσιακών στοιχείων που έχουν σημαντική αξία ώστε να μπορέσουμε να δανειστούμε. Ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα της κρίσης, η οποία δεν είναι μόνον οικονομική, είναι η αύξηση που παρατηρείται στην έλλειψη ιατρικής βοήθειας, αφού 990.000 συμπολίτες μας εξαιτίας του κόστους, της απόστασης και του χρόνου αναμονής δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, το 2013 οι γεννήσεις υπέστησαν σημαντική πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια φθάνοντας τις 93.500. Από την άλλη πλευρά, οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 112.200 (Rodgers & Stylianou, 2015). Η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι γεγονός και θα πρέπει να μας απασχολήσει. Δεν θεωρείται υπερβολή ότι το 2013 χάθηκε μία μικρή κωμόπολη, αφού οι γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους ήταν λιγότερες κατά 18.700.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν αποφάσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και θα μειώνουν τη γραφειοκρατία και τις εισαγωγές. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι το εμπορικό έλλειμμα. Επιπλέον, η απουσία προσανατολισμού σε επιχειρηματικές επενδύσεις που προσδίδουν πραγματική αξία στην οικονομία έχουν οξύνει την κατάσταση. Ανεπιτυχώς ο Έλληνας αναλώνει τη δημιουργικότητά του επενδύοντας σε εστιατόρια γρήγορης εστίασης και καφετέριες. Άλλοι πάλι προτιμούν τον ρόλο του εισαγωγέα και μεταπωλητή. Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιχειρηματικότητα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ουσιαστική ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι εξαγόμενα επιχειρηματικής δράσης που θα προϋποθέτουν την αγορά/παραγωγή πρώτης ύλης και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προϊόντος που θα είναι ανταγωνιστικό διεθνώς. Βέβαια, τεχνολογικά η Ελλάδα ακολουθεί, ενώ ο συνδυασμός υψηλής φορολόγησης και γραφειοκρατίας δημιουργούν εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές το 2014 αυξήθηκαν φθάνοντας τα 47,7 δις ευρώ σε σχέση με το 2013, όπου η χώρα μας πλήρωσε 840 εκ. ευρώ περισσότερα. Το 50% των εισαγωγών μας προέρχεται από τις χώρες της Ε.Ε. Η Ρωσία (10%) και η Γερμανία (10%) αποτελούν το 20% των εισαγωγών μας. Ακολουθούν το Ιράκ και η Ιταλία με ποσοστό 8% η καθεμιά. Κίνα, Καζακστάν και Ολλανδία κλείνουν την ομάδα των επτά με ποσοστό 5% για κάθε χώρα ως προς τους πιο σημαντικούς παίκτες από τους οποίους εισάγουμε (Εμπόριο, Invest in Greece). Σε ότι αφορά στα εισαγόμενα, τα καύσιμα βρίσκονται πρώτα στη λίστα με 16 δις ευρώ. Ακολουθούν τα μηχανήματα με 8,5 δις ευρώ για το 2014. 


