9/10/15

Συρία: ο ολοκληρωτικός «υβριδικός πόλεμος» του Πούτιν

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι προτίθεται να ρίξει στη μάχη κρυφά και φανερά όπλα 
Στη Συρία ο Ρώσος πρόεδρος έχει ανοίξει το δεύτερο μέτωπο ενός «ολοκληρωτικού» πόλεμου, με πρώτο μέτωπο την de facto διαμελισμένη Ουκρανία.
Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε διαταγή να πληγούν στόχοι τζιχαντιστών στη Συρία με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία του Στόλου της Κασπίας εντυπωσίασε τη διεθνή κοινή γνώμη. Και ανησύχησε, ευλόγως, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. 
Πρόκειται για μία σοβαρή ένδειξη, όπως εκτιμούν δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, της απόφασής του να ρίξει στη μάχη όλα τα κρυφά και φανερά όπλα που διαθέτει, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί καμία περαιτέρω αμφισβήτηση αυτού που η ίδια θεωρεί «ζωτικό της χώρο» - εν προκειμένω την προνομιακή, εδώ και δεκαετίες, σχέση του Κρεμλίνου με το καθεστώς της οικογένειας Άσαντ στη Δαμασκό. Πρόκειται για το δεύτερο μέτωπο ενός «ολοκληρωτικού» πόλεμου, με πρώτο μέτωπο την de facto διαμελισμένη Ουκρανία.
Αυτή τη στιγμή η ρωσική πολεμική μηχανή χρησιμοποιεί στο μέτωπο της Συρίας και του βορείου Ιράκ μαχητικά, βομβαρδιστικά και μη επανδρωμένα (drones) αεροσκάφη. Χρησιμοποιεί επίσης εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής κατασκοπείας, παρακολούθησης και παρεμβολής παρασίτων στις επικοινωνίες του αντιπάλου. Όλα αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί στο άλλο πεδίο άσκησης της στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος της Μόσχας: στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, στο πλευρό των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών.  
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κατασκοπευτικό αεροπλάνο IL-20. Είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα, τα οποία του επιτρέπουν να συλλέγει πληροφορίες, εικόνες και βίντεο, 24 ώρες το 24ωρο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Εντοπίζει και «μπλοκάρει» ομάδες ενόπλων και κατόπιν δίνει το στίγμα τους στην πολεμική αεροπορία ώστε να ακολουθήσει επιχείρηση βομβαρδισμού. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα αντάρτες αντιτιθέμενοι στο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δείχνει ένα ρωσικό IL-20 να ίπταται στον ουρανό της βόρειας Συρίας.
Το οπλοστάσιο που έστειλε το Κρεμλίνο στην περιοχή περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου «Κρασούχκα-4». Πρόκειται για ένα σύστημα που κυρίως εντοπίζει τις συχνότητες επικοινωνίας του αντιπάλου και τις αδρανοποιεί γεμίζοντάς τις ηχητικά και οπτικά παράσιτα. Στο στόχαστρο του «Κρασούχκα-4» βρίσκονται ραντάρ και αεροπλάνα. Την παρουσία του στη Συρία ανακοίνωσε το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik News, το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι οι σχετικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Λατάκειας, πόλης από την οποία κατάγεται η οικογένεια Ασαντ και προπύργιο των αλεβιτών της Συρίας.
Η χρήση τόσο σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, γράφει ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα foreignpolicy.com,, αποκαλύπτει την τακτική της «υβριδικής σύγκρουσης» που ακολουθεί ο Πούτιν, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη επίτευξη στρατιωτικών στόχων με τη συνδρομή της τεχνολογίας, με επιβολή όσο το δυνατόν λιγότερης στρατιωτικής ισχύος. Επίσης, δείχνει ότι οι Ρώσοι στρατηγοί που έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις στη Συρία δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις υποδομές και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κυβερνητικών δυνάμεων της συμμάχου της Μόσχας, Δαμασκού.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.