6/10/15

Startups... και στην κορφή κανέλλα!

Μόλις το 8,7% των νέων στην Ελλάδα έχει τεχνικές γνώσεις Προγραμματισμού

Μακρύ δρόμο, προκειμένου να προσεγγίσει τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, πρέπει να διανύσει η Ελλάδα. Σε μια χρονική συγκυρία, που η Ελλάδα κάνει “πρωταθλητισμό” στην ανεργία μεταξύ των νέων ανθρώπων, στη χώρα μας διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, που αποτελούν διαβατήριο για την αγορά εργασίας.
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά τον αριθμό των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, που έχουν γνώσεις Προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, μόλις το 8,7% των νέων - το χειρότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη - έχουν γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή με χρήση ειδικής γλώσσας Προγραμματισμού. Η Ελλάδα αυτή απέχει μακράν από το μέσο Κοινοτικό όρο, που βρίσκεται στο 19,7% και βρίσκεται στο άλλο άκρο των βέλτιστων επιδόσεων της Φινλανδίας, όπου το ποσοστό των νέων ηλικίας, 16 έως 24 ετών, που έχουν γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή με χρήση ειδικής γλώσσας Προγραμματισμού, ανέρχεται στο 37%. Τ
ο συγκεκριμένο κενό δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά κάθε άλλο παρά άνευ σημασίας είναι, καθώς οι βασικές ικανότητες προγραμματισμού θεωρούνται, σήμερα, αναγκαίες για πολλές θέσεις εργασίας.
Τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., που διακρίνονται για τις επιδόσεις των νέων σε θέματα Προγραμματισμού, κατέχει η Μάλτα με ποσοστό 28%, ακολουθούμενη από τη Σουηδία και την Εσθονία με 25,6% έκαστη, με την Κροατία να έπεται σε απόσταση αναπνοής με 25,5%, και την Ισπανία να τη διαδέχεται με 25,2%.
Στο άλλο άκρο της κατάταξης, ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα έχει η Ρουμανία, όπου το ποσοστό των νέων ηλικίας, 16 έως 24 ετών, που έχουν γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή με χρήση ειδικής γλώσσας Προγραμματισμού, διαμορφώνεται μόλις στο 8,88%, με την Τσεχία να συγκεντρώνει ποσοστό 9,49%, με το ποσοστό της Βουλγαρίας να φθάνει το 10,9% και την Ιρλανδία να κατέχει ποσοστό 12,4%.
Αν και ο μέσος Κοινοτικός όρος του 19,7% θεωρείται χαμηλός με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ε.Ε. φαίνεται ότι κάνει βήματα βελτίωσης, αφού η αντίστοιχη επίδοση ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 11%.

Απαιτήσεις Το έλλειμμα των ψηφιακών δεξιοτήτων αποστερεί “πόντους” ανταγωνιστικότητας από την ελληνική νεολαία, σε μια εποχή που τα digital skills εξελίσσονται σε σημαντικό asset, ιδίως για την απασχόληση των νέων. Ήδη σήμερα, για το 90% των επαγγελμάτων απαιτούνται ορισμένες ικανότητες στον τομέα των ΤΠΕ. Επιπλέον, οι επαγγελματίες του τομέα των ΤΠΕ αποτελούν κομβικό πυλώνα του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη ζήτηση να αυξάνεται, ετησίως, κατά 3% και τον αριθμό των πτυχιούχων Πληροφορικής να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Ως εκ τούτου, πολλές θέσεις εργασίας για ΤΠΕ μένουν κενές, παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχει έλλειψη μέχρι και 825.000 επαγγελματιών στον τομέα των ΤΠΕ έως το 2020.

4 σχόλια:

  1. Έλεος!

    Αυτό το "οι βασικές ικανότητες προγραμματισμού θεωρούνται, σήμερα, αναγκαίες για πολλές θέσεις εργασίας" είναι μία ηλιθιότητα που δεν οδηγεί πουθενά. Να γίνω κι εγώ ολίγον οικονομολόγος, και λίγο γραφίστας, και λίγο μάνατζερ, και λίγο δικηγόρος, να έρθω να σας το παίζω γνώστης. Τίποτ' άλλο;

    Αυτό που δεν καταλαβαίνει πολύς κόσμος είναι ότι ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ: τη μία μέρα δεν θα το πετύχεις, την άλλη λίγο καλύτερα και την τρίτη εντάξει. Θέλει μελέτη, οργάνωση, μεθοδικότητα, ανάλυση και πολλά άλλα. Και σπουδές. Σπίτι σου κάτσε και πελέκα όσο κώδικα θες. Κι εγώ σπίτι μου κάθομαι και κάνω και ολίγον τον οικονομολόγο, και ολίγον το δικηγόρο και ολίγον τα πάντα. Αν θες να προσλάβεις ένα σοβατζή να σου κάνει το λογισμικό, ε, σοβατζή θα έχεις.

