1/9/15

Κύπρος: Συμφωνία στο περιουσιακό οδηγεί σε συνολική λύση

Η συμφωνία στο περιουσιακό, όπως εκτιμούν τα εμπλεκόμενα μέρη, θα φέρει τις δύο πλευρές πάρα πολύ κοντά στη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε σε χθεσινή δήλωσή του ότι η ενδεχόμενη πρόοδος σε ένα τέτοιο κεφάλαιο θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Αυτό το αναγνωρίζουν οι δύο ηγέτες οι οποίοι στη συνάντηση τους αύριο Τρίτη θα έχουν ως το κυρίαρχο θέμα συζήτησης το περιουσιακό.

ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τη συνάντηση των δύο ηγετών, την Τρίτη, είπε ότι ξεκινά «μια νέα διαδικασία, η οποία στη βάση κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».
«Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι σήμερα, για πρώτη ίσως φορά, υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία, η οποία είναι αναγκαίο συστατικό στην προσπάθεια για λύση, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία. Σημείωσε πως κατά τις πρώτες συναντήσεις τους, μετά τις θερινές διακοπές, οι δυο ηγέτες θα επικεντρωθούν στο περιουσιακό.

ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «παραμένουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εμπλεκομένων. Οι επόμενοι μήνες, η επόμενη περίοδος, θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχτεί η όλη προσπάθεια και για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς προβλέψεις», ανέφερε.
Σημειώνοντας πως προγραμματίζεται και νέα συνάντηση των δύο ηγετών για τις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «σε αυτές τις πρώτες συναντήσεις θα επικεντρωθεί η συζήτηση στο περιουσιακό, ένα κεφαλαιώδες θέμα για τη δική μας πλευρά, ένα θέμα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις για αρκετό καιρό και η ενδεχόμενη πρόοδος σε ένα τέτοιο κεφάλαιο θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ.
Πρόσθεσε πως «μόλις υπάρχει κάποια συμφωνία σε οποιοδήποτε θέμα - διότι έχω δει και κάποια σχόλια σχετικά με ανακοινώσεις τις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δύο ηγέτες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει δημόσια αναφέρει, όταν υπάρξει κάτι που θα έχει συμφωνηθεί τότε ο ίδιος θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό».
Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία. Έχει ανακοινωθεί αυτό, έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες και η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών, και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο».

ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
Σημείωσε πως «μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη, η συζήτηση των ηγετών «θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό, στο τι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και στα επόμενα βήματα. Αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση είναι το περιουσιακό».
Πηγή: Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.