3/9/15

Αυτή είναι η ιστορία του τριών ετών προσφυγόπουλου που πνίγηκε στο Αιγαίο -Ολόκληρο το δράμα των μεταναστών στο πρόσωπό του [εικόνες]

ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ Ο 5 ΕΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ
Ενα τρίχρονο αγόρι από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο έγινε από χθες το σύμβολο του δράματος των προσφύγων.
Οι εικόνες με το άψυχο κορμί του μικρού στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία αποτυπώνουν για πολλούς την ανικανότητα της ΕΕ να δώσει λύση στο δράμα αυτών των ανθρώπων. 

Ο τριών ετών Αϊλάν Κουρντί  πνίγηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Αλικαρνασσό στην Κω, όταν το δουλεμπορικό στο οποίο επέβαινε αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να πνιγούν 11 άτομα. Ο Αϊλάν δεν ήταν το μόνο παιδί που πνίγηκε. Στο ίδιο ναυάγιο, στην ίδια προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή χάθηκε και ο 5 ετών αδελφός του Γκαλίπ. Νεκρή και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Μόνος επιζών από την οικογένεια ο πατέρας των παιδιών, Αμπντουλάχ. 
Τα δύο αδέλφια ταξίδευαν μαζί με τους γονείς τους. Οικογένεια Κούρδων, είχαν φύγει από τη Συρία για να γλιτώσουν τον πόλεμο, έφτασαν στο Μποντρούμ και από εκεί τους έβαλαν σε βάρκα για να περάσουν στην Κω. 
Μισή ώρα αφού η βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες έφυγε από την Αλικαρνασσό, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια... Δεν είχαν καμία τύχη. 
Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλι Χόκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας. 
Τον μικρό Αϊλάν βρήκε ένας Τούρκος συνοριοφύλακας, ο οποίος με τη σειρά του, έγινε κι εκείνος σύμβολο: Σήκωσε απαλά στα χέρια του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομάκρυνε από την παραλία. Το ίδιο έκανε κάποιος συνάδελφός του, με το σώμα του 5χρονου Γκαλίπ. 
Δυο αγόρια, μια τραγωδία. 
Πηγή: iefimerida

6 σχόλια:

  1. Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι Έλληνες θλιβόμαστε και αγανακτούμε για όλα αυτά που συμβαίνουν με την αναγκαστική φυγή τόσων ανθρώπων από τις εστίες τους και με τέτοιους κινδύνους. Είναι δυνατόν να αμφιβάλει κανείς για την οδύνη και τον αποτροπιασμό που αισθανόμαστε για το συμβάν; Και όμως ήλθαν και μάς είπαν από τα ίδια εκείναι μέρη για την «ανθρωπιά που ξεβράστηκε» (#KiyiyaVuranInsanlik) είναι το hashtag που δημιούργησαν οι χρήστες του Twitter δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες του νεκρού παιδιού σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν τους Ευρωπαίους. «Αν και αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει τη στάση της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, τότε τι μπορεί;», διερωτάται ο Independent που δημοσιεύσει τις φωτογραφίες. Μπορεί;»
    Μα είναι χυδαία πρόκληση να επενδύουν σ' αυτά τα φυσιολογικά ανθρώπινα αισθήματα αποτροπιασμού, αυτοί οι ίδιοι οι θρασύδειλοι που προκαλούν αυτήν την φυγή, ενισχύοντας τις σφαγές και υποθάλποντας κάθε αντίπαλο τού εχθρού τους (Άσσαντ), περιλαμβανομένων κατ' εξοχήν και των τζιχαντιστών και τού ISIS. Είναι πασίγνωστο ότι εξ αιτίας τού εμφύλιου που δημιούργησαν και διατηρούν στην Συρία η Τουρκία και οι Η.Π.Α. για να την “εκδημοκρατίσουν”(!) και αυτήν, πρόσφυγες και κάθε είδους φυγάδες έχουν κατακλύσει τις νότες περιοχές τή Τουρκίας. Και αυτό βρήκαν ως λύση οι “καλοί γείτονες” για να ξεφορτωθούν τα θύματά τους που ξεσπιτώνονται για να επιζήσουν: τούς στοιβάζουν σε βαρκάκια (πλωτά φέρετρα τα περισσότερα) και τούς διώχνουν προς την Ευρώπη. Και τώρα κουνάνε οι φιλεύσπλαγχνοι δουλέμποροι επιτιμητικά το δάκτυλο προς εμάς και την πέραν ημών λοιπή Ευρώπη , ζητώντας μας και τα ρέστα γιατί η αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τα απίστευτα ογκώδη κύματα που αυτοί μπαμπέσικα προωθούν προς τα μέρη μας.
    Ανέκαθεν οι “καλοί κατ' Ανατολή γείτονές” μας διακρίνονταν για την χαμερπή, χυδαία και ύπουλη υποκρισία τους, στην οποία εξακολουθούν να διαπρέπουν . Βλέπουμε όμως ήδη και τούς καλούς συνεργούς τους τού Αγγλοαμερικανικού άξονα να τούς συναγωνίζονται επάξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου ενός δράματος που διαδραματίζεται για πολλά χρονια στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό!

