22/10/15

Αποπομπή της Σαββαΐδου, με βάση το νόμο περί πλημμελήματος αποφάσισε η κυβέρνηση

Στην έξοδο οδηγεί η κυβέρνηση τη Σαββαΐδου. Το θέμα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αρνείται να παραιτηθεί
Απόφαση για αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου απο τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, με βάση το νόμο περί πλημμελήματος, πήρε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγές του Μαξίμου χθες σχολιάζοντας την επιμονή της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων να μην παραιτηθεί, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι ο χρόνος τρέχει εναντίον της.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της κ.Σαββαΐδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, με απόφασή της, φέρεται να δόθηκε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους τηλεοπτικούς σταθμούς από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Έχει επίσης κληθεί από τους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου να δώσει εξηγήσεις για επανεξέταση προστίμου 78 εκ ευρώ σε εταιρεία.

Την παραίτηση της κ.Σαββαΐδου από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ζητήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατόπιν εντολής του κ.Τσίπρα. Η κ.Σαββαΐδου όμως κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθετο να παραιτηθεί.

Η κ.Σαββαΐδου είχε διαδεχθεί στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σημερινό βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη τον Ιούνιο του 2014 με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων, με εξειδίκευση στο δημοσονομικό και φορολογικό δίκαιο.

Ερώτηση Κακλαμάνη σε Τσακαλώτο για Σαββαΐδου

Εν τω μεταξύ ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο διευκρινίσεις σχετικά με τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της κ.Σαββαΐδου.
Ο κ. Κακλαμάνης μιλά για ερωτηματικά, που γεννούν οι ισχυρισμοί της κ.Σαββαΐδου, πως εάν και η πρώτη απόφαση για το χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων σε συγκεκριμένη εταιρεία εξεδόθη στις 21 Ιανουαρίου 2015, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε -σε υψηλότατο επίπεδο μέχρι και στο γραφείο του Πρωθυπουργού- αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να ζητηθεί η ανάκληση ή η τροποποίησή της.
Παράλληλα, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να τον ενημερώσει (με κατάθεση των σχετικών εγγράφων) αν και με ποιο τρόπο πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία -όπως επικαλείται η κα Σαββαΐδου- μεταξύ της ίδιας και της τότε Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, καθώς και του τότε Προϊστάμενου του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης (ΠΟΛ 1016/2015, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015).

news247

5 σχόλια:

