6/10/15

Τζον Κέρι: Η Τουρκία θα μπορούσε να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος

  • Τζον Κέρι: Η Τουρκία θα μπορούσε να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος
    Ο Τζον Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη (φωτ.:ΑΠΕ-Mikhail Klimentiev/RIA NOVOSTI/Kremlin Pool)
Δίκιο θα είχε η Τουρκία εάν κατέρριπτε το ρωσικό αεροσκάφος που παραβίασε τον «εναέριο χώρο» της, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι αυτό είναι ακριβώς το είδος των πραγμάτων για τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν [σ.σ.: τα αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας] να καταρριφθούν» δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τη Χιλή όπου βρίσκεται, υπογραμμίζοντας ότι η ένταση μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή.
Εξάλλου, όπως γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, και «στο παρελθόν η Τουρκία έχει καταρρίψει αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της».
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013 η Άγκυρα είχε καταρρίψει ένα ελικόπτερο, και έξι μήνες αργότερα στις 23 Μαρτίου 2014 ένα μαχητικό αεροσκάφος επειδή παραβίασαν τους κανόνες εμπλοκής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή προσέγγισαν στη ζώνη ασφαλείας των 5 μιλίων που μονομερώς καθόρισε η Τουρκία, μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Ανάλογη ήταν η αντίδρασή της και στις 16 Μαΐου 2015, όταν κατέρριψε ελικόπτερο που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της κατά 7 μίλια.

14 σχόλια:

  1. Έγραψα χθες σε σχόλιο επί άλλου άρθρου: "Μάλλον πρέπει να κάνουμε και διαφορετική ανάγνωση...
    Η Τουρκία ενδεχομένως να παίξει (όπως πολλάκις) το ρόλο του "χρήσιμου ηλίθιου", του "νταβατζή", του "λαγού" των ΗΠΑ και εν προκειμένω.
    Δηλαδή, είναι εύκολο και βολικό για την Αμερική να χρησιμοποιεί την Τουρκία για να "παρενοχλεί" τη Ρωσία ή για να την απειλεί, τώρα που οι Ρώσοι επιχειρούν στη Συρία, εναντίον των συμφερόντων κατ' ουσίαν των ΗΠΑ και της Τουρκίας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από στόμα κοράκου τί περιμένεις να ακούσεις; Αυτό που, για τον κ. Κέρυ, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Τουρκίας (κατάρριψη αεροπλάνων που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο της χώρο) μήπως το έχουν και άλλες χώρες; Γιατί δεν το αναφέρει αυτό ο μισέλληνας (απέλυσε από τις επιχειρήσεις του 6.000 εργαζόμενους Έλληνοαμερικανούς) Κέρυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ . Άσε που ο εναέριος χώρος τγια τον οποίο αναφέρονται είναι μια ζώνη κάμποσων χιλιομέτρων μέσα στην επικράτεια της Συρίας που μονομερώς η Τουρκία απαγόρευσε τις πτησεις. Βρε καλά κάνουν οι Ρώσοι. Μπράβο στον Πούτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άρα, καλά θα κάνει και η Συρία (ή, αντ΄αυτής η σύμμαχος Ρωσία) να καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη, που, με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκία μιλάει για Μιγκ-29 ,που δεν έχουν οι Ρώσοι στη Συρία. Προφανώς οι Τούρκοι πιλότοι , φρόνιμα ποιούντες ,εκαναν την αναγνώριση απο 20 μίλια μακρυά , με τα κυάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΙΨΕΙ F16 ..SU 30SM!!!..HIBINY E!!!...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΛΗΤΙΚΗ ΑΝ ΣΚΑΜΠΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΕΧΕΙ..ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!!!...ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΙΛΗΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ...ΤΩΝ F16...ΚΑI...F 15...ΑΝΤΟΙΣΤΙΧΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΕΝΓΚΛΟΒΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ FOX3!!!...ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ...ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥΣ!!!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε Σαβα Καλεντεριδη,καποιο φοβο θα εχετε που λογοκρινετε σχολια,που δεν σας βρισκουν συμφωνους με το υφος,αλλα και το ηθος τους.
    Τι ειναι αυτο ππυ κανετε,οταν λογοκρινετε αναγνωστη σας,που εχει διαφωνια με αυτα τα αρθρογραφημα σας,αλλα και των συνεργατων σας!!!,μηπως εχετε φοβιες!,μην αντιληφθουν καποιο αφελεις,τι κουτοχορτο τους ταιζετε,και φοβαστε μην αντιληφθουν τι ρολο παιζετε,εξυπηρετοντας,,υποπτες συνεργασιες,κ.λ.π Αλλα συμφεροντα,αντιθετα με τα συμφεροντα,του Ελληνος πολιτη.
    Δεν μπορω να εξηγησω επαρκως,την εμμονη σας,να μην δημοσιευτε σχολια,του υπιγραφοντος του παροντως σχολιου.
    Με αναγκαζετε στο μελλον,οπου και οταν βρεθουμαι,εκει οπου συνυθιζετε να κανετε διαλεξεις!!!!,χωρις κανεις να σας ενοχλει με ερωτησεις,που δεν θα μπορ
    ουσατε να απαντησετε.
    Θα χαρω πολυ,δημοσια,οπως συνηθιζε
    τε,να εχετε ακρατηριο,να μου απαντησετε στοα αυτονοητο!!!!.
    Γιατι λογοκρινετε σχολια μου,καθ ολα μεμπτα,τι ειναι αυτο που φοβαστε.
    ΑΦΟΥ τα σχολια μου,ειναι κοσμια.
    Τελικα το συμπερασνα μου ειναι,οτι πολλα κρυβετε,που θα επρεπε να μην αντιληφθουν οι αναγνωστες σας!!!
    Καλη ανταμωση στο μελλον,υγειενεται.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με την λογικη του κυριου αυτου, αν η Ελλαδα " υπερασπιζοταν τα δικαιωματα της", θαπρεπε να ειχε καταρριψει την μιση Τουρκικη Αεροπορια...
    Αλλα εμεις "παρακολουθουμε εκ του συνεγγυς ", αντε αναγνωριζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτο σημαίνει ότι και η Ελλαδα πρεπει να καταρρίπτει τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ορθά και λογικά αυτά που αναφέρουν πιό πάνω οι Κομνηνός και Αλέξανδρος. Γιατί λοιπόν η Ελληνική ηγεσία δεν πληροφορεί και προειδοποιεί τον κ. Κέρι και τους Τούρκους ότι και αυτή θα καταρρίπτει τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

