7/10/15

Σχέδιο Ε.Ε: Ενίσχυση της συνεργασίας τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής αναφορά σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο
Ουδεμία καθαρή αναφορά σε «κοινές περιπολίες» (joint patrols) ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης (Action Plan) ΕΕ - Τουρκίας που συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το κείμενο (σελίδα 4), σημειώνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει «να ενισχύσει τη δυνατότητα εντοπισμού (interception) της Τουρκικής Ακτοφυλακής, ιδιαίτερα μέσω της αναβάθμισης του εξοπλισμού επιτήρησης, της ενίσχυσης της ικανότητας περιπολιών καθώς και έρευνας και διάσωσης και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελληνική Ακτοφυλακή».
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις στο μέλλον, καθώς η ενδυνάμωση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Άλλωστε, ήδη σε κοινοτικό επίπεδο συζητείται εντονότατα το θέμα της ενίσχυσης του Frontex και η δημιουργία ουσιαστικά μίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Το θέμα της ασφάλειας των συνόρων έχει προωθηθεί ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, αλλά οι κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο αγγίζουν ευαίσθητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Το θέμα της βίζας  
Ωστόσο, στο κείμενο του Σχεδίου Δράσης υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Αθήνα. Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διατεθειμένες να παρακάμψουν την εκπλήρωση συγκεκριμένων τεχνικών προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας σε τούρκους πολίτες που θέλουν να εισέρχονται στην ΕΕ ώστε να αποσπάσουν το «πράσινο φως» από την Άγκυρα για συνεργασία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Το ζήτημα πλέον μετακινείται σε υψηλόβαθμο πολιτικό επίπεδο και οι οριστικές αποφάσεις δεν θα υπάγονται σε τεχνικές διαδικασίες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, συζητήθηκε εκτενώς στις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την «κοινοτική τριανδρία» Ντόναλντ ΤουσκΖαν - Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς. Άλλωστε, το αίτημα του Προέδρου της Τουρκίας για συνεργασία και συντονισμό με την ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» στο συριακό έδαφος δεν φαίνεται να βρήκε ευήκοα ώτα.
Εδώ και καιρό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε κύκλους της Κομισιόν η άποψη ότι εξαιτίας της διευρυνσιακής κόπωσης που έχει επικρατήσει, η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει μία σαφή στρατηγική σχέση με την Τουρκία που δεν θα είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που έχει ονομαστεί «ειδική σχέση». Και αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή θέτει σοβαρά ερωτήματα για την ελληνική πολιτική στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Κατά τα υπόλοιπα, το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας για τη μετανάστευση δεν περιέχει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Από χρηματοδοτικής απόψεως, τα κονδύλια (ύψους 1 δις. ευρώ) που προσφέρονται στην Τουρκία είναι, ουσιαστικά, ένα «επαναπακετάρισμα» κονδυλίων που θα ελάμβανε η γειτονική χώρα ως υποψήφια προς ένταξη χώρα (μέσω του προγράμματος Instrument for Pre - Accession Assistance, IPA), σε συνδυασμό με χρήματα που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο του Trust Fund για τη Συρία που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση κατασκευής έξι κέντρων υποδοχής σε τουρκικό έδαφος, αλλά και για την ένταξη των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία (μέσω πχ της διευκόλυνσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας).
Στο ίδιο Σχέδιο Δράσης υπάρχει αναφορά στην υποστήριξη για την υλοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων επανεγκατάστασης (resettlement) με σκοπό την πιο εύρυθμη είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και για την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας (που είχε συνδεθεί, με οδικό χάρτη, με την απελευθέρωση της χορήγησης θεωρήσεων).
Η Τουρκία καλείται επίσης να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία με Ελλάδα και Βουλγαρία στα χερσαία σύνορα, να συνεργαστεί με τον Frontex και σε κοινές επιχειρήσεις επιστροφών, ενώ ζητείται η αναβάθμιση των δυνατοτήτων επιτήρησης των συνόρων, έρευνας και διάσωσης, καθώς και η συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Ήδη, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ενός συνδέσμου του Frontex στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία.  
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Διερωτώμαι τι είδους συνεργασία μπορεί να υπάρξει με την τουρκική ακτοφυλακή, αφού είναι γνωστό ότι τα παίρνει από τούς δουλεμπόρους. Πώς να συνεργαστεί κανείς, γενικώς, με την Τουρκία στο θέμα τής λαθρομετανάστευσης, όταν αυτή την προάγει; Εκτός κι αν αποσπάσει τίποτε κονδύλια, τα οποία να υπερκαλύπτουν την απώλεια από την εν λόγω επιχείρηση.

    Στο θέμα τής βίζας συμφωνώ. Το στήριζα από ανέκαθεν, ώστε να διευκολύνεται ο τουρκικός τουρισμός στην χώρα μας, διότι είναι καλός τουρισμός. Τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Ρωσία έπρεπε η βίζα να καταργηθεί εντελώς (για τούς τουρίστες). Αλλά αντ' αυτού, κοίτα τι έκαναν για την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σημαντικότερο είναι ότι συζητούνται τα σύνορα τα Ευρωπαϊκά, τα οποια τυγχάνει να είναι και σύνορα της Ελλάδος, χωρίς τη συμμετοχη της Ελλάδος! Από τούδε και στο εξής είμαστε και επίσημα κράτος υπό κατοχή, όχι μόνον οικονομική, αλλα κανονική κατοχή εδάφους1 Όταν η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος δεν συμμετέχει σε συζητήσεις που αφορούν τα σύνορα της, "θαλασσια", εδάφους η εναέρια, και γίνεται η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος διαπραγματευτικό χαρτί στα χερια ξένων πολιτικών άλλων εθνικών κρατών, αυτό σημαίνει πως ήδη έχουμε ακρωτηριαστεί προς όφελος άλλων ξένων κρατών! Πραγματικά λυπάμαι για την κατάντια όλων των Ελλήνων, οι οποιοι δεν εξεγείρονται εναντίον αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, είναι ντροπή όλων μας!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται η Ε.Ε. τόσο λεπτά ζητήματα με τρίτες χώρες με απουσία της κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενης χώρας-μέλους δλδ της Ελλάδας και μάλιστα να μας δίνει και οδηγίες; Όταν δεν μπορείς να φυλάξεις την επικράτειά σου και ποιείς την αδυναμία φιλοτιμία τότε θα σε βάζουν να φυλάς σκοπιά μαζί με την Τουρκία στο ίδιο σου το σπίτι!!! Ο Τούρκος δικεδικεί πόντο πόντο συμφέροντα και το επιτυγχάνει παρέχοντας ως αντάλλαγμα αυτονόητες κινήσεις που στο τέλος ούτε αυτές πραγματοποιεί κι εμείς ξεπουλιόμαστε στρέμμα στρέμμα. Απεκδυόμαστε κάθε ίχνους αξιοπρέπειας μηρυκάζοντας χιλιοειπωμένα και άνευ ουσίας περί ανθρωπισμού των Ελλήνων κλπ λες και οι άλλοι λαοί είναι τουλάχιστον ανθρωποφάγοι. Ας μην βγει αληθινός ο φόβος μου πως με δεδομένο ότι στην Ελλάδα περνάνε τα πιο σκληρά μέτρα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι αρκεί η κυβέρνηση να είναι αριστερή, ευκαιρία είναι, ας το επεκτείνουμε-εφαρμόσουμε και στα εθνικά-εξωτερικά-αμυντικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.