1/9/15

Το ωραιότερο αρχαίο θέατρο του Πόντου (φωτο)

Η Προυσιάς προς Υπίω ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Βιθυνίας και πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Προυσία, που την έχτισε.

Στην Προυσιάδα, σημερινό Konuralp, που βρίσκεται στον δυτικό Πόντο, διασώζεται το καλύτερα διατηρημένο θέατρο ολόκληρης της παράλιας περιοχής του Πόντου, από τις Συμπληγάδες μέχρι και τον Βαθύ Λιμένα, το Βατούμ της Γεωργίας. 
Στην αρχαία πόλη γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα φυλάσσονται στο τοπικό μουσείο.

Το σπουδαιότερο μνημείο της αρχαίας πόλης είναι το αρχαίο θέατρο, με το ευρυγώνιο κοίλο του να δεσπόζει πάνω από την πόλη.
Τελευταία ανακάλυψη των αρχαιολόγων είναι ένας υπόγειος διάδρομος που οδηγεί από τα παρασκήνια στο προσκήνιο και την ορχήστρα.
Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Ντούζτσε, με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας πόλης και τη δημιουργία ενός ακόμα τουριστικού προορισμού για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
http://www.pontos-news.gr/article/139938/oraiotero-arhaio-theatro-toy-pontoy-foto

1 σχόλιο:

  1. Mεχρι τωρα (?), η αναφορα στο Ελληνικοτατο παρελθον του Ποντου ηταν απαγορευμενη, τα δε ευρηματα των Προγονων μας (που βρεθηκαν μονο σε τυχαιες προσπαθειες για εγκαταστασεις Δημοσιων αποχετευσεων πχ ), βρισκονται καταχωνιασμενα σε υπογεια, σχεδον αβατα (δες Μουσειο Τραπεζουντας-στο υπογειο το μπρουντζινο αγαλμα του Απολλωνα , τις μαρμαρινες κορες, και αλλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.