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα World’s Richest Countries, η οποία παρουσιάζει τις 10 σημαντικότερες εισαγωγές από 26 διαφορετικά κράτη ομαδοποιημένες ανά χώρα, η Ελλάδα εισάγει 50 διαφορετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, στην πρώτη θέση των εισαγωγών βρίσκονται τα καύσιμα με την πατρίδα μας να δαπανά 9 δις και 85 εκ. δολάρια. Μία ακόμη αναφορά είναι και οι εισαγωγές ρούχων που αγγίζουν τα $490 εκ. Στην 32η θέση είναι τα δημητριακά με $59 εκ.Η υιοθέτηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου με στόχο σε πρώτη φάση τη μείωση και εν συνεχεία την εγχώρια παραγωγή προϊόντων που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, θα εξοικονομούσε $8 δις για την οικονομία μας. Αυτό το ποσό θα ήταν πολλαπλάσιο, διότι η εγχώρια παραγωγή ενός προϊόντος περιλαμβάνει την αγορά πρώτης ύλης, τη μεταποίηση, τη συσκευασία και τη μεταφορά του στο σημείο πώλησης. Σε αυτά τα 4 βασικά στάδια το προϊόν άλλαξε χέρια 4 φορές. Πληρώθηκε φόρος 4 φορές. Πληρώθηκε φόρος σε καύσιμα λόγω της μεταφοράς. Αγοράσθηκαν προϊόντα συσκευασίας τα οποία κατασκευάσθηκαν στην εγχώρια αγορά. Εργάσθηκε επιπλέον προσωπικό για την ολοκλήρωση του προϊόντος με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που διαθέτει αγοραστική δύναμη. Αυτό το κομμάτι του πληθυσμού αγοράζει άλλα εγχώρια προϊόντα και ενισχύει άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, αφού υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν περισσότερα χρήματα και μπορούν να προσφέρουν ποιοτική ιατρική περίθαλψη και ικανοποιητικές συντάξεις. Όμως, αυτήν την περίοδο, αυτά που προαναφέρθηκαν δεν συμβαίνουν.  
O παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα για την περίοδο 2000 – 2014. Στον κάθετο άξονα το γράφημα παρουσιάζει σε δις ευρώ τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε εισαγωγές (κόκκινη γραμμή), τα χρήματα που εισπράχτηκαν από τις εξαγωγές (πράσινη γραμμή) και το εμπορικό έλλειμμα (μπλε γραμμή). Ο οριζόντιος άξονας αποτυπώνει την εξεταζόμενη χρονικά περίοδο. Παρατηρείται λοιπόν ότι στο διάστημα των 14 ετών, το οποίο είναι αρκετό για να χαράξεις στρατηγική και ν’ αξιολογήσεις τα αποτελέσματα προχωρώντας παράλληλα σε διορθωτικές κινήσεις, οι εισαγωγές παρουσιάζουν ανοδική τάση φθάνοντας στο ανώτατο σημείο τους το 2008 (65 δις ευρώ). Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα διατηρείται, με μέγιστη τιμή τα 44 δις ευρώ (2008) και ελάχιστη τα 19,3 δις ευρώ (2013). Η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα εξαρτημένη από τα εισαγόμενα προϊόντα. Είναι σημαντικός πελάτης, όχι μόνο επειδή αγοράζει αγαθά από τους εταίρους της ή από άλλες χώρες, αλλά διότι για να εισάγει πρέπει να δανειστεί. Δανεισμός σημαίνει υπερχρέωση και η υπερχρέωση οδηγεί σε διακρατικό έλεγχο.

Μία ακόμη παρατήρηση είναι ότι με την είσοδο της χώρας μας στην ευρωζώνη το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε. Η ψαλίδα άρχισε να κλείνει από τα μέσα του 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2009, γεγονός που οφείλεται στο καθεστώς επιτήρησης, δημιουργώντας πρωτόγνωρες συνθήκες για τους Έλληνες. Η συγκεκριμένη κατάσταση προκάλεσε πρόσθετα οικονομικά βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οδηγώντας τους καταναλωτές σε μείωση των δαπανών τους. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος μείωσης των εισαγωγών. Αντιθέτως, οι εξαγωγές διατηρούν την ελαφρά ανοδική τους πορεία, αγγίζοντας το 2012 τη μέγιστη τιμή τους (27,6 δις ευρώ). Συμπερασματικά, δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί ότι από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, δεν υπήρξε ουσιαστική πολιτική, η οποία να καταστήσει την ελληνική αγορά ανταγωνιστική σε σχέση με τους εταίρους της. Αντιθέτως, η Ελλάδα έγινε καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα του βορρά.

Συνεχίζοντας την ανάλυση αναφορικά με τις εισαγωγές για το έτος 2014, θεωρήθηκε απαραίτητο να αποτυπωθούν συνοπτικά τα βασικά είδη που εισήγαγε η χώρα μας, παραθέτοντας παράλληλα τις εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο. Η οικονομία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σε καύσιμα, αφού από το σύνολο των εισαγωγών, το 34% δεσμεύεται από την αγορά καυσίμων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται στα μηχανήματα και στο υλικό μεταφορών. Η Ελλάδα, το 2014 έχασε 6 δις ευρώ περίπου επειδή δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε μηχανήματα. Αυτό επιβεβαιώνει την τάση των Ελλήνων να επιχειρούν επενδύοντας τα χρήματά τους σε εστιατόρια και καφετέριες. Τέλος, είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί το συνολικό έλλειμμα για το 2014. Η χώρα μας δανείστηκε 21 δις ευρώ ώστε να καλύψει τις εισαγωγές της. Για να φθάσουμε λοιπόν σε ισορροπία απαιτείται μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 43%.

