5/9/15

Για τρένα εξωτερικού call... mr Sotiris

Θα παραμείνουμε κλειστά από 3/8 έως 14/8, από 17/8 έως 28/8 και στις 31/8/15 λόγω καλοκαιρινής περιόδου.

Πείτε μου ειλικρινά ποια επιχείρηση ή και ποιο κατάστημα θα μπορούσε να αναρτήσει μια τέτοια επιγραφή στην πρόσοψή του εν έτει 2015; Ποιος ιδιώτης έχει πλέον την άνεση να κλείνει το μαγαζί του σερί για έναν ολόκληρο μήνα (οι μέρες που «λείπουν» παραπάνω είναι όλως τυχαίως τα Σαββατοκύριακα και ο Δεκαπενταύγουστος) και να δίνει ραντεβού στους πελάτες του τον Σεπτέμβρη σαν να ’ναι χειμερινό σινεμά;


Καθήστε αναπαυτικά γιατί μάλλον θα εκνευριστείτε. Το εν λόγω σημείωμα το είδε, το φωτογράφισε και μου το έστειλε ένας καλός φίλος στην οδό Σίνα 6. Ξέρετε τι βρίσκεται εκεί; Το ένα από τα δύο (δύο υπάρχουν στην Αθήνα) εκδοτήρια εισιτηρίων του ΟΣΕ. Ναι, σωστά καταλάβατε. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, κουρασμένοι από τον βαρύ χειμώνα, δεν μπορούσαν να μοιράσουν τις άδειές τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό και τον Αύγουστο. Ποιος ταξιδεύει καλοκαιριάτικα; Σκέφτηκαν και έβαλαν λουκέτο για έναν ολόκληρο μήνα.

Το αστείο θα τελείωνε εδώ, αν ο φίλος μου δεν μου εδιηγείτο και την ταλαιπωρία που τράβηξε για να βοηθήσει μια Γαλλίδα φίλη του που είχε την ατυχή ιδέα να θέλει να ταξιδέψει με τρένο από την Αθήνα στη Σόφια. Αρχικώς μπήκε στο site του ΟΣΕ. Αλλά εκεί έκπληκτος διαπίστωσε ότι ο ΟΣΕ πουλάει μόνον εισιτήρια εσωτερικού και ουχί εξωτερικού. Αποφεύγω τις λεπτομέρειες για την ιστοσελίδα. Την επισκέφθηκα χθες και είναι τόσο δύσχρηστη που χρειάζεται άλλη μία με οδηγίες για να κλείσεις ένα απλό εισιτήριο (άραγε, ποιος την έφτιαξε και πόσο μας κόστισε;).

Επιστρέφω, όμως, στην περιπέτεια του φίλου. «Τα εισιτήρια εξωτερικού εκδίδονται μόνο στη Σίνα και στο σταθμό Λαρίσης» του είπαν από τον ΟΣΕ. Κι έτσι την επομένη βρέθηκε στο περιβόητο εκδοτήριο της Σίνα. Εκεί είδε το εξής θέαμα. Στο ισόγειο βρίσκονταν τέσσερις άπραγες κυρίες καθ’ ότι δεν υπήρχε άλλος πελάτης, ενώ μία ακόμη κυρία κρατούσε ένα φτερό –σαν αυτά των ταινιών του ’60– και γενικώς ξεσκόνιζε μετέχοντας στο κουτσομπολιό που είχαν ανοίξει οι προαναφερθείσες. «Εμείς είμαστε μόνον για τα εισιτήρια εσωτερικού. Για τα διεθνή θα πάτε στον κ. Σωτήρη στο ημιυπόγειο», του είπαν. Η επόμενη σκηνή ήταν ακόμη πιο σουρεαλιστική. Πάνω στο γκισέ του κ. Σωτήρη υπήρχαν κολλημένα δεκάδες πολύχρωμα post it με διθυραμβικά ευχαριστήρια μηνύματα τουριστών που εξυπηρέτησε. «Thank you Sotiris», «Sotiris you are great», «Sotiri you saved us» κι άλλα τέτοια.

