7/8/15

Γαλλία, Υπόθεση Mistral, συνέχεια: η Ινδία ακυρώνει την ιστορική παραγγελία των 126 Rafale και στρέφεται προς τον Πούτιν

A vendre: deux navires Mistral. Etat neuf. Urgent. Promotion possible. (Πωλούνται: δυο πλοία Μιστράλ. Καινούργια. Επείγον. Ευκολίες πληρωμής)
Réseau International (Γαλλία)
Τον περασμένο Απρίλιο εξηγήσαμε ( διαβάστε εδώ ) ότι η Ινδία είχε σχεδόν ακυρώσει την ιστορική της παραγγελία για 126 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, απορρίπτοντας τη συνολική σύμβαση που είχε αποφασιστεί το 2012 για μια - πολύ υποθετική - σύμβαση που έπρεπε να διαπραγματευτεί «τμηματικά»:
Ο υπουργός Άμυνας Manohar Parrikar διευκρίνισε ότι αν η Ινδία θα κινηθεί προς την αγορά επιπλέον αεροσκαφών Rafale, θα ήταν επίσης μέσω συμφωνιών κυβέρνηση προς κυβέρνηση.


Affaire du Mistral, suite : L’Inde annule sa commande historique de 126 Rafale et se retourne vers Poutine
Τονίσαμε ότι η αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ινδία, υπέρ των ινδουιστών εθνικιστών, ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της ινδικής κυβέρνησης να προσεγγίσει τη Ρωσία και, σε κάποιο βαθμό, τη Κίνα για να χειραφετηθεί η Ευρασία από το δυτικό μπλοκ:
Προσδοκώντας αυτή την εξέλιξη, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Μόδι είχε συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2014, στη μέση της κρίσης γύρω από την παράδοση του Μιστράλ με φόντο την ουκρανική σύγκρουση. Ο επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης, αποφασισμένος να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης στο πλευρό της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν για να απελευθερωθεί η Ευρασία από την αμερικανική κηδεμονία, είχε ανακοινώσει στον Ρώσο πρόεδρο ότι θέλει να διατηρήσει τη Ρωσία ως «πρώτο εταίρο στην άμυνα» ( πηγή ).

Εξηγούσαμε επίσης ώντας ότι μια από τις σταθερές στρατηγικές προτεραιότητες της Ινδίας είναι η μη-ευθυγράμμιση και για αυτό το λόγο ψάχνει, για το στρατιωτικό εξοπλισμό της, επιλογές που εγγυώνται τη πλήρη ανεξαρτησία της έναντι των μεγάλων δυνάμεων:

Σε αυτή τη νέα προοπτική, το να παραγγείλει γαλλικά Ραφάλ (Rafale), είναι να εξαρτηθεί εν μέρει από την τακτική παράδοση ανταλλακτικών που παράγονται στη Γαλλία. Αλλά και για τις περιοδικές αναβαθμίσεις τις οποίες χρειάζονται τα μαχητικά αεροπλάνα τόσο του εξοπλισμού όσο και των συστημάτων πλοήγησης, κ.λπ.

Μετά την άρνηση της Γαλλίας να παραδώσει το Mistral στη Ρωσία, η Ινδία φοβάται να αντιμετωπίσει την πίεση των ΗΠΑ στη Γαλλία για να επιβραδυνθούν αυτές οι παραδόσεις ή όχι να παραδώσει υλικά χαμηλότερης ποιότητας σε περίπτωση γεωπολιτικής αντίθεσης. Εν ολίγοις, η πιστωτική ικανότητα της Γαλλίας ως κατασκευαστής έχει μειωθεί πολύ και η ινδική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει κανένα κίνδυνο αναφορικά με την στρατηγική ανεξαρτησία της.
Εντούτοις η μη παράδοση από τη γαλλική κυβέρνηση των δυο πλοίων κλάσης «Mistral» στη Ρωσία ερμηνεύτηκε ως άμεση απειλή από την Ινδία, αν κατά τύχη θα εξόπλιζε την αεροπορία της με γαλλικό εξοπλισμό.

Εκτός από τα θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, ήταν στη μέση της κρίσης για τη παράδοση των γαλλικών πλοίων στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, που ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Μόδι, είχε συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να μιλήσουν για μια παγκόσμια στρατηγική εταιρική σχέση με Ρωσία, ιδίως στους τομείς των εξοπλισμών και της ενέργειας.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου στις 9 Ιουλίου στην Ούφα, στη Ρωσία, για να οριστικοποιήσουν τις συμφωνίες αυτές, αλλά και για να μιλήσουν για την επίσημη ένταξη της Ινδίας στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, η οποία επικρατεί σταδιακά στην Ευρασία σε όλους τους τομείς ( διαβάστε εδώ ).

Η γαλλική συνθηκολόγηση ενώπιον των αμερικανικών απαιτήσεων για το θέμα της παράδοσης όπλων στρατηγικού χαρακτήρα στη Ρωσία σήμανε την μόνιμη ευθυγράμμιση του Παρισιού με την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία καταλαμβάνει την σύμβαση
Ο γαλλικός τύπος αποκρύβει από τότε δύο βασικές πληροφορίες για αυτή την υπόθεση.
Πρώτον, αγνόησε συστηματικά τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις της Ινδίας με τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της ινδικής αεροπορίας με ρωσικά μαχητικά.

