7/10/15

Σας βρήκαμε ισοδύναμα...


Η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράττει €168 εκ. κάθε χρόνο από τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για να καταργήσει τον φόρο ψάχνει ισοδύναμα, δηλαδή κάποιον άλλον φόρο. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:
1. Δεν υπάρχουν ισοδύναμα στην Οικονομία. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να φέρνει στην Οικονομία το ίδιο αποτέλεσμα με ένα άλλο μέτρο. Υπάρχουν ΙΣΟΠΟΣΑ. Εισπρακτικά ισόποσα - εάν θεωρήσουμε ότι αυτά που προβλέπονται από την φοροεπιδρομή θα εισπραχθούν, διότι το βέβαιο είναι ότι δεν θα εισπραχθούν και θα... τονώσουν την μαύρη οικονομία.
2. Ισόποσο των €168 εκ. δεν είναι μόνο ένας άλλος φόρος, αλλά και αντίστοιχη περικοπή δημοσίων δαπανών. Επειδή η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κόψει έστω και ένα ευρώ, προσφερόμαστε να τη βοηθήσουμε:
Ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο €579 εκ. ως “ενίσχυση” στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, δηλαδή 16.000 ευρώ τον χρόνο ανά συνταξιούχο όταν η αντίστοιχη ενίσχυση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ είναι μόνον 2.200 ευρώ τον χρόνο.
Μάλιστα, το σκεπτικό αυτής της πολύ χουβαρδάδικης παροχής είναι πιο εξοργιστικό από την παροχή:
Ό ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων στη ΔΕΗ ήταν η ίδια η ΔΕΗ. Όταν πουλήθηκε το 49% της ΔΕΗ, η συντεχνία του Φωτόπουλου ισχυρίστηκε ότι καθώς η ΔΕΗ δεν πλήρωνε στον εαυτό της ασφαλιστικές εισφορές ως εργοδότης, μέρος της περιουσίας της ανήκει στους εργαζόμενους. Λογικό, κατ΄ αρχήν. Πόσες όμως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που κεφαλαιοποίησε η ΔΕΗ; Θα μπορούσε να γίνει μια απλή μελέτη βάσει των αποδοχών των εργαζομένων και να προσδιορισθεί το ποσόν. Δεν έγινε αυτό. Η συντεχνία του Φωτόπουλου πίεσε, και οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή αποδέχθηκαν, να χρηματοδοτεί ο φορολογούμενος με €600 εκ. περίπου τον χρόνο τις συντάξεις των ασφαλισμένων. (Ο Ν.2773/99 που ήταν η κύρωση της σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και Ελληνικού κράτους, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον (τότε) Συνασπισμό της Αριστεράς.) Στους προϋπολογισμούς της ύφεσης το ποσό αυτό έγινε €579 εκ. τον χρόνο μέχρι και το 2016!
Προσέξτε το τερατωδώς παράλογο:
Το 49% της ΔΕΗ πουλήθηκε €1,76 δισ. περίπου. Δηλαδή, την στιγμή της πώλησης η αξία της εταιρείας ΣΥΝΟΛΙΚΑ προσδιορίστηκε στα €3,6 δισ. (Σήμερα αξίζει λιγότερο από €1,5 δισ.). Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο συνταξιούχοι της ΔΕΗ πήραν από τον φορολογούμενο (με τις διακομματικές ευλογίες του πελατειακού κράτους) περίπου €10 δισ.!!! Δηλαδή 3 φορές την συνολική αξία της ΔΕΗ την στιγμή της πώλησης και πάνω από 7 φορές την συνολική σημερινή της αξία!
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η ΔΕΗ κάλυπτε η ίδια τις ανάγκες του συνταξιοδοτικού της ταμείου πλήρωνε πολύ λιγότερα, μολονότι και τότε οι συντάξεις της προνομιούχου συντεχνίας ήταν δυσανάλογα υψηλές: το 1998 πλήρωσε σε δραχμές το αντίστοιχο των €126 εκ. και το 1999 πλήρωσε το αντίστοιχο των €134 εκ. Δηλαδή, οι αποδοχές των πελατών του Φωτόπουλου (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τότε) τετραπλασιάστηκαν μόλις η πηγή της χρηματοδότησης έγινε η τσέπη του φορολογούμενου!!!
Χωρίς, λοιπόν, κανένα πρόβλημα ηθικής τάξης θα μπορούσε η επιδότηση των συνταξιούχων της ΔΕΗ να μειωθεί κατά €168 εκ. Και πάλι προκλητική θα ήταν. Αν μάλιστα η κυβέρνηση της αριστεράς την εξίσωνε με την αντίστοιχη του ΙΚΑ, με δεδομένο τις 35.000 περίπου συνταξιούχων της ΔΕΗ σήμερα τα €579 εκ. θα μειώνονταν στα €77 εκ. Θα εξοικονομούσαμε έτσι πάνω από €500 εκ. τον χρόνο ικανά να υπερκαλύψουν τον ΦΠΑ των ιδιωτικών σχολείων, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και να αφήσουν και περίσσευμα.
Διαφωνεί κανένας;

