9/10/15

Ευρωβουλή 10.6.2015: Με ευθύνη τεσσάρων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και 2 του ΚΚΕ δεν καταψηφίστηκε η TTIP !

Η Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade Investment Partnership – TTIP) βρίσκεται απ' ό,τι όλα δείχνουν στο τελικό στάδιο μετά από πολύχρονες, άκρως απόρρητες και απόλυτα μυστικές, διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.
Η συμφωνία την οποία η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προπαγανδίζει πλέον ανοιχτά με το παραπλανητικό - new speak -  σύνθημα : "Η Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων Κάνει την εμπορική δουλειά για σένα", αποτελεί την "τελική λύση" των αγορών και των πολυεθνικών ενάντια στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των κοινωνιών της Ευρώπης και το τελειωτικό χτύπημα στις ανεμικές πλέον δημοκρατίες και την οριακή έστω σήμερα ανεξαρτησία των κρατών απέναντι στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. 


Στον αντίποδα, εκατομμύρια άνθρωποι απο όλες τις χώρες της Ευρώπης οργανώνουν καμπάνιες, συλλογή υπογραφών, κάνουν δεκάδες διαδηλώσεις και προωθούν την αντιπληροφόρηση ενημέρωσης των κοινωνιών απέναντι στο επερχόμενο μυστικό σχέδιο απόλυτης κατάλυσης όλων των κατακτημένων κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους από το εταιρικό συμφέρον των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών και βιομηχανικών κολοσσών. 

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια συλλογής υπογραφών έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές : 


Μεγάλα ερωτηματικά για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης, διαβάστε το άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου : Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση για την TTIP;  


Σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 10 Ιουνίου 2015, η επικύρωση της συμφωνίας έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ελληνική κοινωνία προσηλωμένη στα εσωτερικά ζητήματα και υπνωτισμένη από τις δήθεν διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και με τα ελληνικά ΜΜΕ σε σιγή ασυρμάτου σχετικά με το ζήτημα της TTIP και την επικείμενη ψήφισή της από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις 10 του Ιούνη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 6 εκλεγμένους ευρωβουλευτές από τις ευρωεκλογές του 2014.
Τους :  Μανώλη ΓλέζοΣοφία ΣακοράφαΔημήτρη ΠαπαδημούληΚωνσταντίνα ΚούνεβαΚωνσταντίνο  Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου (αντικατέστησε τον παρετηθέντα λόγω υπουργοποίησής του Γιώργο Κατρούγκαλο). [1]

Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα που έχουμε υπόψη μας και τα οποία αναφέρονται στη σχετική συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου της 10.6.2015 για τη Δια­τλα­ντι­κή Συμ­φω­νία Επεν­δύ­σε­ων και Εμπο­ρί­ου, προκύπτει ότι ο πρόεδρος Μάρτιν Σούλτς διαπιστώνοντας στην πορεία πως δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να υπερψηφιστεί η TTIP, έθεσε θέμα ανα­βολής της σχε­τι­κής ψη­φο­φορίας, αλ­λά και της ίδιας της συ­ζή­τη­σης, με πρό­σχη­μα το με­γά­λο πλή­θος τρο­πο­λο­γιών που εί­χαν κα­τα­τε­θεί.

Αυτό που συνέβη ήταν πως οι πολέμιοι της συμφωνίας TTIP επέμεναν στη συνέχιση της διαδικασίας ενώ οι υπέρμαχοι της TTIP υπερψήφισαν την πρόταση του Σούλτς για αναβολή της συνεδρίασης 
Σύμφωνα με δημοσίευση στο meatnews.gr, η οποία επιβεβαιώνεται και από όλες τις άλλες πηγές που αναζητήσαμε, vouliwatch.grthepressproject.gr :

«Υπέρ της αναβολής της συζήτησης ψήφισαν 183 ευρωβουλευτές, ενώ 181 ψήφισαν να συνεχιστεί η συζήτηση και 37 απείχαν.
Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της πραγματοποίησης της συζήτησης τάχθηκαν οι Γλέζος και Κούνεβααπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά ο κ. Κύρκος από το Ποτάμι. Οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν. Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές μας δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία. Από τις πολιτικές ομάδες την αναβολή υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (όπου συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία), ενώ 41 ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Δημοκρατών ψήφισαν ενάντια στην πρόταση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου για αναβολή. Στην πρόταση για συνέχιση της συζήτησης επέμενε η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL και οι Πράσινοι.

