2/9/15

Διώξεις σε τουρκικά ΜΜΕ προ εκλογών

AFP, REUTERS
Η φωτογραφία είναι από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Koza Ipek στην Αγκυρα.
Εντονες αντιδράσεις, εντός και εκτός Τουρκίας, πυροδοτούν τα περιστατικά διώξεων εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ, στο ξεκίνημα της εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
Μασκοφόροι αστυνομικοί του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος εισέβαλαν χθες στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Koza Ipek, στον οποίο, μεταξύ άλλων, υπάγονται οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες «Μπουγκούν» και «Μιλιέτ», δύο τηλεοπτικά κανάλια και μία δημοφιλής ενημερωτική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διωκτικές αρχές διερευνούν κατηγορίες περί «χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης» από το δίκτυο Koza Ipek, στο οποίο, πλην των προαναφερθέντων ΜΜΕ, ανήκουν ορυχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σειρά άλλων επιχειρήσεων. Στόχους των ερευνών αποτέλεσαν, επίσης, το Πανεπιστήμιο Ιπέκ στην Αγκυρα και η κατοικία του γενικού διευθυντή του ομίλου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τα περί «τρομοκρατικής οργάνωσης» παραπέμπουν στο κίνημα Hizmet, την αδελφότητα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει από το 1999 στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Σύμμαχος του Ερντογάν στον κοινό τους αγώνα εναντίον του κοσμικού κεμαλικού κατεστημένου, ο Γκιουλέν ήρθε σε αντίθεση με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, με τα ΜΜΕ που ελέγχει να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα. Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι έχει συγκροτήσει «παράλληλη δομή» (ήτοι, παρακράτος) στον στρατό, στην αστυνομία, τη δημόσια διοίκηση και στα ΜΜΕ, με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης.

«Στόχος αυτής της επιδρομής είναι να σιωπήσουν τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Ερκάν Ακούς, διευθυντής ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων Kanalturk και Bugun TV, τα οποία ανήκουν στον όμιλο Koza Ipek. Προσέθεσε δε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες των διωκτικών αρχών εναντίον του ομίλου του.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την αστυνομική επιδρομή ως νέο πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας, μία εβδομάδα μετά την απόλυση πέντε αρθρογράφων που ασκούσαν έντονη κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου από τις στήλες της εφημερίδας «Μιλιέτ».

Αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Αλί Χαϊντάρ Κόντσα, αποδοκίμασε την αστυνομική επιδρομή. «Φοβάμαι ότι οι επιχειρήσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης θα προκαλέσουν αμφιβολίες διεθνώς σχετικά με το κατά πόσο η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα», δήλωσε ο προερχόμενος από το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP υπουργός.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε χθες τη σύλληψη δύο Βρετανών δημοσιογράφων στο Ντιγιαρμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή το κουρδικό αυτονομιστικό κόμμα ΡΚΚ. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι και ο Ιρακινός μεταφραστής τους εργάζονταν για λογαριασμό της διαδικτυακής τηλεόρασης Vice News, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Πάντως, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν είχε ανάμειξη» και «δεν αισθάνεται ευχαριστημένη» με τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.