11/9/15

Αυτό το άρθρο να το διαβάσουν όλα τα κόμματα και να αφήσουν τους τακτικισμούς: ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η Ελλάδα έχει μόνο 90 ημέρες - Αν καθυστερήσουν αξιολόγηση και τράπεζες, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα είναι δραματικό
Με δεδομένο ότι απομένουν μόλις 90 ημέρες ο χρόνος είναι ελάχιστος για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ περιορισμένα.
Δυο πολύ σημαντικά γεγονότα καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση σε διάστημα 90 ημερών και κυρίως να τα ολοκληρώσει.
Μεταξύ αρχών Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση το έργο της έως τέλη Δεκεμβρίου του 2015 είναι συνολικά 90 ημέρες.
Η νέα κυβέρνηση – υποθέτουμε ότι θα είναι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ με την στήριξη και άλλων φιλομνημονιακών κομμάτων – θα ξεκινήσει άμεσα την διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ύφεση για το 2015 δεν θα είναι -3,5% αλλά -1,5% με -1,6%.
Αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται πάλι η Τρόικα στην Ελλάδα για να ξεκινήσει τους επιτόπιους ελέγχους ενώ μαζί με την αξιολόγηση θα πρέπει το αργότερο έως τις 15-20 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα είναι ο νέος νόμος του ΤΧΣ. 
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ξεκινήσει με ταχύτατες διαδικασίες μετά τις ανακοινώσεις των stress tests στις 25 Οκτωβρίου.
Ουσιαστικά στις 25 ή 26 Οκτωβρίου οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα σχέδια τους για τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε με κάθε τρόπο οι αυξήσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην αξιολόγηση και αυτομάτως καθυστερήσει και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι αυξήσεις κεφαλαίου μεταφερθούν για τις αρχές του 2016, τότε θα ενεργοποιηθεί η οδηγία – νόμος BRRD όπου εμπλέκονται ομολογιούχοι και μη εξασφαλισμένοι καταθέτες.
Μέσα σε 90 ημέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει καλείται να διαχειριστεί την τύχη της Ελλάδας που περνάει μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Αν η διαδικασία αποτύχει και υπάρξουν εμπλοκές, τότε είναι βέβαιο ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα βιώσει ένα δράμα. 
Οποιαδήποτε εμπλοκή και καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποτελέσει χαριστική βολή στην χρεοκοπημένη ελληνική εθνική οικονομία. 
Δεν θα πρέπει να υποτιμήσει κανείς το εξής γεγονός. 
Οι δηλώσεις Juncker του επικεφαλής της commission ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδος. 
Δεν θα πρέπει να υποτιμήσει η Ελλάδα τις δηλώσεις του Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αναλάβει δράση. 
Επίσης προκαλεί απορία το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ελληνικής υπερεσιακής κυβέρνησης, της ΤτΕ αλλά και πολιτικοί…διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. 
Οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ ευρώ είναι εγγυημένες αλλά γιατί τέτοια εμμονή…με τις καταθέσεις; 
Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο έχει μόνο 90 ημέρες. 

Το χρονοδιάγραμμα 

Στις 20 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές στην Ελλάδα. 
Πιθανό σενάριο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή.
Ως βασικό σενάριο θεωρείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ με στήριξη Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ. 
Αν υπάρξει ανατροπή και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα πιο πιθανό σενάριο είναι η ΝΔ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα πρόκειται για μια θνησιγενή κυβέρνηση, δεν θα εμπνέει σταθερότητα. 
 
Αρχές Οκτωβρίου ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης της εθνικής οικονομίας και η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. 
Πέραν των εφαρμοστικών νόμων, η προεκλογική περίοδος πάγωσε την εφαρμογή του μνημονίου. 

Αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να είναι έτοιμος ο νόμος πριν την ανακοίνωση των stress tests στις 25 Οκτωβρίου. 