Είναι προφανές ότι από την μελέτη των παραπάνω στοιχείων, η Ελλάδα οφείλει ν’ αλλάξει στρατηγική. Το 2014 το εμπορικό της έλλειμμα ξεπέρασε τα 20 δις ευρώ. Η απουσία ουσιαστικής παραγωγής μετατρέπει την ελληνική αγορά σε μεταπωλητή βάζοντας σε κίνδυνο την οικονομία. Αυτό διαπιστώθηκε πρόσφατα από την μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδος στη σύνοδο κορυφής. Οι συνέπειες του ελέγχου των κεφαλαίων θα ταλαιπωρήσουν για αρκετό διάστημα την ελληνική οικονομία. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έχει μειώσει δραματικά την κατανάλωση και έχει εξανεμίσει τη ρευστότητα. Οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μερική στάση πληρωμών εξυπηρετώντας συνεργάτες και δραστηριότητες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.

Η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής με ταυτόχρονη επιβολή εισπρακτικών μέτρων που στραγγαλίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγούν σε αδιέξοδο. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για αυτά τα ζητήματα. Από θεωρίες συνομωσίας και ελέγχου των πληθυσμών με τη δημιουργία ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μέχρι την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, για να κλείσει η ψαλίδα του εμπορικού ελλείμματος θα πρέπει οι πολίτες να αξιοποιήσουν την επιχειρηματική τους δημιουργικότητα σε πρωτότυπες υπηρεσίες και προϊόντα που προσθέτουν αξία στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Αυτό για να συμβεί χρειάζεται οργάνωση, ενημέρωση, συνέπεια, γρήγορη αντίδραση και άλλα στοιχεία που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία. Βέβαια, η θεωρία από την πράξη απέχουν παρασάγγας. Όμως η προσπάθεια πρέπει να γίνει. Από τα πιο ασήμαντα έως τα πιο σημαντικά.

Η ανοικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος είναι προϋπόθεση, ώστε οι εσωτερικοί πελάτες της χώρας μας να είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν. Σε συνδυασμό με στοιχεία όπως η δικαιοσύνη και η συνέπεια θα ενδυναμώσουν την αξιοπιστία του κράτους. Επίσης, η ύπαρξη σταθερού φορολογικού συστήματος αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδος. Οι συνεχείς αλλαγές ακυρώνουν οποιοδήποτε στρατηγικό σχέδιο της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται και εκτός ελληνικών συνόρων τίθενται εκτός ανταγωνισμού. Αυτό συμβαίνει διότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο κλάδο έχουν το πλεονέκτημα να επιχειρούν σε αγορές με σταθερό φορολογικό καθεστώς. Άρα, υπάρχει στρατηγική και προγραμματισμός που υλοποιούνται, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Οι αλλαγές θα είναι αναπόφευκτες και ραγδαίες. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας.

Πηγές:
 1. Rodgers, L. & Stylianou, N. (2015). How bad are things for people in Greece? Ανακτήθηκε τη 17η Ιουλίου 2015, από http://www.bbc.com/news/world-europe-33507802.
 2. World’s Richest Countries (n.d.). Ανακτήθηκε τη 10η Ιουλίου 2015, από http://www.worldsrichestcountries.com/top_greece_imports.html.
 3. Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Εμπόριο, Invest in Greece (n.d.). Ανακτήθηκε τη 18η Ιουλίου 2015, από http://www.investingreece.gov.gr/default.asp?pid=56&la=2.

* Ο Μάνος Κοκκινέλης είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, MSc in Business Econ. Finance & Banking /University of Portsmouth, BA in Business/Nottingham Trent University

tvxs

9 σχόλια:

 1. Για να κατασκευασης μαξιλαρια δευτερης ποιοτητας σε μια μικρη βιοτεχνια για 2 εως 4 ατομα θα χρειαστεις δυο με τρια μηχανηματα πιεσης και ραπτομηχανη που πρεπει να εισαγεις οπως και την πρωτη υλη απο το εξωτερικο, με χρηματα που πρεπει να διαθεσεις για τους πρωτους 6 μηνες εργασιας και να κανεις καποιο στοκ οπου μετα θα αρχισεις τις πωκησεις. Για να φτασεις εως εκει, πρεπει να εχεις μπαρμπα στην Κορωνη και να σε εξεφτελιζει καθε τυπακος σε καποιο ΚΕΠ που θα πας μαζι με 40 χαρτια για να δηλωσεις το γνησιο της υπογραφης σου και να σε λενε και μ@@@@ απο πανω γιατι ολοι θελουν να εξυπηρετηθουν απο τον τυπακο. Ο λογιστης σου θα σε κλεψει απο την πρωτη στιγμη και θα φωναξει κι αλλους για να φανε το χρημα που ειχες ετοιμο για την επιχειρηση σου. Θα σου κανουν 150 ατομα ελενχο μεχρι να σου δωσουν αδεια παραγωγης, ενω στη ΔΕΗ θα φας καμια τρια 24ωρα να περιμενεις σε καποια σειρα για να παρεις ρευμα. Για να παρεις ενα τηλεφωνο και καποια γραμμη θα περιμενεις φυσικα σε καποια αλλη σειρα και αν σε πληρωνανε 5 ευρω την ωρα, καλυτερα θα εκανες μια περιουσια με το περιμενε ολη μερα παρα με την Βιοτεχνια σου. Στο τελος θα σε ελενχει και ο Συντροφος Μπρεζνιεφ του συνδικατου αν φερεσαι καλα στα παιδια που δουλευουν η τους εχεις για σκλαβους, οποτε θα κυρηξει και μια απεργια πρωτα των 30 ημερων με πληρη καλυψη και με 50% προσαυξηση των......δεδουλευμενων...της απεργιας, θα αναγκαστεις να δωσεις αδειες μεγαλης διαρκειας καθως και θα παιρνεις με το τσουβαλι τα ραβασακια απο τους γιατρους. Στο τελος θα καθεσε και θα δουλευης μονος.....ωστε να βγαλεις μερικα χρηματα και να πας την επιχειρηση σου στη Βουλγαρια οπου εκει θα σε σεβαστουν σαν επιχειρηματια.....και εκει τις πρωτες υλες για τα μαξιλαρια σου....δεν θα τις εισαγεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτά που γράφεις δεν ισχύουν στον βαθμό που τα παρουσιάζεις. Οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί σημνατικά λόγω του προηγούμενου μνημονίου. (Έπρεπε να γίνει το μνημόνιο για να γίνουν κάποια στοιχειώδη πράγματα!).
   Το τηλέφωνο στο φέρνουν αμέσως, τις απαραίτητες άδειες και την ΔΕΗ τις βγάζεις εάν τις αναθέσεις σε κάποιον σοβαρό ελευθεροεπαγγελματία μηχανικό (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι). Όσο για τα μηχανήματα εάν ψάξεις, βρίσκεις μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις καινούργια.
   Όσο για τα συνδικάτα, στον ιδιωτικό τομέα είναι ανύπαρκτα εν αντιθέσει με το Δημόσιο.
   Το προσωπικό είναι πάντα ρίσκο, αλλά αυτό εάν δεν σου κάνει το αλλάζεις χωρίς αποζημίωση, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο (πάλι καθάρισε το μνημόνιο). Όσο για τον λογιστή δεν καταλαβαίνω πως θα σε κλέψει, εάν έχεις εσύ την οικονομική διαχείριση.
   Έχω ιδία εμπειρία και στα γράφω όλα αυτά.
   Τα προβλήματα είναι αυτά που αναφέρει το άρθρο. Δεν υπάρχει σταθερή φορολογία, υπάρχει υπερφορολόγηση για να συντηρούμε το κηφηναριό του κράτους και τους νέους συνταξιούχους και σωστά αναφέρει ότι δεν υπάρχει εθνική αναπτυξιακή πολιτική.
   Αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται όσο ο Ελληνικός λαός εκλέγει για κυβερνήτες, χαραμοφάηδες κομματικούς συνδικαλιστές και τρόφιμους του κομματικού σωλήνα.

   Διαγραφή
  2. Eurofighter
   ίσως να έχουν αλλάξει μερικά από αυτά που γράφεις, επειδή μας πίεσε η... Τρόικα, όμως η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική.
   Νομίζω ότι το σχόλιό σου ένα καταπέλτης στη νιρβάνα του Έλληνα, που χάφτει σαν άνους τα παχιά λόγια των λαϊκιστών και των δημαγωγών, δεκαετίες τώρα, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

