7/9/15

Η ψεύτικη «προσφυγική κρίση»

του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία)
Η αριστερή πλευρά αυτής της φωτογραφίας δημοσιεύτηκε ευρέως από τον ατλαντικό τύπο. Το θύμα, ένα Κουρδόπουλο από τη Συρία, ο Aylan Kurdi, υποτίθεται ότι τον έφερε η θάλασσα. Ωστόσο, το σώμα του είναι κάθετο προς τα κύματα αντί να τους είναι παράλληλο. 
Η παρουσία στο δεξί μέρος της εικόνας ενός επίσημου Τούρκου φωτογράφου επιβεβαιώνει την ιδέα μιας σκηνοθεσίας. Στο βάθος, διακρίνονται λουόμενοι.

Ενώ τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης προκαλούν τη συγκίνηση, δείχνοντας φωτογραφίες ενός πνιγμένου παιδιού και ανταποκρίσεις σχετικά με τα πλήθη που διασχίζουν τα Βαλκάνια με τα πόδια, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) ισχυρίζεται ότι αυτές οι εικόνες είναι κατασκευασμένες. Βέβαια, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του αφεντικού των Γερμανών αφεντικών Ulrich Grillo, και του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη το φαινόμενο στο σύνολο του και οδηγούν τους Ευρωπαίους σε απροσάρμοστες αντιδράσεις.

Ένα κύμα συγκίνησης κυρίευσε βάναυσα τους πληθυσμούς που ζουν στο χώρο του ΝΑΤΟ. Συνειδητοποίησαν ξαφνικά την τραγωδία των προσφύγων στη Μεσόγειο, μια τραγωδία που διαρκεί χρόνια με τη μόνιμη αδιαφορία τους.

Η στροφή αυτή οφείλεται στη δημοσίευση μιας φωτογραφίας που δείχνει ένα πνιγμένο παιδί σε μια τουρκική παραλία. 
Δεν έχει σημασία ότι αυτή η εικόνα είναι ένα χοντρό μοντάζ: η θάλασσα πετά τα πτώματα παράλληλα με τα κύματα, ποτέ κάθετα. 
Δεν έχει σημασία ότι αναπαράχθηκε στιγμιαία στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων στη περιοχή του ΝΑΤΟ σε λιγότερο από δύο ημέρες. Ήδη σας έχομε πει πολλές φορές ότι ο δυτικός τύπος είναι ελεύθερος και πλουραλιστικός.

Συνεχίζοντας με το ίδιο μοτίβο, οι τηλεοράσεις πολλαπλασίασαν τις  ανταποκρίσεις για την έξοδο χιλιάδων Σύρων, με τα πόδια, μέσω των Βαλκάνιων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο πέρασμα της Ουγγαρίας, η οποία έχτισε πρώτα ένα περιττό φράγμα με συρματοπλέγματα, και μετά πολλαπλασίαζε τις αντιφατικές αποφάσεις, έτσι ώστε να μπόρεσαν να κινηματογραφήσουν τα πλήθη που βάδιζαν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και καταλαμβάνοντας συρμούς.

 «Αντικρίζοντας» τη συγκίνηση που προκάλεσαν στους συμπολίτες τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «έκπληκτοι» και με θρήνος, μαλώνουν μεταξύ τους για τον τρόπο που να παρασχεθεί βοήθεια σε αυτούς τους πρόσφυγες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και νυν Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προσκαλείται στις συζητήσεις τους, συνιστώντας «την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μια δυνητική ανάγκη να αυξήσουν τις δυνατότητες επανεγκατάστασης 200.000 θέσεων», δηλώνει.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, ποιος το ενορχηστρώνει και για ποιο σκοπό;

Οι πρόσφυγες της Μεσογείου

Μετά την «Αραβική  Άνοιξη», το 2011, ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε το 2014 σε 626.000.

