4/9/15

Μετεγκατάσταση 200.000 προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. ζητεί ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες

REUTERS/ALI HASHISHO
«Τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας ... θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μαζικής μετεγκατάστασης, με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκουτέρες.
Έκκληση για την εισδοχή τουλάχιστον 200.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυνε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι όλα τα μέλη της Ένωσης θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

«Τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας ... θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μαζικής μετεγκατάστασης, με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία προκατασκτική εκτίμηση υποδεικνύει την δυνάμει ανάγκη για αύξηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης στις 200.000 θέσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκουτέρες.
Όπως τόνισε, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων εδώ και δεκαετίες και η κατάσταση απαιτεί κοινή συλλογική προσπάθεια «η οποία γίνεται αδύνατη με την σημερινή αποσπασματική προσέγγιση». Ο Γκουτέρες επέκρινε επίσης την «αναξιοπρεπή μεταχείριση» που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους και περισσότεροι από 2.600 έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ταξίδι.
Ο Υπατος Αρμοστής επισήμανε ότι «πρόκειται κατ' αρχάς για μία προσφυγική κρίση, και όχι μόνο για ένα μεταναστευτικό φαινόμενο», διότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.
Υπογράμμισε ακόμη πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η εφαρμογή μίας «κοινής στρατηγικής που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη». «Αυτό σημαίνει, συγκεκριμένα, λήψη επειγόντων και τολμηρών μέτρων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και στη συνέχεια εξεύρεσης τρόπου για την πραγματική κατανομή της ευθύνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη, με την συναίνεση και την υποστήριξη των ενδιαφερομένων κυβερνήσεων - κυρίως της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, αλλά επίσης της Ιταλίας- να εφαρμόσει μέσα για την επείγουσα υποδοχή και την καταγραφή των ατόμων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες που δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέφουν στην χώρα καταγωγής τους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Ean ανοίξει αυτη η λογική τοτε οχι 200 αλλα ουτε στα εκατομμύρια δεν θα σταματήσει ο αριθμός αυτος.
    Θα πρεπει να γινεται διαχωρισμός όσων προέρχονται απο εμπόλεμες περιοχές( που ισχυει η ρήτρα των προσφύγων) και ολων αυτων που εκμαιταλευομτσι την συγκυρία. Της αναμπουμπουλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στό παρελθὸν ὅταν γινόταν πόλεμος(π,χ στὸ Βιετνάμ)ἔφευγαν οἱ κάτοικοι τῆς ἐμπλέμου περιοχῆς σὰν μετανάστες σὲ ἄλλες χῶρες;

    Δὲν θυμᾶμαι νὰ δεχθήκαμε ποτὲ Βιετναμέζους ἤ Ἄραβες τὸ 1967.

    Τώρα τό ὅλο θέμα εἶναι ἐκ τοῦ πονηροῦ.

    Νὰ γυρίσουν στὶς πατρίδες τους ἤ ἄν ἐπιθυμῆ ὁ Ὕπατος Ἁρμοστὴς νὰ τοὺς φιλοξενήση στὴν οἰκία του ἐπ᾿ἀόριστον.

    Ἄν δὲν ἐπαναπατρισθοῦν,ἀκροδεξιά κόμματα θὰ καταλάβουν τὴν ἐξουσία καὶ θὰ κλάψουν μανοουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.