5/10/15

Τι σημαίνει η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Πριν αναφερθούμε στην ενεργό εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, είναι σκόπιμο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο ξέσπασμα της κρίσης. Η κρίση στη Συρία ξέσπασε το Μάρτιο του 2011, με τη μορφή διαδηλώσεων και αμέσως μετά, χωρίς να αρχίσουν διωγμοί και σφαγές, δημιουργήθηκε μια πόλη με αντίσκηνα για φυγάδες από τη Συρία, στην Αντίοχεια της Κιλικίας. Την αντισκηνούπολη την είχαν σχεδόν έτοιμη οι τουρκικές αρχές με το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, αμέσως μετά βρέθηκαν και οι φυγάδες και τον Ιούνιο, προτού καν αρχίσουν οι ένοπλες συγκρούσεις, επισκέφθηκε τους φυγάδες από τη Συρία η Αντζελίνα Τζολί, ως πρέσβης καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, στήνοντας έτσι το σκηνικό συμπάθειας προς τους «καημένους» του φυγάδες και δημιουργώντας το κατάλληλο ψυχολογικό υπόβαθρο για τον «κακό» Άσαντ.
Μετά ακολούθησε ο εξοπλισμός του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στο έδαφος της Τουρκίας, από στελέχη του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ, Τουρκίας, με την υποστήριξη του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
Η ένοπλη δράση του ΕΣΣ στο έδαφος της Συρίας, που εκμεταλλεύτηκε παλιές πληγές που άνοιξαν ένεκα της δράσης ακραίων σουνιτών μουσουλμάνων στη Χάμα* και ξεσήκωσε αρκετούς σουνίτες εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, προκάλεσε την αντίδραση του Άσαντ και των ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αρχίσουν κανονικές μάχες σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ένας παλιός γνώριμος των ΗΠΑ, η Άλ Κάιντα, η οποία μέσω της οργάνωσης-παρακλάδι Αλ Νούσρα, άρχισε να ελέγχει σταδιακά σημαντικό μέρος της επικράτειας της Συρίας, ενώ αντιθέτως έχανε έδαφος ο ΕΣΣ.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, που επέκτεινε τη δράση του από το Ιράκ στη Συρία, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της επικράτειάς της.
Εν τω μεταξύ, ο Άσαντ, αφού κατόρθωσε να αποφύγει διάφορες προβοκάτσιες, που αποσκοπούσαν στο να τον εμπλέξουν σε χρήση χημικών, για να αποφύγει τον βομβαρδισμό από τη «διεθνή κοινότητα», αναγκάστηκε να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο στους εμπειρογνώμωνες του ΟΗΕ, το οποίο καταστράφηκε στα νερά της Μεσογείου, απαλλάσσοντας έτσι το Ισραήλ από μια στρατηγική απειλή, που συνιστούσε το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων εναντίον του.
Όμως, παρά την υποχώρηση Άσαντ, ο πόλεμος εναντίον του συνεχιζόταν δι’ αντιπροσώπων, με το μεγάλο χαμένο να είναι ο συριακός λαός, ο οποίος μετρά εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, περίπου πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και εκατομμύρια σπίτια καταστραμμένα.
Ο στρατηγικός στόχος της κρίσης στη Συρία, πέραν της καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου, είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του κράτους που λέγεται Συρία, για να δημιουργηθούν στη θέση του τέσσερα κράτη, των Δρούζων, των Σουνιτών, των Κούρδων και των Αλαουϊτών, με τη Δαμασκό να είναι το κέντρο αυτής της συνομοσπονδίας.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της επιρροής που ασκεί το Ιράν και η Ρωσία στη χώρα αυτή, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια του Ισραήλ, λόγω Χεζμπολλάχ, αλλά και για τα συμφέροντα της Δύσης, η οποία δεν θέλει ισχυρή πρόσβαση στη Μεσόγειο της Μόσχας και της Τεχεράνης.
Ενώ ο πόλεμος στη Συρία περιπλέκεται και βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, με το κύμα προσφύγων να κλονίζει συθέμελα την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, η Ρωσία αποφάσισε να επέμβει ενεργά με αεροπορικές δυνάμεις αλλά και με στρατό ξηράς, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης Άσαντ, δημιουργώντας μια δυναμική που είναι σε θέση να ανατρέψει τα δεδομένα.
Η επόμενη μέρα στη Συρία, κατά τα φαινόμενα, θα χαράξει το 2016, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη συνθήκη Sykes-Picot, που καθόρισε τα σύνορα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας.
Το πιο πιθανό είναι ότι η Ρωσία, με την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της θα επηρεάσει την πορεία των εξελίξεων και θα δημιουργήσει συνθήκες που θα της επιτρέψουν να είναι παρούσα την επόμενη μέρα στην περιοχή, με τον Άσαντ να αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά και τους πρόσφυγες να παίρνουν και πάλι το δρόμο της επιστροφής στα σπίτια τους.
Τέλος, από όλη αυτήν την κατάσταση ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι μάλλον οι Κούρδοι, που θα βρεθούν με ένα δεύτερο κουρδικό κράτος, σε οπτική επαφή με τη Μεσόγειο θάλασσα.
*Η σφαγή στη Χάμα
Στις 2 Φεβρουαρίου 1982 εξεγέρθηκαν στην πόλη Χάμα στελέχη και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εξέγερση την οποία κατέπνιξε στο αίμα ο Χαφέζ Αλ Άσαντ, στέλνοντας επιλαρχίες αρμάτων εναντίων των εξεγερμένων,  με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.