Ροή των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (εκατοντάδες χιλιάδες)
Πηγή: Eurostat
Ωστόσο, σε αντίθεση με μια δημοφιλή πεποίθηση, δεν πρόκειται για νέο και ανεξέλεγκτο κύμα. Το 1992, όταν η Ένωση αποτελείτο μόνο από 15 από τα 28 υπάρχοντα σημερινά κράτη, δέχτηκε ακόμη περισσότερους: 672.000 για 380 εκ. κατοίκους. Συνεπώς, υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο πριν οι μετανάστες να αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και τους σημερινούς 508 εκ. κατοίκους της.

Αυτοί οι μετανάστες είναι άνδρες για περισσότερο από τα δύο τρίτα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, οι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι μεταξύ 18 και 34 ετών. Σε γενικές γραμμές, δεν πρόκειται επομένως για οικογένειες.

Ποσοστό των ανδρών μεταξύ των μεταναστών που εισήλθαν στην Ένωση το 2014.
Πηγή: Eurostat

Σε αντίθεση με την ιδέα που προβάλλεται σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λιγότερο από το ένα τρίτο μόνο είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες: το 20% είναι Σύροι, το 7% Αφγανοί και το 3% Ιρακινοί.
Τα υπόλοιπα δύο τρίτα δεν προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες.

Με άλλα λόγια, το φαινόμενο της μετανάστευσης σχετίζεται μόνο οριακά με την «Αραβική  Άνοιξη» και τους πολέμους. Οι φτωχοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να δοκιμάσουν την τύχη τους στις πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τη μετα-αποικιοκρατική τάξη και τη παγκοσμιοποίηση. Αυτό το φαινόμενο, το οποίο υποχώρησε στη περιόδο1992-2006, άρχισε πάλι και αυξάνεται σταδιακά. 
Σήμερα δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 0,12% ετησίως του πληθυσμού της ΕΕ, ήτοι -αν διοικηθεί σωστά-  καμία βραχυπρόθεσμη απειλή για την Ένωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της γερμανικής βιομηχανίας Ulrich Grillo, επιθυμεί επιπλέον 800.000 ξένους εργάτες στη Γερμανία. Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές συμφωνίες το απαγορεύουν και ότι η κοινή γνώμη είναι εχθρική, συμμετέχει στη σκηνοθέτηση της «προσφυγικής κρίσης» για να αλλάξει τους κανονισμούς.

Θέτουν οι μετανάστες ένα πρόβλημα;

Αυτή η ροή μεταναστών ανησυχεί τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, αλλά γιορτάζεται από τους Γερμανούς εργοδότες. Τον Δεκέμβριο του 2014, το «αφεντικό των Γερμανών αφεντικών» Ulrich Grillo, δήλωνε στη DPA συγκαλύπτοντας υποκριτικά τα συμφέροντα του πίσω από καλά συναισθήματα: «Είμαστε εδώ και πολύ καιρό μια χώρα μετανάστευσης, και πρέπει να παραμείνουμε έτσι». «Ως  ευημερούσα χώρα, αλλά και από χριστιανική αγάπη προς τον πλησίον, η χώρα μας θα έπρεπε να επιτρέψει την αποδοχή περισσότερων προσφύγων». Και ακόμη: «Εγώ σαφώς αποστασιοποιούμαι από τους νεοναζί και τους ρατσιστές που μαζεύονται στη Δρέσδη και αλλού». Και ακόμη πιο σοβαρός: «Λόγω της δημογραφικής εξέλιξης μας, εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη και την ευημερία με τη μετανάστευση» [1].

Ο λόγος αυτός περιέχει τα ίδια επιχειρήματα με αυτά της δεκαετίας του '70 των Γάλλων εργοδοτών Περαιτέρω, οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είναι σχετικά μορφωμένοι και εξειδικευμένοι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δεν είναι και μπορεί εύκολα να απασχοληθεί σε ορισμένες θέσεις εργασίας. Σταδιακά, η άφιξη ενός μη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, που αποδεχόταν ένα επίπεδο διαβίωσης χαμηλότερο από εκείνο των Ευρωπαίων, δημιούργησε εντάσεις στην αγορά εργασίας. Η γαλλική εργοδοσία ώθησε τότε την οικογενειακή επανένωση. Ο νόμος του 1976, η ερμηνεία του από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 1977 και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποσταθεροποίησαν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί στη Γερμανία από την υιοθέτηση των ίδιων διατάξεων το 2007 με την ενσωμάτωση της οικογενειακής επανένωσης στο νόμο περί μετανάστευσης.