    Μήπως θα έπρεπε και η Κύπρος να προειδοποιήσει τη Τουρκία για παραβίαση του εθνικού εναέριου της χώρου και μετά από μία-δύο παραβιάσεις να καταρρίψουμε τους παραβάτες! Έχουμε τα μέσα να το κάνουμε και η πράξη μας αυτή θα είναι και νόμιμη και μη επιθετική, δηλαδή εντελώς αμυντικ'η.

    Το ωραίο θα είναι αν κατά λάθος κάποιος βλάκας Τούρκος νταής-πιλότος καταρρίψει Ρωσικό μαχητικό. Τότε θα απολαύσουμε δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Έχουμε τα μέσα να το κάνουμε και η πράξη μας αυτή θα είναι και νόμιμη και μη επιθετική, δηλαδή εντελώς αμυντικ'η."

      Τα μέσα έχομε. Την πολιτική βούληση δεν έχομε. Ο Γιωργάκης, το 1999 στο Τορόντο τού Καναδά, συνόψισε πολύ ωραία το ελληνικό αμυντικό δόγμα:

      "“Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας”.
      Γιώργος Παπανδρέου
      (Συνέντευξη τύπου – Τορόντο Καναδά, 1999)"
      (εδώ).

      Βέβαια, αυτό που δεν διέβλεψε ο πολιτικός αυτός ογκόλιθος, όπως και ο έτερος, ο δωσίπυγος Σημίτης, είναι ότι αν σήμερα δώσεις 10 στρέμματα, δεν θα κοιμηθείς ήσυχος, διότι αμέσως θα σού ζητήσουν άλλα 20.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.