27/9/15

Οδηγίες από τους Αμερικανούς έπαιρνε ο Τσίπρας

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που το Antinews ανέβαζε ψηλά το άρθρο για τις πιθανές σχέσεις του Τσίπρα με τους Αμερικανούς. Την προσκόλλησή του στο άρμα της υπερατλαντικής δύναμης και ορισμένα «τυχαία» γεγονότα που το αποδείκνυαν.
Η Καθημερινή της Κυριακής δημοσιεύει το απόρρητο τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και με το οποίο οι ΗΠΑ παρείχαν καθοδήγηση στον Τσίπρα για τις κινήσεις που έπρεπε να ακολουθήσει απέναντι στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Στόχος του τηλεγραφήματος ήταν η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με τις λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, οι οποίες θα παρείχαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Ο έλληνας πρεσβευτής αναφέρει ότι είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος του μετέφερε εντυπώσεις από τη σημαντική συνάντηση Λιου - Σόιμπλε, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, κυρίως στο σκέλος που αφορούσε την Ελλάδα.
Σε άλλο επίκαιρο σημείο του τηλεγραφήματος, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων».
Τι λέει αυτό το τηλεγράφημα; Ότι ο Τσίπρας πριν πάει να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους δανειστές έπαιρνε οδηγίες από τους Αμερικανούς για το τι πρέπει να πράξει. Αντάλλαγμα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που ασφαλώς θέλει και το ΔΝΤ το οποίο δεν επιθυμεί να χάσει τη θέση που απλόχερα του χάρισε στην Ευρώπη ο Γ. Παπανδρέου το 2010.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε τον αμερικανικό παράγοντα προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα και το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη είναι για να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία με τον Ομπάμα. Ποια είναι τα ανταλλάγματα δεν μπορούμε να ξέρουμε, όμως φανταζόμαστε. Σε ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή, με τους Αμερικανούς να έχουν ανοίξει πόλεμο στη Γερμανία (βλέπε το σκάνδαλο της VW που έρχεται σε συνέχεια των «αμερικανικών» αποκαλύψεων για τη Siemens ή της επίθεσης με πρόστιμα στις γερμανικές τράπεζες) είναι λογικό τα πιόνια να κινούνται από εδώ κι από εκεί.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ένας ρόλος που υποβαθμίστηκε αρκετά μετά την προσέγγιση ΗΠΑ – Ιράν. Ο Ερντογάν έχει πάψει να είναι ο «χωροφύλακας» της Μέσης Ανατολής και γι’ αυτό ίσως έχει αφήσει ελεύθερα τα σύνορά της προκειμένου να γεμίσει η Ευρώπη με εκατομμύρια πρόσφυγες ώστε να δείξει πόσο ανάγκη την έχει η Δύση.
Ούτε βεβαίως πρέπει να ξεχνάμε το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται, αφενός από την πλευρά της Ρωσίας και αφετέρου στη Μεσόγειο με τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Και μέσα σ’ όλα αυτά η Ελλάδα επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί και ουσιαστικά εκβιαζόμενη σε δύο μέτωπα. Αφενός στην οικονομία όπου μια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ και αφετέρου στο μεταναστευτικό όπου ένα πιο ανεξέλεγκτο κύμα από τη Συρία κι όχι μόνο μπορεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή της χώρας.
Ο Τσίπρας επέλεξε, μετά από κάποιες παλινωδίες με τους Ρώσους και τον Λαφαζάνη να προσκυνά το… σκήνωμα του Λένιν, να δεθεί στο άρμα των Αμερικανών και να παίξει το παιχνίδι τους. Ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αφού όπως καλά γνωρίζουμε τα δάνεια η Ευρώπη τα πληρώνει κατά κύριο λόγο και τις αποφάσεις για το χρέος οι Ευρωπαίοι θα τις πάρουν κι όχι το ΔΝΤ.
Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή στο τι κάνει αυτή η κυβέρνηση και ποιοι κρατούν στα χέρια τους την ελληνική διπλωματία. Ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς, ο Πάνος Καμμένος; Πολύ φοβούμαστε ότι θα έχουμε πολύ αρνητικές συνέπειες μιας άφρονης εξωτερικής πολιτικής που παλινωδεί από εδώ κι από εκεί και τελικά καταλήγει όμηρος της Ουάσιγκτον.
Τώρα που αποκαλύφθηκαν οι οδηγίες των ΗΠΑ στον Τσίπρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η περιβόητη «πρεσβεία» έπαιζε ξεκάθαρα τον Αλέξη εδώ και καιρό. Και γιατί ο Δραγασάκης είχε πει μόλις πριν λίγους μήνες ευχαριστώ στην αμερικανική κυβέρνηση.
Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν και το άλλο άρθρο του Antinews για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «σύγχρονο ΠΑΣΟΚ» που θα καλύψει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και θα ηγεμονεύει για πολλά χρόνια. ΠΑΣΟΚ χωρίς Αμερικανούς γίνεται; Θυμηθείτε τι έκανε ο Αντρέας λίγο μετά τα συνθήματά του για έξοδο από το ΝΑΤΟ και «να φύγουν οι βάσεις του θανάτου». Θυμηθείτε πώς προσκύνησε την Ουάσιγκτον και θυμηθείτε ότι μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.
Δε αποκλείεται, λοιπόν, από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ, το… αριστερό κόμμα της Ελλάδας να φωνάζει συνθήματα όπως «οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας» ή «φονιάδες των λαών Ευρωπαίοι».
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου όπου ενώ στην αρχή έκανε λόγο για «αμερικανοκίνητη Χούντα», στη συνέχεια η ανακοίνωση βγήκε ξανά και είχε αφαιρεθεί η… επίμαχη φράση.
Και τώρα τι θα κάνουμε; Που θα πηγαίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο; Που θα καταλήγει αν όχι στην αμερικανική πρεσβεία; Τι θα φωνάζουν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα λένε οι αριστεροί της γενιάς του Πολυτεχνείου που τώρα βρίσκονται στην Κουμουνδούρου;

3 σχόλια:

  1. Ο κεντρικός βόθρος του διαδικτύου ενημερώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. US is the only player that gets what it wants. If we could draw some red lines to our vital interests, I could not see a better mentor, partner or even boss. Look at Israel....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NikoApelles

      Οἱ Ἑβραῖοι ἀγαποῦν τὸν λαὸ τους καὶ τοῦ ἔδωσαν πατρίδα.

      Οἱ Ἕλληνες δὲν ἀγαποῦν οὔτε τὰ ἄντερά τους,καὶ πολὺ εὐχάριστα προδίδουν τὴν πατρίδα.

      Κῦττα τὴν ἱστορία.Μιὰ χοῦφτα ἀνθρώποι κάθε φορὰ ἔκαναν τὴν διαφορὰ καὶ μᾶς ἔσωζαν.

      Ἔχω χάσει κάθε ἐλπίδα ὅτι θὰ σωθοῦμε τώρα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.