30/9/15

Με 45 λυράρηδες και τον ύμνο της Ποντιακής Νεολαίας ξεκινά την Παρασκευή η 2η Συνδιάσκεψη

  • (Φωτ.: megapress.gr)
Με το συγκινητικό βίντεο από την επίσκεψη και προσευχή των νεολαίων στην κυρά του Πόντου, στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην αλησμόνητη πατρίδα, με την προβολή του οποίου ξεκίνησε η εκδήλωση - συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θέλησαν να περάσουν το μήνυμα ενότητας, που είναι και ο βασικός στόχος της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας.


«Η συνδιάσκεψή μας αποτελεί μια προσπάθεια που ενώνει τον ποντιακό χώρο και γίνεται με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
»Στα άγια χώματα της κυράς του Πόντου εμείς οι νεολαίοι δώσαμε μια υπόσχεση. Θα αναλάβουμε τη σκυτάλη για την ενότητα στον ποντιακό χώρο, που είναι και ο στόχος της συνδιάσκεψης», ανέφερε ο Άλκης Αναστασιάδης, συντονιστής της νεολαίας στη Συνδιάσκεψη.
Πεντακόσιοι νέοι από δεκατρείς ομοσπονδίες ποντιακών σωματείων, από 23 χώρες της γης (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κύπρος, Ελλάδα, Λετονία, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Ρωσία, Κιργιστάν, Αυστρία, Νότια Αφρική, Λιθουανία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο και Ελβετία), έδωσαν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, «την άτυπη πρωτεύουσα της προσφυγιάς», από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.
«Αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας η Ελλάδα, την ώρα που οι νέοι γίνονται οικονομικοί μετανάστες, εμείς ερχόμαστε εδώ από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στις προσπάθειες της Πολιτείας και της Εκκλησίας για ανάκαμψη. Η ιστορία έχει δείξει ότι ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε πολλά», είπε ο Άλκης Αναστασιάδης.
Όπως ανέφερε ακόμα, οι νεολαίοι μέσα από τη συνδιάσκεψη στοχεύουν να στείλουν ένα μήνυμα ενωτικό προς πάσα κατεύθυνση ότι θα διεκδικήσουν όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού και κυρίως το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
«Η Γενοκτονία θα αποτελέσει το μεγάλο θέμα της συνδιάσκεψης. Θέλουμε μια συγνώμη από την πλευρά της Τουρκίας για τις βαρβαρότητες που διέπραξε.
»Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε δίπλα μας τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι ένας μεγάλος Έλληνας της διασποράς, ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος οιστρηλατημένος από τα νάματα του Πόντου. Είναι η φωνή του Πόντου, που βοηθάει την Ελλάδα χωρίς να ζητάει ανταπόδοση. Αποτελεί το στήριγμά μας. Εκείνος μας είπε “πάρτε τη σκυτάλη κι εγώ είμαι δίπλα σας”» είπε ο Άλκης Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι τα αρκετές χιλιάδες ευρώ που κοστίζει η εκδήλωση, κατά κύριο λόγο δίνονται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη –μέγα χορηγό της Συνδιάσκεψης.
45 λυράρηδες κάθε ηλικίας επί σκηνής
Στην τελετή έναρξης, παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρουσιαστές θα είναι η Μιμή Ντενίση και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.
Παρουσιάζοντας στη συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η Βικτώρια Κράφτσενκο από τη Ρωσία, γενική γραμματέας της συνδιάσκεψης, είπε ότι οι παρευρισκόμενοι «θα ταξιδέψουν στον Πόντο με τη βοήθεια των ήχων 45 λυράρηδων, ηλικίας από 8 έως 50 ετών, κάτι που δείχνει τη συνέχεια των γενεών. Θα ακολουθήσουν ποντιακοί χοροί και η τελετή έναρξης θα ολοκληρωθεί με τον ύμνο της ποντιακής νεολαίας, τον οποίο θα ψάλλουμε όλοι μαζί οι σύνεδροι. Ο ύμνος γράφτηκε για τη συνδιάσκεψη», είπε η Βικτώρια Κράφτσενκο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού, το οποίο θα γίνει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 17:00, στο κλειστό γήπεδο «PAOK Sports Arena»:
«Το φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα πανηγύρι χαράς και λύπης. Λύπη για το δράμα των προγόνων μας, χαρά διότι συνεχίζουμε το έργο τους».
Στο φεστιβάλ θα πάρουν μέρος γνωστοί Πόντιοι καλλιτέχνες, όπως η Πέλα Νικολαΐδη, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Χάρης Αθανασιάδης και ο Κώστας Αγέρης,.
Γιορτή ποντιακής παράδοσης το Σάββατο στη Νέα Παραλία
«Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, θα γίνει στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, η Γιορτή της Παράδοσης. Όσοι παρευρεθούν θα πάρουν μια γεύση τού τι θα γίνει στο φεστιβάλ. Θα δουν ποντιακούς χορούς από διάφορα μέρη του κόσμου και θα απολαύσουν την ποντιακή κουζίνα.
»Επιλέξαμε την παραλία για τη γιορτή, διότι αυτή η θάλασσα έφερε στην Ελλάδα με τα καράβια τους προγόνους μας.
»Η συνδιάσκεψη μου φέρνει στο νου την ενότητα. Θα αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία για Πόντιους νέους από ολόκληρο τον κόσμο να βρεθούν για λίγες μέρες στην ιστορική τους πατρίδα», τόνισε η Β. Κράφτσενκο.
Από την πλευρά της η Ευγενία Κοτανίδου από τη Γεωργία αναφέρθηκε στη θεματολογία της συνδιάσκεψης και στους διακεκριμένους ομιλητές και σημείωσε ότι «η εκδήλωση θέλει να δείξει ότι η ποντιακή νεολαίας είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη, και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής αποστολής. Αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια που θα ενώσει τους Πόντιους γύρω από τα επίκαιρα θέματα. Θα γνωριστούμε μεταξύ μας οι νέοι και θα βάλουμε βάσεις και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον».
Τέλος, η Γεωργία Μαυρίδου από τις ΗΠΑ ανέφερε ότι καθημερινά οι νέοι Πόντιοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δίνουν μάχη «για να διατηρηθεί η γλώσσα, η πίστη και ο Πόντος στην καρδιά μας. Είναι σημαντικό ενωμένη η νεολαία να προχωρήσει στο μέλλον για κάτι καλύτερο».
Μια απάντηση στον υπουργό Παιδείας
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους και εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, ο Άλκης Αναστασιάδης σχολίασε τη θέση του νέου υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.
«Από το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Δεν δεχόμαστε από κανέναν να αμφισβητήσει μια σφαγή 353.000 ανθρώπων. Με τον ίδιο τρόπο αμφισβητούνται και οι γενοκτονίες σε άλλες περιοχές, όπως στη Συρία. Δεν θα απαντήσω στον κ. Φίλη, είναι περιττό. Η ιστορία έχει γράψει την αλήθεια», είπε ο Άλκης Αναστασιάδης.
«Αγκαλιά για όλους η συνδιάσκεψη»
Τέλος, ερωτηθείς για την απουσία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από τη συνδιάσκεψη, είπε ότι «η εκδήλωση αποτελεί μια αγκαλιά για όλους ανεξαιρέτως. Η οργανωτική επιτροπή δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση από καμία ομοσπονδία. Προχωρούμε ενωμένοι, και ακόμα και σήμερα καλούμε όλους να παρευρεθούν. Δεν μας απασχολούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος. Βλέπουμε το παρόν και το μέλλον, και συνεχίζουμε ενωμένοι. Η συνδιάσκεψη θα πετύχει και θα βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον».
  • Τελετή έναρξης: Παρασκευή 2/10, 18:00 | Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Παύλος Μακρίδης / megapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.