2/8/15

Σουνιτικό ισλαμιστικό καθεστώς θέλει η Τουρκία στα ερείπια της Συρίας


Μετά από μήνες απρόθυμων διαπραγματεύσεων η Τουρκία, αποφάσισε να συμμετάσχει στην συμμαχία που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους του ΙΚ στην Συρία και η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες οπαδούς του ΙΚ στην Τουρκία. Επιπλέον η Τουρκία συμφώνησε να επιτρέψει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute (31 Ιουλίου 2015)
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Η Τουρκία δηλώνει τώρα πως επιθυμεί τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία. Ποίος όμως θα καλύψει το κενό στις περιοχές που θα εκκαθαριστούν από το ΙΚ; Αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα για τους Αμερικανούς. Για την Τουρκία όμως, η ένταξή της στην συμμαχία κατά του ΙΚ είναι η ευκαιρία που αναζητούσε για την εγκατάσταση ενός σουνιτικού ισλαμιστικού καθεστώτος στις περιοχές που τώρα ελέγχει το ΙΚ.
«Πρέπει να υποστηρίξουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στην Συρία. Οι δυνάμεις αυτές είναι ανεκτικές προς όλους του Σύριους πολίτες, δεν διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες και δεν συνεργάζονται με το συριακό καθεστώς, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υφιστάμενη ανθρωπιστική τραγωδία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου.
Η λέξη κλειδί στην όλο πρόταση είναι η λέξη «μετριοπαθής». Στην πραγματικότητα ο Νταβούτογλου θέλει να αντικαταστήσει τους ακραίους ισλαμιστές με λιγότερο ακραίους, όπως ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», τον οποίο η Τουρκία υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ιδρύθηκε το 2011 από λιποτάκτες του Συριακού στρατού. Το 90% των μαχητών του είναι σουνίτες και εδρεύει στην Τουρκία. Η οργάνωση αυτή επιδιώκει τη δημιουργία μιας σουνιτικής ισλαμιστικής οντότητας στην Συρία. Η οργάνωση όμως δεν έχει καμία πραγματική οργάνωση, χρήματα ή όπλα για να πολεμήσει τον Άσαντ ή το ΙΚ.
Στον πόλεμο στην Συρία δεν είναι αφύσικο μαχητές μιας ομάδας να εντάσσονται σε μια άλλη. Τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, άνδρες της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ, «μετριοπαθούς» οργάνωσης Χαρακάτ Χαζάμ, εντάχθηκαν στο Μέτωπο αλ Νούσρα και σε άλλες οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Πάντως, λίγο πολύ, όλες οι οργανώσεις που μάχονται στην Συρία είναι ισλαμιστικές και μπορούν οποτεδήποτε να μετατραπούν σε τζιχαντιστικές, παρά τους πόθους του Νταβούτογλου να μετατρέψει τη Συρία σε μια προέκταση της Τουρκίας και έναν παράδεισο της σουνιτικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Το 2012 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε ευθέως τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό για εκτελέσεις, απαγωγές και βασανισμούς. Αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμων από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά και για την στρατολόγηση παιδιών από την οργάνωση αυτή και την συνεργασία της με την αλ Κάιντα.
Αυτό λοιπόν είναι το προφίλ της «μετριοπαθούς» οργάνωσης που υποστηρίζει η Τουρκία, λέγοντας στους Αμερικανούς πως οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι τα «καλά» παιδιά, που μάχονται για τη δημοκρατία στην Συρία.
Με άλλα λόγια, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει σε τμήμα της Συρίας, ένα σουνιτικό ισλαμικό καθεστώς, το οποίο ελπίζει πως θα επεκταθεί και σε άλλες συριακές περιοχές, ως και τη Δαμασκό. Το σενάριο μπορεί να μην φαίνεται ρεαλιστικό, αλλά στην πορεία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κρατών εκτρωμάτων στην Συρία, με τους «μετριοπαθείς» να πετούν τις μάσκες και να δείχνουν το πόσο ακραίοι, στην πραγματικότητα, είναι.
http://www.defence-point.gr/news/?p=134113

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.