Αν υπάρξει εμπλοκή στην διαδικασία αξιολόγησης θα πάει πίσω και η ανακεφαλαιοποίηση και προφανώς ο χρόνος θα είναι ελάχιστος για τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν και με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. 
Πρόσφατα σε αποκλειστικό ρεπορτάζ παρουσιάσαμε ένα σχέδιο με ενεργοποίηση call options. 
Όταν θα ανακοινωθούν τα stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ στις 25 Οκτωβρίου του 2015 θα παρουσιαστούν δύο σενάριο 
Το βασικό σενάριο 
Το δυσμενές σενάριο. 
Ας υποθέσουμε ότι το βασικό σενάριο είναι 5-7 δισεκ. και το δυσμενές 11 με 14 δισεκ. ευρώ. 
Με βάση ένα σχέδιο που έχει προταθεί θα πραγματοποιηθούν ΑΜΚ 14 δισεκ. συνολικά ενώ τα call options θα ενεργοποιηθούν μετά τα 5-7 δισεκ. του βασικού σεναρίου. 
Για να το θέσουμε απλά.
Ας υποθέσουμε ότι για το βασικό σενάριο θα χρειαστούν 5-7 δισεκ. και θα εκδοθούν 15 δισεκ. μετοχές και για την διαφορά από το βασικό στο δυσμενές σενάριο των stress tests δηλαδή τα επιπλέον 7 δισεκ. θα εκδοθούν άλλα 15 δισεκ. μετοχές. 
Οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς των 15 δισεκ. μετοχών της διαφοράς βασικού με δυσμενούς σεναρίου μέσω του μηχανισμού των call options. 
Η λύση αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έκδοσης των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές λόγω υψηλού επιτοκίου π.χ. 7% έως 8%. 
Όμως με βάση την BRRD – νέος νόμος για την Ελλάδα που θεσμοθετεί το bail in δηλαδή την συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - εισφορά ιδίων κεφαλαίων ή αγορά κεφαλαιακών μέσων επιτρέπεται εφόσον δεν υφίστανται οι περιστάσεις όπως όταν το ίδρυμα παραβιάζει ή υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία βάσει των οποίων κρίνεται ότι πρόκειται να παραβιάσει στο εγγύς μέλλον τις απαιτήσεις από τις οποίες εξαρτάται η διατήρηση της άδειας λειτουργίας, κατά τρόπο που θα δικαιολογούσε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την αρμόδια αρχή, μεταξύ άλλων διότι το ίδρυμα έχει υποστεί ή είναι πιθανόν να υποστεί ζημίες οι οποίες θα εξαντλήσουν σημαντικό μέρος των ιδίων κεφαλαίων του».  
Η λύση των call options είναι πολύ καλή για τις τράπεζες, δημιουργεί αξία και το κυριότερο επιτρέπει στις τράπεζες να δημιουργήσουν εσωτερική αξία μέσω των placement και εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά για την οικονομία.
Όμως λόγω της EBRD της νέας οδηγίας – νόμου είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολιτική απόφαση. 

Το βασικό πρόβλημα της ελληνική κυβέρνησης και των τραπεζών είναι ότι αν καθυστερήσει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και δεν υπάρξει μια φόρμουλα με την ΕΚΤ, τον ESM και τον SSM για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες θα απομένουν ελάχιστες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί το 2015.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο ενεργοποίησης του bail in και αν αυτό συμβεί θα πλήξει καίρια την προσπάθεια σταθεροποίησης, θα επαναφέρει τα σενάρια για Grexit και το κυριότερο θα οδηγήσει πάλι σε εκροές καταθέσεων.

Με δεδομένο ότι απομένουν μόλις 90 ημέρες ο χρόνος είναι ελάχιστος για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μπροστά μας, κίνδυνοι που μπορεί να επαναφέρουν το σενάριο του Grexit και της διάχυτης, τρομολαγνικής αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

3 σχόλια:

  1. ΑΛΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΛΙ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Η ΝΑ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΝΑ ΠΑΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΑΙΟΠΟΥΛΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΟΣΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ' ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥΣ 'ΔΕΞΙΟΥΣ', Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ, Η ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ, Ο ΩΧΑΔΕΛΦΙΣΜΟΣ Η ΡΑΣΤΩΝΗ, Η ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΛΙΑΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΧΩΡΙΑΤΕΣ,Η ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΗΘΟΥΣ, Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΥΠΡΕΠΙΑΣ, Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ, ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΑΔΟΚΟΦΤΕΣ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΚΑΠΟΙΩΝ 'ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ' ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΙΔΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΟΥΝ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΩΝ, ΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ. ΠΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΗ ΣΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΟΥΤΕ ΕΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ. ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΗ Ο ΛΑ(Γ)ΟΣ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΣΩΘΗ ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΧ ΜΠΑΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ελληνικές τράπεζες (ότι έχει απομείνει) μέχρι το τέλος θα έχουν μεταβιβαστεί νομίμως σε "ευρωπαίους" επενδυτές που ήδη αρκετά κοντείνερ από τα φρεσκοτυπωμένα και άνευ αξίας Ευρώ του Ντράγκι.

    Ακολουθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τραίνα, η ΔΕΗ και το δίκτυο, το αέριο και όλες οι υπόλοιπες υποδομές της χώρας.

    Και όλα αυτά χωρίς να σταθμεύει στη χώρα μας ούτε ένας λόχος των SS.

    Ας μην ανησυχεί ο ποιητής, θα προλάβουν μέχρι τέλους του χρόνου, γιατί σε δύο εβδομάδες αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα παρτίδα των Γερμανοτσολιάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.