   Διαγραφή
 2. Σήμερα. Λεμόνια Αργεντινής, 2,97 το κιλό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα. Επειδή εργάζομαι σε τουριστικές επιχειρήσεις, γνωριζω πολύ καλά την ζήτηση που υπάρχει στα λεμόνια και μοσχολέμονα( lime). Προσπάθησα λοιπόν, να αξιοποιήσω ένα χωράφι μόλις δυο στρεμμάτων και να φυτέψω λεμονιές. Μόνο και μόνο για ένα συμπληρωματικό εισόδημα και να μειώσω τις δικές μου ανάγκες.
  Μάζεψα λοιπόν πληροφορίες και στο τέλος το αποτέλεσμα έγραφε: Ξέχασε το...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κώστα
   γιατί, τι συμβάινει και δεν συμφέρει τελικά;

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα κύριε Σάββα. Το κόστος για να αρχίσει μια έστω μικρή παραγωγή, που θα αποφέρει σε βάθος τετραετίας τα οφέλη της (ενώ θα φορολογούμαι απ την πρώτη μέρα) είναι πολύ μεγάλο. Π.χ. το πότισμα, λίπασμα, ράντισμα και άλλα έξοδα συντήρησης είναι πάρα πολλά. Για την γραφειοκρατία τα είπανε όλα οι προηγούμενοι και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Πρέπει να "δικαιολογούν" τον μισθό τους οι κάθε λογής γραφιάδες. Σ αυτήν την περίπτωση, έπρεπε να δηλώσω αγρότης για να κόβω τιμολόγια ώστε να παρέχω στην επιχείρηση μου ή σε τρίτους! Λες και δεν μπορώ να φορολογηθώ αλλιώς, όπως με τα δικά μου τιμολόγια αγοράς ή των εμπόρων. Μιλάμε για ελάχιστη παραγωγή, έτσι; Απ την άλλη όμως οι ξενοδόχοι κι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ( για να γλυτώνουν το πανάκριβο και άχρηστο ΤΕΒΕ νυν ΟΑΕΕ) είναι οκ! Αυτό το μονολιθικό σύστημα είναι καταδικασμένο. Τέλος.

   Διαγραφή
  3. υ.γ. Λόγω κούρασης δεν θυμάμαι αν υπήρχε καν, ένα κλιμάκιο στον Δήμο, απο καταρτισμένους επιστήμονες γεωπόνους.

   Διαγραφή
 4. Καλημέρα σε όλες και όλους.
  Μόλις πριν από τρείς μέρες διέσχισα την διώρυγα του Σουέζ και έγινα αυτόπτης μάρτυρας του κατασκευαστικού οργασμού που επικρατεί στις δύο όχθες της διώρυγας και κατά μήκος αυτής.
  Στην Ισμαηλία οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες για την αυριανή τελετή εγκαινίων .
  Τα πρώτα Αιγυπτιακά Ραφάλ, πετούσαν συνεχώς κατά μήκος της διώρυγας μαζί με Φ-16 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου .
  Από ότι φαίνεται , η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλο σόου με κεντρικό μότο :
  Διώρυγα του Σουέζ - Ένα δώρο της Αιγύπτου σον παγκόσμιο πολιτισμό.
  Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα , η Αίγυπτος κατασκεύασε ένα έργο αξιοζήλευτο ανεβάζοντας το κοινωνικό-επιστημονικό - γεωστρατηγικό της προφίλ και όχι μόνο.
  Ο γράφων πριν πολλά χρόνια και έχοντας μια καλή γνωριμία με τον πλέον γνωστό και πρωτοπόρο αλεξιπτωτιστή του κόσμου, τον Γάλλο Πατρικ Ντε Καγιαρντό, ο οποίος σκοτώθηκε στην Χαβάη σε μία δοκιμή της περιβόητης στολής νυχτερίδας, αποφάσισε μα καταθέσει μία αίτηση χρηματοδότησης στον τότε ΕΟΜΜΕΧ για την ίδρυση μιας μικρής μονάδος κατασκευής …..Αλεξιπτώτων.
  Οι αναβολές και τα εμπόδια αμέτρητα και φυσικά αυτή η μικρή επιχείρηση δεν υλοποιήθηκε ποτέ!
  Εδώ σημειώστε και την άγνοια του γράφοντος σε ζητήματα χρηματοδοτήσεως-ρουσφετιού-μιζοτροφοδοσίας κλπ!!
  Κατάφερα να υλοποιήσω το όνειρο μου συνεργαζόμενος με έναν Καναδό και η μονάδα πλέον υφίσταται σε χώρα του εξωτερικού.
  Αν είχα ασχοληθεί με εισαγωγή ……μεταναστριών, είναι σίγουρο ότι θα τύγχανα της συμπαράστασης της ελληνικής πολιτείας και των θεσμών της.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.