13/8/15

Κυπριακό: Συζητούν το νέο Σύνταγμα μετά τη λύση

-Στο πλαίσιο της νεοσυσταθείσας Τεχνικής Επιτροπής
-Επιδίωξη, μια κουλτούρα ειρήνης και ισότητας των φύλων, όπως και η επούλωση των πληγών του παρελθόντος, για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους

Θέματα του Ομοσπονδιακού Συντάγματος μετά τη λύση του Κυπριακού, που να διασφαλίζουν πλήρως την ισότητα ανδρών και γυναικών και στις δύο συνιστώσες πολιτείες του νέου ομόσπονδου κράτους, συζήτησαν χθες οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέλη της νεοσυσταθείσας Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων. Όπως πληροφορούμαστε, η δημιουργία της Επιτροπής Ισότητας, ήταν εισήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Χθες ήταν η δεύτερη συνάντηση, στον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς την παρουσία των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, που ήταν παρόντες μόνο στην πρώτη συνάντηση, στις 6 Αυγούστου 2015. Εφεξής, οι συναντήσεις της Επιτροπής θα γίνονται χωρίς την παρουσία των διαπραγματευτών. Δεν έγιναν χθες οποιεσδήποτε επίσημες δηλώσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς αποφεύγεται, προς το παρόν, η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τον συνεχιζόμενο διάλογο. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 26 Αυγούστου 2015.

Με εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών
Μια κουλτούρα ειρήνης και ισότητας των φύλων, όπως και η επούλωση των πληγών του παρελθόντος, για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, με την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, μέσα και από την παιδεία και από θεσμούς, είναι στο επίκεντρο των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων. Θα επιδιωχθεί ώστε στο νέο Σύνταγμα να μην περιέχεται οποιοδήποτε νομικό κείμενο, που να έχει δυσμενείς αναφορές στη γυναίκα. Πληροφορούμαστε σχετικά, ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα έρθει στην Κύπρο γνωστός Συνταγματολόγος των Ηνωμένων Εθνών, για να βοηθήσει στη δημιουργία του νέου Συντάγματος, με τον οποίο θα έχει συνάντηση η Επιτροπή Ισότητας.

Η ελληνική και η τουρκική γλώσσα
Είναι προφανές ότι το ζήτημα της ισότητας ανδρών και γυναικών παρουσιάζεται να έχει μεγαλύτερες δυσκολίες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, αν και τα πολιτικά κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπου ανήκει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (είναι ιδρυτής του «Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης» και υποστηρίχθηκε από το κόμμα «Ενωμένη Κύπρος»), προωθούν έμπρακτα την έμφυλη ισότητα στην πολιτική, με ισάριθμες των αντρών, γυναίκες υποψήφιες στις εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα.
Στη χθεσινή συζήτηση αναφέρθηκε, πάντως, ότι πολλά κορίτσια στην τουρκοκυπριακή πλευρά αποκτούν μόρφωση μόνο του δημοτικού σχολείου και δεν στέλνονται καν στη μέση εκπαίδευση. Αυτό αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων για την ανάγκη εισαγωγής της ελληνικής γλώσσας ως μαθήματος επιλογής στα τουρκοκυπριακά σχολεία μέσης εκπαίδευσης, εφόσον η Τουρκική είναι, ήδη, μάθημα επιλογής στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο πρότυπο της Νοτίου Αφρικής
Όπως πληροφορούμαστε, άρχισε χθες στην Επιτροπή Ισότητας η συζήτηση του θέματος της επούλωσης των πληγών, για τις οικογένειες με ψυχολογικά τραύματα, λόγω των δολοφονιών και άλλων πράξεων βίας, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πρόσφατο παρελθόν. Στο πλαίσιο της δράσης της Επιτροπής, συζητήθηκε να γίνει εισήγηση προς τους διαπραγματευτές και σε προέκταση τους ηγέτες, για να επιδιωχθεί να υλοποιηθεί η διαδικασία ψυχολογικής «κάθαρσης», στο πρότυπο της Νοτίου Αφρικής, όπου μετά την κατάλυση του καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων δημιουργήθηκε μια επιτροπή αλήθειας, όπου οι δράστες εγκλημάτων ενθαρρύνθηκαν να δώσουν τη δική τους μαρτυρία.

Περισσότερες οι γυναίκες
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής, στις 6 τρέχοντος, η επικεφαλής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ξένια Λοϊζίδου, που απουσίαζε από τη χθεσινή συνάντηση, είπε ότι «ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και τέθηκαν επί τάπητος κάποιες προτεραιότητες». Τα μέλη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, που ανακοίνωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι οι ακόλουθοι: Ξένια Λοϊζίδου, Σούλα Ζαβού, Μαίρη Παπαδοπούλου, Σούλα Χατζηκυριάκου, Ελένη Απέγητου, Χάρης Χρυσοστόμου, Μαρία Χατζηπαύλου, Όλγα Δημητρίου και Νικόλας Κυριάκου. Ανάμεσα στα μέλη της τουρκοκυπριακής πλευράς επίσης περιλαμβάνονται μόνο δύο άντρες, ενώ οι υπόλοιπες είναι γυναίκες, τέσσερεις από τις οποίες είναι «βουλευτές».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.