11 σχόλια:

  1. Ο στρατηγικός στόχος της κρίσης στη Συρία, πέραν της καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου, είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του κράτους που λέγεται Συρία, για να δημιουργηθούν στη θέση του τέσσερα κράτη, των Δρούζων, των Σουνιτών, των Κούρδων και των Αλαουϊτών, με τη Δαμασκό να είναι το κέντρο αυτής της συνομοσπονδίας.


    Σαββα ο στρατηγικός στόχος που αναφέρεις σίγουρα ηταν του Ισραήλ αλλα οχι των υπολοίπων.Πχ η Τουρκία προς έβλεπε στην προσποριση συριακών εδαφών ( και ιρακινών , μεχρι τη Μοσούλη), οι δε πετραιλεαδες του νότου στους αγωγούς της Μεσογείου., η δε Αμερική λιγο απο ολα τα παραπανω οι δε ευρωπαίοι σε ρολ κολαούζους.Παντως ως και κα εχει το πραγμα, θα ακολουθήσουν πολλοι άκομη γύροι με απρόβλεπτες εξελιξεις ως προς κατάληξη.Απλα τωρα πλέον που ολοι οι παίχτες πήραν τον ρόλο τους στην περιοχη,σκάνε μπόμπες πραγματικές απο τις δυο μεριές και οχι κινηματογραφικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σιγα μην και ο Ρωσος παιζει τον ρολο του καλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ με τις μηδαμινές γνώσεις που έχω στα "βρώμικα" πολιτικά παιχνίδια, την εμπλοκή τις Ρωσίας στη Συρία, την αναγάγω στο παιχνίδι που παίχτηκε στη διεθνή σκακιέρα με φόντο την Ελληνική κρίση και την βοήθεια από την ομόθρησκη Ρωσία που ποτέ δεν έφτασε!!!
    Δεν θέλω να κατηγορήσω τους Ρώσους και τον Πούτιν....αυτοί το συμφέρον τους κοιτούν!!! Τι παζάρι παίχτηκε δε στη πλάτη του Τσίπρα και της Ελλάδας της κρίσης που εναγωνίως προσδοκούσε στο χέρι βοηθείας από το "Ρωσικό γένος";;;;
    Μα φυσικά......"ΔΥΣΗ: Έλα βρε Πούτιν, τι θέλεις και ασχολείσαι εσύ με την Ελλάδα; Δεν βλέπεις τα προβλήματα που έχεις στην Ουκρανία; Να δες τι καλά παιδιά που είμαστε....ξεχνάμε την Κριμαία και θα βοηθήσουμε να πάρουν προνόμια και ίσως αυτοδιάθεση οι Ρωσόφωνοι στις υπόλοιπες περιοχές της Ουκρανίας....την Ελλάδα τι την θες....άσε δε που χρωστά τα μαλλιοκέφαλά της!!!!"  "ΠΟΥΤΙΝ: Ωραία βρε παιδιά...καλή η συνδιαλλαγή σας αλλά λίγη.....ξέρετε....είχα τη Λιβύη για τα μπάνια μου στη Μεσόγειο....μου την πήρατε!!! είχα και τη Συρία τελευταίο αποκούμπι....έχετε πέσει σαν τα κοράκια να μου τη φάτε και αυτήν!!! τι λέτε λοιπόν....άσε που η μπουμπουριά που έχει ανοίξει εκεί το ισλαμικό κράτος ούτε συγκρίνεται με το Ελληνικό χρέος!!!"  "ΔΥΣΗ: Ααα ρε Πούτιν είσαι σκληρός διαπραγματευτής αλλά ας πάει το παλιάμπελο!!!.... κρατάμε την καταχρεωμένη Ελλάδα και εσύ παίρνεις Κριμαία, προνόμια στους Ρωσόφωνους και την φλεγόμενη Συρία!!! Όμως μη βιάζεσαι και μας πάρουν χαμπάρι!!! Πρώτα θα χαμηλώσουμε τα φώτα της δημοσιότητας στην Ουκρανία....θα τα στρέψουμε στους πρόσφυγες και στους θανάτους που έχουν προσπαθώντας να ξεφύγουν από το μαχαίρι του ισλαμικού κράτους....μετά θα μπουκάρεις παράλληλα με εμάς στη Συρία...θα ξεκινήσεις τις επιχειρήσεις σου....θα αντιδράσουμε και θα σας κατηγορήσουμε έτσι για τα μάτια του κόσμου και τελικά για να μην γίνει μία κατά λάθος εμπλοκή μεταξύ μας στα πεδία των μαχών και κινδυνεύσει η παγκόσμια ειρήνη, σαν καλά και σώφρονα παιδιά που είμαστε, θα αποχωρίσουμε από τη Συρία και βγάλτε μόνοι σας το φίδι από την τρύπα με τον ΙΣΙΣ!!!"
    Καλό το σενάριο;;;;; Πολύ ρεαλιστικό μου φαίνεται!!! Και αν είναι αληθινό....ξέρετε που θα χρεώσει η ΔΥΣΗ τη χασούρα της!!! Είμαστε που είμαστε καταχρεωμένοι....οι μισθοί Βουλγαρίας σε λίγο καιρό και για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια θα μοιάζουν άπιαστο όνειρο!!! Ο δε Σόϊμπλε θα φαντάζει στα μάτια των Ελλήνων σαν πολυεύσπλαχνος άγιος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσσίας στην Συρία θέτει σε αμφιβολία την στρατιωτική ισχύ της Αμερικής στην περιοχή (άρα και την πολιτική), εξασφαλίζει το αδιατάρακτο της ναυτικής της παρουσίας (και όχι μόνον) στην Α. Μεσόγειο μέσω των βάσεων σε Λαττάκεια και Ταρτούς, και αποτρέπει την δημιουργία αγωγών τροφοδοσίας της Ευρώπης που θα ανταγωνίζονται τα συμφέροντα της.