    Νεοελληναρά μανατζαρέε της κακιάς ώρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο προγραμματισμός ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν πετυχαίνεται σε μία μέρα, αλλά από μήνες έως χρόνια, ανάλογα με το επίπεδο που θέλει να επιτύχει κανείς....Αλλά το ότι δήθεν δεν πετυχαίνεται στο σπίτι, είναι επιεικώς, μία βλακεία και μισή...Προγραμματισμό μαθαίνεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από προσωπικό διάβασμα...Ξεκινώντας από ένα βιβλίο για κάποια γλώσσα (υπάρχουν χιλιάδες) μέχρι παρακολουθώντας κάποια διαδικτυακά μαθήματα δωρεάν μάλιστα.

      Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας προγραμματισμό ΔΕΝ σημαίνει ότι μπορείς να δουλέψεις ή ότι είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις μία start-up εταιρία...Μην λέμε ότι θέλουμε...Ακόμη περισσότερο από το να γνωρίζεις μία γλώσσα προγραμματισμού (είτε υψηλού είτε χαμηλού επιπέδου) ή κάποιο υπολογιστικό πακέτο, χρειάζεται να γνωρίζεις τα μαθηματικά (δηλαδή διάφορες υπολογιστικές μεθόδους) και την φυσική ώστε να μπορέσεις είτε να δώσεις λύσεις σε διάφορα προβλήματα μέσω ενός προγράμματος που θα γράψεις είτε να δημιουργήσεις καινούργια τεχνογνωσία σε διάφορα θέματα.Αυτός είναι ο λόγος που στην βαριά βιομηχανία οι απλοί προγραμματιστές δεν κατέχουν πολλές θέσεις αλλά τις καταλαμβάνουν περισσότερο μαθηματικοί, μηχανικοί, φυσικοί αλλά μέχρι και γεωλόγοι (για συγκεκριμένους τομείς της βιομηχανίας). Με λίγα λόγια όλα είναι σχετικά με το αν κάποιος γνωρίζει προγραμματισμό και πόσο μπορεί να δουλέψει με βάση αυτών των γνώσεων.Άρα το κείμενο αερολογεί και πιστεύω ότι έχει λάθος που μιλάει για ποσοστό 8.7% στους νέους 16-24...Θεωρώ ότι ούτε 5% δεν είναι το ποσοστό αυτό...

      Άρα πέρα από τις κραυγές σας, που εν μέρει είναι δικαιολογημένες, ίσως θα ήταν καλύτερα να γνωρίσετε περισσότερο το θέμα και ο ίδιος.

      Διαγραφή
  2. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζει προγραμματισμό σε μεγάλη κλίμακα η ελληνική νεολαία (που γνωρίζει περισσότερο από πολλές άλλες...αλλά λέμε τώρα) σίγουρα δεν είναι το αίτιο της οικονομικής ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ της Ελλάδος από το 1981 και μετά ! Επίσης σίγουρα τα σταρτ απς δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα ή δε θα διορθώσουν την καταστροφή ! Όπου ακούω για σταρτ απ και τουρισμό ως μοχλό ανάπτυξης σκέφτομαι σε τι προτεκτοράτο ζούμε ! Η ανάπτυξη έρχεται μέσω βιομηχανίας , αυτάρκειας και οικονομικών θαυμάτων τύπου Τουρκίας.Αλλά μέσα σε μία Ένωση με τη Γερμανία έχεις υπογράψει ότι απεμπολείς κάθε δικαιώμα βιομηχανικής ανάπτυξης.Τα σταρτ απς είναι η μεγάλη φούσκα των Σαμαροβενιζέλοτσιπραίων μετά την πράσινη ανάπτυξη του Γιωργάκη.Μάθετε όλοι προγραμματισμό δηλαδή μπας και βγούμε από την κρίση όπως βάλτε όλοι φωτοβολταικά να βγάλουμε λεφτά ! Έβαλε ο κόσμος και την πάτησε.Άν δεν καπνίσει φουγάρο και δεν τονωθεί η πρωτογενής παραγωγή θα είμαστε μια ζωή προτεκτοράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τραγικό κατάντημα ,αν σκεφτείς πως το 1972 ,οταν μπήκα στην Ανωτάτη Βιομηχανική (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιά) διδασκόμασταν εντατικά Ανάλυση και Προγραμματισμό ,έστω και με τις σήμερα θεωρούμενες αρχαίες FORTRAN και COBOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.