Ο Σωτήρης την ώρα που τον συνάντησε ο φίλος μου εξηγούσε με τρομερές λεπτομέρειες σε έναν πελάτη πώς θα ταξιδέψει στα Βαλκάνια κοιτώντας ένα χάρτη. Ξαφνικά το τηλέφωνο χτύπησε. Οταν το σήκωσε, άλλαξε το χρώμα του. Μία από τις τέσσερις κυρίες του φώναζε «να τελειώνει» γιατί «τελειώνει η βάρδια». Ο φίλος μου διέκοψε τον Σωτήρη για να του πει ότι είχε έρθει από το Καστρί. «Δεν ξανάρχεστε τη Δευτέρα;», πρότεινε αγχωμένος εκείνος. «Οχι, δεν ξανάρχομαι», απάντησε αυστηρά ο φίλος και μην τα πολυλογώ, το εισιτήριο τελικώς κόπηκε (χειρογράφως με καρμπόν σε τριπλότυπο), με τις κυρίες να ξανατηλεφωνούν στον Σωτήρη για «να τελειώνει».

Το τέλος της ιστορίας γράφτηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν τυχαία ο φίλος μου ξαναπερνούσε από τη Σίνα και είδε το σημείωμα «κλείνουμε για διακοπές». Δίπλα σε αυτό υπήρχε και ένα ακόμη που ενημέρωνε τους υποψήφιους επιβάτες ότι τον Αύγουστο «θα εκδίδονται μόνο ομαδικά (!) εισιτήρια κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας», ενώ για τους επιθυμούντες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό υπήρχε ένα τηλέφωνο που μαντέψτε ποιος το απαντούσε. Ναι, ο Σωτήρης. «Στη θέση του θα έκαναν εκτροπή στο κινητό μου», μου είπε ο φίλος μου χαμογελώντας, αλλά και εκφράζοντας την εύλογη αγανάκτησή του για όποιον προϊστάμενο δεν υποχρέωσε τις τέσσερις κυρίες, έστω, να μοιράσουν τις άδειές τους για να μη μπει λουκέτο.

