2/9/15

FT : Το βάρος των μεταναστών νέα πηγή διχασμού για την Ευρώπη


Η Γερμανία ζητά από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη να μοιραστεί το βάρος των μεταναστών. Εντάσεις πυροδοτούνται ανάμεσα σε κράτη που συνορεύουν. Η Σλοβακία τονίζει ότι το 95% των αιτούντων ασύλου είναι οικονομικοί μετανάστες.
Οι εντάσεις που σιγοβράζουν εδώ και καιρό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ανατολής και Δύσης, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της τεράστιας εισροής μεταναστών, ξέσπασαν και πάλι ανοικτά αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τη Δευτέρα τους γείτονές της στα ανατολικά ότι η ζώνη διέλευσης χωρίς διαβατήριο του μπλοκ (Σένγκεν) βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτός και αν εκείνοι σηκώσουν μεγαλύτερο μέρος του βάρους.
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, περιλαμβανομένων πολλών που διαφεύγουν από την τσακισμένη από τον πόλεμο Μέση Ανατολή, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες για να αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ, με συχνό τελικό προορισμό τους τον Βορρά που ευημερεί.
Αλλά η μαζική μετακίνηση έχει φέρει στα όρια τις ισχύουσες ρυθμίσεις της Ευρώπης σχετικά με τη μετανάστευση, έχει ερεθίσει τις πολιτικές που σχετίζονται με το ζήτημα, έχει εγείρει αμφιβολίες για τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων και έχει προκαλέσει τον δημόσιο διάλογο για τη δημιουργία ενός συστήματος για τον διαμοιρασμό των προσφύγων.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.