  1. Τελικά, η εγκληματική υποκρισία της κυβέρνησης Τσίπρα είναι απερίγραπτη, όπως θα άρμοζε σε αριστερή κυβέρνηση...
    Πιέζουν για να αποπέμψουν την Σαββαϊδου, την ίδια στιγμή που καταπίνουν αμίλητοι την..."λήθη" αξίας ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ του Σταθάκη, Υπουργού Οικονομίας και τα ιλαρά επιχειρήματα του Φλαμπουράρη, Υπουργού Επικρατείας, για τα μαύρα - κατά τα φαινόμενα - ταμεία του και τα όχι και τόσο γνήσια...γνήσια υπογραφής.
    Πέραν αυτού, σα να βρισκόμαστε στην πατρίδα του Στάλιν ή του Κιμ Γιονγ Ουν, λαμβάνει απόφαση το υπουργικό συμβούλιο για την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, λες και η πλειοψηφία υποκαθιστά τη νομιμότητα.
    Η απόφαση αυτή του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει καμία νομική υπόσταση και είναι απλά για γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ διατριβή της ἦταν ἐξαιρετική. Ἄν καί τεχνικό τό θέμα, δέν ἦταν ὑπέρμετρα ἐξειδικευμένο. Εἶχε εὑρύτητα γνώσεων στό ἀντικείμενό της καί σφαιρική ἀντίληψη. Θά μποροῦσε νά ἔχῃ ἤδη προσφέρει πολλά στήν πατρίδα μας, στήν κοινωνία μας. Τήν στρατολόγησε ὅμως - ὅπως καί πολλά ἄλλα ἀξιόλογα καί φιλότιμα παιδιά μας, ὡς γενίτσαρους ... - ἕνα διεθνές σύστημα παραγωγῆς μιᾶς παγκοσμιοποιημένης τεχνοκρατικῆς ἐλίτ.
    Οὐσιαστικά, βοήθησαν οἱ δύσκολες χρηματοπιστωτικές περιστάσεις, καί ἀντί νά εὑρίσκεται ὡς εἰδήμων ὑπερασπίσεως τοῦ ἐθνικοῦ συνφέροντος, στόν τομέα της, εὑρέθη ἀπό τήν ἀντίπερα ὄχθη, τῶν δανειστῶν..."μας"...ψάχνοντας στόν τύπο νά δεῖ μήπως ὑπῆρχε ....Βαρουφάκειο ΠΛΑΝ Μπέ, καί ἔχοντας χάσει τήν οὐσία ....Πού ἦταν, ὅτι ἔπρεπε νά ὑπάρχῃ ΠΛΑΝ Μπέ καί ὅτι ἡ ἴδια ἔπρεπε νά μήν τήν φοβᾶται, ὅτι θά ΚΑΤΑΔΩΣΕΙ ...., ὁ Ὑπουργός Οἰκονομικῶν τῆς πατρίδος της!
    Τώρα, μετά τήν ἐπικείμενη ἀντικατάστασή της γιά πολιτικούς ἤ γιά κομματικούς λόγους, ἄς ἐλπίσουμε νά μήν τήν ρουφήξει τελείως τό σύστημα πού τήν ἀγκάλιασε ὅταν διαπίστωσε τά προσόντα της καί τήν ἐργατικότητά της. Ἀλλά, ὅτι κάποια ἄλλη Κυβέρνηση πού δέν θά ἔχει λόγους νά ἀποκρούσει τό βιογραφικό της, νά τήν χρησιμοποιήσῃ γιά τό πραγματικό δημόσιο συμφέρον, ὡς σὐμβουλο σέ νομοθετικές καί λοιπές ρυθμίσεις πού δέν θά κατοχυρώνουν ἀλλά θά πλήττουν τούς μεγάλους φοροδιαφεύγοντες, καί τούς πάντα νομότυπους τοκογλύφους.
    Πρέπει ὅμως νά ἀλλάξει στρατόπεδο, νοοτροπία, καί ἐκείνη. Διότι τί νά τήν κάνῃς τήν πλήρως ἀποτελεσμταική εἴσπραξη τῶν δημοσίων έσόδων, ἄν τό πραγματικό ἀποτέλεσμα εἶναι, νά πηγαίνουν τά δημόσια ἔσοδα σέ ξένους ἰδιῶτες καί στά ξένα "δημόσιά τους";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mολονότι Αλεξανδρινός, ως Σωκράτης και πάλιν σοφά ωμίλησες.
    Μπροστά σε μια τόσο ευθύβολη, σοφή και εμπεριστατωμένη κρίση αποκαλύπτομαι με σεβασμό.
    Προκαλεί τοσο μεγαλύτερη πνευματική χαρά η συνάντηση τέτοιων σχολίων όσο δυστυχώς είναι σπάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ("να δείρουν") τον γάϊδαρο και βαράνε το σαμάρι. Έχουν καταπιεί την επίβλεψη και τους συνδυαστικούς χειρισμούς και παριστάνουν ότι ενοχλήθηκαν από εκείνη που τούς εφαρμόζει.Την αποπεμφθείσα κυρία ούτε την γνωρίζω, ούτε έχω συγκεκριμένη θετική (ούτε αρνητική) εντύπωση γι' αυτήν. Πάντως από την νομική άποψη, όσα λέει είναι ολόσωστα. Για την καταβολή υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αυτών, χρόνια και χρόνια δίνονται αναβολές . Αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο, όμως έτσι γινόταν πάντα και ακόμα γίνεται. Αν δεν αποδειχθεί ιδιοτέλεια, δόλος και (παράνομο, εννοείται) όφελός της ως αρμόδιου οργάνου, δεν μπορεί αποτελέσει λόγο απαξίωσης και απόλυσής της. Και ενώ η Γεροβασίλη λέει για ορισθείσα ημερομηνία δίκης, αποσιωπά ή αγνοεί (το ένα χειρότερο από το άλλο) ότι αφού η παραπεμπόμενη μπορεί να ασκήσει έφεση κατά τού παραπεμπτηρίου βουλεύματος, αυτό δεν είναι ακόμα οριστικό και η ημερομηνία αυτή είναι ακόμα μετέωρη.
    Και νομίζω ότι δεν δικαιούται κανείς να ψέξει την πρώην Γενική Γραμματέα Δ.Ε. για την άρνησή της να παραιτηθεί, αφού όπως όλα δείχνουν ξεκάθαρα η απομάκρυνσή της συνδυάζεται με ατιμωτικούς λόγους, τούς οποίους αν παραιτούνταν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έμμεσα παραδέχεται κάποια βασιμότητά τους.
    Και αν γίνει δεκτή η έφεσή της και το βούλευμα παραπομπής ανατραπεί; ή άν δικασθεί και αποδειχθούν οι κατηγορίες αβάσιμες; Μήπως θα τής ζητήσουν συγγνώμην;
    Σιγά!
    Η δουλειά τους έχει γίνει και στην θέση της θα έχει τοποθετηθεί κάποιο "αστέρι" πιστοποιημένης αριστερής νομιμοφροσύνης, , "συνεργάσιμο" και πειθήνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.