4/10/15

Παράκρουση του εθνικιστή Γκρουέφσκι: «Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ζούμε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Παράκρουση του εθνικιστή Γκρουέφσκι: «Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ζούμε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Nikola Gruevski, Prime Minister of the former Yugoslav Republic of Macedonia, addresses the general debate of the General Assembly’s seventieth session. UN Photo/Cia Pak

Αμετακίνητος και προκλητικός, όπως πάντα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της χώρας του.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, δυστυχώς, ορθώνεται στην πορεία της διαρκούς σταθεροποίησης της περιοχής μας και επηρεάζει άμεσα τη χώρα μου και συνεχίζει να υπάρχει στην ατζέντα του ΟΗΕ… Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, να λύσουμε αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, ως υπεύθυνοι ηγέτες και χώρες ενώπιον των λαών μας», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, αποτελούν ένα θετικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την υπέρβαση των διαφοράς σχετικά με το όνομα.

Ωστόσο, περιγράφοντας τις θέσεις της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι φάνηκε να μην αφήνει κανένα περιθώριο μετατόπισης από αυτές.

«Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε Μακεδόνες, ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο Γκρούεφσκι.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και σε όλες τις περιπτώσεις και όχι περιστασιακά. Ως εκ τούτου και η απόφαση του ΔΔΧ προς όφελος της χώρας μου πρέπει να είναι σεβαστή από όλα τα μέλη αυτού του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα σώματα και όργανά του θα μειώνεται» σημείωσε.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάσθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Σχετικά με τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το επιβεβλημένο εκ μέρους της Ελλάδας ζήτημα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε να αρθεί η στασιμότητα και αυτό να οδηγήσει προς μεγαλύτερες δυνατότητες για εξεύρεση λύσης.

»Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμπεριφέρεται με προσήλωση και υπευθυνότητα ως προς αυτό το ζήτημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: Ν. Φραγκόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΟΠΙΑ
 http://mignatiou.com/2015/10/parakrousi-tou-ethnikisti-gkrouefski-imaste-makedones-milame-ti-makedoniki-glossa-zoume-sti-dimokratia-tis-makedonias/

14 σχόλια:

  1. Υπήρξε αντίδραση,καθ οιονδήποτε τρόπο,της χώρας μας στις δηλώσεις του Γκρουέφσκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουμουτσάκος: Προκλητικές οι δηλώσεις Γκρούεφσκι - Να αντιδράσει η κυβέρνηση

    < http://newpost.gr/politiki/490292/koymoytsakos-proklhtikes-oi-dhlwseis-gkroyefski-na-antidrasei-h-kybernhsh >

    Νοσταλγούμε τους μπουφέδες με τα φοβερά εκείνα κεφτεδάκια της Κυρίας Βασιλάκη, που προσέφερε στο πέρας κάθε συνομιλίας... Μ. Νίμιτς - Αδ. Βασιλάκη• φαίνεται τότε ότι είχαμε καλύτερα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηλίθιος χαρακτηρίζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανό και να βλάπτεται σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το έχει γράψει ο Τσίπολα.
      Εσύ αναφέρεσαι στον Γκρουέφσκι;

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει και το .....Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του ,
      ο πονηρός δικαιολογείται και ο βλάκας επιμένει.

      Διαγραφή
    3. Αυτά που κάνει ο Γκρουέφσκι εξυπηρετούν το συμφέρον του μορφώματος,άρα δεν είναι όπως το εγραψες.

      Διαγραφή
    4. Εσύ δηλαδή υποστηρίζεις ότι αυτός δεν ξέρει ότι η διεθνοποίηση της ουτοπίας του τον καθιστά Ηλίθιο? Αν δεν ήταν έτσι θα είχε συμμετοχή σε όλα τα φόρα και σε όλους τους οργανισμούς θα ήταν μέλος! Άρα είναι σκέτη αποτυχία η πολιτική του ..μη πω κατάντησε βαρετός σε όσους τον υποστήριζαν και συνδιαλλέγονταν μαζί του! Εξ άλλου μια Τάπα κράτος είναι με τεχνητά σύνορα , δύο συνιστωσών πληθυσμιακών ομάδων με πολλά άλυτα πολιτικά - κοινωνικά προβλήματα και τεχνητή Οικονομία με πρωταθλητές επενδύσεων τα άμεσα γειτονικά κράτη όπου υπάρχει στρατηγικό πολλάκις ή άλλου είδους συμφέρον.Ουσιαστικά δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σε κανέναν , ούτε καν ένα κράτος γέφυρα! Με λίγα λόγια όσοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας τους δεν είναι αυτόματα και αγωνιστές ή ήρωες ή ηγέτες γιατί και μόνο η από μόνη της εξυπηρέτηση έχεις κόστος πόσο μάλλον να έχεις υπερβεί και τον ανάλογο εύλογο χρόνο!

      Διαγραφή
  4. O Γκρουέφσκι στηρίζεται στις ΗΠΑ.

    Δρομολογημένο σχέδιο των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ

    Πάντως, και όπως έχω ξαναγράψει, στην αδιαλλαξία του αυτή οφείλουμε ότι δεν αναγνωρίσαμε ακόμη τα Σκόπια με κάποια σύνθετη ονομασία.

    ΥΓ: Τούς Σκοπιανούς εκφράζουν ελευθέρως το "ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ" και οι γνωστοί χρήσιμοι ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί οι προδότες που υπογράφουν τη δήλωση πρέπει να στιγματιστούν.
      Επίσης,επειδή αρκετοί εξ αυτών έχουν ιδιότητα που τους έχει δώσει το κράτος,καλά κάνουν αφού το κράτος δεν τους την αφαιρεί ισοβίως.

      Διαγραφή
    2. Αυτοί είναι οι ίδιοι, ή ανήκουν στην ίδια σχολή με τούς άλλους, που μάζευαν υπογραφές υπέρ τού σχεδίου Ανάν το 2004.

      Παντού και πάντα οι ίδιοι χρήσιμοι ηλίθιοι, ή πουλημένοι. Και ναι μεν τα Σκόπια είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα, αλλά τι δουλειά είχαν αυτοί να γκαρίζουν για το σχέδιο Ανάν, που είναι καθαρά θέμα των Κυπρίων;

      Διαγραφή
    3. Με τη διάφορα ότι το σχέδιο Ανάν προέκυψε απο διαπραγματεύσεις που συμμετείχε η Κύπρος.
      Εδώ,εμείς αρνούμαστε τα περί "μακεδονικής" γλώσσας,εθνότητας κ.λπ.

      Διαγραφή
    4. Η Κύπρος ασφαλώς δεν είχε σχέση με την σύνταξη ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο ήταν μάλλον βρετανικής εμπνεύσεως.

      Αλλά άλλο θέλω να πω εγώ. Το Σκοπιανό είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα, το ελλαδικό κράτος. Έτσι δικαιολογείται να έχουν γνώμη οι Ελλαδίτες. Το σχέδιον Ανάν, όμως, δεν μάς αφορά άμεσα, ως μη πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι διάολο, λοιπόν, ήθελαν και μάζευαν υπογραφές εδώ;

      Διαγραφή
  5. Στα Σκόπια, άλλωστε, εδρεύει το σταθμαρχείο της CIA για τα Βαλκάνια και, ίσως, όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.