1/9/15

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπόσχεται ανοικοδόμηση νέας εκκλησίας

Μετά από το κύμα  διεθνών διαμαρτυριών και πιέσεων προς την αλβανική κυβέρνηση, για την κατεδάφιση του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προέβη σε δηλώσεις αναφέροντας ότι η εκκλησία θα ανοικοδομηθεί εκ νέου, αλλά συγχρόνως τόνισε προς την Ελλάδα, ότι «καμία γειτονική χώρα, δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του αλβανικού κράτους».

«Οι σχέσεις μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ καλές και θα παραμείνουν πολύ καλές. Δυστυχώς υπήρξε  μια παρεξήγηση εκ μέρους της – και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω-  και για αυτό έγινε κατάχρηση από ‘άλλους’.

Ωστόσο υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να καταστεί σαφές, ότι οι λατρευτικοί χώροι των Ορθοδόξων ανήκουν στους πιστούς και κανένα γειτονικό κράτος δεν έχει δικαίωμα πάνω σε αυτούς. Οι Ορθόδοξοι Αλβανοί, δεν είναι Έλληνες, είναι Αλβανοί. Οι όποιες παρεμβάσεις (από άλλη χώρα) έχουν τελειώσει στις 23 Ιουνίου του 2013 (όταν νίκησε στις αλβανικές εκλογές), είπε ο Ράμα.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, έχει, ήδη, ληφθεί μέριμνα για να αποκατάσταση του ιερού ναού.

Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος για να καταστρέψουν μια εκκλησία.

«Σήμερα υπάρχουν 38 εκκλησίες στις Δρυμάδες», είπε ο Ράμα και συνέχισε 

«Εάν πρέπει να γίνουν 39 ή 40 ή 45, σύμφωνα με τις ανάγκες του Ορθόδοξου κλήρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο δήμαρχος της Χιμάρας το έχει πει ξεκάθαρα δεν υπάρχει πρόβλημα για αυτό», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

8 σχόλια:

  1. Δέν κατάλαβα τι ακριβώς υπόσχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλβανια πρεπει να ισοπεδωθει και να κτιστει εκ νεου , ετσι οπως η εκκλησια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H γνωστη τακτικη των θρασυδειλων !.
    Οταν φτυνεις τον ουρανο στο προσωπο σου πεφτουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και έτσι ουσιαστικά λέει πως δεν υφίσταται ελληνική μειονότητα! Το υπουργείο εξωτερικών τι έχει να πει για αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βλέπω να αρνείται πουθενά την ύπαρξη μειονότητας. Απλώς, λέγοντας "Οι Ορθόδοξοι Αλβανοί, δεν είναι Έλληνες, είναι Αλβανοί" (πιστεύω ότι εκεί αναφέρεσαι), εννοεί Αλβανοί πολίτες κι αυτό είναι σωστό. Δεν κάνει αναφορά στην εθνικότητα, αλλά στην υπηκοότητα, αφού η πρώτη είναι δεδομένη και αδιάψευστη.

      Διαγραφή
    2. H dikh sou ermhneia einai auth, h dikh mou leei oti epeideh den anaferetai rita sthb yphkoothta mporei na ermhneutei kai ws apousia anagnwrishs ths ellhnikhs meionothtas ethnotika! Entelei einai aparadekto na afhnoume na diasyrei th xwra mas enas koinos mafiozos! Giati auto einai! To na sou leei to ypoxeiro ths Agkyras kai ths Albanikhs mafias oti h Ellada empleketai sta eswterika ths Albanias kai emeis na to afhnoume anapanthto dhmiourgei kai entypwseis kai prohgoumena kai auta ta anapanthta den mas exoun bgei se kalo!

      Διαγραφή
    3. Tipota den einai dedomeno, opws peritrana apodeiknyei h istoria mas alla kai h pagkosmia istoria!

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι η δική μου ερμηνεία, αλλά βγαίνει από τα συμφραζόμενα. Πρόσεξε:

      «καμία γειτονική χώρα, δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του αλβανικού κράτους» ..... «Οι Ορθόδοξοι Αλβανοί, δεν είναι Έλληνες, είναι Αλβανοί. Οι όποιες παρεμβάσεις (από άλλη χώρα) έχουν τελειώσει στις 23 Ιουνίου του 2013 (όταν νίκησε στις αλβανικές εκλογές), είπε ο Ράμα»

      Ξεκάθαρο είναι νομίζω. Άλλωστε, όπως έγραψα και παραπάνω, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, διότι αυτή είναι δεδομένη και αποδεκτή από όλους.

      Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να εμπλέκεται στα εσωτερικά τής Αλβανίας, διότι η Β. Ήπειρος τελεί υπό αλβανική κατοχή εδώ και 100 χρόνια, άρα δεν είναι νομίμως Αλβανία. Απλώς θα έπρεπε να ανακινήσει το ζήτημα του Πρωτοκόλλου τής Κερκύρας 1914 και να στείλει πεσκέσι στον λεβέντη καμιά 500αριά χιλιάδες Αλβανούς, απ' αυτούς που ζουν, όπως ζουν, στην Ελλάδα.

      Βέβαια, υπάρχουν και οι ελληνικές εταιρείες, που έχουν συμφέροντα στην Αλβανία και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα.

      Τι θα πει "Tipota den einai dedomeno"; Η εθνικότητα των Β/Ηπειρωτών είναι δεδομένη, εκτός κι αν εσύ την αμφισβητείς. Γι αυτό επέμενα κάποτε πολύ, να μην χρησιμοποιείται ο λανθασμένος όρος "ομογενής" για τούς εκεί ομοεθνείς μας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.