3/9/15

Eξι σενάρια για την επομένη των εκλογών -Οι πιθανές συνεργασίες

«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΒΕΒΑΙΑ»
Η ανάλυση που κάνει το Open Europe για την επομένη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου καταλήγει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ίδιο συμπέρασμα: στην αυξημένη αβεβαιότητα.
Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ούτε οι συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε και αν θα χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Τα πάντα βρίσκονται υπό αίρεση.
Υπό αυτό το πρίσμα, το γνωστό think tank καταγράφει τα έξι βασικά μετεκλογικά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:

Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία
Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.
Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πρόκειται για ένα σενάριο-επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης αδύνατο, καθώς, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πετυχαίνει την είσοδό του στη Bουλή.
Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ 
Πρόκειται επίσης για ένα απίθανο σενάριο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική Bουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου Mνημονίου.
Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα
Το εν λόγω σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί. 
Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία
Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών. 
Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται πιο πιθανό να επιλέξει να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών
Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος.
Πηγή: iefimerida

4 σχόλια:

  1. Καί σενάριο 7 - Πρόεδρος τῆς Δημορκατίας

    Κανονικά, ἀπό ἀπόψεως δημοσίου καί ἐθνικοῦ συμφέροντος, δέν θά πρέπει νά γίνεται κάν σκέψη για νέες ἐκλογές. Συνεπῶς, τό σενάριο 6 (νέες ἐκλογές) εἶναι πιθανό μόνο λόγῳ τῆς φοβερῆς ἀνευθυνότητας πολλῶν πολιτικῶν.
    Φυσικά, τά πλέον πιθανά εἶναι τά σενάρια 4 καί 5 καί λιγώτερο τό σενάριο 2. Δηλαδή Κυβερνήσεις συνεργασίας εἴτε ὑπό τήν Νέα Δημοκρατία εἴτε ὑπό τόν Σύρριζα.

