20/9/15

Η κακουργία της Δύσης και η εγκληματική απερισκεψία της Ρωσίας

Αντώνης Λαμπίδης

Χρόνια τώρα, εν μέσω γενικευμένης παρακμής, εδώ στον τόπο μας είμαστε εγκλωβισμένοι στον μίζερο μικρόκοσμό μας. Κυριαρχεί η φτήνεια και ο ξεπεσμός στα πολιτικά πράγματα, ανακυκλώνοντας ένα φαύλο κύκλο  εσωστρέφειας, πνευματικής κατάπτωσης, παραίτησης και απουσίας ελπίδας για μια αληθινά καινούργια αρχή. Η κενολογία και η τιποτολογία κατακλύζουν τον «δημόσιο» λόγο με απίθανους πρωταγωνιστές και γραφικούς κομπάρσους. Το ψεύδος και η υποκρισία περισσεύουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή.


Η κενή περιεχομένου συνθηματολογία αναζωπυρώνεται με τις αλλεπάλληλες ατελέσφορες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να καθιστούν τους ψηφοφόρους συνενόχους των πολιτικών τυχοδιωκτών που αναρριχώνται στην εξουσία.
Δεν είναι παράδοξο ότι η παιδεία, ο πολιτισμός και η εξωτερική πολιτική δεν απασχολούν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, γιατί η καλλιέργεια και ανύψωση των δύο πρώτων θα δημιουργήσει πολίτες συνειδητούς που εν καιρώ θα αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία των μετριοτήτων. Όσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αυτή αποτελεί διαχρονικά ένα τριτεύον ζήτημα για τους κυβερνώντες, εντασσόμενο στην ενδοτικότητα, ηττοπάθεια, υποτέλεια αλλά και κακομοιριά που μαστίζουν τα πολιτικά πράγματα (το ανίατο σύνδρομο της ψωροκώσταινας).
Η συνέχεια του άρθρου: http://www.pontos-news.gr/article/140709/i-kakoyrgia-tis-dysis-kai-i-egklimatiki-aperiskepsia-tis-rosias

3 σχόλια:

  1. You are right on Mr Lambidi, culture and education should be the starting points for a new Greece. Only when we have created the right type of citizenry, we could move on archiving other goals.

    Andreas Papandreou wad the first (recent times) to understand the "danger" they present to "kommatolagneia" and successfully attacked both. While his son Nikos was given to read the works of Plato, we had to wait until we left Greece to grasp the magnitude of the work of our philosophers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περίπου μέχρι τα μισά του άρθρου σωστά τα λέει. Στην συνέχεια, όμως, χαρακτηρίζει την πολιτική της Ρωσίας «αμφιλεγόμενη και συχνά αλλοπρόσαλλη πολιτική της οδηγεί σε μια περιπλοκή της κατάστασης, που αντί να δίνει δυναμικές λύσεις επιδεινώνει τα πράγματα». Πώς δικαιολογεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς και πού ακριβώς αντί να δώσει «δυναμικές λύσεις» (πώς χαρακτηρίζει, άραγε, την λύση στην Κριμαία;), επεδείνωσε τα πράγματα;

    Γράφει παρακάτω «Η προ-επαναστατική διανόηση με τους φλογερούς πατριώτες τεράστιας πνευματικής εμβέλειας που ενέπνεαν όραμα χάθηκε ανεπιστρεπτί». Ποιος του το είπε; Μήπως σήμερα δεν διαβάζονται στην Ρωσία, όπως διαβάζονται και οι Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Καβάφης και λοιποί στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα, μάλιστα, όπου η αρχαία και η αρχαΐζουσα απεκόπησαν από την νέα γλώσσα, που συνεχώς πτωχαίνει, όπως την ίδια την Ελλάδα, οι νέοι αδυνατούν να διαβάσουν π.χ. Παπαδιαμάντη, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ρωσία. Εκεί είχαν γίνει κάποιοι «εκμοντερνισμοί» στην γλώσσα από το Σοβιετικό καθεστώς, που ακυρώθηκαν κι έχει επανέλθει η προεπαναστατική γλώσσα και γρσμματική, άρα είναι σε όλους προσιτή και κατανοητή η προεπαναστατική διανόηση.

    Και συνεχίζει ακάθεκτος «Τώρα, η απόλυτη παγωνιά κυριαρχεί, με έναν αινιγματικό ηγέτη να παρεμβαίνει στα διεθνή ζητήματα κατά τρόπο σπασμωδικό». Ποια … «απόλυτη παγωνιά» (σιβυλλικές εκφράσεις, μάλλον άνευ νοήματος) και σε ποια διεθνή ζητήματα παρεμβαίνει ο Πούτιν και μάλιστα με τρόπο σπασμωδικό; Αινιγματικός μπορεί να είναι, αλλά ο τρόπος με το οποίο δρα (βλέπε Γεωργία 2008, Κριμαία 2014) προδίδει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, εν αντιθέσει προς τις άτακτες κινήσεις των αντίπαλων του, οι οποίοι πιάνονται μάλλον αδιάβαστοι. Δεν νομίζει ο αρθρογράφος;

    Μετά από τόσες ανοησίες, πώς είναι δυνατόν να πάρει κανείς στα σοβαρά την «αβλεψία» του, για το ότι, αν μέχρι σήμερα δεν ανετράπη ο Άσαντ, αυτό πφείλεται στην Ρωσία και μόνο, που ασφαλώς τώρα επεμβαίνει και στρατιωτικά, αφού ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», συρφετός πλιατσικολόγων και εγκληματιών, δημιούργημα κυρίως των ΗΠΑ, δεν είναι άλλος από το ISIS, που ο ίδιος επικρίνει πιο πάνω;

    Όσο για τον επίλογο …

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.