Πριν ακόμα από την επίσημη ανακοίνωση του Απρίλιου για την «επαναδιαπραγμάτευση» της παραγγελίας των 126 Rafale, διαπραγματευόταν μια ολική σύμβαση με τη Ρωσία για 127 μαχητικά αεροσκάφη «πέμπτης γενιάς», με συνολικό κόστος 30 δις δολάρια:
Ο γαλλικός Τύπος σοφά δεν το ανέφερε καθόλου, αλλά εμείς τονίσαμε στις στήλες μας:
Η ινδική κυβέρνηση ξεκίνησε γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να αποκτήσει το αεροπλάνο πέμπτης γενιάς που αναμένεται να βγει από τα ρωσικά εργοστάσια το 2016. Η συμφωνία αφορά τη προμήθεια στην Ινδία 127 μαχητικών αεροπλάνων για τα οποία γνωρίσουμε ότι η ρωσική βιομηχανία παράγει από τα καλύτερα στον κόσμο. Η Ρωσία δεσμεύτηκε να επιταχύνει την παραγωγή για να παραδώσει τα πρώτα μαχητικά εντός 36 μηνών.

Στη συνέχεια, κατάγγειλε παιδιάστικα «την αποτυχία της πολιτικής της τεχνολογικής ανεξαρτησίας» της Ινδίας, όπως εδώ ( πηγή ) ο Julien Bouissou για την εφημερίδα Le Monde:
Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί πλήγμα για το πρόγραμμα « Made In India », τόσο αγαπητό στoν Narendra Μόδι. Στην αεροπορική επίδειξη του Bangalore, στις αρχές του έτους, ο πρωθυπουργός της Ινδίας είχε ο ίδιος ωστόσο δηλώσει ότι η χώρα του θα αναδυθεί ως «παγκόσμιο κέντρο στην αμυντική βιομηχανία». Η Ινδία, τελικά, επιστρέφει στην πολιτική της δεκαετίας του 1980, όταν αγόρασε δύο μοίρες Mirage 2000, που συμπληρώθηκαν από μερικά άλλα λίγο αργότερα.

Είναι αρκετά νόστιμο να ακούσομε τον γαλλικό Τύπο να χλευάζει την έλλειψη ανεξαρτησίας της Ινδίας στον τομέα των εξοπλισμών, όταν, την ίδια στιγμή, παραμένει σιωπηλός για τους ίδιους τους λόγους της γαλλικής αποτυχίας στο θέμα αυτό: η υποταγή στη Ουάσινγκτον.
Είναι αλήθεια ότι ο γαλλικός τύπος είναι ο ίδιος αρκετά κλειστός στην έννοια της ανεξαρτησίας, αυτό πιθανώς να εξηγεί αυτά.
Εν πάση περιπτώσει, αυτές οι κατηγορηματικές απόλυτες διαβεβαιώσεις δεν διασταυρώνονται στην πραγματικότητα.

Η ινδική αγγλόφωνη εφημερίδα The Hindu ( πηγή ) που μας πληροφορεί ότι η σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Narendra Μόδι:
Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές, οι πηγές λένε ότι, χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, «μια λύση έχει βρεθεί και ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η συμφωνία «το φθινόπωρο». Η τελική σύμβαση πιθανότατα θα υπογραφεί το Νοέμβριο.
Και αναφέρει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινής τεχνολογίας μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας:
Η συμφωνία για το μαχητικό αεροπλάνο επιβραδύνθηκε λόγω των διαφορών σχετικά με την κατανομή της παραγωγής μεταξύ της Sukhoi και της Hindustan αεροναυτικής Ltd. Στο βαθμό που το έργο θα πρέπει να λαμβάνει επενδύσεις σε ίσα μερίδια από τις δύο πλευρές, η Ινδία επέμενε για την ίση κατανομή της παραγωγής.
Και χθες, η Ινδία ακύρωσε επισήμως τη σύμβασή της με τη Γαλλία όπως το αναφέρει σχετικά η La Tribune ( διαβάστε εδώ ):

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το ινδικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός (Request for proposal-RFP) για την πώληση των 126 μαχητικών αεροσκαφών «ακυρώθηκε» .
Ως εκ τούτου, η γαλλική κυβέρνηση έχασε μια κολοσσιαία βιομηχανική μάχη υπέρ της Ρωσίας, λόγω της διπλωματικής ασυνέπειας της στο ουκρανικό ζήτημα και αυτό υπό την πίεση των ΗΠΑ. Η Ρωσία η οποία υποτίθεται ότι έχει «απομονωθεί», να το θημήσουμε.

Τίποτα για να ανησυχεί ο Jean-Yves Le Drian, υπουργός Άμυνας, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην βιομηχανική καταστροφή της μη παράδοσης του Mistral για τα βρετονικά ναυπηγεία του Saint-Nazaire.
Ο τελευταίος είναι φανερά παρα-απασχολημένος να σχολιάσει την οδική κυκλοφορία στη Βρετάνη και να ανακτήσει, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του στις περιφερειακές εκλογές του 2015, τα ακόμα ζεστά πτώματα των τεσσάρων νεαρών θυμάτων τροχαίου ατυχήματος στο Morbihan (νομός της Βρετάνης).

 CLekFLqWUAAHl-t




1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.