Τη σφοδρότερη κριτική συγκεντρώνει ο λεγόμενος μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή- Κράτους (ISDS) που προβλέπεται από την ΤΤΙΡ, o οποίος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ενάγουν κυβερνήσεις.»
 
Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή ψηφοφορία οι 2 βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν αποχή διευκολύνοντας τα σχέδια Σουλτς στη μεθόδευσή του για μελλοντική επικύρωση της TTIP, ενώ από τους 6 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑπαρόντες ήταν μόνο 2, ο Μανώλης Γλέζος και η Κωνσταντίνα Κούνεβα οι οποίοι και καταψήφισαν την πρόταση του Σουλτς για αναβολή της συζήτησης και απουσίαζαν(!) οι υπόλοιποι 4 ευρωβουλευτές (σύμφωνα με δικές μας έγκυρες πηγές εξαφανίστηκαν στην κυριολεξία για πέντε ώρες) δηλαδή οι : Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα, Κωνσταντίνος  Χρυσόγονος και Στέλιος Κούλογλου.

Επειδή σε αυτή τη ζωτική για τους λαούς της ευρώπης ψηφοφορία και 3 μόνον επιπλέον ψήφοι θα ήταν  αρκετοί για να ανατρέψουν τα ευρωατλαντικά σχέδια σε εκείνο τουλάχιστον το κρίσιμο στάδιο αλλά  αντί γι αυτό οι 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απλά εξαφανίστηκαν είναι απολύτως βέβαιο πως κάτι πολύ βρώμικο υλοποίησαν (εκείνοι τουλάχιστον οι ευρωβουλευτές που στήριξαν αμέσως μετά και το 3ο Μνημόνιο Τσίπρα). Και εννοούμε τους Δημήτρη ΠαπαδημούληΚωνσταντίνο  Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου.

Αλλά και η στάση της Σοφίας Σακοράφα μας είναι σκοτεινή και απαιτείται να δώσει άμεσες εξηγήσεις για τη στάση της εξαφάνισής της από το ευρωκοινοβούλιο κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για την TTIP.   

Από πλευράς μας κάναμε μια στοιχειώδη αναζήτηση στον προσωπικό της λογαριασμό TWEET μήπως και κάτι μας έχει διαφύγει, μήπως δεν ήταν παρούσα στο ευρωκοινοβούλιο εκείνη την ημέρα (μήπως βρισκόταν ας πούμε στην Ελλάδα) ή μήπως είχε κάνει κάποια σχετική με την TTIP δήλωση ή σχόλιο μιας που όπως μπορεί κανείς να δεί με μια απλή επίσκεψη εδώ, η Σοφία Σακοράφα είναι και πολυγραφότατη και παρεμβαίνει σε μεγάλο εύρος διεθνών ζητημάτων.

Τίποτα. Ούτε μία δήλωση από την Σοφία Σακοράφα για την TTIP στις 10.6.2015. Αναφέρεται ωστόσο σε άλλα θέματα της συνεδρίασης που σημαίνει πως ήταν παρούσα στο ευρωκοινοβούλιο εκείνη την κρίσιμη ημέρα.

Για τους 3 συνήθεις συνοδοιπόρους του νεοφιλελευθερισμού ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κάποια αξίωση. Ούτε για τους 2 στυλοβάτες του καθεστώτος ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Θα περιμέναμε όμως κάποια εξήγηση από τη Σοφία Σακοράφα. 

Πάντα έτοιμοι να επανορθώσουμε.