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι οικονομικοί μετανάστες δεν αποτελούν πρόβλημα ταυτότητας στην Ευρώπη, αλλά λείπουν από τις χώρες καταγωγής τους. Αντίθετα, αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα στη Γερμανία, όπου, λόγω της ιδιαίτερης πολιτικής πού ενστάλαξε μεταξύ άλλων ο Ulrich Grillo, η εργατική τάξη είναι ήδη θύμα άγριας εκμετάλλευσης.

Παντού αλλού, δεν είναι οι οικονομικοί μετανάστες, αλλά η μετέπειτα οικογενειακή επανένωση που αποτελεί το πρόβλημα.

Ποιος κατασκευάζει την σημερινή εικόνα της «προσφυγικής κρίσης»;

Από την αρχή του έτους, το πέρασμα από την Τουρκία στην Ουγγαρία, το οποίο κοστίζε 10.000 δολάρια, έπεσε στα 2.000 δολάρια ανά άτομο. Βέβαια, ορισμένοι διακινητές είναι λαθρέμποροι σκλάβων, αλλά πολλοί ψάχνουν απλά να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Εν πάση περιπτώσει, ποιος πληρώνει τη διαφορά;

Εξάλλου, εάν κατά την έναρξη του πολέμου κατά της Συρίας, το Κατάρ τύπωνε και διανυμένε ψευδή συριακά διαβατήρια στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, ώστε να μπόρεσαν να πείσουν τους ατλαντικούς δημοσιογράφους ότι ήταν «επαναστάτες» και όχι ξένοι μισθοφόροι, διανέμονται τώρα ψευδή συριακά διαβατήρια από κάποιους διακινητές μεταναστών σε μη-Σύρους μετανάστες. Οι μετανάστες που τα δέχονται πιστεύουν δικαίως ότι αυτά τα πλαστά έγγραφα θα διευκολύνουν την υποδοχή τους στην ΕΕ. 
Πράγματι, τα κράτη μέλη της Ένωσης έχοντας κλείσει τις πρεσβείες τους στη Συρία -εκτός της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας-, δεν είναι δυνατόν να ελέγχουν τη γνησιότητα αυτών των διαβατηρίων.

Πριν από έξι μήνες, εγώ ο ίδιος έμεινα έκπληκτος με τη τύφλωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν καταλάβαιναν τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδυναμώσουν τη χώρα τους, μεταξύ άλλων μέσω της «προσφυγικής  κρίσης»[2]. 
Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό Info Direkt δήλωσε ότι σύμφωνα με τις αυστριακές υπηρεσίες πληροφοριών, η διέλευση των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες [3]. Ο ισχυρισμός αυτός πρέπει να ελεγχθεί, αλλά αποτελει ήδη μια ισχυρή υπόθεση.

Εν τούτοις, όλα αυτά τα γεγονότα και χειραγωγήσεις δεν θα ήταν σοβαρά, αν τα κράτη μέλη της ΕΕ έθεταν τέλος στην οικογενειακή επανένωση. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα τότε δεν θα ήταν η είσοδος των μεταναστών, αλλά η μοίρα εκείνων που πεθαίνουν στο δρόμο, διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Η μόνη πραγματικότητα που δεν κινητοποιεί κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη.

Τι προετοιμάζει το ΝΑΤΟ;

Επί του παρόντος, το ΝΑΤΟ, δηλαδή, το διεθνές στρατιωτικό σκέλος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχει αντιδράσει καθόλου. Αλλά, σύμφωνα με τις νέες αποστολές της, η Ατλαντική Συμμαχία διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά, όταν υπάρχει σημαντικές μετανάστευσεις.