Θ. Τζήμερος

4 σχόλια:

  1. Ωραία τα λέει ο Τζήμερος ο γερμανοτσολιας όσα αφορούν τους άλλους.
    Ότι αφορα όμως τον ίδιο δεν λέει κουβεντα.
    Δεν μας λέει κουβεντα λοιπόν για τις εκλογικες κομματικες επιχορηγήσεις που παίρνει ο ίδιος πάντα μετα τις εκλογες, τις οποίες για να είναι ακόμη μεγαλύτερες σκαρφίζεται και διάφορα τρίκ.
    Έτσι για παράδειγμα σε κάποιες εκλογες άκουσα έκπληκτος τον πρόεδρο της βουλής (ο Τραγάκης ήταν αν θυμάμαι καλά) να λέει ότι το κόμμα του Τζήμερους συνεταιρίζεται με το κόμμα του Μάνου μονο όσον αφορα την εκλογικη αποζημίωση έτσι ωστε αν έπερναν και τα δύο μαζί πάνω από 1% να έπερναν αρκετα μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτην που θα έπερναν χωριστά.
    ΥΓ Κάτι τετοια κάνει ο Τζήμερος και μετα βγαίνει στην τηλεόραση με τσιρότα και μελανά μάτια από τις σφαλιάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωραία τα λές φίλε αλλα ταυτόχρονα αφήνεις την ΔΕΗ να σε κλέβει.. εκτός αν δουλέυεις στην ΔΕΗ, τότε κλέβουνε ολους εμάς.... λίγιο ηθος δεν βλάπτει .. κάνει καλό στην δυνείδηση σου

      Διαγραφή
  2. Ο Τζήμερος τα λέει πολύ ωραία και έχει απόλυτο δίκιο στο συγκεκριμένο θέμα.
    Όχι μόνο οι 35.000 αυτοί συνταξιούχοι της δ.ε.η. βγήκαν στην σύνταξη με ΟΥΤΕ 25 εργάσιμα χρόνια...στην ΠΛΗΡΗ σύνταξη επαναλαμβάνω...αλλά και παρα πολλοί από αυτούς βγήκαν και με 22 και 20 χρόνια.
    Ελάχιστοι από αυτούς δούλευαν στα ορυχεία της Πτολεμαϊδας ή της Μεγαλουπόλεως ώστε να έχουν έστω και μια αμυδρή δικαιολογία για τους εξωφρενικούς μισθούς και σύνταξεις τους.
    Μπορεί ο οποιοσδήποτε από εμάς εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα να βγει στην ΠΛΗΡΗ σύνταξη με 20 και 22 χρόνια δουλειάς;
    Ένας φούρναρης, ένας λογιστής μιάς εταιρείας, ένας βιβλιοπώλης, ένας βιοτέχνης μικρής οικογενειακής επιχείρησης, ένας υπάλληλος εταιρείας κλπ;
    Όχι βέβαια.
    Άρα 50% τουλάχιστον να μειωθούν οι συντάξεις στους 600.000 σχεδόν συνταξιούχους του δημοσίου και απόλυση τουλάχιστον 400.000-500.000 δημοσίων υπαλλήλων που που όλοι ξέρουμε ότι αποδεδειγμένα είναι άχρηστοι, βύσματα, πτυχιοπλαστογράφοι, ανεπαρκείς, υπεράρθιθμοι.