    Ωστόσο δεν είναι δυνατόν όλοι να εγκαλούν την Ευρώπη και κανεις να μην λέει τίποτα για την απολύτως απαράδεκτη στάση της Τουρκικης κυβέρνησης, της Βρετανικής, την διαχωριζω από την Ευρώπη γιατί έτσι έχουν επιλέξει οι ίδιοι, και Αμερικανικης κυβέρνησης ακόμα και της ρωσικης κυβέρνησης, οι οποιες κάνουν τα πάντα αφενός για να διατηρούν την εμπόλεμη κατάσταση στη Syria και αφετέρου δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό τόσο στη Μέση ανατολή όσο και στην Αφρική! Ουσιαστικά όλοι εγκαλούμε την Ευρώπη, αλλα κανεις δεν μιλα για τον ρολο των υπολοιπων!

    Εμείς ως χωρα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και όχι να strouthoukamilizoume όπως η προστάτης των εξτρεμιστών και των δικτύων σωματεμπορίας που θέλει να γραφτεί στην ιστορία ως ο καταστροφέας του Ελληνισμού! Το μεγάλο κύμα προσφυγων και το ακόμα μεγαλύτερο λαθρομεταναστών έρχεται στην Ελλάδα από την Τουρκια μέσω διακίνησης που ελέγχεται από τα εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεια που "δρουν" στην Τουρκια! Είναι ηλιου φαεινότερο πως η τουρκικη κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί είτε και τα δυο να ελέγξει τη διακίνηση. Είναι ευκαιρία λοιπόν η τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στέλνοντας κλιμάκια που θα βοηθήσουν τόσο στον έλεγχο των συνόρων όσο και στον έλεγχο του δικτύου των συνόρων όπως έχει αυτό εξελιχθεί, το οποιο είναι στο εσωτερικό της Τουρκίας τόσο ώστε να αντιμετωπιστεί η διακίνηση ανθρώπων είτε αυτοί είναι προσφυγες, λαθρομετανάστες, μαχητές όσο και η διακίνηση οπλων και ναρκωτικών ώστε να αποδυναμωθούν και οι εξτρεμιστές Ισλαμιστές.

    Όταν έγιναν οι σεισμοί στην Τουρκια εμείς αμέσως συμβάλλαμε με διασωστικά συνεργεία, θα πρέπει να κάνουμε και τώρα το ίδιο, γιατί μιλάμε για μια τεραστια κρίση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά τα πρωτοσέλιδα με τις τραγικές φωτογραφίες αλλά πουθενά κάποια καταδίκη των φασιστών της Ουάσιγκτον και των μπράβων της για τα εγκλήματα κατά της Συρίας.

    Για τα τροφαντά μοσχάρια των Βρυξελλών ας μη μιλήσουμε καλύτερα, ακόμη ψάχνουν να καταλάβουν γιατί οι Σύριοι φεύγουν από την πατρίδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδὴ δὲν ἔχουμε καταλάβει ἀκόμη γιατὶ τοὺς φέρνουν ὥστε νὰ τοὺς τὸ πετάξουμε κατάμουτρα καὶ νὰ ἀρχίσουμε ἄλλη τακτική;

    Θὰ εἴχαμε περισσότερους νεκροὺς ἄν εἴχαμε ναρκοθετήσει τὰ σύνορα καὶ κάναμε κάτι σκληρὰ παρόμοιο στὴν θάλασσα;

    Τό παιδάκι θά ζοῦσε,οἱ νεκροί θὰ ἦταν λιγότεροι καὶ ἐμεῖς καλλίτερα στὸν τόπο μας.

    Ἀλλὰ ἐγώ ἡ χαζὴ,ξέχασα τὴν προπαγάνδα γιὰ ξήλωμα τῶν ναρκῶν στὴν ὁποία προπαγάνδα πῆρε μέρος μέχρι καὶ ἡ Πριγκίπισσα Νταϊάνα,γλυκειά μέν, πρόβατο δέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά προβληματίζομαι γιατί αποδεχόμαστε ως κράτος - ως κυβέρνηση - ως λαός αυτη την κατάσταση - και δεχόμαστε να είμαστε το "διεθνές ξέφραγο αμπέλι" εισόδου παράνομων προσφύγων που αποτελούν "ανθούσα βιομηχανία" τούρκων δουλεμπόρων. Τί τους κάνουμε τους δουλέμπορους; τους κάνουμε παράδειγμα ή απλώς τους αφήνουμε να ξαναγυρίσουν στον τόπο προέλευσης για να συνεχίσουν το απάνθρωπο έργο τους;
    Είμαστε πραγματικά τόσο αδύναμοι ως κράτος και ως πολιτεία ώστε να μην μπορούμε, με την βοήθεια, με την οικονομική στήριξη, με την τεχνολογική υποστήριξη (ακόμη και ραντάρ και δορυφορικές εικόνες) να παρακολούθήσουμε τα σύνορά μας, για να διορθώσουμε μία κατάσταση που μας στεναχωρεί, μας εκθέτει, μας προβληματίζει, ακόμα και πιθανόν μας δυσφημίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.