Γνωρίζοντας ότι μόνο το ΝΑΤΟ είναι γνωστό ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδει προπαγάνδα  στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων των κρατών μελών του, είναι άκρως πιθανό ότι οργανώνει την τρέχουσα εκστρατεία. Επιπλέον, η αφομοίωση όλων των μεταναστών ως πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες και η επιμονή για την υποτιθεμένη συριακή καταγωγή αυτών των μεταναστών υποδηλώνει ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μια δημόσια δράση που σχετίζεται με τον πόλεμο του κρυφά διεξαγάγει κατά της Συρίας.

[1] «Γερμανία: οι εργοδότες θέλουν περισσότερους πρόσφυγες», AFP, 23η Δεκεμβρίου 2014.
[2] “Η τύφλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον της στρατιωτικής στρατηγικής των ΗΠΑ”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα), Δίκτυο Βολταίρος, 27 Απρίλη του 2015.
[3] “Insider : Die USA bezahlen die Schlepper nach Europa !”, Info Direkt, 5. August 2015.
[4} « Les USA accusés de financer l’envoi de réfugiés en Europe », Réseau Voltaire, 13 août 2015.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

Τιερί Μεϊσάν

http://www.voltairenet.org/article188625.html

14 σχόλια:

  1. Oπωσδηποτε το πτωμα του παιδιου μας ξυπναει την συνεχη Βορειο-Ευρωπαικη υποκρισια, αλλα τωρα μας ηρθε και η αθλια τυμβωρυχια του φραγκολεβαντινου κυριου, που σαν αλλος Σερλοκ, εκρινε πως το κυμα κλπ κλπ. Χωρις πτωμα δεν υπαρχει εγκλημα και το εγκλημα ειναι διαρκες και πολυσχιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος δημιούργησε όλο αυτό το χάος στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική; Ποιοι βομβάρδισαν Αφγανιστάν και Ιράκ, στήριξαν κι εξακολουθούν να στηρίζουν την εξέγερση κατά τού Άσσαντ; Δημιουργούν συντρίμμια ανά τον κόσμο, διαπράττουν εγκλήματα κατά τής ανθρωπότητας (βλέπε αίσχος του Guadanamo και όχι μόνο), για τα οποία κάποτε δίκασαν τούς Γερμανούς στην Νυρεμβέργη, αλλά μετά βγάζουν την ουρά τους απ' έξω.

    Κι όμως, οι ΗΠΑ καλούν την Ευρώπη να αναλάβει τούς πρόσφυγες που κυρίως αυτές δημιούργησαν! Δε είδα να εκδηλώνουν καμμία προθυμία να πάρουν κι αυτές μερικές εκατοντάδες χιλιάδων προσφύγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει τόση σημασία, αν η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι προϊόν φωτομοντάζ, ή όχι. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε να ήταν αληθινό το περιστατικό; Δεν πνίγονται μετανάστες, στην προσπάθειά των να φτάσουν στην Ευρώπη; Δεν είναι ανάμεσα στα θύματα παιδιά; Γιατί κόλλησαν όλοι στην συγκεκριμένη φωτογραφία;

    Συγκίνησε αυτή η φωτογραφία την Ευρώπη; Γιατί, δεν ήξερε η Ευρώπη ότι πνίγονται μετανάστες και ανάμεσά των παιδιά; Και γιατί άφησε ασυγκίνητους τούς Αμερικανούς, οι οποίοι, αφού δημιούργησαν τούς πρόσφυγες, τώρα κάνουν τα κορόιδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχθές στο τουίτερ Τούρκος δημοσιογράφος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερτνογάν για άνοιγμα των στρατοπέδων προσφύγων και καταναγκασμό τους σε πορεία προς την Ευρώπη οργανωμένα.Επίσης τουρίστες από το Μποντρούμ που βρίσκεται απένταντι από την Κω δημοσιεύσαν φωτογραφείες με διαβατήρια επιπλέοντα πιθανόν από ναυαγούς.Ούτε ένα ήταν συριακό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο καλος τουρκος που σηκωνει το πνιγμενο παιδακι. Γιατι δεν δειχνουν τους τουρκους δουλεμπορους που στοιβαζουν τους προσφυγες στις βαρκες και μετα τις βουλιαζουν. Υποκριτες πεσατε απο τα συννεφα για το μικρο παιδακι. Πνιγηκε επειδη βρεθηκε ετσι στην θαλασσα πηγαινοντας για μπανιο;

