29/9/15

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον Αλέξη στο Πεκίνο

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον Αλέξη στο Πεκίνο
Φωτογραφία Αθηναϊκό Πρακτορείο

Τα συγχαρητήρια του, για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κινέζος ηγέτης προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Πεκίνο. Η επίσκεψη θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού.
Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θεωρείται η πιό σημαντική επαφή του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν να ενδυναμώσουν και να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι τόσο ο κ. Σι, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, αντικείμενο της συζήτησης με την κ. Ρούσεφ ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βραζιλία, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια.

Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία τους τομείς αυτούς, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Συζήτησαν επίσης για την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, για να παραλάβει προσωπικά την Ολυμπιακή Φλόγα.

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ισημερινού, έγινε γνωστό ότι αντικείμενο της ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συζητήθηκαν επίσης τις σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στις δύο ηπείρους.

— Με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία.

Επίσης, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος του έδωσε τα συγχαρητήρια του για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Ισραήλ, κάτι που θα γίνει σύντομα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Το σημερινό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα λάβει μέρος επίσης στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και των τζιαχαντιστών (ISIL).

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα έχει συνάντηση με επικεφαλής συλλόγων της Ομογένειας.

Αμέσως μετά η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας Κατερίνα Μπούρα θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ…

Κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Τσίπρας είχαν την πρώτη τους χειραψία στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στον ΟΗΕ για τη Γ.Σ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι όταν ο κ. Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εισήλθαν στην αίθουσα έκαναν χειραψία με πολλούς ηγέτες, ενώ η πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς αγκάλιασε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας…

https://mignatiou.com/2015/09/o-kinezos-proedros-kalese-ton-alexi-sto-pekino/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.