Φίλες και φίλοι, απέφυγα σκοπίμως σήμερα άλλη μια πολιτική ανάλυση. Διότι σκέφτηκα ότι αυτό είναι το βαθύτερο πρόβλημα της χώρας. Το γεγονός ότι μια άχρηστη δημόσια υπηρεσία κλείνει έτσι απλά τον Αύγουστο, όταν δίπλα της υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά που έχουν βάλει οριστικό λουκέτο γιατί δεν μπορούσαν άλλο να τη συντηρούν. Γιατί είναι άχρηστη; Διότι κάθε πολιτισμένο κράτος έχει για τα τρένα του ένα site στο οποίο μπορεί εύκολα κανείς να αγοράσει ό,τι θέλει, ενώ τα εισιτήρια δεν διατίθενται, βέβαια, σε κάποια οδό Σίνα, αλλά από όλα τα ιδιωτικά ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας. Σε αυτά είναι βέβαιο ότι θα έβρισκε δουλειά ο εξυπηρετικότατος κ. Σωτήρης. Για τις συναδέλφους του, αμφιβάλλω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ - Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. ΣΩΤΗΡΗΔΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, εἴτε στόν Δημόσιο εἴτε στόν Ίδιωτικό τομέα.
    Καί μήν σπεύσετε νά ἐκθειάσετε τίς ...ἔμφυτες ἀρετές τοῦ ἰδωτικοῦ τομέα.
    Διότι, φαντάζεσθε μία ἀπό αυτές τίς τέσσερεις κυρίες νά κάνῃ κουμάντο στήν ἰδιωτική ἐπιχείρηση; Καί οὖσα μέν τεμπέλα ἀλλά καί τυχόν ἔξυπνη (ναί, τό ἕνα δέν ἀποκλείει τό ἄλλο), νά πιέζει κάθε Σωτήρη, γιά νά ἀποδώσει περισσότερο, νά "ρίχνει" ἀνταγωνιστές της επιχειρηματίες, κ.ο.κ.;
    Ἤ, φαντάζεσθε, μία ἄλλη ἀπό τίς τέσσερεις κυρίες, ἐπίσης τεμπέλα και ἔξυπνη, ὡς συνεργάτιδα τοῦ Σωτήρη σέ μία ἰδιωτική ἐπιχείρηση, πού ἄλλη δουλειά δεν κάνει ἀπό τό νά παρουσιιάζει τήν δουλειά τοῦ Σωτήρη ὡς κυρίως δικἠ της ἐπιτυχία, πρός τά ἄνω ρετιρέ τῆς ἐπιχειρήσεως, καί νά ταπεινώνει τόν Σωτήρη μέ ψέμματα και χειρισμούς (ἀργία γάρ, μήτηρ πάσης κακίας);
    Ὄχι τό θέμα δέν εἶναι δημόσιος ἤ ἰδιωτικός τομέας, τό θέμα εἶναι τό ΠΩΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ, πῶς δέν συντρίβονται, ἀλλά καί τό πῶς τίθενται ἐπικεφαλῆς οἱ Σωτήρηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὅσο γιά τόν ΟΣΕ, τά χάλια του, κρίνετέ τα ἀπό τό ἀπαράδεεκτο γεγονός, ὅτι ἐδῶ καί πάνω ἀπό δέκα χρόνια δεν λειτουργεῖ ἡ γραμμή Κόρνθος -Τρίπολη, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΡΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ τῆς γραμμῆς αὐτῆς!
    Ἤρκεσε ἕνα θανατηφόρο ἀτύχημα (οφειλόμενο κατά πάσα πιθανότητα στήν ὑπερβολική ταχύτητα που ἀνέπτυξε ὁ ὁδηγός στήν πρώτη φορά πού λευτούργησε ἡ ἀνακαινισθεῖσα γραμμή), γιά νά βροῦνε ἀφορμή να διακόψουνε (ΟΡΙΣΤΙΚΑ; -ΓΙΑΤΙ;) τήν σύνδεση τῆς επιβατικῆς καί ΚΥΡΙΩΣ σημαντικῆς ἐμπορικῆς αὐτῆς συνδέσεως τῆς κεντρικῆς Πελοποννήσου μέ Ἀθήνα.
    Προσθέστε ὅτι, πρό ὀλίγων ἐτῶν (σήμερα θά εἶναι σίγουρα χειρότερα), γιά νά κόψει κάποιος εἰσιτήριο Αθήνας-Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ από τήν ἐπαρχία, ὅπου δἐν εἶχε ὁρισθεῖ ἀνταποκριτής τοῦ ΟΣΕ, ἔπρεπε νά μεταβεί στήν Αθήνα 48 ὧρες ἐνωρίτερα για να παραλάβει τό εἰσιτήριο, ἀλλιῶς λέει θά το ἔδιναν σέ ἄλλον!
    Καί τό κούριερ; Νά μοῦ τό στείλετε μέ κούριερ τό εἰσιτήριο καί νά χρεωθῶ καί τό κούριερ, ζήτησε ὀ ταλαίπωρος. Καί πῆρε τήν ἑξῆγς ἀπάντηση: Ἔχουμε σύμβαση μέ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γιά τό κούριερ, ἀλλά παραδίδει εἰσιτήρια μόνο στήν περιοχή τῆς Ἀττικῆς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι ? δεν εχουν δικαιωμα να πανε τα τραινα μηνιαιες διακοπες ?!
    Ας σοβαρευτουμε. Φαινεται πως ολα οσα αναστυλωτικα γινονται με τον ανεκδιηγητο ΟΣΕ, ειναι απλα face lifts και τιποτε παραπανω, με αποτελεσμα δυσπραγειες, αναποτελεσματικοτητα, δυσφημιση και σιγουρα μερικα εκατομμυρια ζημια καθημερινα, καθως εννοει να λειτουργει με ρυθμους περασμενων αιωνων. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ και αναδομηστε τον ( ορα EL-AL)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.