      Διαγραφή
  5. Ας είμαστε ρεαλιστές. Παιδάκια και ενήλικοι πεθαίνουν κάθε μέρα για πολλούς και διάφορους λόγους. Κανείς δεν αναφέρεται σε όλα τ' άλλα παιδάκια, ούτε κανένας πήγε να τα φωτογραφήσει. Όλοι κόλλησαν σε μια φωτογραφία που προωθήθηκε από όλα τα ΜΜΕ ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του κόσμου στην αθρόα λαθρομετανάστευση. Έξυπνη κίνηση της Τουρκίας που πλάσαρε την φωτογραφία από τα πρακτορία της ώστε να δηλώσει "ορίστε, εσείς φταίτε". Αυτό βέβαια που δεν πλασάρει είναι τα βίντεο και οι εικόνες με τους δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους άνδρες (που οι περισσότεροι δεν είναι καν Σύροι) που έχουν κατακλύσει τα Ελληνικά νησιά και οι οποίοι είναι η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών. Ίσως αποτελέσουν παράγοντα αποπροσανατολισμού σε περίπτωση που το χρειαστεί η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. That's not the point, real photo or not. Yes, it has happened before and will happen again.
    BUT where are we to show the world the real face of Turkey making millions on peoples' misery and shinking the boats to make it Greece's problem.
    At the end of the day everybody should know that Greek people have saved 249,999 illegal immigrants despite the fact we have 3+ million Greeks in poverty.
    Boycott everything Turkish....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Παλαιστίνη συντελείται γενοκτονία εδώ και δεκαετίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να μάς δώσεις πληροφορίες για την ... γενοκτονία (sic) αυτή;

      Διαγραφή
  8. Τα ΜΜΕ έπαιξαν τον τούρκο αστυνομικό που βρήκε το πνιγμένο παιδάκι και είδαμε έναν ανθρωπιστή τούρκο. Αυτό το γεγονός ήταν μια καλά σκηνοθετημένη ενέργεια που αποσκοπούσε να αποκρύψει την αλήθεια. Και η αλήθεια για τον πνιγμό του μικρού και άλλων 10 προσφύγων είναι πως ενώ στην περιοχή επικρατούσε άπνια, πέρασε ξιστά από τη βάρκα των λαθρομεαναστών η τούρκικη καταδίωξη και με τα απόνερά της την ανέτρεψε. Δε σταμάτησε να βοηθήσει και συνέχισε κατευθυνόμενη σε άλλη βάρκα, ενώ προσπέρασε άλλες δύο. Την τελευταία δεν την ανέτρεψε γιατί στο μεταξύ είχε βγεί το αεροπλανάκι της FRONTEX. Όλα αυτά τα παρακολουθούσαμε από τις ακτές της Κω και προφανώς οι τούρκοι ενήργησαν έτσι γιατί δεν είχαν εισπράξει το μπαξίσι (100 ευρώ οι λιμενικοί και 100 οι τελωνιακοί). Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα ανθρωπιστικά αισθήματα των τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορώ να ρωτήσω κάτι γιατί ονόμαζονται παράτυποι μετανάστες και αυτός που παράνομα κυνηγά λέγεται λαθροκυνηγός ή λαθροθήρας ;;; δλδ το αν κάτι ή όχι είναι λαθραίο εξαρτάται σε πιο ζωικό βασίλειο ανήκει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Story told by father of drowned toddler Aylan Kurdi is full of holes
    http://www.jihadwatch.org/2015/09/story-told-by-father-of-drowned-toddler-aylan-kurdi-is-full-of-holes


    Aylan Kurdi police officer who carried drowned Syrian boy's body from water 'prayed he was still alive'
    http://www.mirror.co.uk/news/world-news/aylan-kurdi-police-officer-who-6391236

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσοχή!
    Κάποιοι δημοσιογράφοι είναι πιο΄επικίνδυνοι και απο την ΙΣΙΣ
    http://boingboing.net/2015/09/08/hungarian-far-right-tv-journal.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.