    Χωρίς τους φόρους των εργαζομένων(υπαλλήλων, ιδιοκτητών, ελευθέρων επαγγελματιών, εμπόρων κλπ) του ιδιωτικού τομέα "γρανάζι δεν γυρνά".
    Ούτε ένα € φόρο στο κράτος των δεξιών-αριστερών-κεντρώων βασανιστών των Ελλήνων.
    Τι έλεγαν οι συριζαίοι, οι αριστεροι, οι αριστεριστές και οι κομμουνιστές ΜΕΧΡΙ τον Ιανουάριο του 2015;
    "δεν πληρώνουμε κάνενα ενφια",
    "δεν πληρώνουμε κανένα φόρο".
    Το ίδιο και εμείς. ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

    Υ.Γ. Οι απειλές που όλοι βλέπουμε και διαβάζουμε ότι δέχεται ο τζήμερος αλλά και κάθε ένας από εμάς που θαρραλέα επιμένουμε στην εφαρμογή του κράτους δικαίου δείχνουν ότι ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ και αυτοί είναι το λάθος, οι τεμπέληδες, οι ανεπρόκοποι, οι κηφήνες, τα παράσιτα.
    Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους...
    έχουν χάσει (μέρος) της προκλητικής τεμπελιάς τους...
    σύντομα θα χάσουν αυτά που κλέβαν τόσα χρόνια αυτοί και οι πατεράδες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο αυτό είναι απολύτως συγκεκριμένο.

    Περίμενα μια αντικειμενική κριτική από το να διαβάζω - την σήμερον ημέρα του "Πρώτη φορά αριστερά" - που δεν δέχθηκε να χρησιμοποιήσει τα σχεδόν 11 δις. που είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα περίπου 7 δις.που είχαν μείνει αχρησιμοποίητα και τα άφησε να γυρίσουν πίσω, αλλά αφαίρεσε αυθαίρετα μέσα σε 6 μήνες όλα τα αποθεματικά των Ταμείων, των ΟΤΑ των Νοσοκομείων, και ουκ έστιν αριθμός και βύθισε την οικονομία στα τάρταρα!

    Γνώριζαν πολύ καλά ότι με το «δημοψήφισμα» θα επακολουθούσαν τα Capital Controls.

    Αντ' αυτού διαβάζω έωλες κατηγορίες για δήθεν «γερμανοτσολιάδες» αλλά επί της ουσίας του άρθρου που τα γράφει «χύμα» όμως ουδέν!

    Όταν ασκώ κριτική για την σημερινή κυβέρνηση, μου γράφουν ότι και οι προηγούμενοι δεν ήσαν καλλίτεροι.

    Μόνιμα ακούω και βλέπω ή διαβάζω τα οικονομικά επιτεύγματα της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά, αλλά μόνο τον Σαμαρά δεν ακούω ή δεν διαβάζω, λες και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν άλλη, χωρίς τον Σαμαρά πρωθυπουργό. Ντροπή!

    Λες και δεν διαβάζω συνεχώς τα οικονομικά νέα και δεν ενημερώνομαι τόσα χρόνια ζώντας με κάποια ελπίδα που μου την στέρησαν οι τωρινοί ………..!

    Λες και δεν έχω πληρώσει του κόσμου τους φόρους και δεν υποφέρω όταν έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, που μου ρουφούν το μεδούλι των οικονομικών μου πόρων.

    Κάποτε, πριν από 30 χρόνια αυτοί όλοι οι λογαριασμοί ήσαν λογικοί, μάλιστα μπορεί να πει κανείς πως το τηλέφωνο ήταν το πιο φθηνό στην Ευρώπη. Τώρα με τους τεράστιους αυτού λογαριασμούς φεύγουν σχεδόν τα μισά χρήματα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

    Διαβάστε το βιβλίο του Δημοσιογράφου κ. Μιχάλη Ιγνατίου «Τρόϊκα ο Δρόμος προς την Καταστροφή» που είναι ad nauseam τεκμηριωμένο, μπορεί να πει κανείς κουραστικά τεκμηριωμένο. Εκεί θα δείτε ποιος ήταν αυτός που μας κατέστρεψε και πως καταστραφήκαμε!

    Το κ. Τζήμερο δεν τον γνωρίζω, ούτε εξ όψεως, ούτε τον έχω ψηφίσει ποτέ.

    Το άρθρο όμως που ανάρτησε ο ANDPIK είναι πολύ σωστό και εμπεριέχει σοβαρά πράγματα.

    Φιλικά


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.