7/10/15

Γιούνκερ: Ετοιμάζω μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Στην Ελλάδα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσοχή της» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» για το ίδιο θέμα.

Η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων» εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πρωινή Ολομέλεια του ΕΚ, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που οι θεσμικοί πρόεδροι παρουσιάζουν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα ενός άτυπου Συμβουλίου, πράγμα που εκτιμήθηκε από την Ολομέλεια.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 είχε καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι θα προτιμούσε οι αποφάσεις στο Συμβούλιο να είχαν ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν.
Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα» υπογράμμισε.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκατ ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ. Υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ΕΚ στην προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων και η ταχύτατη αντίδρασή του είναι σημαντική διότι έτσι θα πεισθεί και το Συμβούλιο να ακολουθήσει, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα».
Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη.
Εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα.
«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. «Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης» υπογράμμισε.
Δήλωσε ότι σε συμφωνία με τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Σουλτς (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων. Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.
Ανέφερε τέλος ότι γίνονται συζητήσεις και με την Αθήνα, ενώ προβλέπει να αποσταλούν στελέχη και στην Τουρκία για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας που πιστεύει ότι θα συναφθεί.
«Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε, με την ευγενή έννοια του όρου, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι δράσεις έχουν ένα κόστος, και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα που δαπανώνται από μια χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων, θα πρέπει να αποκλείονται από τον υπολογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πηγή: iefimerida

4 σχόλια:

  1. Ante na doume ti mas perimenei twra....Otan omws anaferetai se aksioshmeiwtes prospatheies ths Tourkikhs Dhmokratias, otan kai oi petres kseroun oti to idio to Tourkiko kratos einai lathremporos, aporw gia to ti mporoume na perimenoume....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα η Δύση μιλούσε με σεβασμό για την Τουρκία και την υπολόγιζε, εν αντιθέσει προς την Ελλάδα, της οποίας μόνο τον αρχαίο πολιτισμό θαύμαζε και εξυμνούσε. Δεν είναι καινούριο αυτό.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, στην Γερμανία και την Αυστρία μου μιλούσαν πάντοτε με σεβασμό αναφερόμενοι στην Τουρκία!

      Έχει όμως ενδιαφέρον η προσπάθεια του Γιουνκέρ να χρησιμοποιήσει τον άμεσα υπεύθυνο για όλη την τραγική κατάσταση, τους τούρκους, για να περιπολούν μαζί με τους Έλληνες στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να σταματήσει η ροή τωμ λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

      Αυτά όταν το επίσημο τουρκικό κράτος βρίσκεται πίσω και είναι άμεσα ανανεμειγμένο στην επίθεση αυτή κατά την χώρας μας.

      Όπως μου είχε γράψει κάποτε η αείμνηστη Ελίνα Γαληνού, .... "τι διάβολο" η Bundes Nachrichten Dienst δεν πληροφόρησε τον συμπαθή κατά τα άλλα κ. Γιουνκέρ ποιός διακινεί από τα παράλιά του όλο αυτόν τον συρφετό λαθρομεταναστών ...!

      Οι τουρκικές αρχές μπορούν με την αστυνόμευση της χώρας τους να σταματήσουν άμεσα τους λαθρομετανάστες.

      Και κάτι ακόμη, στην τηλεόραση μας δείχνουν σχεδόν μόνιμα μανδηλοφορούσες γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, καθώς και παιδιά. Μα όπως είναι πλέον γνωστό, το 70% των λαθρομεταναστών αποτελείται άνδρες ηλικίας από 20 έως 30 ετών.

      Αυτούς τους άνδρες μάχιμης ηλικίας γιατί δεν τους δείχνουν;

      Φαίνεται ότι και αυτό βρίσκεται μέσα στην πλύση εγκεφάλου που μας υποβάλλουν!

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  2. Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΠΑΜΕ, ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!
    Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ (ΟΠΩΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΠΕΛΕΓΗ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ).
    ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ, ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕΙ...
    ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΖΗΤΩ Η ΑΘΕΪΑ, Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ (ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ Χ.Α. .....ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ (????)) ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΘΕ ΙΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΣΙΟΥ!


    (

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.