11/9/15

Κύπρος: Με πολλά δώρα ήλθε η ΕΝΙ - Επανέρχεται και η TOTAL

Σχεδιασμοί της εταιρείας για μεταφορά αερίου προς Αίγυπτο και Ευρώπη 
Λευκωσία: Ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός ΕΝΙ όχι μόνο δεν έφυγε από την Κύπρο αλλά παραμένει στην Κύπρο, έτοιμος να προχωρήσει σε συγκεκριμένες συμφωνίες που θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην κυπριακή πλευρά. Το πέρασμα του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, από το Προεδρικό μέγαρο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη άφησε πίσω του τα εξής τρία σημαντικά για την Κύπρο: 

Πρώτον, δέσμευση ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή και στα οικόπεδα 2, 3 και 9.

Δεύτερον, ετοιμότητα για μεταφορά του δικού μας φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και απ’ εκεί στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να επηρεάζεται από τις ανακαλύψεις στο αιγυπτιακό οικόπεδο «Ζορ».

Τρίτον, η ΕΝΙ θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός παίχτης στην περιοχή και σ’ αυτή την προσπάθεια η Κύπρος είναι σημαντικός παράγοντας λόγω των άριστων σχέσεών της με τα άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ξεκινώντας από την ανακάλυψη του κοιτάσματος στο αιγυπτιακό οικόπεδο «Ζορ», ο Κούντιο Ντεσκάλτζι ξεκαθάρισε πως η ΕΝΙ είναι δεσμευμένη ότι η Κύπρος θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι αυτό επεκτείνεται και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για το θέμα αναμένονται εξελίξεις εντός των προσεχών ημερών, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες. Βάσει των υφιστάμενων υπολογισμών της ΕΝΙ οι ποσότητες φυσικού αερίου που φαίνεται να υπάρχουν στο «Ζορ» θα πάνε για εσωτερική κατανάλωση στην Αίγυπτο.
 
Τα δεδομένα αυτά δεν θα λειτουργήσουν κατά τρόπο επιζήμιο για την Κύπρο, καθώς από πλευράς ΕΝΙ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο. Τόσο κατά τη συνάντηση όσο και στις δηλώσεις του ο κ. Ντεσκάλτζι αναφέρθηκε στη δημιουργία καλών συνεργειών ώστε το κυπριακό φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 να μεταφέρεται προς τις εγκαταστάσεις της ΕΝΙ στην Νταμιέτα της Αιγύπτου. Σημείωσε ότι «η εταιρεία έχει ένα άδειο τερματικό και κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην Κύπρο να βρει το δρόμο του για την Ευρώπη». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά την Κύπρο ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού θα έχει επαφές με τις εταιρείες Ντέλεκ και Νόμπολ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει και τη δική τους συγκατάθεση για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και απ’ εκεί στην Ευρώπη.

Πέραν αυτών ξεκαθάρισαν χθες και οι μελλοντικές κινήσεις της ιταλικής εταιρείας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Ντεσκάλτζι σημείωσε ότι η ΕΝΙ θα ακολουθήσει το ίδιο γεωλογικό μοντέλο που ανέπτυξε στην Αίγυπτο, αναφέροντας ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή κάνει επαναξιολόγηση των δεδομένων και του γεωλογικού μοντέλου για τα τρία οικόπεδα 2,3 και 9 στα οποία δραστηριοποιείται. Εν ολίγοις το μήνυμά του είναι πως υπάρχει «δέσμευση να συνεχίσουμε τη διερεύνηση στην Κύπρο».
 
Ένα επίσης σημαντικό μήνυμα που έδωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι είναι η αποφασιστικότητα της ΕΝΙ να καταστεί σημαντικός ενεργειακός παίχτης στην περιοχή και γι’ αυτό προτίθεται να κινηθεί επιθετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρεί πως η Κύπρος λόγω των καλών σχέσεων που έχει αναπτύξει με τις άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
 
Επανέρχεται και η TOTAL

Η γαλλική εταιρεία TOTAL επανέρχεται μετά τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η γαλλική εταιρεία ζήτησε χθες από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη να έχουν μια νέα συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών. Στόχος της συνάντησης, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, είναι η εταιρεία να παρουσιάσει προς τον κ. Λακκοτρύπη κάποια νέα δεδομένα σ’ ό,τι αφορά τις έρευνές της στην περιοχή. Γι’ αυτό και ο υπουργός Ενέργειας αναμένει τους εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας στη Λευκωσία προκειμένου να τους ακούσει.
 
Τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, αφήνουν την Κυβέρνηση πλήρως ικανοποιημένη, καθώς οι εξελίξεις αποτελούν και απάντηση προς όσους το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν αμφιβολίες για την πορεία των ενεργειακών θεμάτων. Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση με την ΕΝΙ, σημείωσε ότι τα όσα είπε ο κ. Ντεσκάλτζι μιλούν από μόνα τους. Πρόσθεσε λέγοντας πως «από πλευράς Κυβέρνησης, θα ήθελα να αναφέρω μόνο ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και να κινούμαστε βάσει συγκεκριμένου πλάνου και στρατηγικού σχεδιασμού».
 
Μιλώντας για την επίσκεψη του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΝΙ στην Κύπρο, ο Γιώργος Λακκοτρύπης τη χαρακτήρισε σημαντική. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προοπτικές για την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας. Σημείωσε ακόμα ότι «διαφοροποιείται η εικόνα που είχε η ΕΝΙ για την Κύπρο».

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.