Σημειώσεις:
  
[1]. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον μόλις 4 ευρωβουλευτές. Τους  Δημήτρη ΠαπαδημούληΚωνσταντίνα ΚούνεβαΚωνσταντίνο  Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου. Ο Μανώλης Γλέζος έχει αντικατασταθεί από τοΝίκο Χουντή ο οποίος μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου στις 15.7.2015 αποχώρησε από την Κυβέρνηση και πήρε στην ευρωβουλή τη θέση του Γλέζου ως πρώτος επιλαχών ενώ στη συνέχεια, στις 26.8.2015 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφοντας τη ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ 53 ΜΕΛΩΝ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ  όπως και η Σοφία Σακοράφα η οποία επίσης αποχώρησε με δήλωσή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πλέον ανεξάρτητη ευρωβουλευτής.Η ελληνική καμπάνια συλλογής υπογραφών εδώ :

Σταματήστε τις TTIP και CETA!Για την TTIP μπορείτε να διαβάσετε :


Ένα αναλυτικό κείμενο του John Hilary  
 (Διαβάστε το βιβλίο του John Hilary στα ελληνικά με κλικ στην εικόνα)


Διαβάστε επίσης :


  


4 σχόλια:

 1. Τη σημερινή εποχη το πιο ύπουλο παιχνίδι παίζεται απο τις λεγόμενες Ριζο-σπαστικες αριστερές ( ο θεός να τις κανει τέτοιες) δυναμεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τετοια παραπληροφορηση θα τη ζηλευε και ο ιδιος ο Γκεμπελς...ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ .Πέμπτη 11 Ιούνη 2015

  Την αντίθεσή της στην αναβολή της προγραμματισμένης για χτες ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ - ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), εκφράζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

  Η δήλωσή της έχει ως εξής:

  «Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αναβολή της ψηφοφορίας σχετικά με την έκθεση συστάσεων της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ - ΗΠΑ (ΤΤΙΡ). Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε συνεννόηση με τις πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Συντηρητικών - Μεταρρυθμιστών απέσυρε με μονομερή απόφασή του την ψηφοφορία από την ημερήσια διάταξη, αξιοποιώντας τον αντιδραστικό κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.
  Η αναβολή της ψηφοφορίας εξυπηρετεί τις ανάγκες εξεύρεσης συμβιβαστικών ισορροπιών ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και της συνοχής στο εσωτερικό τους, ως αποτέλεσμα αντιτιθέμενων συμφερόντων και ανταγωνισμών τμημάτων του κεφαλαίου στην ΕΕ σχετικά με τη Διατλαντική Συμφωνία. Η συζήτηση, με δεδομένο ότι δεν θα επακολουθούσε ψηφοφορία θα μετατρέπονταν σε φιλολογική, κρύβοντας την πραγματική στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην αντιλαϊκή συμφωνία: Ποιοι δηλαδή την στηρίζουν και ποιοι, παρά τους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις, όπως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL, επιδίδονται σε σωρεία τροπολογιών, επιχειρώντας τάχα να τη.... διορθώσουν, συμπλέοντας στρατηγικά στην ίδια κατεύθυνση. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με "παρών" για το αν θα διεξαχθεί συζήτηση χωρίς να επακολουθήσει ψηφοφορία, γιατί ακριβώς δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη απόφαση που είχε προηγουμένως μεθοδεύσει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.Το ΚΚΕ όπως έχει τονίσει κατ' επανάληψη απορρίπτει την ΤΤΙΡ και υπογραμμίζει ότι ούτε από συστάσεις παίρνει, ούτε από διορθώσεις και τροπολογίες. Οι λαοί έχουν συμφέρον να την απορρίψουν και να ξεσηκωθούν κατά αυτής της αντιλαϊκής συμφωνίας και του συστήματος που τη γεννά»....http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8473802

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. και για οσους δεν καταλαβαν: ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απέσυρε με μονομερή απόφασή του την ψηφοφορία από την ημερήσια διάταξη, αξιοποιώντας τον αντιδραστικό κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.Η συζήτηση, με δεδομένο ότι δεν θα επακολουθούσε ψηφοφορία θα μετατρέπονταν σε φιλολογική, Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με "παρών" για το αν θα διεξαχθεί συζήτηση ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, γιατί ακριβώς δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη απόφαση που είχε προηγουμένως μεθοδεύσει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου..''. Αλλα ιδιαιτερα το παρακατω βαθυστοχαστο σχολιο του γραφοντος ειναι ολα τα λεφτα: ''Για τους 3 συνήθεις συνοδοιπόρους του νεοφιλελευθερισμού ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κάποια αξίωση. Ούτε για τους 2 στυλοβάτες του καθεστώτος ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Θα περιμέναμε όμως κάποια εξήγηση από τη Σοφία Σακοράφα....''

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.