    Απομένει να δούμε αν σε βάθος χρόνου θα εξασφαλίσει και πολιτική πρωτοκαθεδρία στο Ιράκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εμπλοκή της Ρωσίας ουσιαστικά φέρνει τετελεσμένα …Συρία Τέλος δεν θα υπάρχει ποτέ ξανά η Συρία. Όσο για τον Ασσαντ ας πάει όσο προλαβαίνει κούτσα, κούτσα στην Λατακια για να μην φύγει με κομμένο κεφάλι από την Δαμασκό …αυτά προς γνώση και συμμόρφωση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εμπλοκη της μεγαλης Ρωσιας στη Συρια, σηματοδοτει το τελος; μιας εποχης.
    Ζουμε ιστορικες στιγμες.
    Η παπικη αυτοκρατορια καταρρεει.
    Το αντρο της, η αμερικη, καθως και το στρατηγειο της το ισραηλ, ειναι σε πανικο.
    Ερχεται τεραστια καταστροφη για αυτην την αυτοκρατορια του κακου.
    Οικονομικη και ανθρωπιστικη κριση, θα θερισουν.
    Η ανθρωποτητα περναει σε νεα ηγετιδα δυναμη, την Ρωσια και τους συμμαχους της.
    Βασικη διακηρυγμενη αξια, ο σεβασμος της εθνικης κυριαρχιας των κρατων.
    Οι στιγμες ειναι κορυφαιες.
    Οσοι ειναι κολημμενοι σε στερεοτυπα που τους καλλιερησε η δικτατορια των μουλωχτων μεσω των εμετικων μμε, ας ξεκολλησουν. Ο νεος κοσμος ειναι εδω.
    Η ορθοδοξια εχει ατοφια κομματια των ελληνικων αξιων, τα οποια θα διαποτισουν την υφηλιο.
    Η ανθρωπια ανατελλει, καιγοντας τα τερατα που κυβερνουσαν μεχρι σημερα τον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαββα, και τις δυο φορες που βγηκε προεδρος ο Ομπαμα, πηγε κατευθειαν στην Τουρκια.....απο εκει ξεκινα το σεναριο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eurofighter
      σύμφωνα με Τούρκους που αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες, οι ΗΠΑ ανέθεσαν στην Τουρκία και τον Ερντογάν ηγετικό ρόλο-πυλώνα στην επιχείρηση επανασχεδιασμού της Μέσης Ανατολής, ένα σχέδιο που ονομάστηκε "Διευρυμένη Μέση Ανατολή".
      Σύμφωνα με αυτούς τους κύκλους, η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει εις βάρος της Τουρκίας και θα οδηγήσει στη διάλυσή της.

      Διαγραφή
    2. "Διευρυμένη Μέση Ανατολή" δλδ το... "Πως 5 χώρες θα μπορούσαν να γίνουν 14" κατά Robin Wright (NYT, 2013);;;

      < http://www.nytimes.com/interactive/2013/09/29/sunday-review/how-5-countries-could-become-14.html?ref=sunday >

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.