4/9/15

Η Κίνα και η «ευημερία του κακού»

Μήπως αποδειχτούν προφητικά αυτά που έγραφε το 2009 ο Γάλλος οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν στο βιβλίο του «Η ευημερία του κακού»; 
Ενώ το 2009 η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έμπαινε στη δεύτερη χρονιά της, κυκλοφορούσε στη Γαλλία το βιβλίο «Η ευημερία του κακού», στο οποίο ο συγγραφέας του, καθηγητής Ντανιέλ Κοέν και μέλος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έθετε έναν σοβαρό προβληματισμό. Αυτόν του κατά πόσον η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ασίας, και ιδιαίτερα των δύο μεγάλων χωρών της που είναι η Κίνα και η Ινδία, θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογες πολιτικές συγκρούσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που γνώρισε η Ευρώπη την περίοδο της εντυπωσιακής βιομηχανικής της ανάπτυξης.
Μεταφρασμένο από τον καθηγητή και πρώην υπουργό κ. Τάσο Γιαννίτση, το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2010 (εκδ. Πόλις) και από τότε έχει επανεκδοθεί άλλες έξι φορές.
Σήμερα, με αφορμή την υπό εξέλιξη κινεζική κρίση, μπορούμε να πούμε ότι οι σκέψεις και εκτιμήσεις του Ντανιέλ Κοέν ίσως αποδειχθούν σε κάποιο βαθμό και προφητικές. Σίγουρα, όμως, φέρνουν στο προσκήνιο μία σειρά από σενάρια που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει -ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου οι εξελίξεις και οι αλλαγές που αυτές επιφέρουν τρέχουν πολύ γρηγορότερα από την αντιληπτική ικανότητα του μέσου ανθρώπου. Όταν δε οι εξελίξεις αυτές δαιμονοποιούνται και μεταφέρονται με απίστευτη ταχύτητα από τους εμπόρους φόβου και τους πωλητές «σωτηρίας», τότε όντως η κατάσταση προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.