    ΤΩΡΑ, μία ἄλλη μορφή συνεργασίας - ΣΕΝΑΡΙΟ 7, πού θά μποροῦσε νά ὀνομασθῆ ΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗΣ - , εἶναι μία πολυκομματική Κυβέρνηση στήν ὁποία θά συμμετέχῃ ΚΑΙ ἡ Λαϊκή Ἑνότητα. Τό σενάριο αὐτό δέν εἶναι ἀπίθανο καί εἶναι καί ρεαλιστικότερο τῶν ἄλλων. Νά γιατί: Μέ πρόγραμμα τετραετίας, μέ ἀναζήτηση ἰσοδύναμων μέτρων μη ὑφεσιακῶν καί μή ἐκποιητιῶν μπίρ-παρά τῆς δημόσιας περιουσίας, μέ στόχο τήν ἄμεση λογική ἀπομείωση τοῦ χρέους ἀλλά καί μέ στόχο τήν πάταξη τῆς διαφθορᾶς χωρίς ἐξαιρέσεις, τέλος δε, μέ προοπτική τήν ἔξοδο πρός τήν δραχμή π.χ. μετά ἀπό δύο ἤ δυόμισυ χρόνια, ΕΑΝ ἡ παραμονή στό εὐρώ γίνῃ περαιτέρω ἀσύμφορη, εἶναι δυνατόν νά ἐξευρεθοῦν οἱ κονοί τόποι μιᾶς πραγμαιτκά εὑρύτερης συνεργασίας. Ἄλλωστε ἡ ρεαλιστική πολιτική γιά τήν Ἑλλάδα δέν μπορεῖ νά εἶναι οὔτε ἀπόλυτα μνημονιακή πλέον, οὔτε ἀκραιφνῶς ("ξεκάθαρα") ἀντιμνημονιακή.
    Ἡ μεγαλύτερη δυσκολία βεβαίως γιά τήν συνεργασία μνημονιακῶν μέ ἀντιμνημονιακές δυνάμεις, δέν εἶναι λοιπόν ἡ πραγματική ἀντίθεση τῶν ἰδεολογικῶν προγραμμάτων τους, ἀλλά εἶναι, ὅπως φαίνεται, ἡ ἔκθεση ὁρισμένων προσώπων ἐκ τῶν δυνάμεων αὐτῶν, καί δή τῶν μνημονιακῶν, σέ κάθαρση - λόγῳ τῆς ἀναγκαίας πατάξεως τῆς διαφθορᾶς ὑπό μία ἡγεσία ἡ ὁποία ὡς μικτή, δέν θά μπορεῖ νά συγκαλύπτῃ τήν διαφθορά.
    {Εἰρήσθω ἐν παρόδῳ, μάλιστα, ὅτι , ὑπό τά σημερνινά πολιτικά καί νομικά δεδομένα, ἡ προσπάθεια γιά αὐτοδυναμία, ἄν γιά ὁρισμένους εἶναι ὁδός διαφυγῆς ἀπό εὐθύνες, ἄν δέν ἐπιτύχουν τήν αὐτοδυναμία, γιά ἄλλους εἶναι ὁδός γιά νέα διαφθορά πρός ὄφελός τους ἄν ἐπιτύχουν τήν αὐτοδυναμία...]
    Τελος, last but not least, ἐκεῖνο πού θά πρέπῃ νά προσεχθῆ ἰδιαίτερα, εἶναι ὅτι μία πραγματικά πολυκομματική Κυβέρνηση (ὄχι εἰκονικά πολυκομματική ὅπως ὅλες οἱ συγκυβερνήσεις μέχρι σήμερα), ἀναβαθμίζει ἀναγκαστικά τόν ρόλο καί τίς εὐθύνες τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας.
    Τίς ὁποῖες δύναται καί πρέπει νά τίς ἀναλάβῃ, ἀκόμη καί ὑπερβαίνοντας ἄν χρειασθῆ, τήν προσωπική ἱστορία του στήν πολιτική, καί ἔστω καί ἄν κάτι τέτοιο κοστίζῃ προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι και να ψηφίσουμε βγαίνει μνημόνιο το οποίο θα αποτύχει πάλι οικτρά! Η συγκυβέρνηση έχει κλειδώσει εδώ και καιρό με οικουμενικό μανδύα.Απλώς ψηφίζοντας ΛΑ.Ε. δίδουμε μήνυμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι δεν αντέχουμε άλλο.Το χιουμοριστικό ίσως να είναι στις εκλογές ότι αν κερδίσει η ΝΔ θα μας πάει ο Άδωνις στη δραχμή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο το σενάριο 2 παίζει! Οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες! Και θα πέσουν για μία φορά ακόμη έξω! Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, αλλά θα χάσει 3-5 %. Το ξέρουν και οι πέτρες! Η ΝΔ παραπαίει εδώ και καιρό... Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ μπορεί να διατηρήσει το 27,81% των προηγούμενων εκλογών; Το ποσοστό της θα είναι σίγουρα μικρότερο από αυτό των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Στην καλύτερη περίπτωση να φθάσει γύρω στο 25%. Η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα είναι 5-10%. Οι Μητσοτάκηδες άλλωστε κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην κερδίσει η ΝΔ και να πάρουν την ηγεσία του κόμματος μετά την επερχόμενη πανωλεθρία...Οι ΑΝΕΛ θα μπουν σίγουρα στη Βουλή (3,5-5,5%). Η ΧΑ θα ανέβει και θα είναι 3ο κόμμα. Θα περάσει το 8%, ίσως να πιάσει και διψήφιο ποσοστό. Το Ποτάμι το βλέπω περίπου στα ίδια, ίσως και να χάσει περίπου 1-1,5 %. Το ΠΑΣΟΚ θα πέσει σίγουρα κι άλλο... Μακάρι να μη μπει στη Βουλή! Το αξίζει άλλωστε! Το κόμμα του Λαφαζάνη θα μπει στη Βουλή, αν και δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς τα ποσοστά του...Νομίζω πάντως ότι δε θα περάσουν το 5%. Το ΚΚΕ φυσικά θα μπει στη Βουλή περίπου με το ίδιο ποσοστό που είχε στις τελευταίες εκλογές, ενώ ο Λεβέντης για άλλη μία φορά θα μείνει εκτός Βουλής, αν και για πρώτη φορά θα ξεπεράσει το 2%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.